Cseppvíz kivezetés, kondenzvíz kivezetés a Budaklímánál

Kérjen ajánlatot!

×
phone KATTINTSON
mail KATTINTSON

Cseppvíz, kondenzvíz kivezetés

A klímaberendezések működtetése során tapasztalhattuk már, hogy folyik egy csőből valamilyen folyadék. Rosszabb esetben a belvárosban sétálva a nyakunkba, jobbik esetben zöld területre vagy nyaralásaink alkalmával egy gyűjtőedénybe folyt a klímából a víz.

cseppviz kivezetés

Ez a folyadék a klíma működése során keletkezik, amikor a hideg hőcserélő érintkezik a levegővel és kicsapódik rajta a légköri pára, pontosan úgy, mint egy hideg pohár falán a vízcseppek. A klíma hűtés üzemmódjában használva ez a kondenzvíz a beltéri egységben keletkezik, a klíma alsó vonalában elhelyezett csepptálca fogja fel és ebből a magasságból kell folyamatos lejtéssel kivezetnünk vagy a csatornarendszerbe, vagy a falon kívülre és gondoskodni arról, hogy ne okozzunk másoknak kellemetlenséget a lehulló cseppekkel.


A cseppvíz kivezetésének megtervezése minden alkalommal egy meghatározó eleme a klímaszerelésnek, mivel nagyon fontos, hogy a kondenzvíz hosszú ideig is megbízhatóan, folyamatosan eltávozzon a klímából. Ne legyenek a csövezésben pangó szakaszok, ahol megülhet a víz, vagy szivárgási lehetőség, ami nyomot hagyhat a falon vagy a padlón. Általános szabály, hogy a lehető legegyszerűbben és gravitációsan, a legrövidebb szakaszon vezessük ki a vizet a lakásból, így az üzemeltetés is problémamentes lesz, akár évtizedes távlatban is.


Társasházakban, lakóparkokban már az építkezés során betervezik általában a klímacseppvíz elvezetésének lehetőségét, valamelyik szifonba közösítve, igényesebb tervezés esetén bűzzáró (HL138) szifonnal is kiegészítve, így a csatornából nincsen felszálló szagok, ami a klímán keresztül érezhető lenne a lakásban.


Gyakori bekötési módozat az esőcsatornába bekötés, viszont az utóbbi évek monszun esői miatt egy T alakú kifolyási lehetőséget célszerű beépíteni, mivel a nagy mennyiségű eső képes a lefolyó csatornában egy tetőig érő fix vízoszlopot kialakítani és ezáltal visszafolyhat a vízcsövön keresztül a csapadék a lakásba is.


Lakótelepeken az egyre szigorodó ellenőrzések és előírások miatt elég korlátozottak a lehetőségek, mivel többnyire a klíma beltéri egysége a vizes helységektől távol kerül kiépítésre és nem lehet az egész lakást csőrendszerrel végigvezetékezni.  A szabályozás lakótelepenként eltérő és már a felszerelés előtt érdemes a közös képviselővel egyeztetni a helyi rendelkezésekről, mert elég nagy a szórás toleranciában. Általánosan elmondható, hogy magasabb emeletekre szerelésnél, 4-5 emelettől felfelé, még akkor is okozhat problémát a cseppvíz kivezetése amikor zöldterület van alattunk, mivel a vízpermetet az alsóbb lakások ablakába, teraszára sodorhatja a légáramlat és emiatt konfliktus lehet a lent lakókkal. 


A terasszal rendelkezők szerencsésebbek, a teraszon gyűjtött cseppvíz egyszerűen kezelhető, akár növények locsolására is tökéletesen alkalmas, szeretik a növények. 

 

Nagyon fontos!

 

Egyértelműnek gondolom, de azért inkább is is leírjuk: a cseppvíz tárolót rendszeresen üríteni kell, mert ha megtelik vízzel, akkor felül folyik majd ki a klíma és eláztathatja a beltéri egység alatti bútorokat, elektromos eszközöket! Az ügyfél figyelmetlenségéből okozott kárért nem tud a cégünk felelősséget vállalni.

 


Elpárologtató.


A cseppvíz megszüntetésének egyik módozata, amikor nem oldható meg az elvezetés egy lefolyásban, csatornában, a cseppvíz elpárologtató berendezés. Úgy működik, mint egy tartály és a merülőforraló keresztezése, a bele csepegő kondenzvizet kipárologtatja a szabad levegőbe és így nem csepeg a járdára.
Hátránya, hogy a hatékonysága és a megbízhatósága is gyerekcipőben jár, így tényleg csak és kizárólag ügyfélkérésre vállaljuk a beszerelését.

