Cseppvíz kivezetés, kondenzvíz kivezetés a Budaklímánál

Kérjen ajánlatot!

×
phone KATTINTSON
mail KATTINTSON

Cseppvíz, kondenzvíz kivezetés

A klímaberendezések működtetése során tapasztalhattuk már, hogy folyik egy csőből valamilyen folyadék. Rosszabb esetben a belvárosban sétálva a nyakunkba, jobbik esetben zöld területre vagy nyaralásaink alkalmával egy gyűjtőedénybe folyt a klímából a víz.

cseppviz kivezetés

Ez a folyadék a klíma működése során keletkezik, amikor a hideg hőcserélő érintkezik a levegővel és kicsapódik rajta a légköri pára, pontosan úgy, mint egy hideg pohár falán a vízcseppek. A klíma hűtés üzemmódjában használva ez a kondenzvíz a beltéri egységben keletkezik, a klíma alsó vonalában elhelyezett csepptálca fogja fel és ebből a magasságból kell folyamatos lejtéssel kivezetnünk vagy a csatornarendszerbe, vagy a falon kívülre és gondoskodni arról, hogy ne okozzunk másoknak kellemetlenséget a lehulló cseppekkel.


A cseppvíz kivezetésének megtervezése minden alkalommal egy meghatározó eleme a klímaszerelésnek, mivel nagyon fontos, hogy a kondenzvíz hosszú ideig is megbízhatóan, folyamatosan eltávozzon a klímából. Ne legyenek a csövezésben pangó szakaszok, ahol megülhet a víz, vagy szivárgási lehetőség, ami nyomot hagyhat a falon vagy a padlón. Általános szabály, hogy a lehető legegyszerűbben és gravitációsan, a legrövidebb szakaszon vezessük ki a vizet a lakásból, így az üzemeltetés is problémamentes lesz, akár évtizedes távlatban is.


Társasházakban, lakóparkokban már az építkezés során betervezik általában a klímacseppvíz elvezetésének lehetőségét, valamelyik szifonba közösítve, igényesebb tervezés esetén bűzzáró (HL138) szifonnal is kiegészítve, így a csatornából nincsen felszálló szagok, ami a klímán keresztül érezhető lenne a lakásban.


Gyakori bekötési módozat az esőcsatornába bekötés, viszont az utóbbi évek monszun esői miatt egy T alakú kifolyási lehetőséget célszerű beépíteni, mivel a nagy mennyiségű eső képes a lefolyó csatornában egy tetőig érő fix vízoszlopot kialakítani és ezáltal visszafolyhat a vízcsövön keresztül a csapadék a lakásba is.


Lakótelepeken az egyre szigorodó ellenőrzések és előírások miatt elég korlátozottak a lehetőségek, mivel többnyire a klíma beltéri egysége a vizes helységektől távol kerül kiépítésre és nem lehet az egész lakást csőrendszerrel végigvezetékezni.  A szabályozás lakótelepenként eltérő és már a felszerelés előtt érdemes a közös képviselővel egyeztetni a helyi rendelkezésekről, mert elég nagy a szórás toleranciában. Általánosan elmondható, hogy magasabb emeletekre szerelésnél, 4-5 emelettől felfelé, még akkor is okozhat problémát a cseppvíz kivezetése amikor zöldterület van alattunk, mivel a vízpermetet az alsóbb lakások ablakába, teraszára sodorhatja a légáramlat és emiatt konfliktus lehet a lent lakókkal. 


A terasszal rendelkezők szerencsésebbek, a teraszon gyűjtött cseppvíz egyszerűen kezelhető, akár növények locsolására is tökéletesen alkalmas, szeretik a növények. 

 

Nagyon fontos!

 

Egyértelműnek gondolom, de azért inkább is is leírjuk: a cseppvíz tárolót rendszeresen üríteni kell, mert ha megtelik vízzel, akkor felül folyik majd ki a klíma és eláztathatja a beltéri egység alatti bútorokat, elektromos eszközöket! Az ügyfél figyelmetlenségéből okozott kárért nem tud a cégünk felelősséget vállalni.

 


Elpárologtató.


A cseppvíz megszüntetésének egyik módozata, amikor nem oldható meg az elvezetés egy lefolyásban, csatornában, a cseppvíz elpárologtató berendezés. Úgy működik, mint egy tartály és a merülőforraló keresztezése, a bele csepegő kondenzvizet kipárologtatja a szabad levegőbe és így nem csepeg a járdára.
Hátránya, hogy a hatékonysága és a megbízhatósága is gyerekcipőben jár, így tényleg csak és kizárólag ügyfélkérésre vállaljuk a beszerelését.

