Hogyan használja klímáját költséghatékonyan otthonában? Mutatjuk!

Kérjen ajánlatot!

×
phone KATTINTSON
mail KATTINTSON

Klímaberendezés használati tanácsok

Gyakori kérdés a felmérés során, hogy mennyivel emelkedik majd meg a villanyszámla a klíma használatával. Nagyon nehéz erre konkrét választ adni mivel minden lakásnak más az adottsága, az ablakoktól kezdve a benapozottságig, a lakók komfortérzetétől a használat módjáig számos tényező befolyásolja a valós költségeket. 

klíma használat

Általánosan a havi 5000-8000Ft/ nyári hónap az ügyfelek által gyakorlatban kifizettet költsége a klimatizálásnak, ami nagyon kedvező, ha 200-300Ft/ átaludt éjszakában mérhetjük a kifizetett nyugalmunkat. A legtöbb pozitív visszajelzést azoktól az ügyfeleinktől kapjuk, akik addig egy lesötétített lakásban, ki sem mozdulva töltötték el a nyarakat és most újra visszakapják ebben az időszakban is a lakásuk komfortját a klíma használatával.

 


A legnagyobb félelem, amit általában le kell küzdenie az ügyfeleinknek amikor klímavásárlásra adják a fejüket, hogy jégverem lesz a lakásukból és egész nap olyan hidegben élnek majd mit az áruházakban, egyes munkahelyeken nyáron és megfáznak! Erről szó sincsen! A lakossági komfortklímák rendkívül precízen szabályozhatóak, és aki 28 fokot szeretne annak 28 fok lesz a lakásában, aki pedig 22-23 fokban érzi jól magát annak így is beállítható a klíma! Gyerekszobákban gyakran kívánság, hogy csak arra figyeljünk, ne menjen 30 fok fölé a hőmérséklet így belátható, hogy minden igény kiszolgálható és nem kell kompromisszumot kötni a használatával. 

 


Klímát nyáron fűtésre? Igen! A tavaszi és nyári hónapokban is gyakran előfordulnak olyan szélsőséges hetek ahol a lakás hőmérséklete korrekcióra szorul, fáznak a lakók. Ilyenkor vagy az egész házban el kellene indítani a fűtést, esetleg központilag, vagy már nem elérhető a távfűtés szolgáltatása és marad az olajradiátor. A klíma rendkívül hatékonyan és olcsón, helységenként szabályozhatóan tudja a fűtést kiváltani és így egész évben hasznos szolgáltatást nyújt a lakóknak, legyen tél vagy nyár, hűtés vagy fűtés.

 


Hogyan használjuk a klímát?


Hálószobákban még a leghalkabban működő klíma is zavaró lehet az éberen alvók számára, így gyakorlati tanácsként javasolnám, hogy a lefekvési idő előtt 4-5 órával kapcsoljuk be az üres szobába a klímát és az esti lefekvéskor annyira hidegek lesznek a burkolatok, bútorok, hogy az éjszaka során végig kellemes időben alhatunk, nem melegszik vissza a szoba reggelig.
Nagyobb terek, nappalik, amerikai konyhás lakások.

 


A klímát érdemes a kánikulai napon már kora reggel egy kis fokozaton elindítani, így teljesen észrevétlenül teszi majd a dolgát és állandó kellemes hőmérsékletet biztosít, érezhető hang vagy légáramlat nélkül. A klíma áramfogyasztása a folyamatos használat során a legalacsonyabb, szenzorai biztosítják, hogy minimális terheléssel üzemeljen a klímaberendezés és a hűtés is a leginkább kiegyensúlyozott lesz ezáltal.

 


Üres helyiségek hűtése


Mennyi szobát használ otthonában? Ebből mennyit hűt klímával? Azokat is hűti, amelyeket nem használ? Érdemes odafigyelnünk erre, hiszen a nem használt szobák hűtése felesleges, és csak megemeli a rezsinket. Emellett nem csak sok energiát pazarol el vele, de azok a szobák, amelyeket gyakran használunk sem fognak kellően lehűlni. Csukjuk be azoknak a szobáknak az ajtaját, amiket nem használunk, hogy biztosítani tudjuk a megfelelő hőmérsékletet ott, ahol a klímaberendezéseket használjuk. 
 
