Hőszivattyúk a BudaKlíma termékválasztékában

Kérjen ajánlatot!

×
phone KATTINTSON
mail KATTINTSON

Hőszivattyúk

A hőszivattyú kifejezés sajnos még mindig elég misztikusan hangzik ahhoz, hogy gátolja ennek a remek műszaki megoldásnak a szélesebb körben történő elterjedését.

 

Elsőre mindenkinek a földbe lefúrt, talajszondás megoldást jelenti a hőszivattyút, ami tizenmilliós bekerülési költségekkel kerül kiépítésre és ezáltal kétségessé teszi a beruházás valamikori megtérülését. Pedig a hőszivattyúknak több változata is létezik és ezekből a leginkább elterjedt a levegős hőszivattyú, ami egy kültéri egységet jelent a szabad térben; a beltéri egység hőcserélője meleg vizet állít elő, rácsatlakozva a lakás (akár már meglévő) fűtési rendszerére.

 

Bizalmatlanul szemlélhetik az érdeklődők és kétkedve hallgatják, hogy ez a berendezés képes a külső levegőből hőt kivonni és ezt a lakás fűtésére fordítani. Könnyebb megérteni a működését, ha már van egy klímaberendezésünk a lakásban és vannak tapasztalataink a használatában, felismertük a praktikumát amikor nemcsak nyáron hűthetünk, hanem télen akár fűthetünk is vele.

A hőszivattyú ugyanis - kicsit persze egyszerűsítve - egy nagy klímaberendezés kültéri és beltéri egységgel, kompresszorral, összekötő csövekkel és elektoromos betáplálással.

Hogyan működik? Teljesen leegyszerűsítve pár mondatban igyekszem elmagyarázni a hőszivattyúk működési elvét: a hőszivattyú a thermodinamika második törvénye által leírt fizikai folyamatot használja fel, a hő az alcsonyabb állapotú rendszer felől a magasabb felé áramlik.

 

De hogyan lesz ebből a téli minusz 10 fokban a lakásban plusz 20 fok?

 A hőszivattyú kültéri egységében egy minusz 60 fokos hűtőközeg áramlik, amelyik a minusz 10 fokos külső hőmérséklettel találkozva már egy +50 fokos különbséget jelent, ami a kompresszor által munkára fogva a bent képes felmelegíteni a lakás fűtési rendszerének vizét. 

 

Mivel ez a tevékenység munkát igényel a szivattyú részéről, így rendszerünk akkor működik a leghatékonyabban, ha minél kisebb hőmérsékletkülönbséget kell kiegyenlítenie a kompresszor munkája által. Ezért alkalmasabb a hőszivattyús rendszer alacsony vízhőmérsékletű fűtési rendszerekhez (falfűtés, padlófűtés, fancoil), mint a magasabb hőmérsékletet igénylő hagyományos radiátorokhoz.

 

 

 

Miért ajánlom szívesen a hőszivattyút?

 

Kicsit távolról indítanám a történetet. 2007-ben a cégünk elkezdett, látva a megújuló energiák térhódítását, pellet kazánokkkal is foglalkozni. Adtuk, vettük, beüzemeltük, de nem tudtam elköteleződni a technológia mellett. Állandó problémát jelentett a pellet változó minősége, a szárazanyag-tartalma és az égés optimalizálása, a tüzelő készletezése és akár a beszerzése is. Nem éreztem, hogy ez egy ügyfélbarát és piacképes megoldás lenne, amit szívesen ajánlanék bárkinek is, így egy idő után megszüntettük ezt a tevékenységünket a cégben.

 

A hőszivattyúk még abban az időben a csillagháborús kategóriát képviselték árban, méretben és elérhetőségben is. A nagy áttörés egy másik frontról indult. A napelemek elterjedése és egyre olcsóbb elérhetősége együtt mozgott a hőszivattyúk szélesebb körben történő használhatóságával, egyre több gyártó készített piacképes és valóban jól működő berendezést, amelyek már egy komplett házat is üzembiztosan és gazdaságosan tudtak ellátni.

