Tetőterek klimatizálása

Kérjen ajánlatot!

×
phone KATTINTSON
mail KATTINTSON

Tetőterek klimatizálása

Az Otthonteremtési Támogatás keretében a családiházak tetőterének beépítése egy támogatott terület, amivel szeretnék lakhatásra hasznosítani ezeket a tereket. Cikkünkben a tetőterek fűtéséhez- hűtéséhez szeretnénk pár hasznos tanácsot adni.

Tetőterek klimatizálása

Jómagam már huszonéve tetőteres lakásban élek, igyekeztem optimális megoldást találni hűtésre- fűtésre és így első kézből tudok beszámolni a tapasztalatokról.

 

Miért a legkedvezőbb megoldás a klímás hűtés- fűtés?

 

A tetőterek beépítése a leginkább költséghatékony növelése egy lakás alapterületének, mivel az alapok és a tető is elkészült már, így csak a köztes teret kell határoló falakkal, gépészettel és burkolatokkal ellátni. A gépészet kialakításánál a hűtésnek nagyon fontos szerepe van, mivel bármennyire hihetetlen de extrém szigetelés mellett is komoly hőterhelést kell kompenzálnunk, magyarán a tetőtérben nyáron nehezen tolerálható a meleg, hűteni kell. A tetőtér fűtésére- hűtésére jelenleg a legjobb és költséghatékonyabb megoldást a klímák jelentik. Egyszerűen beépíthetők, nem kell a meglévő rendszert bővíteni, kazánt lecserélni, gázbekötést kiépíteni, radiátorokat felszerelni, megspóroljuk a kéményt és a véget nem érő engedélyeztetéseket.

A klímák felszerelésével egyszerre tudjuk megoldani a fűtését és a hűtését is az új tetőtéri lakásnak, egymástól külön szabályozható egységekkel, akár lokálisan csak egy szobában működtetve és a kívánt hőmérsékletre.

 

Hogyan történik a klímás rendszer kiépítése?

 

 Érdemes tudni, hogy a klímás fűtés- hűtés pontosan úgy működik, mint egy radiátoros rendszer, abban az értelemben, hogy minden helységbe kell egy egységet szerelnünk, ahol majd fűteni- hűteni szeretnénk. Tehát nem megoldás a folyosóra szerelt egy darab nagyobb teljesítményű egység, mert nem keveredik el a levegő az ajtónyílásokon keresztül.

A vizes helységekbe, fürdőszoba, nem teszünk klímát, egy elektromos törölközőszárító képes kifűteni, akár hideg télen is egy ekkora helységet. A lakószobákba viszont mindenképpen kell egy-egy beltéri egység, a folyosóra felesleges, mivel, ha körbefűtjük a lakást ott is megfelelő lesz a hőmérséklet.

A tetőtér beépítése során az előcsövezést abban a fázisban kell kialakítani, amikor a gipszkartonozás elindult, a vasszerkezet elkészült és egyik felére már felszerelték a kartonokat. Ilyenkor kell a csövezést végig fűzni a gerendázat között és az összes kábel elrejthető lesz a kartonozásban.

 

 

Nagyon fontos a klíma cseppvízének elvezetése, amit vagy a fürdőszoba szifonba érdemes egy bűzzáró közbeiktatásával bevezetni, vagy pedig a szabadba kicsöpögtetni a kertbe.

 

Vízelvezetés! Mindig elmondom és leírom itt is: új telepítés esetén (is) szigorúan kerülni kell a cseppvízszivattyúk használatát, megbízhatatlan és hangosan működő berendezések, nem szabad hagyni a klímást, hogy rábeszéljen! A vizet gravitációsan kell elvezetni és így megspórolunk egy nagyon bosszantó hibaforrást.

 

Az elektromos betápnak is ebben a fázisban kell elkészülni és gyakorlatilag már lehet is bezárni a kartonozást, jöhet a glettelés, festés, majd pedig a teljesen kész lakótérben már csak a beltéri egységeket kell felszerelni a helyükre.

 

Hová szereljük a klíma kültéri egységét?

 

A kültéri egység elhelyezésénél érdemes átgondolni, hogy csak olyan helyre szereljük, ahol később is könnyen megközelíthető marad és megoldható a karbantartás- szervizelés. Akár logikus is lehetne, hogy a tetőre kerüljön a klíma kültéri egysége, mégis ez a megoldás számos buktatót rejthet magában. Az egyik legfontosabb, hogy a kültéri egység biztonságosan egy sátortetőn csak alpintechnikás felszereléssel, kötelekkel biztosítva szerelhető- hivatalosan- mivel egy baleset esetén a kivitelező fogja tartani a hátát a munkavédelmi szabályok áthágása miatt. A felszerelés után a garanciális javításokhoz szintén alpintechnikás szakember hívható, ami viszont jelentős költségekkel jár, immár a háztulajdonos kontójára. Csak egy szemléletes példa, ismerünk olyan ipari alpinistát, aki 100.000Ft-alatt nem vállal el kiszállást, szerelést. Tehát érdemes a kültéri egységnek hagyományos módszerekkel is megközelíthetőnek maradnia, erre az egyik legjobb szerelési pont a tető eresz alatti rész, ahonnan a csövezés és könnyen bevezethető a tetőtérbe és szerelhető marad a klíma is.

