Ha lakásfelújításra készülünk, ezekkel számljunk klímaszerelésnél

Kérjen ajánlatot!

×
phone KATTINTSON
mail KATTINTSON

Ha lakásfelújításra készülünk

A lakásfelújítás alkalmával gyakran a klíma lesz az a tétel, ami már nem fér bele a mindig elszaladó költségvetésbe. Érdemes már ilyenkor előrelátóan betervezni a lakásba és kialakítani a nyomvonalat, akár több szakma összefogásával, hogy tökéletes legyen a végeredmény.

Klímaszerelés lakásfelújítás esetén

Lakásfelújítás, előkészítés, előcsövezés!

 

Fontos tudni: általában a klímaszerelők a villanyszerelőkkel egy időben munkálkodnak a felújítandó lakásba, gyakran összedolgozva és megbeszélve a szükséges elektromos teljesítményt, kiállásokat, nyomvonalat! A vízszerelő a másik szakember, akire még szükség lehet, abban az esetben amikor a klímában keletkező kondenzvizet a lakáson belül, a vizes helységekben elhelyezett szifonba kell elvezetni.

A lakás ezen állapotában még egyszerűen megoldható az elektromos kiállás kiépítése a villanyszerelőnek, a klíma csővezetékének beépítése, bevésése a falazatba és a cseppvíz elvezetése egy összefolyóba. A munkálat pár tízezer forintból megoldható és később egy sokkal esztétikusabb végeredményt kapunk, mivel nem lesz látható csövezés a lakásban, nem utólag kell a festett falat fúrni, a vezetékeket kábelcsatornázni.

Itt megjegyezném, hogy már vagy 10 éve nem divat a beltéri egység mellé a falra telepített konnektoros csatlakoztatás, bár villanyszerelők előszeretettel készítenek el ilyen kiállást. Ennél sokkal esztétikusabb az elrejtett bekötés, amit pont annyi munkával kialakítható.

Az újravezetékezett lakásban érdemes külön hálózati körre tenni a klímát, elkülönítve olyan nagy fogysztóktól mint egy elektromos főzőlap, sütő vagy mosó-szárítógép amely az együtt működés esetén túlterhelheti a hálózatot. Szóló klíma esetében 10Ah-s biztosítékkal és 3x1,5mm-es MTK-kábellel, multi klíma esetében 16Ah-s biztosíték és 3x2,5mm-es MTK kábelre lesz szükségünk a kiépítéshez, de gyakran ezt a villanyszerelővel direktben szoktuk egyeztetni, segítve ezzel egymás munkáját.

 Egyes dizájn klímák belsőépítészeti értéket is képviselnek, mivel a lakás hangulatához igazodó kivitelben sokkal esztétikusabbak, mint egy sima, fehér berendezés. Az ilyen típusú klímákhoz minden esetben a falban elvezetett, nem látszó csövezést kell kiépíteni a tökéletes hatás kedvéért.

 A lakásfelújítás megkezdésekor már érdemes kérni egy felmérést. Itt megbeszéljük a szükséges kiállásokat, amiket elkészít a villanyszerelő, a vizes, majd pedig elkészítjük a klíma csövezésének nyomvonalát. Ezt későbbiekben a kőműves és a festő teljesen eltünteti. Amikor pedig aktuális a szerelés, csak feltesszük a klímát a már előkészített helyére és egy esztétikus végeredményt kapunk, ami évtizedekig használható a későbbiekben is. Legfelejebb a klímát kell az évek múltával kicserélni, de a csövezés később is használható marad.

Abban az esetben ha csak festés lesz a lakásban, akkor a glettelés után - de a készre festés előtt - érdemes a klímát felszereltetni a falra. Ügyelni kell rá, hogy a klíma teljesen körbe legyen takarva, fóliázva, mivel a fal csiszolása során a felülről nyitott beltéri egység hőcserélője porral szennyeződhet. A festők ezután a beltéri egységet lemaszkolva tudnak dolgozni,  akár a kábelcsatornát is a fal színére festve (mivel mázolható műanyagból készül).

