A hőszivattyú működése, fajtái ➜ BudaKlíma

Kérjen ajánlatot!

×
phone KATTINTSON
mail KATTINTSON

Hőszivattyúk

A hőszivattyú kifejezés sajnos még mindig elég misztikusan hangzik ahhoz, hogy gátolja ennek a remek műszaki megoldásnak a szélesebb körben történő elterjedését. Elsőre mindenkinek a földbe lefúrt, talajszondás megoldást jelenti a hőszivattyút, ami tizenmilliós bekerülési költségekkel kerül kiépítésre és ezáltal kétségessé teszi a beruházás valamikori megtérülését. Pedig a hőszivattyúknak több változata is létezik és ezekből a leginkább elterjedt a levegős hőszivattyú, ami egy kültéri egységet jelent a szabad térben; a beltéri egység hőcserélője meleg vizet állít elő, rácsatlakozva a lakás (akár már meglévő) fűtési rendszerére.

Hőszivattyú

Bizalmatlanul szemlélhetik az érdeklődők és kétkedve hallgatják, hogy ez a berendezés képes a külső levegőből hőt kivonni és ezt a lakás fűtésére fordítani. Könnyebb megérteni a működését, ha már van egy klímaberendezésünk a lakásban és vannak tapasztalataink a használatában, felismertük a praktikumát amikor nemcsak nyáron hűthetünk, hanem télen akár fűthetünk is vele. A hőszivattyú ugyanis - kicsit persze egyszerűsítve - egy nagy klímaberendezés kültéri és beltéri egységgel, kompresszorral, összekötő csövekkel és elektoromos betáplálással. Hogyan működik? Teljesen leegyszerűsítve pár mondatban igyekszem elmagyarázni a hőszivattyúk működési elvét: a hőszivattyú a thermodinamika második törvénye által leírt fizikai folyamatot használja fel, a hő az alcsonyabb állapotú rendszer felől a magasabb felé áramlik.

 

De hogyan lesz ebből a téli minusz 10 fokban a lakásban plusz 20 fok? A hőszivattyú kültéri egységében egy minusz 60 fokos hűtőközeg áramlik, amelyik a minusz 10 fokos külső hőmérséklettel találkozva már egy +50 fokos különbséget jelent, ami a kompresszor által munkára fogva a bent képes felmelegíteni a lakás fűtési rendszerének vizét. 

 

Mivel ez a tevékenység munkát igényel a szivattyú részéről, így rendszerünk akkor működik a leghatékonyabban, ha minél kisebb hőmérsékletkülönbséget kell kiegyenlítenie a kompresszor munkája által. Ezért alkalmasabb a hőszivattyús rendszer alacsony vízhőmérsékletű fűtési rendszerekhez (falfűtés, padlófűtés, fancoil), mint a magasabb hőmérsékletet igénylő hagyományos radiátorokhoz.

 

 

 

Miért ajánlom szívesen a hőszivattyút?

Kicsit távolról indítanám a történetet. 2007-ben a cégünk elkezdett, látva a megújuló energiák térhódítását, pellet kazánokkkal is foglalkozni. Adtuk, vettük, beüzemeltük, de nem tudtam elköteleződni a technológia mellett. Állandó problémát jelentett a pellet változó minősége, a szárazanyag-tartalma és az égés optimalizálása, a tüzelő készletezése és akár a beszerzése is. Nem éreztem, hogy ez egy ügyfélbarát és piacképes megoldás lenne, amit szívesen ajánlanék bárkinek is, így egy idő után megszüntettük ezt a tevékenységünket a cégben.

 

A hőszivattyúk még abban az időben a csillagháborús kategóriát képviselték árban, méretben és elérhetőségben is. A nagy áttörés egy másik frontról indult. A napelemek elterjedése és egyre olcsóbb elérhetősége együtt mozgott a hőszivattyúk szélesebb körben történő használhatóságával, egyre több gyártó készített piacképes és valóban jól működő berendezést, amelyek már egy komplett házat is üzembiztosan és gazdaságosan tudtak ellátni.