 

A napelemre kapcsolt hőszivattyú jelenleg az önellátó lakás egyik legjobb megoldása: a tetőn lévő napelemekkel megtermelem a szükséges villanyt és ezzel meghajtom a fűtéshez-hűtéshez szükséges hőszivattyút! Zseniális! (Itt nem a napkollektorról van szó, ami vizet melegít és egy kétségesen megtérülő technológia.)

 

A puding próbája az evés, így a saját házamban is ezt az elvet követve egy napelem- és hőszivattyú rendszert építettem ki, kísérleti jelleggel (okulva a pellet kazánból). A gázt sem szüntettem meg teljesen - biztos, ami biztos alapon -, de a leghidegebb télen is elegendő volt a hőszivattyú teljesítménye és folyamatosan, komfortosan fűtöm vele a házam.

Amikor télen süt a Nap, kifejezetten melengető érzés a tudat, hogy ez most "ingyen" történik, és teljes a ház fűtése; nem vagyok kitéve a szolgáltatók esetleges korlátozásának, áremelésnek, gázcsap-elzárásnak!

Gyakran kérdezik tőlem, hogy na és mi van, ha nem süt a Nap? Nagyon egyszerű: egyrészt a felesleges áramot átveszi a szolgáltató és visszakapom, ha éppen nem termel a rendszer, a másik fele pedig a megfelelő hőszigetelés. Ha nappal szépen felfűtjük a házat, akkor van annyi tartaléka bőven, hogy nem hűl ki reggelig. 

 

A rendszer komplett költsége nagyságrendileg: 2 millió forint a napelem (ezzel télen és nyáron is megvan az egész éves villanyfogyasztásunk) és további 1,6 millió forint a hőszivattyú, anyagokkal, beépítéssel együtt. Egy új ház esetében megspórolható a gáz bevezetésének macerája és a kémény, az engedélyeztetés, a felülvizsgálat, a cirkó költsége. Ha ehhez még hozzá számoljuk az ellátásbiztonságot, akkor máris egy pozitív mérleget kapunk a hőszivattyú irányába!

 

 

Tehát mint a fentiekből is kiderülhetett, elkötelezett híve vagyok a hőszivattyús fűtésnek és a napelemnek. Ez egy környezetbarát és folyamatosan megújuló megoldás, ami a jövőbe mutat. Most már minden téren elérte azt a szintet, ami komfortosnak és üzembiztosnak is nevezhető, nincsen akadálya a szélesebb körben történő elterjedésének.

 

 

 

Milyen szempontok alapján válasszunk hőszivattyút?

 

Nagyon fontos, hogy olyan beüzemelő céget szabad csak választani, aki elérhető és működő garanciát, szervizt is biztosít a hőszivattyú felszerelése mellé! A hőszivattyú lesz ugyanis  a kazán a házban és mint olyan csak akkor csinál meleget ha működik. Márpedig meghibásodni is működés közben szoktak, télen.

 

Ha nem akarnak fűtés nélkül maradni, akkor nagyon fontos egy olyan céget megbízni a szereléssel, akik rendelkeznek a megfelelő szervizháttérrel és akár a meghibásodás napján képesek megkezdeni a hiba elhárítását - ugyanis addig nem lesz fűtés a lakásban. Amint megtaláltuk ezt a céget, akkor jön a következő feladat, a szivattyú kiválasztása, ami csak az első pillanatban tűnik nehéznek a széles kínálatot elnézve.

 

A hőszivattyús fűtést ugyanis érdemes gépészeti tervezővel megterveztetni, a hőszükségletet számításokkal alátámasztani, mert ez nem olyan rendszer, mint a gázkazán, ahol a 24 kW-osat rakták fel az 50 és a 100 négyzetméteresre is. A hőszivattyút ennél sokkal precízebben kell méreteztetni, mivel ha túlméretezzük, akkor nagy az árkülönbség a méret növekedésével; ha pedig alulméretezzük, akkor nem dolgozik hatékonyan, inkább az elektromos fűtőbetétet fogja használni melegítésre és nem a hőszivattyús rendszert.

