BudaKlíma: kellemetlen szagú a klíma - ezt teheti ellene

Kérjen ajánlatot!

×
phone KATTINTSON
mail KATTINTSON

Kellemetlen szagú a klíma?

Mi lehet az oka a klíma kellemetlen szagának? Hogyan tehet ellene? Összeszedtünk minden információt, amelyet a kellemetlen szagokról tudnia kell! 

Ugyanis a légkondicionáló rendszereknek, különösen a jól beépített rendszereknek nincsen a használat közben szaga.

BudaKlíma: kellemetlen szagú a klíma - ezt teheti ellene

A klíma a bentről, lakásból beszívott levegőt keringteti át egy hűtött lamellás hőcserélőn és gyakorlatilag nincsen érintkezésben külső levegővel. Ha mégis valamilyen furcsa, kellemetlen szagot érez, akkor viszont a problémát szakemberrel szükséges ellenőriztetnie.

 

Problémák, amelyekre a szagok utalhatnak

Egy rossz szag a klímaberendezés bekapcsolásakor jelentheti azt, hogy régen történt karbantartás a berendezésen és a hőcserélője elszennyeződött vagy pedig a vízkivezető rendszerben pangó kondenzvízben telepedtek meg baktériumok. Innen származik a sokszor hallott „ ég a szemem a klímától”, „ kapar a torkom amikor a munkahelyen bekapcsolják a klímát”. Ezekben az esetekbe soha nem a hűtött levegő, hanem mindig a ritkán vagy rosszul karbantartott klímaberendezés az irritáció okozója.

 

Mi az oka ennek a jelenségnek?

A klíma a működése során jelentős mennyiségű levegőt forgat át a hőcserélőjén, a szoba teljes levegőjét naponta többször átkeringteti a klímán, így a lakásban lévő por, pollen, szálló emberi bőr részecskéi idővel egy biofilmet hoznak létre a hőcserélő felületén. Ez a film réteg szerves anyagokban gazdag és a nedves közegben a baktériumok, penészspórák megtelepedhetnek rajta, egy rendkívül agresszív és egészségre káros légúti irritációt okozva. A kifolyó cseppvíz- kondenzvíz- szintén szerves anyagokban gazdag, amennyiben ennek a kifolyása nem tökéletes a csőben pangó részek alakulhatnak ki, amelyek egy idő után szagos bomlás keretében is jelzik ottlétüket a klímában.

Penészes klímaKellemetlen szagú a klíma

 

Miért kell minden évben karbantartani a klímát?

Az éves karbantartásnak több feladata is van egyben. Nagyon fontos, hogy időben kiderüljön, ha a tél során valamilyen műszaki problémája lett a berendezésünknek, áramingadozás, cseppvízcső eltömődés bármi miatt. Az első kánikulai napon klímák százezreit kapcsolják be a városban, így, ha csak ebben a pillanatban derül ki egy meghibásodás akkor sokszor hetekig is eltart az alkatrész beszerzése és a javítás. Tehát működjön a klíma.

Második legfontosabb feladatunk a vegyszeres gőzzel történő tisztítás a teljes klímában, mindenhol ahol a hideg levegő érintkezik a burkolattal legbelül. Ezek azok a felületek, ahol a kondenzáció miatt lecsapódik a nedvesség és találkozik a poros levegővel, itt képződnek majd azok a lerakódások, aminek meg kell akadályoznunk a kialakulását. A tisztítás után fémtiszta lesz a hőcserélő és lekezeljük még egy ezüst kolloidos folyadékkal is, ami csírátlanítja a berendezést.

A téli hónapok során a klíma nyitott felső része telis tele rakódik a háziporral, vastagon áll a hőcserélőn és ezt is kitakarítjuk a karbantartás során, mielőtt a klímát beüzemeljük és a nedvesség egy masszát hozna létre a porból, ami eltömíti a lefolyó rendszert is.