 

A napelemre kapcsolt hőszivattyú jelenleg az önellátó lakás egyik legjobb megoldása: a tetőn lévő napelemekkel megtermelem a szükséges villanyt és ezzel meghajtom a fűtéshez-hűtéshez szükséges hőszivattyút! Zseniális! (Itt nem a napkollektorról van szó, ami vizet melegít és egy kétségesen megtérülő technológia.)

 

A puding próbája az evés, így a saját házamban is ezt az elvet követve egy napelem- és hőszivattyú rendszert építettem ki, kísérleti jelleggel (okulva a pellet kazánból). A gázt sem szüntettem meg teljesen - biztos, ami biztos alapon -, de a leghidegebb télen is elegendő volt a hőszivattyú teljesítménye és folyamatosan, komfortosan fűtöm vele a házam. Amikor télen süt a Nap, kifejezetten melengető érzés a tudat, hogy ez most "ingyen" történik, és teljes a ház fűtése; nem vagyok kitéve a szolgáltatók esetleges korlátozásának, áremelésnek, gázcsap-elzárásnak! Gyakran kérdezik tőlem, hogy na és mi van, ha nem süt a Nap? Nagyon egyszerű: egyrészt a felesleges áramot átveszi a szolgáltató és visszakapom, ha éppen nem termel a rendszer, a másik fele pedig a megfelelő hőszigetelés. Ha nappal szépen felfűtjük a házat, akkor van annyi tartaléka bőven, hogy nem hűl ki reggelig. 

 

A rendszer komplett költsége nagyságrendileg: 2 millió forint a napelem (ezzel télen és nyáron is megvan az egész éves villanyfogyasztásunk) és további 1,6 millió forint a hőszivattyú, anyagokkal, beépítéssel együtt. Egy új ház esetében megspórolható a gáz bevezetésének macerája és a kémény, az engedélyeztetés, a felülvizsgálat, a cirkó költsége. Ha ehhez még hozzá számoljuk az ellátásbiztonságot, akkor máris egy pozitív mérleget kapunk a hőszivattyú irányába!

 

 

Tehát mint a fentiekből is kiderülhetett, elkötelezett híve vagyok a hőszivattyús fűtésnek és a napelemnek. Ez egy környezetbarát és folyamatosan megújuló megoldás, ami a jövőbe mutat. Most már minden téren elérte azt a szintet, ami komfortosnak és üzembiztosnak is nevezhető, nincsen akadálya a szélesebb körben történő elterjedésének.

 

 

 

Milyen szempontok alapján válasszunk hőszivattyút?

 

Nagyon fontos, hogy olyan beüzemelő céget szabad csak választani, aki elérhető és működő garanciát, szervizt is biztosít a hőszivattyú felszerelése mellé! A hőszivattyú lesz ugyanis  a kazán a házban és mint olyan csak akkor csinál meleget ha működik. Márpedig meghibásodni is működés közben szoktak, télen. Ha nem akarnak fűtés nélkül maradni, akkor nagyon fontos egy olyan céget megbízni a szereléssel, akik rendelkeznek a megfelelő szervizháttérrel és akár a meghibásodás napján képesek megkezdeni a hiba elhárítását - ugyanis addig nem lesz fűtés a lakásban. Ha megtaláltuk ezt a céget, akkor jön a következő feladat, a szivattyú kiválasztása, ami csak az első pillanatban tűnik nehéznek a széles kínálatot elnézve. A hőszivattyús fűtést ugyanis érdemes gépészeti tervezővel megterveztetni, a hőszükségletet számításokkal alátámasztani, mert ez nem olyan rendszer, mint a gázkazán, ahol a 24 kW-osat rakták fel az 50 és a 100 négyzetméteresre is. A hőszivattyút ennél sokkal precízebben kell méreteztetni, mivel ha túlméretezzük, akkor nagy az árkülönbség a méret növekedésével; ha pedig alulméretezzük, akkor nem dolgozik hatékonyan, inkább az elektromos fűtőbetétet fogja használni melegítésre és nem a hőszivattyús rendszert.