 


Cseppvíz szivattyú.


Amikor a vizet nem lehet simán gravitációsan elfolyatni, vagy szintbéli akadályt kell áthidalni- például álmennyezet alatt mennek a csövek- akkor cseppvízszivattyúval is történhet az átemelés. Ez a megoldás főleg irodákban, ipari környezetben elterjedtebb és semmiképpen sem ajánljuk lakószobák esetében. A szivattyú ugyanis elég hangos és akár váratlan időpontokban is képes elindulni, az éjszaka közepén, ha pont így telik meg vízzel. Nagyon érzékeny a karbantartásra, mivel a kondenzvízben feloldott szennyeződések képesek eltömni és így nem látja el feladatát, ami a kellemetlenebb, hogy ilyenkor simán kifolyik a víz a klímából, rá a falra.
Tehát ahol csak lehetséges el kell kerülni az alkalmazását, mert később jelentős bosszúságot okozhat a meghibásodása és a folyamatos karbantartási igénye, de akár a zümmögő hangja egy csendes hálószobában.

 

Téli cseppvíz probléma.


A klíma téli üzemében a klíma kültéri egysége lesz hidegebb, mint a környezete, így a téli, párás időben lecsapódik a nedvesség és a klíma alatti tálcából folyik majd ki. A kifolyó cseppvíz elvezetése problémásabb mint a nyári, mivel akár belefagyhat a csőbe is, így fűtőszál beépítésre lehet szükség az elvezető csövezés teljes hosszában. A melegített kondenzvizet el kell vezetni és gondoskodni kell arról, hogy ne egy járdát vagy a teraszt változtassa korcsolyapályává, ami balesetveszélyes is egyben.


A fentiek bemutatják, hogy mennyire fontos a klíma cseppvízének megfelelő elvezetése és éppen emiatt sokszor meghatározza a kültéri egység helyzetét, a kiépítés nyomvonalát, mivel érintenünk kell egy olyan pontot, ahol elvezethetjük majd a keletkező kondenzvizet. Érdemes gondos tervezésen felül akár egy vízvezeték szerelő szakember bevonása is, aki lakásfelújítás alkalmával, vagy új építkezésnél eleve így tervezve, elvezetheti a vizes blokkba a kondenzvizet és így évtizedekig letudható a vízelvezetés problémája.
 Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ajánlatkérés

Kérje ajánlatunkat  INGYENES előzetes helyszíni felméréssel! 

Klímaszerelés AKCIÓ május 31-ig!

Bruttó 80.000Ft-ért

(2 méter csövezésig)

Adatkezelési és adatvédelmi tájékoztatónkat, ellenkező esetben nem tud regisztrálni, sem árajánlatot kérni.

 
Szeretnék segítséget és konkrét támpontokat adni Önnek a klímaberendezés beszerzése, felszerelése kapcsán felmerülő gyakori kérdésekre, hogy elég információval rendelkezzen a vásárlás előtt. Ha még nem volt klímaberendezése...
Bővebben
A legfontosabbal kezdeném: soha ne vásároljon ismeretlen márkát! Akkor sem ha klímaszerelő ajánlja Önnek! Miért? Sokszor tapasztalom, hogy kizárólag üzleti érdekből ajánlanak olyan klímákat az érdeklődőnek amelyek teljesen...
Bővebben

Kapcsolódó cikkek:

A zöldenergia elterjedésének és a kormányzati támogatásnak is köszönhetően egyre többen érdeklődnek a lakásuk/házuk fűtési rendszerének korszerűsítése és megújuló energiákkal történő fűtése/ hűtése iránt. Cikkükben szeretnénk segíteni a fűtési lehetőségek...
Tovább
Új, csomagolás sérült Samsung termékek kiárusítása, féláron, harmadáron! Hőszivattyúk Légcsatornás klímák Multi klímák Mono klímák VRF rendszerek Érdeklődni: Bata Balázs +36209996999 ; bata.balazs@budaklima.hu
Tovább
A szezon közeledtével mindig élénkül a javítás- karbantartás utáni érdeklődés és főleg a legkomolyabb kánikulában napi szinten kapunk megkeresést, hogy vállalunk e nem általunk szerelt klímában gáztöltést. Általában hozzánk is már akkor jutnak el, amikor volt pár...
Tovább