BudaKlíma: kellemetlen szagú a klíma - ezt teheti ellene

Kérjen ajánlatot!

×
phone KATTINTSON
mail KATTINTSON

Kellemetlen szagú a klíma?

Mi lehet az oka a klíma kellemetlen szagának? Hogyan tehet ellene? Összeszedtünk minden információt, amelyet a kellemetlen szagokról tudnia kell! 

Ugyanis a légkondicionáló rendszereknek, különösen a jól beépített rendszereknek nincsen a használat közben szaga.

BudaKlíma: kellemetlen szagú a klíma - ezt teheti ellene

A klíma a bentről, lakásból beszívott levegőt keringteti át egy hűtött lamellás hőcserélőn és gyakorlatilag nincsen érintkezésben külső levegővel. Ha mégis valamilyen furcsa, kellemetlen szagot érez, akkor viszont a problémát szakemberrel szükséges ellenőriztetnie.

 

Problémák, amelyekre a szagok utalhatnak

Egy rossz szag a klímaberendezés bekapcsolásakor jelentheti azt, hogy régen történt karbantartás a berendezésen és a hőcserélője elszennyeződött vagy pedig a vízkivezető rendszerben pangó kondenzvízben telepedtek meg baktériumok. Innen származik a sokszor hallott „ ég a szemem a klímától”, „ kapar a torkom amikor a munkahelyen bekapcsolják a klímát”. Ezekben az esetekbe soha nem a hűtött levegő, hanem mindig a ritkán vagy rosszul karbantartott klímaberendezés az irritáció okozója.

 

Mi az oka ennek a jelenségnek?

A klíma a működése során jelentős mennyiségű levegőt forgat át a hőcserélőjén, a szoba teljes levegőjét naponta többször átkeringteti a klímán, így a lakásban lévő por, pollen, szálló emberi bőr részecskéi idővel egy biofilmet hoznak létre a hőcserélő felületén. Ez a film réteg szerves anyagokban gazdag és a nedves közegben a baktériumok, penészspórák megtelepedhetnek rajta, egy rendkívül agresszív és egészségre káros légúti irritációt okozva. A kifolyó cseppvíz- kondenzvíz- szintén szerves anyagokban gazdag, amennyiben ennek a kifolyása nem tökéletes a csőben pangó részek alakulhatnak ki, amelyek egy idő után szagos bomlás keretében is jelzik ottlétüket a klímában.

Penészes klímaKellemetlen szagú a klíma

 

Miért kell minden évben karbantartani a klímát?

Az éves karbantartásnak több feladata is van egyben. Nagyon fontos, hogy időben kiderüljön, ha a tél során valamilyen műszaki problémája lett a berendezésünknek, áramingadozás, cseppvízcső eltömődés bármi miatt. Az első kánikulai napon klímák százezreit kapcsolják be a városban, így, ha csak ebben a pillanatban derül ki egy meghibásodás akkor sokszor hetekig is eltart az alkatrész beszerzése és a javítás. Tehát működjön a klíma.

Második legfontosabb feladatunk a vegyszeres gőzzel történő tisztítás a teljes klímában, mindenhol ahol a hideg levegő érintkezik a burkolattal legbelül. Ezek azok a felületek, ahol a kondenzáció miatt lecsapódik a nedvesség és találkozik a poros levegővel, itt képződnek majd azok a lerakódások, aminek meg kell akadályoznunk a kialakulását. A tisztítás után fémtiszta lesz a hőcserélő és lekezeljük még egy ezüst kolloidos folyadékkal is, ami csírátlanítja a berendezést.

A téli hónapok során a klíma nyitott felső része telis tele rakódik a háziporral, vastagon áll a hőcserélőn és ezt is kitakarítjuk a karbantartás során, mielőtt a klímát beüzemeljük és a nedvesség egy masszát hozna létre a porból, ami eltömíti a lefolyó rendszert is.