 


Cseppvíz szivattyú.


Amikor a vizet nem lehet simán gravitációsan elfolyatni, vagy szintbéli akadályt kell áthidalni- például álmennyezet alatt mennek a csövek- akkor cseppvízszivattyúval is történhet az átemelés. Ez a megoldás főleg irodákban, ipari környezetben elterjedtebb és semmiképpen sem ajánljuk lakószobák esetében. A szivattyú ugyanis elég hangos és akár váratlan időpontokban is képes elindulni, az éjszaka közepén, ha pont így telik meg vízzel. Nagyon érzékeny a karbantartásra, mivel a kondenzvízben feloldott szennyeződések képesek eltömni és így nem látja el feladatát, ami a kellemetlenebb, hogy ilyenkor simán kifolyik a víz a klímából, rá a falra.
Tehát ahol csak lehetséges el kell kerülni az alkalmazását, mert később jelentős bosszúságot okozhat a meghibásodása és a folyamatos karbantartási igénye, de akár a zümmögő hangja egy csendes hálószobában.

 

Téli cseppvíz probléma.


A klíma téli üzemében a klíma kültéri egysége lesz hidegebb, mint a környezete, így a téli, párás időben lecsapódik a nedvesség és a klíma alatti tálcából folyik majd ki. A kifolyó cseppvíz elvezetése problémásabb mint a nyári, mivel akár belefagyhat a csőbe is, így fűtőszál beépítésre lehet szükség az elvezető csövezés teljes hosszában. A melegített kondenzvizet el kell vezetni és gondoskodni kell arról, hogy ne egy járdát vagy a teraszt változtassa korcsolyapályává, ami balesetveszélyes is egyben.


A fentiek bemutatják, hogy mennyire fontos a klíma cseppvízének megfelelő elvezetése és éppen emiatt sokszor meghatározza a kültéri egység helyzetét, a kiépítés nyomvonalát, mivel érintenünk kell egy olyan pontot, ahol elvezethetjük majd a keletkező kondenzvizet. Érdemes gondos tervezésen felül akár egy vízvezeték szerelő szakember bevonása is, aki lakásfelújítás alkalmával, vagy új építkezésnél eleve így tervezve, elvezetheti a vizes blokkba a kondenzvizet és így évtizedekig letudható a vízelvezetés problémája.
 Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ajánlatkérés

Kérje ajánlatunkat  INGYENES előzetes helyszíni felméréssel! 

Klímaszerelés AKCIÓ május 31-ig!

Bruttó 90.000Ft-ért

(2 méter csövezésig)

Adatkezelési és adatvédelmi tájékoztatónkat, ellenkező esetben nem tud regisztrálni, sem árajánlatot kérni.

 
Szeretnék segítséget és konkrét támpontokat adni Önnek a klímaberendezés beszerzése, felszerelése kapcsán felmerülő gyakori kérdésekre, hogy elég információval rendelkezzen a vásárlás előtt. Ha még nem volt klímaberendezése...
Bővebben
A legfontosabbal kezdeném: soha ne vásároljon ismeretlen márkát! Akkor sem ha klímaszerelő ajánlja Önnek! Miért? Sokszor tapasztalom, hogy kizárólag üzleti érdekből ajánlanak olyan klímákat az érdeklődőnek amelyek teljesen...
Bővebben

Kapcsolódó cikkek:

A zöldenergia elterjedésének és a kormányzati támogatásnak is köszönhetően egyre többen érdeklődnek a lakásuk/házuk fűtési rendszerének korszerűsítése és megújuló energiákkal történő fűtése/ hűtése iránt. Cikkükben szeretnénk segíteni a fűtési lehetőségek...
Tovább
Hőszivattyúról máshogyan. Kezdjük az elején, a cikk írójaként tizenéve fűtök levegő- víz hőszivattyúval otthon, tehát a korai felhasználók között szereztem tapasztalatokat és pro és kontra igyekszem felsorolni az előnyöket és hátrányokat mellette és ellene is egyaránt.
Tovább
Általában évente egyszer tartjuk karban ügyfeleink klímáját, egy két speciális esettől eltekintve. Van olyan berendezés, amelyet a környék adottságai miatt évente kettő vagy akár több alkalommal is tisztítanunk kell mivel rendkívül gyorsan elszennyeződik a berendezés és...
Tovább