 

Tehát a kezdésnek a legjobb egy gépészeti tervezés, ami pontosan kijelöli a méretet és a csatlakozási pontokat is hozzá. A típus kiválasztásánál érdemes a kivitelező szakértelmére és tapasztalataira hagyatkozni, de ne hagyjuk magunkat egy ismeretlen típusra rábeszélni, mert rengeteg az olyan hőszivattyú, aminek nincsen gazdája és senki sem vállalja el a javítását.

 

 

 

Zajszint, zajszint és zajszint

 

A hőszivattyú kiválasztásánál sokszor hajlamosak vagyunk elidőzni a hatékonyság kérdésénél, pedig a tartós üzemeltetés során legalább ennyire fontos, hogy milyen hangos lesz a kiépített rendszer. A szomszédunk és a saját komfortérzetünket is jelentősen rontani tudja, ha a nem megfelelően kiválasztott hőszivattyú ott kerepel majd a ház mellett. A kiépítés során fokozott figyelmet kíván a hőszivattyú elhelyezése, mert a falra rögzített berendezés képes átadni a rezonanciát a teljes lakásnak, így a háztól és szomszédainktól célszerű elegendő távolságot tartani. Az 50 decibel könyéki hangnyomás értékek már jónak számítanak. Érdemes  ezt is fontos szempontként kezelni a kiválasztásnál annak érdekében, hogy a későbbi használat során meglegyen a komfortérzetünk.

 

 

 

Kültéri egység elhelyezése

 

A kültéri egység helyének kialakításakor a zajvédelem mellett a megfelelő rögzítést, az elektromos betáplálást és a keletkező kondenzvíz elvezetését is meg kell oldani. A hőszivattyú kültéri egysége ugyanis leolvasztáskor képes jelentős mennyiségű vizet „termelni”, amikor a párás, ködös időben a hőcserélőre fagyott vizet leolvasztja. Ennek a víznek a fagymentes elvezetése a szivattyú környezetéből minden esetben egy megoldandó műszaki kérdés.

 

A nagy hidegekben a szivattyú hőcserélője szinte fehérnek, jegesnek látszik a ráfagyott párától és ha nem lenne a leolvasztó funkció, akkor a jég teljesen eltömítené a lamellák közötti hézagokat. A leolvasztás alkalmával ez a jégmennyiség változik majd át folyadékká, amit ebben az állapotában - akár az utólagos melegítésével - kell elvezetni a gép közeléből, lefolyóba, csatornába.

 

 

Hőszivattyú kiválasztása

 

A honlapon talál konkrét hőszivattyút és árat, de nem tudom, hogy így ki tudna-e belőle bármit is silabizálni. Én biztosan nem, ha megoldást keresnék a házam fűtésére.

A hőszivattyú kiválasztását mindenféle oldalak és katalógusok böngészése helyett célszerű egy gépész-tervező irodájában elkezdeni, aki majd az óhajainkat is figyelembe véve méretezi és megtervezi a szükséges berendezést.

Ha ez már megtörtént és tudjuk, hogy mekkora szivattyúra, teljesítményre és paraméterekre lesz szükségünk, akkor érdemes a marketinggel átitatott adatokat böngészni és keresgélni a különböző weboldalakon. :)

 

A teljes Daikin hőszivattyú katalógus innen letölthető:

Daikin_Heating_PL_2016_V24-HUN-HUF-V1-Cor10final.pdf (2.5 MB)

 

Daikin Altherma LT alacsony hőmérsékletű osztott rendszer, falra szerelhető beltéri egységgel

4-16 kW-os kültéri egységhez. Hidraulikai szempontból nagy teljesítményű szivattyúval, tágulási tartállyal, nyomásmérővel és biztonsági szeleppel rendelkező biztonsági modullal, térfogatáram mérővel, töltő- és leeresztő szelepekkel és sárgaréz vízszűrővel felszerelt rendszer, 3/6/9 kW-os elektromos kiegészítő fűtéssel.