A cseppvíz elvezetését ellenőrizzük, megöntjük a klímát fertőtlenítővel, ami elpusztítja a baktériumokat, megnézi a kolléga, hogy elfolyik a víz vagy egy beköltözött bogár miatt majd a beltéri egységből folyik majd a víz a klíma bekapcsolásakor. Tehát fontos a vízrendszer átjárhatósága is.

A kültéri egység a hőleadó felület, ahol a bentről kiszivattyúzott meleget leadja majd a klímánk. Ezt a hőleadót tisztán kell tartani, hogy jó hatásfokkal történjen a hőleadás és ne erőlködjön a klíma kompresszora. Gyakran találunk olyan kültéri egységeket ahol a fák tavaszi szöszmöszei teljesen elborítják a hőcserélőt, paplanszerű réteget hozva létre rajta, így teljesen megszüntetve a klíma szellőzését illetve jelentősen megemeli a klíma áramfogyasztását is. Komolyabb kánikula esetén egy ilyen leszigetelt kültéri egységnek leég elektromosan a kompresszora és százezres nagyságrendű lesz a javítás költsége.

 

Házilagos karbantartás.

Azért szeretem, ha valakinek van a családjában, aki házilagosan karbantartja a klímát, mert így hamarosan szerelhetünk egy új készüléket vagy megmutathatjuk milyen a gombás klíma belülről!

A házilagos karbantartás nem tudja pótolni a szakszerű, ipari eszközökkel és vegyszerekkel végzett munkát és ennek pár év alatt látható nyomai vannak. Sajnos munkahelyeken, egészségügyi intézményekben jellemző a látszat karbantartás, ami miatt az égő szemek, irritált légzőszervek nagyon gyakran jellemzőek. Nem szeretem a klímát- igen, a rosszul karbantartott klímát én sem- tehát figyeljünk oda, hogy mindig szakszerűen, számlával igazoltan és garanciával történjen meg ez a nagyon fontos, egészségünket megóvó tevékenység

Amennyiben szeretné elkerülni, hogy klímája bármikor is kellemetlen szagokat bocsásson ki, akkor ne feledje az évenkénti klíma karbantartást! Kérje ajánlatunkat online!
 Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ajánlatkérés

Kérje ajánlatunkat  INGYENES előzetes helyszíni felméréssel! 

Klímaszerelés AKCIÓ május 31-ig!

Bruttó 90.000Ft-ért

(2 méter csövezésig)

Adatkezelési és adatvédelmi tájékoztatónkat, ellenkező esetben nem tud regisztrálni, sem árajánlatot kérni.

 
Szeretnék segítséget és konkrét támpontokat adni Önnek a klímaberendezés beszerzése, felszerelése kapcsán felmerülő gyakori kérdésekre, hogy elég információval rendelkezzen a vásárlás előtt. Ha még nem volt klímaberendezése...
Bővebben
A legfontosabbal kezdeném: soha ne vásároljon ismeretlen márkát! Akkor sem ha klímaszerelő ajánlja Önnek! Miért? Sokszor tapasztalom, hogy kizárólag üzleti érdekből ajánlanak olyan klímákat az érdeklődőnek amelyek teljesen...
Bővebben

Kapcsolódó cikkek:

A zöldenergia elterjedésének és a kormányzati támogatásnak is köszönhetően egyre többen érdeklődnek a lakásuk/házuk fűtési rendszerének korszerűsítése és megújuló energiákkal történő fűtése/ hűtése iránt. Cikkükben szeretnénk segíteni a fűtési lehetőségek...
Tovább
Hőszivattyúról máshogyan. Kezdjük az elején, a cikk írójaként tizenéve fűtök levegő- víz hőszivattyúval otthon, tehát a korai felhasználók között szereztem tapasztalatokat és pro és kontra igyekszem felsorolni az előnyöket és hátrányokat mellette és ellene is egyaránt.
Tovább
Általában évente egyszer tartjuk karban ügyfeleink klímáját, egy két speciális esettől eltekintve. Van olyan berendezés, amelyet a környék adottságai miatt évente kettő vagy akár több alkalommal is tisztítanunk kell mivel rendkívül gyorsan elszennyeződik a berendezés és...
Tovább