Szokásos szerelési eljárás még a beltéri egység alaplapjának felfúrása glettelés után. Ezután a teljesen kész, festett falra csak a beltéri egységet szereljük fel, így nincsen már fúrás, faragás, csak egy rövid szerelés és esztétikus lesz a végeredmény a lakásban.

Komplett felújítás alkalmával a klímásoknak a villanyszerelőkkel egy időben kell felvonulni a munkára, mivel a két terület munkálatai összekapcsolódnak. A klímások jelölik ki a szükséges kiállások helyeit, és a csövek bevésése alkalmával előnyös, ha nem kell a már frissen berakott villanyszerelési vezetékeket kerülgetünk a klímás csövekkel.

 

Nagyon fontos!

A klíma előcsövezését előszeretettel építik ki saját kezűleg a kivitelezést, felújítást végző vállalkozók vagy az ő embereik (akik ugye nem klímás szakemberek, csak láttak már hasonlót). A lakóparkokban, nagyobb építkezéseknél 90%-ban bizony rossz csövezésekkel találkozunk, amikor kihívnak minket a klíma beüzemelésére. Gyakran előfordul, hogy kompletten ki kell vésni a falból a beépített csöveket, újra húzni az áramot, de főleg a cseppvíz kivezetés nagy mumus. A cseppvíz szinte mindig rosszul van kivezetve, esetleg visszafelé lejt, nem megfelelő a csőméret, rossz helyre kötik be a vizesek, elázik miatta az egész fal nyáron.

Praktikus tanácsként javasolnám, hogy az előcsövezést mindig azzal a klímás szakemberrel végeztessék el, aki a komplett szerelést elvállalja és végig fogja vinni. Így megspórolható az építőiparban annyira kedvelt egymásra mutogatás és a hozzá tartozó jelentős pótmunka, felesleges anyagfelhasználás.

 

Önkormányzati engedélyeztetés

 

Kedves ügyfeleink egy része szeretné a hatóságok előtt is legalizáltatni a lakása klimatizálását, így megosztom a tapasztalataimat ebben a témakörben is.

Az önkormányzatokat jelenleg a „nem tudom - nem engedélyezem - engedélyezem, csak nem tudom, hogyan” háromszögben kell megkeresni, ha a klímakiépítés kérdésével fordul hozzájuk az állampolgár. Mindegyik kerületnek más az építésügyi szabályozása és főleg ennek a gyakorlati kivetülése az engedélyezés folyamata, a szükséges papíroktól a begyűjtendő aláírásokig. Akár egészen szélsőséges példákkal is találkozhatunk a hivatali procedúra alatt.

A leggyakoribb eset, hogy félnek engedélyezni még azt is, ami nem engedélyköteles. Hiányos a szabályozás és a hivatalnok annyira félti az állását, hogy nem mer lepecsételni semmit sem, ezzel szürke zónában tartva a lakót, aki szeretné megoldani a lakása klimatizálását, de tanácstalan, hogy kihez is fordulhat ebben az ügyben.

Az egyik önkormányzatnál látványterv kell, a másiknál mérnöki tervezés, a harmadiknál csak be kell nyújtani egy papírt és kérelmezni, a negyediknél pedig fogalmuk sincsen róla, az ötödik pedig következetesen megtilt mindent, így fest nagyjából a mai budapesti engedélyeztetési eljárás. Így a legtöbb ügyfél egyszerű állampolgári engedetlenséget gyakorolva fogja és felszerelteti a saját feje után. Ezeknek a kusza jogviszonyoknak köszönhető, hogy oda és olyan módon is kerülnek klímaberendezések, amelyek valóban elcsúfítják - akár a műemlékileg is védett - épületeket, és olyan panellakások klimatizálását akadályoztatják, ahol sem esztétikailag, sem pedig műszakilag nincsen más megoldás, mint a homlokzatra való felszerelés.