A felhasználói kezelőfelületet nem tartalmazza, az EKRUCBL* elengedhetetlen a rendszer üzemeltetéséhez, kérjük, külön rendelje meg a kívánt nyelvvel.

Méretek (szé x mé x ma): 480 x 890 x 344 mm

Az egység tömege: 46-48 kg

Működési tartomány, előremenő hőmérséklet (fűtés): min: 15°C/max: 55°C

    

 

Csak fűtés:

EHVH4kW beltéri egység 180 l-es tárolóval és 3 kW-os elektromos merülő fűtőelemmel

1~230 V 4 kW-os kültéri egységhez.                     EHVH04s18CB3V     1.396.000.-    

 

EHVH8kW beltéri egység 180 l-es tárolóval és 3 kW-os elektromos merülő fűtőelemmel

1~230 V 6-8 kW-os kültéri egységhez.                   EHVH08s18CB3V   1.447.000.-

 

EHVH11kW beltéri egység 180 l-es tárolóval és 3 kW-os elektromos merülő fűtőelemmel

1~230 V/3~400 V 11 kW-os kültéri egységhez.    EHVH11s18CB3V   1.523.000.-

 

EHVH16kW beltéri egység 180 l-es tárolóval és 3 kW-os elektromos merülő fűtőelemmel

1~230 V/3~400 V 11 kW-os kültéri egységhez.    EHVH16s18CB3V   1.601.000.-                                                                                                                                         

 

EHVH8kW beltéri egység 260 l-es tárolóval és 9 kW-os elektromos merülő fűtőelemmel

1~230 V 6-8 kW-os kültéri egységhez.                    EHVH08s26CB9W  1.555.000.-

 


EHVH 11 kW beltéri egység 260 l-es tárolóval és 9 kW-os elektromos merülő fűtőelemmel

1~230 V/3~400 V 11 kW-os kültéri egységhez.      EHVH11s26CB9W   1.632.000.-

                                                                                                                                                       

EHVH16kW beltéri egység 260 l-es tárolóval és 9 kW-os elektromos merülő fűtőelemmel

1~230 V/3~400 V 14-16 kW-os kültéri egységhez. EHVH16s26CB9W   1.717.000.-

 

Fűtés és hűtés:

EHVX4kW beltéri egység 180 l-es tárolóval és 3 kW-os elektromos merülő fűtőelemmel

1~230 V 4 kW-os kültéri egységhez.                             EHVX04s18CB3V    1.484.000.-

 

EHVX8kW beltéri egység 180 l-es tárolóval és 3 kW-os elektromos merülő fűtőelemmel

1~230 V 6-8 kW-os kültéri egységhez.                          EHVX08s18CB3V    1.539.000.-

 

EHVX11kW beltéri egység 180 l-es tárolóval és 3 kW-os elektromos merülő fűtőelemmel

1~230 V/3~400 V 11 kW-os kültéri egységhez.            EHVX11s18CB3V   1.605.000.-

 

EHVX16kW beltéri egység 180 l-es tárolóval és 3 kW-os elektromos merülő fűtőelemmel

1~230 V/3~400 V 14-16 kW-os kültéri egységhez.       EHVX16s18CB3V    1.707.000.-  

Legmegbízhatóbb
Legmegbízhatóbb

Daikin Sensira Inverteres klíma
R-32 Daikin FTXF25A/RXF25A Új modell!
A klíma bruttó ára szereléssel:
299 000 Forint

Legjobb ajánlat
Legjobb ajánlat

Daikin Inverteres klíma
Daikin FTXC25B/RXC25B
A klíma bruttó ára szereléssel:
279 000 Forint

Legjobb ár/érték
Legjobb ár/érték

Midea MDV Inverteres klíma
R32 RAG-026B-SP
A klíma bruttó ára szereléssel:
219 000 Forint

Design klímák
Design klímák

Ha esztétikus klímát szeretne otthonába. 

A logókra kattintva gyártók szerint is szűrhet!


Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a Marketing Professzorok Kft.