 

Tehát a kezdésnek a legjobb egy gépészeti tervezés, ami pontosan kijelöli a méretet és a csatlakozási pontokat is hozzá. A típus kiválasztásánál érdemes a kivitelező szakértelmére és tapasztalataira hagyatkozni, de ne hagyjuk magunkat egy ismeretlen típusra rábeszélni, mert rengeteg az olyan hőszivattyú, aminek nincsen gazdája és senki sem vállalja el a javítását.

 

 

 

Zajszint, zajszint és zajszint

 

A hőszivattyú kiválasztásánál sokszor hajlamosak vagyunk elidőzni a hatékonyság kérdésénél, pedig a tartós üzemeltetés során legalább ennyire fontos, hogy milyen hangos lesz a kiépített rendszer. A szomszédunk és a saját komfortérzetünket is jelentősen rontani tudja, ha a nem megfelelően kiválasztott hőszivattyú ott kerepel majd a ház mellett. A kiépítés során fokozott figyelmet kíván a hőszivattyú elhelyezése, mert a falra rögzített berendezés képes átadni a rezonanciát a teljes lakásnak, így a háztól és szomszédainktól célszerű elegendő távolságot tartani. Az 50 decibel könyéki hangnyomás értékek már jónak számítanak. Érdemes  ezt is fontos szempontként kezelni a kiválasztásnál annak érdekében, hogy a későbbi használat során meglegyen a komfortérzetünk.

 

 

 

Kültéri egység elhelyezése

 

A kültéri egység helyének kialakításakor a zajvédelem mellett a megfelelő rögzítést, az elektromos betáplálást és a keletkező kondenzvíz elvezetését is meg kell oldani. A hőszivattyú kültéri egysége ugyanis leolvasztáskor képes jelentős mennyiségű vizet „termelni”, amikor a párás, ködös időben a hőcserélőre fagyott vizet leolvasztja. Ennek a víznek a fagymentes elvezetése a szivattyú környezetéből minden esetben egy megoldandó műszaki kérdés.

 

A nagy hidegekben a szivattyú hőcserélője szinte fehérnek, jegesnek látszik a ráfagyott párától és ha nem lenne a leolvasztó funkció, akkor a jég teljesen eltömítené a lamellák közötti hézagokat. A leolvasztás alkalmával ez a jégmennyiség változik majd át folyadékká, amit ebben az állapotában - akár az utólagos melegítésével - kell elvezetni a gép közeléből, lefolyóba, csatornába.

 

 

Hőszivattyú kiválasztása

 

A honlapon talál konkrét hőszivattyút és árat, de nem tudom, hogy így ki tudna-e belőle bármit is silabizálni. Én biztosan nem, ha megoldást keresnék a házam fűtésére.

A hőszivattyú kiválasztását mindenféle oldalak és katalógusok böngészése helyett célszerű egy gépész-tervező irodájában elkezdeni, aki majd az óhajainkat is figyelembe véve méretezi és megtervezi a szükséges berendezést.

Ha ez már megtörtént és tudjuk, hogy mekkora szivattyúra, teljesítményre és paraméterekre lesz szükségünk, akkor érdemes a marketinggel átitatott adatokat böngészni és keresgélni a különböző weboldalakon. :)

 

A teljes Daikin hőszivattyú katalógus innen letölthető:

Daikin_Heating_PL_2016_V24-HUN-HUF-V1-Cor10final.pdf (2.5 MB)

 

Daikin Altherma LT alacsony hőmérsékletű osztott rendszer, falra szerelhető beltéri egységgel

4-16 kW-os kültéri egységhez. Hidraulikai szempontból nagy teljesítményű szivattyúval, tágulási tartállyal, nyomásmérővel és biztonsági szeleppel rendelkező biztonsági modullal, térfogatáram mérővel, töltő- és leeresztő szelepekkel és sárgaréz vízszűrővel felszerelt rendszer, 3/6/9 kW-os elektromos kiegészítő fűtéssel.