A cseppvíz elvezetését ellenőrizzük, megöntjük a klímát fertőtlenítővel, ami elpusztítja a baktériumokat, megnézi a kolléga, hogy elfolyik a víz vagy egy beköltözött bogár miatt majd a beltéri egységből folyik majd a víz a klíma bekapcsolásakor. Tehát fontos a vízrendszer átjárhatósága is.

A kültéri egység a hőleadó felület, ahol a bentről kiszivattyúzott meleget leadja majd a klímánk. Ezt a hőleadót tisztán kell tartani, hogy jó hatásfokkal történjen a hőleadás és ne erőlködjön a klíma kompresszora. Gyakran találunk olyan kültéri egységeket ahol a fák tavaszi szöszmöszei teljesen elborítják a hőcserélőt, paplanszerű réteget hozva létre rajta, így teljesen megszüntetve a klíma szellőzését illetve jelentősen megemeli a klíma áramfogyasztását is. Komolyabb kánikula esetén egy ilyen leszigetelt kültéri egységnek leég elektromosan a kompresszora és százezres nagyságrendű lesz a javítás költsége.

 

Házilagos karbantartás.

Azért szeretem, ha valakinek van a családjában, aki házilagosan karbantartja a klímát, mert így hamarosan szerelhetünk egy új készüléket vagy megmutathatjuk milyen a gombás klíma belülről!

A házilagos karbantartás nem tudja pótolni a szakszerű, ipari eszközökkel és vegyszerekkel végzett munkát és ennek pár év alatt látható nyomai vannak. Sajnos munkahelyeken, egészségügyi intézményekben jellemző a látszat karbantartás, ami miatt az égő szemek, irritált légzőszervek nagyon gyakran jellemzőek. Nem szeretem a klímát- igen, a rosszul karbantartott klímát én sem- tehát figyeljünk oda, hogy mindig szakszerűen, számlával igazoltan és garanciával történjen meg ez a nagyon fontos, egészségünket megóvó tevékenység

Amennyiben szeretné elkerülni, hogy klímája bármikor is kellemetlen szagokat bocsásson ki, akkor ne feledje az évenkénti klíma karbantartást! Kérje ajánlatunkat online!
 Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ajánlatkérés

Kérje ajánlatunkat  INGYENES előzetes helyszíni felméréssel! 

Klímaszerelés AKCIÓ május 31-ig!

Bruttó 80.000Ft-ért

(2 méter csövezésig)

Adatkezelési és adatvédelmi tájékoztatónkat, ellenkező esetben nem tud regisztrálni, sem árajánlatot kérni.

 
Szeretnék segítséget és konkrét támpontokat adni Önnek a klímaberendezés beszerzése, felszerelése kapcsán felmerülő gyakori kérdésekre, hogy elég információval rendelkezzen a vásárlás előtt. Ha még nem volt klímaberendezése...
Bővebben
A legfontosabbal kezdeném: soha ne vásároljon ismeretlen márkát! Akkor sem ha klímaszerelő ajánlja Önnek! Miért? Sokszor tapasztalom, hogy kizárólag üzleti érdekből ajánlanak olyan klímákat az érdeklődőnek amelyek teljesen...
Bővebben

Kapcsolódó cikkek:

A zöldenergia elterjedésének és a kormányzati támogatásnak is köszönhetően egyre többen érdeklődnek a lakásuk/házuk fűtési rendszerének korszerűsítése és megújuló energiákkal történő fűtése/ hűtése iránt. Cikkükben szeretnénk segíteni a fűtési lehetőségek...
Tovább
Új, csomagolás sérült Samsung termékek kiárusítása, féláron, harmadáron! Hőszivattyúk Légcsatornás klímák Multi klímák Mono klímák VRF rendszerek Érdeklődni: Bata Balázs +36209996999 ; bata.balazs@budaklima.hu
Tovább
A szezon közeledtével mindig élénkül a javítás- karbantartás utáni érdeklődés és főleg a legkomolyabb kánikulában napi szinten kapunk megkeresést, hogy vállalunk e nem általunk szerelt klímában gáztöltést. Általában hozzánk is már akkor jutnak el, amikor volt pár...
Tovább