Műanyag előcsövezés problémák

Kérjen ajánlatot!

×
phone KATTINTSON
mail KATTINTSON

Műanyag előcsövezés problémák

Sajnos sok esetben találkozunk az új építésű lakóparki proecteknél műanyagból készült előcsövezéssekkel, amiről talán érdemes pár gondolatot megosztani.

 

Műanyag előcsövezés

A Fastpipe rendszert az olaszok találták ki pár éve, az emelkedő rézcsőárak és a jobb szerelhetőség kedvéért, ami elég logikusan is hangzik. Hiszen mennyivel egyszerűbb lenne csak simán letekerni a műanyag csövet, majd a végére idomokkal felszerelni a klímát, zseniális. De! A műanyag csövezés és a klímák hűtőközegei kémiai reakcióba lépnek és a polimerből kimosva a műanyag gyártásakor használt lágyítót, belemossa a szorosan illesztett kompresszorba, ez pedig pár szezon alatt kivégezheti a komplett berendezést, egy szinte gazdaságosan nem is javítható meghibásodással. Mivel egy lakás esetében gyakran egy kültéri egységre több beltéri egységet terveznek, így egy ilyen klíma meghibásodása a milliós javítási költséget is könnyen elérheti, mivel a kültéri egység a legdrágább elem és ebben mehet tönkre a kompresszor.

A probléma nagyságrendjére talán jól rámutat, hogy kb 6.000 db lakást adtak át ezzel a megoldással előcsövezve és mindegyik, kivétel nélkül egyetlen építőipari vállalkozás kivitelezésében.

 

 

Nagyon fontos tudni! A klímaberendezés gyártó cégek NEM ADNAK GARANCIÁT a műanyag előcsövezésekre szerelt rendszerekre, csak a hagyományos és kémiailag semlegesen viselkedő vörösrézzel vezetékelt csövezésekre!

Tehát érdemes akár felhívni a klímaforgalmazó cégek hazai képviseletét és állásfoglalást kérni a műanyag előcsövezéről!

Miért csöveznek akkor elő műanyaggal? Két okból is. Az egyik a lakóparképítő cégek költségtakarékossága/ kapzsisága, amikor a milliós négyzetméter árat még szeretnék egy kicsit meghúzni és az a pártízezer forint is számít, amibe a rézzel történő csövezés kerülne.

A másik oka, hogy amíg a rézcsővel való előcsövezést a klímások, vagy legalábbis némi előképzettséggel rendelkező szakmunkások végzik egy lakópark építése során, addig a műanyag csővel segédmunkás szinten lehet dolgozni és nem igényel különösebb szakértelmet az elvezetése.

Tehát miután bevasalnak az ügyfeleken egy tetemes summát, utána átadnak egy műszakilag nem megbízható és ki sem próbált, tapasztalattal nem rendelkező megoldást.

Abban az esetben, ha olyan lakást vásárolt, ahol műanyag az előcsövezés, úgy az alábbi tanácsokat tudom adni.

1, Teljes csőcsere a lakásban, récsövezésre.

2, Amennyiben a fentiek nem megoldhatók, úgy olyan klímás céget keresni, akik írásos garanciát vállalnak a szerelésre és a klíma működésére is. Nagyon fontos! Ne a lépcsőházban szórólapozó kisklímást bízzák meg a szereléssel, mert ő a második meghibásodott multi klíma után felszámolja a vállalkozását és nem lehet kártérítést kérni tőle. Olyan cég legyen, akik kifejezetten erre a csövezésre ajánlanak klímát és vállalnak garanciát, nem új szereplők a klímapiacon. A garanciának ki kell térnie szó szerint arra, hogy a cég a műanyag előcsövezésre történő szerelésre, anyagokra és a klímákra is vállalja a legalább 5 éves és teljes körű garanciát, mivel minden más esetben le fogják rázni a reklamáló ügyfelet.

 

A fenti rövid cikket a műanyag csövezések várható következményei miatt írtam, mivel minden évtizedben jött eddig egy új „forradalmi” megoldás, ami majd csökkenti a klímaszerelés költségeit, de egyik nagyobb bukta volt, mint a másik és ahogyan jöttek úgy el is tűntek a szakmából.Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ajánlatkérés

Kérje ajánlatunkat  INGYENES előzetes helyszíni felméréssel! 

Klímaszerelés AKCIÓ május 31-ig!

Bruttó 90.000Ft-ért

(2 méter csövezésig)

Adatkezelési és adatvédelmi tájékoztatónkat, ellenkező esetben nem tud regisztrálni, sem árajánlatot kérni.

 
Szeretnék segítséget és konkrét támpontokat adni Önnek a klímaberendezés beszerzése, felszerelése kapcsán felmerülő gyakori kérdésekre, hogy elég információval rendelkezzen a vásárlás előtt. Ha még nem volt klímaberendezése...
Bővebben
A legfontosabbal kezdeném: soha ne vásároljon ismeretlen márkát! Akkor sem ha klímaszerelő ajánlja Önnek! Miért? Sokszor tapasztalom, hogy kizárólag üzleti érdekből ajánlanak olyan klímákat az érdeklődőnek amelyek teljesen...
Bővebben

Kapcsolódó cikkek:

A zöldenergia elterjedésének és a kormányzati támogatásnak is köszönhetően egyre többen érdeklődnek a lakásuk/házuk fűtési rendszerének korszerűsítése és megújuló energiákkal történő fűtése/ hűtése iránt. Cikkükben szeretnénk segíteni a fűtési lehetőségek...
Tovább
Hőszivattyúról máshogyan. Kezdjük az elején, a cikk írójaként tizenéve fűtök levegő- víz hőszivattyúval otthon, tehát a korai felhasználók között szereztem tapasztalatokat és pro és kontra igyekszem felsorolni az előnyöket és hátrányokat mellette és ellene is egyaránt.
Tovább
Általában évente egyszer tartjuk karban ügyfeleink klímáját, egy két speciális esettől eltekintve. Van olyan berendezés, amelyet a környék adottságai miatt évente kettő vagy akár több alkalommal is tisztítanunk kell mivel rendkívül gyorsan elszennyeződik a berendezés és...
Tovább