 

 

A tetőről bevezetés másik negatívuma a rétegrend, szigetelések megbontása és utólagos szigetelése.

Egyszerű áttolni a csöveket a cserepezésnél, vagy zsindelyen, a tetőfóliát és párazárót kivágva, viszont innentől a tetőnk vízzárását tesszük tönkre, ami akár egy évekkel később jelentkező beázásban mutatkozik majd meg. Ennek elkerülésére érdemes a tető egységét nem megbontva kialakítani a csövek bevezetését, a már említett eresz alatti falfelületen, térdfalon.

A térdfalas szerelés másik előnye, hogy a klíma felszerelhető az oldalsó betonkoszorúra, így biztosan nem adja át a vibrációt a tetőszerkezetnek, mint egy tetőre és konzolra felszerelt klíma.

 

Milyen klíma legyen felszerelve? Multi? Szóló gépek?

 

Első ránézésre praktikus megoldásnak tűnhet egy nagyobb kültéri egység felszerelése, amihez majd több beltéri egység csatlakozhat, így lehűtve az egész házat. Miért nem szoktuk ajánlani ezt a megoldást? A multi klíma jelentősen drágább, mint ha ugyanazt a konfigurációt szétszedjük különálló egységekre, tehát 3db klíma kb 20% al olcsóbb, mint egy triál klíma- 1 kültéri és 3db beltéri egység.

Cserébe viszont kapunk egy kb 80 kilós dobozt, ami hangosabb, sokkal drágábbak az alkatrészei és jóval nehezebben szervizelhető mint egy kisebb egység. Szinte kizárólag belvárosi lakásokba szerelünk fel ilyen gépeket, amikor nincsen helyünk több kültérit elhelyezni, lichthofban, teraszon. Egy családiház esetében viszont sokkal rugalmasabban kezelhető a kültéri egységek elhelyezése, így érdemes az optimális csőhosszokat is figyelembe venni és akár 2-3 kültérit felszerelni, így sokkal üzembiztosabb is lesz a rendszerünk, mint egy darab egységgel, ami mindent működtet.

 

Milyen összeggel kalkulálhatunk a tetőteres szereléskor?

 

A tetőtéri telepítéshez szinte mindig 2 kiszállásra lesz szükség az esztétikus végeredményhez, előcsövezés, majd pedig a beüzemelés. Egy átlagos 3 szobás tetőtér esetében 3 kisebb teljesítményű klíma+ a beszerelésük nagyságrendileg 200-250e Ft/ szoba költséggel kalkulálható minőségi berendezésekkel és garanciákkal. Ez az összeg jóval kedvezőbb, mint bármilyen más gépészeti megoldás és a fűtés mellett a tetőtér hűtését is megoldhattuk, napelemes betáplálás esetén pedig messze a legolcsóbban üzemeltethető rendszert kapjuk a pénzünkért.Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ajánlatkérés

Kérje ajánlatunkat  INGYENES előzetes helyszíni felméréssel! 

Klímaszerelés AKCIÓ április 30-ig!

Bruttó 90.000Ft-ért

(2 méter csövezésig)

Adatkezelési és adatvédelmi tájékoztatónkat, ellenkező esetben nem tud regisztrálni, sem árajánlatot kérni.

 
Szeretnék segítséget és konkrét támpontokat adni Önnek a klímaberendezés beszerzése, felszerelése kapcsán felmerülő gyakori kérdésekre, hogy elég információval rendelkezzen a vásárlás előtt. Ha még nem volt klímaberendezése...
Bővebben
A legfontosabbal kezdeném: soha ne vásároljon ismeretlen márkát! Akkor sem ha klímaszerelő ajánlja Önnek! Miért? Sokszor tapasztalom, hogy kizárólag üzleti érdekből ajánlanak olyan klímákat az érdeklődőnek amelyek teljesen...
Bővebben

Kapcsolódó cikkek:

A zöldenergia elterjedésének és a kormányzati támogatásnak is köszönhetően egyre többen érdeklődnek a lakásuk/házuk fűtési rendszerének korszerűsítése és megújuló energiákkal történő fűtése/ hűtése iránt. Cikkükben szeretnénk segíteni a fűtési lehetőségek...
Tovább
Hőszivattyúról máshogyan. Kezdjük az elején, a cikk írójaként tizenéve fűtök levegő- víz hőszivattyúval otthon, tehát a korai felhasználók között szereztem tapasztalatokat és pro és kontra igyekszem felsorolni az előnyöket és hátrányokat mellette és ellene is egyaránt.
Tovább
Általában évente egyszer tartjuk karban ügyfeleink klímáját, egy két speciális esettől eltekintve. Van olyan berendezés, amelyet a környék adottságai miatt évente kettő vagy akár több alkalommal is tisztítanunk kell mivel rendkívül gyorsan elszennyeződik a berendezés és...
Tovább