Klímaszerelés a panelben: tudnivalók, tanácsok ➜ BudaKlíma

Kérjen ajánlatot!

×
phone KATTINTSON
mail KATTINTSON

Klímaszerelés panellakásban

Klímaszerelés panellakásban ➜ Mire érdemes figyelni?

A panelben történő klímaszerelés megosztja a beszerelő cégeket, sokan egyáltalán nem vállalják ez az ilyen típusú munkát, mert nagymértékben koptatja a szerszámokat és jóval időigényesebb, mint egy családiházas szerelés. A betonvasak közötti átfúrás és a panelszerkezet kemény betonja a fúrófejeket gyorsan elkoptatja, így egy téglafalas klímaszereléshez képest jelentősen növeli a költségeket a beszerelő cégnek. 

 

A Budaklíma szívesen vállalja el a klímaszerelést panellakásokban is, mivel felkészültünk erre a típusú munkára az évek során és nagy rutinnal végzik el kollégáink a klíma beszerelését. Miért is vagyunk ezen a téren kivételek? Egyrészt kizárólag a legkomolyabb ipari szerszámokkal, fúrógépekkel, fúrófejekkel, ipari porszívókkal szerelünk, így jóval hatékonyabbak a kollégáink, nem égnek le a fúrógépek és mérsékeltebb az elhasználódás is. Ismerjük a lehetséges klímaszerelési megoldásokat és ezeket hatékonyan alkalmazzuk a klímaszerelés során, nem kell e helyszínen tanakodni a szerelés kivitelezéséről.

 

Általában a klímaszerelés panellakásokban a korszerű elektromos hálózat miatt könnyű és így bőven elbírja a klíma áramfelvételét (600-800 watt), nincsen szükség a lakás átvezetékelésére mint a régi bérházak esetében gyakran. Így a klímaszerelés során nem ütközünk ezen a téren sem nehézségbe, egyszerűen akár egy konnektorba is csatlakoztatható a klíma.

 

Klímaszerelés panellakásba: Mire érdemes figyelni? 

Osztott panellakás esetében, ha egy darab klíma az elképzelés, általában a legnagyobb teret, a nappalit érdemes hűteni, mivel így nyerjük a legnagyobb hasznos teret és a család a legtöbb időt a nappaliban tölti. U-alakú panellakás esetében számolni kell vele, hogy a lakás egyik felén felszerelt klíma nem lesz hatással a másik sarokban lévő szobára, így csak két berendezés felszerelésével lesz lehűthető az egész lakás. Alkalmanként elborzadva hallom, hogy akad cég, aki a lakás kellős közepébe akar felszereltetni az ügyféllel egy 5kw-os, vagy nagyobb klímaberendezést, mondván ez majd lehűti az egész lakást. Ez ugyanis nem igaz. Az inverteres klímák automatikusan szabályozzák a működésüket, így érzékelik a hőmérséklet változását, majd több vagy kevesebb hűtőteljesítményt adnak le. A szűk folyosó közepére beszerelt klíma a saját hidegét szívja vissza magára, így leszabályoz és ventilátor üzemmódban működik, majd megint felmelegedik a folyosó és megint lehűti. Így a nagy ötletből lesz egy hidegebb folyosónk, de semmiféle hatása sem lesz az ebből nyíló szobákra, ez egy teljesen hibás megoldás.

 

Klímaszerelés panellakásba: Hová szereltessük?

A panellakásban a klímát érdemes a meleg belépő pontjára, az ablak elé szereltetni, így ott fogunk hűteni, ahol a felmelegedés történik, nem pedig a lakás belső részein, ahol jelentősen rosszabb a hűtés hatásfoka, de cserébe legalább csúnya a bevezető csövek látványa. A szépen felszerelt klíma csöveit az ablak függönye eltakarja, így csak a beltéri egység lesz látható a fal bal vagy jobb oldalán.

 

Klímaszerelés panellakásba: Esztétikusan is lehet

Érdemes tudni, hogy igazi szerelési rémálom amikor kint, a panel falán vezetődnek a szigetelt klímacsövek. Biztosan sok ilyet láttak már, ahogyan a csupasz rézvezetékek lengedeznek a panellakások falán, sokszor utólag elérhetetlen helyeken, szigetelés és burkolat nélkül. Ezekben az esetekben meggyőzhető volt a szerelő, hogy „én nem akarok csöveket bent látni” akció keretében kívül vitte el „parasztban” a csövezést, amit az UV sugárzás pár év alatt leégett és a rendkívül ronda csöveken kívül még a klímaberendezésünk áram fogyasztását is jelentősen megnöveli a szigeteletlen csőben lévő, napsütötte hűtőközeg áramlása. Nem szabad így szereltetni! A csövezést mindig az UV álló kábelcsatornában és a lakáson belül kell, lehetőleg röviden elvezetni.

Panel klímaszerelés kültéri egység

Klímaszerelés panellakásba: A kültéri egység

Nagyon fontos! A panelban történő klímaszerelés során gondolni kell a később keletkező kondenzvízre, ami nem csepeghet járdára, az alsó szomszédok ablakába, járókelőkre. A terasszal rendelkezők előnyben vannak, ott simán felfogható a kondenzvíz egy edényben és remekül locsolhatóak vele a balkon növények. Terasz nélküli lakás esetében az egyéni gyűjtésen kívül egy vízvezetékszerelő bevonásával is kiépíthető a kondenzvíz belső elvezetésre, így évtizedekre letudhatjuk ezt a kellemetlenséget is.

 

Klímaszerelés panellakásba: Nincs akadálya

Érdemes tudni, hogy paneles klímaszerelés nem engedélyköteles, nincsen erre egyelőre szabályozás, csak a cseppvíz elvezetésére. Viszont, ha belevonjuk a közös képviselőt akkor habitustól függően előfordulhatnak akár egészen meglepő, sőt, abszurd kérések is. Érdemes ebben az esetben a többi lakó klímaberendezését és felszerelést alapul venni és ez mindig jó hivatkozást jelent, ha éppen kifogtunk egy kötekedős házmestert. :)

 

Amennyiben szeretne Ön is panellakásába klímát szereltetni, úgy kérje személyre szabott ajánlatunkat, amely előtt ingyenes helyszíni felmérést biztosítunk! 
 

Ajánlatkérés

Kérje ajánlatunkat  INGYENES előzetes helyszíni felméréssel! 

Klímaszerelés AKCIÓ december 15-ig!

Bruttó 80.000Ft-ért

(2 méter csövezésig)

Adatkezelési és adatvédelmi tájékoztatónkat, ellenkező esetben nem tud regisztrálni, sem árajánlatot kérni.

 
A legfontosabbal kezdeném: soha ne vásároljon ismeretlen márkát! Akkor sem ha klímaszerelő ajánlja Önnek! Miért? Sokszor tapasztalom, hogy kizárólag üzleti érdekből ajánlanak olyan klímákat az érdeklődőnek amelyek teljesen...
Bővebben
Szeretnék segítséget és konkrét támpontokat adni Önnek a klímaberendezés beszerzése, felszerelése kapcsán felmerülő gyakori kérdésekre, hogy elég információval rendelkezzen a vásárlás előtt. Ha még nem volt klímaberendezése...
Bővebben

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS