Klímaszerelés a panelben: tudnivalók, tanácsok ➜ BudaKlíma

Kérjen ajánlatot!

×
phone KATTINTSON
mail KATTINTSON

Klímaszerelés panellakásban

Klímaszerelés panellakásban ➜ Mire érdemes figyelni?

A panelben történő klímaszerelés megosztja a beszerelő cégeket, sokan egyáltalán nem vállalják ez az ilyen típusú munkát, mert nagymértékben koptatja a szerszámokat és jóval időigényesebb, mint egy családiházas szerelés. A betonvasak közötti átfúrás és a panelszerkezet kemény betonja a fúrófejeket gyorsan elkoptatja, így egy téglafalas klímaszereléshez képest jelentősen növeli a költségeket a beszerelő cégnek. 

 

A Budaklíma szívesen vállalja el a klímaszerelést panellakásokban is, mivel felkészültünk erre a típusú munkára az évek során és nagy rutinnal végzik el kollégáink a klíma beszerelését. Miért is vagyunk ezen a téren kivételek? Egyrészt kizárólag a legkomolyabb ipari szerszámokkal, fúrógépekkel, fúrófejekkel, ipari porszívókkal szerelünk, így jóval hatékonyabbak a kollégáink, nem égnek le a fúrógépek és mérsékeltebb az elhasználódás is. Ismerjük a lehetséges klímaszerelési megoldásokat és ezeket hatékonyan alkalmazzuk a klímaszerelés során, nem kell e helyszínen tanakodni a szerelés kivitelezéséről.

 

Általában a klímaszerelés panellakásokban a korszerű elektromos hálózat miatt könnyű és így bőven elbírja a klíma áramfelvételét (600-800 watt), nincsen szükség a lakás átvezetékelésére mint a régi bérházak esetében gyakran. Így a klímaszerelés során nem ütközünk ezen a téren sem nehézségbe, egyszerűen akár egy konnektorba is csatlakoztatható a klíma.

 

Klímaszerelés panellakásba: Mire érdemes figyelni? 

Osztott panellakás esetében, ha egy darab klíma az elképzelés, általában a legnagyobb teret, a nappalit érdemes hűteni, mivel így nyerjük a legnagyobb hasznos teret és a család a legtöbb időt a nappaliban tölti. U-alakú panellakás esetében számolni kell vele, hogy a lakás egyik felén felszerelt klíma nem lesz hatással a másik sarokban lévő szobára, így csak két berendezés felszerelésével lesz lehűthető az egész lakás. Alkalmanként elborzadva hallom, hogy akad cég, aki a lakás kellős közepébe akar felszereltetni az ügyféllel egy 5kw-os, vagy nagyobb klímaberendezést, mondván ez majd lehűti az egész lakást. Ez ugyanis nem igaz. Az inverteres klímák automatikusan szabályozzák a működésüket, így érzékelik a hőmérséklet változását, majd több vagy kevesebb hűtőteljesítményt adnak le. A szűk folyosó közepére beszerelt klíma a saját hidegét szívja vissza magára, így leszabályoz és ventilátor üzemmódban működik, majd megint felmelegedik a folyosó és megint lehűti. Így a nagy ötletből lesz egy hidegebb folyosónk, de semmiféle hatása sem lesz az ebből nyíló szobákra, ez egy teljesen hibás megoldás.

 

Klímaszerelés panellakásba: Hová szereltessük?

A panellakásban a klímát érdemes a meleg belépő pontjára, az ablak elé szereltetni, így ott fogunk hűteni, ahol a felmelegedés történik, nem pedig a lakás belső részein, ahol jelentősen rosszabb a hűtés hatásfoka, de cserébe legalább csúnya a bevezető csövek látványa. A szépen felszerelt klíma csöveit az ablak függönye eltakarja, így csak a beltéri egység lesz látható a fal bal vagy jobb oldalán.

 

Klímaszerelés panellakásba: Esztétikusan is lehet

Érdemes tudni, hogy igazi szerelési rémálom amikor kint, a panel falán vezetődnek a szigetelt klímacsövek. Biztosan sok ilyet láttak már, ahogyan a csupasz rézvezetékek lengedeznek a panellakások falán, sokszor utólag elérhetetlen helyeken, szigetelés és burkolat nélkül. Ezekben az esetekben meggyőzhető volt a szerelő, hogy „én nem akarok csöveket bent látni” akció keretében kívül vitte el „parasztban” a csövezést, amit az UV sugárzás pár év alatt leégett és a rendkívül ronda csöveken kívül még a klímaberendezésünk áram fogyasztását is jelentősen megnöveli a szigeteletlen csőben lévő, napsütötte hűtőközeg áramlása. Nem szabad így szereltetni! A csövezést mindig az UV álló kábelcsatornában és a lakáson belül kell, lehetőleg röviden elvezetni.

Panel klímaszerelés kültéri egység

Klímaszerelés panellakásba: A kültéri egység

Nagyon fontos! A panelban történő klímaszerelés során gondolni kell a később keletkező kondenzvízre, ami nem csepeghet járdára, az alsó szomszédok ablakába, járókelőkre. A terasszal rendelkezők előnyben vannak, ott simán felfogható a kondenzvíz egy edényben és remekül locsolhatóak vele a balkon növények. Terasz nélküli lakás esetében az egyéni gyűjtésen kívül egy vízvezetékszerelő bevonásával is kiépíthető a kondenzvíz belső elvezetésre, így évtizedekre letudhatjuk ezt a kellemetlenséget is.

 

Klímaszerelés panellakásba: Nincs akadálya

Érdemes tudni, hogy paneles klímaszerelés nem engedélyköteles, nincsen erre egyelőre szabályozás, csak a cseppvíz elvezetésére. Viszont, ha belevonjuk a közös képviselőt akkor habitustól függően előfordulhatnak akár egészen meglepő, sőt, abszurd kérések is. Érdemes ebben az esetben a többi lakó klímaberendezését és felszerelést alapul venni és ez mindig jó hivatkozást jelent, ha éppen kifogtunk egy kötekedős házmestert. :)

 

Amennyiben szeretne Ön is panellakásába klímát szereltetni, úgy kérje személyre szabott ajánlatunkat, amely előtt ingyenes helyszíni felmérést biztosítunk! 
 

Ajánlatkérés

Kérje ajánlatunkat  INGYENES előzetes helyszíni felméréssel! 

Klímaszerelés AKCIÓ május 31-ig!

Bruttó 90.000Ft-ért

(2 méter csövezésig)

Adatkezelési és adatvédelmi tájékoztatónkat, ellenkező esetben nem tud regisztrálni, sem árajánlatot kérni.

 
A legfontosabbal kezdeném: soha ne vásároljon ismeretlen márkát! Akkor sem ha klímaszerelő ajánlja Önnek! Miért? Sokszor tapasztalom, hogy kizárólag üzleti érdekből ajánlanak olyan klímákat az érdeklődőnek amelyek teljesen...
Bővebben

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Marketing tanácsadás, SEO, honlapkészítés: Marketing Professzorok