Miért nem fúj hideg levegőt a klíma? 4 ok, ami a háttérben állhat!

Kérjen ajánlatot!

×
phone KATTINTSON
mail KATTINTSON

4 ok, amiért a klíma nem fúj hideg levegőt

A nyári forróság hamarosan megérkezik, így időben fel kell készülnünk a megfelelő klimatizálásra otthonunkban. Sokan csak a hőség idejében döbbennek rá, hogy nem működik megfelelően klímájuk, azonban ilyenkor szinte lehetetlen időben elérni bármelyik klímaberendezésekkel foglalkozó céget. Mi a teendő? Készüljünk fel időben! 

Klíma meleg levegő

Előfordulhat, hogy a felszerelt légkondicionálónk az előző nyár során már nem működött megfelelően. Hideg levegőt ugyan fújt, de azt éreztük valamiért mégsem kielégítő teljesen az a hőmérséklet, amit elértünk otthonunkban. A klímákat sokan időszakosan használják, azaz főleg nyáron, azonban ilyenkor akár túl is használhatjuk őket. Mint minden eszköznek, a klímáknak egyaránt szüksége van karbantartásra, hogy az idő elteltével továbbra is megfelelően működjenek. Ha nem fúj kellően hideg levegőt, akkor sem kell megijednünk, lehet, hogy nem is akkora a baj, mint gondolnánk. 


Íme négy általános ok, hogy miért nem fúj hideg levegőt klímaberendezésünk: 

 

1. ok: Koszos légszűrő


Ha a légszűrő túlságosan piszkos, az otthoni légáramlás korlátozott lesz. Ha ez bekövetkezik, előfordulhat, hogy azt érzi, a klíma szinte be sincs kapcsolva. Szerencsére, ha csak a légszűrő a bűnös, könnyedén segíthetünk rajta. Mielőtt kicserélnénk vagy megtisztítanánk, győződjünk meg róla, hogy a klímát kikapcsoltuk. A légszűrőt vegyük ki, és nézzük meg természetes napfényben. Ha a fény nem tud átszűrődni mindkét oldalon, akkor valószínűleg túl koszos, így mindenképp ki kell cserélni. 

 

A szűrő cseréjénél figyeljünk oda, hogy olyat válasszunk, amely a klímaberendezés méretének megfelel. Emellett érdemes akár újrafelhasználható szűrőt választani, hiszen ezeket egyszerűen megtisztíthatjuk egy puha sörtéjű kefével, és ismét remekül alkalmazható a klímaberendezésben. 

 

 

2. ok: Rossz termosztát beállítás


Mielőtt pánikba esne, miért nem fúj hideg levegőt klímája, érdemes megvizsgálni a termosztátot. A probléma lehet nagyon egyszerű. Állítsuk át a klímát automatikus vagy hűtési módra, hogy a lehető legjobb energiafelhasználás mellett működhessen, és biztosan hideg levegőt fújjon. Lehetséges, hogy eddig fűtési módra volt bekapcsolva, hiába állítottuk a hőfokot alacsonyra, a berendezés mégis meleget fújt. 


Figyeljen oda, hogy ez a beállítás mindig megmaradjon bekapcsoláskor, hiszen így biztosíthatjuk, hogy a berendezés valóban jól működjön. 

 

 

3. ok: Eltömődött / piszkos külső egység


A külső egység (kondenzátor) az Ön klíma rendszerének egyik legfontosabb része, mivel úgy tervezték, hogy eloszlatja az otthoni klíma belsejéből az elpárologtatón kivont hőt. Ha ez a külső egység piszkos, a hűvös levegő nehezen kerül vissza a klíma belsejébe.

 

Ezért fontos, hogy a külső egységet rendszeresen ellenőrizze a szennyeződések és törmelékek tekintetében. Ha ezek közül bármelyik jelen van, el kell távolítania azokat a klíma egységből. 

 

Miután befejezte a tisztítási munkát, proaktív intézkedéseket kell tennie a külső egység tisztaságának megőrzésére. Ezt könnyen elvégezheti úgy, hogy egy kis fából készült kerítést állít fel, hogy a kondenzátor extra védelmet és lefedettséget kapjon. Ezzel a kerítéssel a készülék kevésbé lesz hajlamos az eltömődésre. 

 

 

4. ok: alacsony hűtőközeg-szintek


Ha még mindig kíváncsi, hogy klímaberendezés miért nem fúj hideg levegőt, lehet, hogy az egységben alacsony a hűtőközeg-szint. A hűtőközeg-szint akkor alacsony, ha a szellőzőnyílásokon keresztül meleg levegő áramlik be, vagy ha a villanyszámla a szokásosnál magasabb az adott hónapban. 


Amennyiben ezt a jelenséget tapasztalja, mindenképpen megfelelő klímaberendezésekkel foglalkozó szakemberre lesz szüksége, hiszen ők tudják, hogyan kell biztonságosan és gyorsan elvégezni a berendezéshez tartozó újratöltési munkálatokat. A szakember tudja csak megfelelően ellenőrizni a hűtőközeg szivárgását. 

 

 

Mikor lépjen kapcsolatba egy klímajavító céggel?


Ha a fentiek közül minden eshetőséget figyelembe vett, ellenőrizte a szűrőket, a termosztátot és a klíma beállításait, de továbbra is problémát észlel a berendezés működését illetően, akkor mindenképp hívjon tapasztalt klímajavító szakembert. 
 
Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ajánlatkérés

Kérje ajánlatunkat  INGYENES előzetes helyszíni felméréssel! 

Klímaszerelés AKCIÓ november 1-ig!

Bruttó 70.000Ft-ért

(2 méter csövezésig)

Kérjük, fogadja el az Adatkezelési és adatvédelmi tájékoztatónkat, ellenkező esetben nem tud regisztrálni, sem árajánlatot kérni.

 
Szeretnék segítséget és konkrét támpontokat adni Önnek a klímaberendezés beszerzése, felszerelése kapcsán felmerülő gyakori kérdésekre, hogy elég információval rendelkezzen a vásárlás előtt. Ha még nem volt klímaberendezése...
Bővebben
A legfontosabbal kezdeném: soha ne vásároljon ismeretlen márkát! Akkor sem ha klímaszerelő ajánlja Önnek! Miért? Sokszor tapasztalom, hogy kizárólag üzleti érdekből ajánlanak olyan klímákat az érdeklődőnek amelyek teljesen...
Bővebben

Kapcsolódó cikkek:

A 2021-es modellév újdonságai a Mideanál az Xtreme Save és Xtreme Save Pro készülékek. Az új fejlesztéseknek köszönhetően tovább bővült a Midea termékválasztéka.
Tovább
A Daikin előremutató kezdeményezéseket tesz a fenntartható klímaszabályozás érdekében. Ez összhangban van az Európai Zöld Megállapodással melyet Ursula von der Leyen ismertetett.
Tovább
Kedves Látogatónk! Szeretnék megosztani Önnel pár gondolatot a hőszivattyúról és a telepítésükről a gyakorlati tapasztalataink alapján. Cégünk már nem foglalkozik hőszivattyú szereléssel, így teljesen érdekektől mentesen elmondhatom azokat az anomáliákat, amit érdemes...
Tovább