A felhasználói kezelőfelületet nem tartalmazza, az EKRUCBL* elengedhetetlen a rendszer üzemeltetéséhez, kérjük, külön rendelje meg a kívánt nyelvvel.

Méretek (szé x mé x ma): 480 x 890 x 344 mm

Az egység tömege: 46-48 kg

Működési tartomány, előremenő hőmérséklet (fűtés): min: 15°C/max: 55°C

    

 

Csak fűtés:

EHVH4kW beltéri egység 180 l-es tárolóval és 3 kW-os elektromos merülő fűtőelemmel

1~230 V 4 kW-os kültéri egységhez.                     EHVH04s18CB3V     1.396.000.-    

 

EHVH8kW beltéri egység 180 l-es tárolóval és 3 kW-os elektromos merülő fűtőelemmel

1~230 V 6-8 kW-os kültéri egységhez.                   EHVH08s18CB3V   1.447.000.-

 

EHVH11kW beltéri egység 180 l-es tárolóval és 3 kW-os elektromos merülő fűtőelemmel

1~230 V/3~400 V 11 kW-os kültéri egységhez.    EHVH11s18CB3V   1.523.000.-

 

EHVH16kW beltéri egység 180 l-es tárolóval és 3 kW-os elektromos merülő fűtőelemmel

1~230 V/3~400 V 11 kW-os kültéri egységhez.    EHVH16s18CB3V   1.601.000.-                                                                                                                                         

 

EHVH8kW beltéri egység 260 l-es tárolóval és 9 kW-os elektromos merülő fűtőelemmel

1~230 V 6-8 kW-os kültéri egységhez.                    EHVH08s26CB9W  1.555.000.-

 


EHVH 11 kW beltéri egység 260 l-es tárolóval és 9 kW-os elektromos merülő fűtőelemmel

1~230 V/3~400 V 11 kW-os kültéri egységhez.      EHVH11s26CB9W   1.632.000.-

                                                                                                                                                       

EHVH16kW beltéri egység 260 l-es tárolóval és 9 kW-os elektromos merülő fűtőelemmel

1~230 V/3~400 V 14-16 kW-os kültéri egységhez. EHVH16s26CB9W   1.717.000.-

 

Daikin hűtés, fűtés

Fűtés és hűtés:

EHVX4kW beltéri egység 180 l-es tárolóval és 3 kW-os elektromos merülő fűtőelemmel

1~230 V 4 kW-os kültéri egységhez.                             EHVX04s18CB3V    1.484.000.-

 

EHVX8kW beltéri egység 180 l-es tárolóval és 3 kW-os elektromos merülő fűtőelemmel

1~230 V 6-8 kW-os kültéri egységhez.                          EHVX08s18CB3V    1.539.000.-

 

EHVX11kW beltéri egység 180 l-es tárolóval és 3 kW-os elektromos merülő fűtőelemmel

1~230 V/3~400 V 11 kW-os kültéri egységhez.            EHVX11s18CB3V   1.605.000.-

 

EHVX16kW beltéri egység 180 l-es tárolóval és 3 kW-os elektromos merülő fűtőelemmel

1~230 V/3~400 V 14-16 kW-os kültéri egységhez.       EHVX16s18CB3V    1.707.000.-  

                                                                                                                                          

EHVX8kW beltéri egység 260 l-es tárolóval és 9 kW-os elektromos merülő fűtőelemmel

1~230 V 6–8 kW-os kültéri egységhez.                           EHVX08s26CB9W    1.646.000.-

 

EHVX11kW beltéri egység 260 l-es tárolóval és 9 kW-os elektromos merülő fűtőelemmel

1~230 V/3~400 V 11 kW-os kültéri egységhez.               EHVX11s26CB9W    1.673.000.-    

                                                                                                                                

EHVX16kW beltéri egység 260 l-es tárolóval és 9 kW-os elektromos merülő fűtőelemmel

1~230 V/3~400 V 14-16 kW-os kültéri egységhez.  EHVX16s26CB9W    1.822.000.-

 

 

Daikin Altherma alacsony hőmérsékletű kültéri egység 4-8 kW (fűtés és hűtés)

 

Az inverteres osztott hőszivattyú kültéri egysége olyan, mint egy inverter szabályozású kompresszor/elpárologtató egység megnövelt modulációs tartománnyal. Időjárásálló galvanizált, alapozással, gyantával és porszórással ellátott acéllemez burkolatban. Beépített külsőhőmérséklet-érzékelővel. Felhasználási tartomány: fűtés -25°C külső hőmérséklet mellett is.