 


Káros napsugarak


Árnyékoljunk! A légkondicionáló első számú ellensége a nap. A nagy ablakok esetén, különösen azoknál, amelyek a déli vagy nyugati irányba néznek, nagyon sok a bejövő napsugárzás ami hőcsapdává változtatja a lakást. Ezáltal az ilyen helyiségek esetén a klímaberendezéseknek nagyobb energiafelhasználásra van szükségük, folyamatosan fognak üzemelni és áramot fogyasztani. A nyári időszakban ilyen esetekben használjunk függönyt vagy redőnyt, hogy a helyiséget védeni tudjuk a nap hőjétől. Így a klímaberendezés is hatékonyabban tud működni, és valóban olyan hőmérséklet biztosít, amelyet szeretnénk, jelentős költségmegtakarítással.


 
 
A klímarendszer karbantartása


A légkondicionálót évente legalább egyszer kell karbantartani, ha fűtésre is használjuk, akkor két alkalom az ajánlott. Az elkoszolódott belsőlégszűrők akár 15 százalékkal is növelhetik a villanyszámlát, és rövidíthetik a rendszer élettartamát. A kültéri egységbe rakodott por és nyárfaszöszök teljesen eltömíthetik a hőcserélőt, paplant képeznek rajta, és gyakorlatilag megszüntetik a hő leadást, akár a kompresszort is tönkretéve a túlterhelt használattal! 

 


Fontolja meg a rendszer karbantartását tavasszal vagy közvetlenül a nyár előtt, hogy optimálisan működjön. Az éves ellenőrzés minden olyan problémát azonosíthat, amelyet meg kell oldani annak biztosítása érdekében, hogy a szezonban problémamentesen üzemeljen a klímaberendezése.

 


 
A klímaberendezések karbantartásáról további tudnivalókat ITT talál. 
 



Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ajánlatkérés

Kérje ajánlatunkat  INGYENES előzetes helyszíni felméréssel! 

Klímaszerelés AKCIÓ május 31-ig!

Bruttó 90.000Ft-ért

(2 méter csövezésig)

Adatkezelési és adatvédelmi tájékoztatónkat, ellenkező esetben nem tud regisztrálni, sem árajánlatot kérni.

 
Szeretnék segítséget és konkrét támpontokat adni Önnek a klímaberendezés beszerzése, felszerelése kapcsán felmerülő gyakori kérdésekre, hogy elég információval rendelkezzen a vásárlás előtt. Ha még nem volt klímaberendezése...
Bővebben
A legfontosabbal kezdeném: soha ne vásároljon ismeretlen márkát! Akkor sem ha klímaszerelő ajánlja Önnek! Miért? Sokszor tapasztalom, hogy kizárólag üzleti érdekből ajánlanak olyan klímákat az érdeklődőnek amelyek teljesen...
Bővebben

Kapcsolódó cikkek:

A zöldenergia elterjedésének és a kormányzati támogatásnak is köszönhetően egyre többen érdeklődnek a lakásuk/házuk fűtési rendszerének korszerűsítése és megújuló energiákkal történő fűtése/ hűtése iránt. Cikkükben szeretnénk segíteni a fűtési lehetőségek...
Tovább
Hőszivattyúról máshogyan. Kezdjük az elején, a cikk írójaként tizenéve fűtök levegő- víz hőszivattyúval otthon, tehát a korai felhasználók között szereztem tapasztalatokat és pro és kontra igyekszem felsorolni az előnyöket és hátrányokat mellette és ellene is egyaránt.
Tovább
Általában évente egyszer tartjuk karban ügyfeleink klímáját, egy két speciális esettől eltekintve. Van olyan berendezés, amelyet a környék adottságai miatt évente kettő vagy akár több alkalommal is tisztítanunk kell mivel rendkívül gyorsan elszennyeződik a berendezés és...
Tovább