Támpontként adok pár tanácsot. Panelek esetében egy kérdést érdemes intézni a közös képviselőhöz és általában ezzel letudható az engedélyezési procedúra. Aki panelben lakik, attól az én véleményem szerint nem elvárható, hogy a 40 fokos lakásban húzza ki a nyarat, csak azért mert egy hivatalnoknak fogalma sincsen, mit kezdjen a kérdéssel, és egyszerűen nincsen más megoldás az egyre forróbb nyarak elviselésére, mint a légkondicionálás. A légkondicionálók felszereléseinek egyetlen lehetséges helye a ház külső homlokzata, mivel gépészetileg nincsen más előkészítés, ahová felkerülhetne a kültéri egység. Egy-két kivétel adódik, ahol a tetőre is szerelhetünk berendezést, de ez csak páremeletes épület és a tetőszint alatt lévő lakásoknál megoldás. 

A körfolyosós és társasházak esetében a szomszédokat feltétlenül érdemes megkérdezni, bár az új, inverteres berendezéseknél gyakorlatilag nem beszélhetünk már hangos klímáról. Így azonban elébe lehet menni a későbbi feljelentgetősdinek. A közös képviselővel is érdemes konzultálni és így már felkészültebbek lesznek a telepítés megkezdése előtt, mivel előfordulhat olyan műemléki védettség, ami korlátozza a szerelési munkálatokat.

Szívesen segítek a hatósági engedélyeztetésben, amennyiben műszaki adatokra, klímaméretekre van szükség, ha ezzel segítem a lakót az engedély megszerzésében, de nagy általánosságban elmondhatom, hogy a klímák 99%-ánál senki nem kéri a hivatalok engedélyét, pont a fenti tapasztalatok miatt.

Nekünk, mint beszerelő cégnek, akár mindegy lehetne az engedélyezés folyamata, mivel a fúró elindul az árammal ezek nélkül is, viszont tudom, mennyire kellemetlen, ha a körültekintés nélkül elvégzett munka a későbbiekben problémát okoz a lakónak. Így inkább tervezzük meg közösen a legjobb megoldást, bevonva akár a szomszédokat és a közös képviselőt vagy a lakóközösséget - ha szükséges - a kivitelezés menetébe.Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ajánlatkérés

Kérje ajánlatunkat  INGYENES előzetes helyszíni felméréssel! 

Klímaszerelés AKCIÓ április 30-ig!

Bruttó 90.000Ft-ért

(2 méter csövezésig)

Adatkezelési és adatvédelmi tájékoztatónkat, ellenkező esetben nem tud regisztrálni, sem árajánlatot kérni.

 
Szeretnék segítséget és konkrét támpontokat adni Önnek a klímaberendezés beszerzése, felszerelése kapcsán felmerülő gyakori kérdésekre, hogy elég információval rendelkezzen a vásárlás előtt. Ha még nem volt klímaberendezése...
Bővebben
A legfontosabbal kezdeném: soha ne vásároljon ismeretlen márkát! Akkor sem ha klímaszerelő ajánlja Önnek! Miért? Sokszor tapasztalom, hogy kizárólag üzleti érdekből ajánlanak olyan klímákat az érdeklődőnek amelyek teljesen...
Bővebben

Kapcsolódó cikkek:

Hőszivattyúról máshogyan. Kezdjük az elején, a cikk írójaként tizenéve fűtök levegő- víz hőszivattyúval otthon, tehát a korai felhasználók között szereztem tapasztalatokat és pro és kontra igyekszem felsorolni az előnyöket és hátrányokat mellette és ellene is egyaránt.
Tovább
Általában évente egyszer tartjuk karban ügyfeleink klímáját, egy két speciális esettől eltekintve. Van olyan berendezés, amelyet a környék adottságai miatt évente kettő vagy akár több alkalommal is tisztítanunk kell mivel rendkívül gyorsan elszennyeződik a berendezés és...
Tovább
Egy klímaszerelő vállalkozás vezetőjeként mindig érdemes tudni, hogy tulajdonképpen milyen korcsoportoknak és ügyfélkörnek dolgozunk, milyen megoldásokra van szükség és mit tanácsoljunk, amivel az ügyfélnek legjobban kiszolgáljuk az igényeit. Bemutatnám ügyfeleinket az...
Tovább