Méretek (szé x mé x ma) 832 x 307 x 735 mm

 

Daikin AlthermaDaikin Altherma LT 4 kW-os kültéri egység 1~230 V         ERLQ004CV3       620.000.-

Daikin Altherma LT 6 kW-os kültéri egység 1~230 V         ERLQ006CV3       651.000.-

Daikin Altherma LT 8 kW-os kültéri egység 1~230 V         ERLQ008CV3       889.000.-

 

 

 

 

Daikin Altherma alacsony hőmérsékletű kültéri egység 11-16 kW (fűtés és hűtés)

Az inverteres osztott hőszivattyú kültéri egysége olyan, mint egy inverter szabályozású kompresszor/elpárologtató egység megnövelt modulációs tartománnyal. Időjárásálló galvanizált, alapozással, gyantával és porszórással ellátott acéllemez burkolatban. Beépített külsőhőmérséklet-érzékelővel. Felhasználási tartomány: fűtés -25°C külső hőmérséklet mellett is.

Méretek (szé x mé x ma) 900 x 320 x 1345 mm

 

Daikin hőszivatttyúDaikin Altherma LT 11 kW-os kültéri egység 3~400 V      ERLQ011CW1         1.309.000.-

Daikin Altherma LT 14 kW-os kültéri egység 3~400 V      ERLQ014CW1         1.547.000.-                                         

Daikin Altherma LT 16 kW-os kültéri egység 3~400 V      ERLQ016CW1         1.764.000.-

 

                          

Daikin Altherma LT 11 kW-os kültéri egység 1~230 V      ERLQ011CV3          1.179.000.-

Daikin Altherma LT 14 kW-os kültéri egység 1~230 V      ERLQ014CV3          1.410.000.-

Daikin Altherma LT 16 kW-os kültéri egység 1~230 V      ERLQ016CV3          1.601.000.-                  
Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ajánlatkérés

Kérje ajánlatunkat előzetes helyszíni felméréssel! 

KLÍMASZERELÉSI AKCIÓ!

Február 1-ig  AKCIÓS 50 000 Forintos beszereléssel!

(2 méter csövezésig, felmérés alapján) 

Kérjük, fogadja el az Adatkezelési és adatvédelmi tájékoztatónkat, ellenkező esetben nem tud regisztrálni, sem árajánlatot kérni.

 
Szeretnék segítséget és konkrét támpontokat adni Önnek a klímaberendezés beszerzése, felszerelése kapcsán felmerülő gyakori kérdésekre, hogy elég információval rendelkezzen a vásárlás előtt. Ha még nem volt klímaberendezése...
Bővebben
A legfontosabbal kezdeném: soha ne vásároljon ismeretlen márkát! Akkor sem ha klímaszerelő ajánlja Önnek! Miért? Sokszor tapasztalom, hogy kizárólag üzleti érdekből ajánlanak olyan klímákat az érdeklődőnek amelyek teljesen...
Bővebben

Kapcsolódó cikkek:

Sokan kérdeznek minket, hogy mi ez a támogatás, mik a lehetőségek, hogyan lehet ezzel élni? Bővebben információkat itt  lehet olvasni, de segítségként összeszedtük a főbb információkat:
Tovább
Az alábbi írásban a saját tapasztalataimat szeretném megosztani a hőszivattyús fűtéssel kapcsolatban, minden sallang nélkül.
Tovább
A hőszivattyúknál a műszaki tulajdonságokból adódó különbség az 1 illetve a 3 fázisú hőszivattyúk között elhanyagolhatóan kevés, illetve szinte minden esetben teljesen azonosak.
Tovább
Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a Marketing Professzorok Kft.