Miért nem fúj hideg levegőt a klíma? 4 ok, ami a háttérben állhat!

Kérjen ajánlatot!

×
phone KATTINTSON
mail KATTINTSON

4 ok, amiért a klíma nem fúj hideg levegőt

A nyári forróság hamarosan megérkezik, így időben fel kell készülnünk a megfelelő klimatizálásra otthonunkban. Sokan csak a hőség idejében döbbennek rá, hogy nem működik megfelelően klímájuk, azonban ilyenkor szinte lehetetlen időben elérni bármelyik klímaberendezésekkel foglalkozó céget. Mi a teendő? Készüljünk fel időben! 

Klíma meleg levegő

Előfordulhat, hogy a felszerelt légkondicionálónk az előző nyár során már nem működött megfelelően. Hideg levegőt ugyan fújt, de azt éreztük valamiért mégsem kielégítő teljesen az a hőmérséklet, amit elértünk otthonunkban. A klímákat sokan időszakosan használják, azaz főleg nyáron, azonban ilyenkor akár túl is használhatjuk őket. Mint minden eszköznek, a klímáknak egyaránt szüksége van karbantartásra, hogy az idő elteltével továbbra is megfelelően működjenek. Ha nem fúj kellően hideg levegőt, akkor sem kell megijednünk, lehet, hogy nem is akkora a baj, mint gondolnánk. 


Íme négy általános ok, hogy miért nem fúj hideg levegőt klímaberendezésünk: 

 

1. ok: Koszos légszűrő


Ha a légszűrő túlságosan piszkos, az otthoni légáramlás korlátozott lesz. Ha ez bekövetkezik, előfordulhat, hogy azt érzi, a klíma szinte be sincs kapcsolva. Szerencsére, ha csak a légszűrő a bűnös, könnyedén segíthetünk rajta. Mielőtt kicserélnénk vagy megtisztítanánk, győződjünk meg róla, hogy a klímát kikapcsoltuk. A légszűrőt vegyük ki, és nézzük meg természetes napfényben. Ha a fény nem tud átszűrődni mindkét oldalon, akkor valószínűleg túl koszos, így mindenképp ki kell cserélni. 

 

A szűrő cseréjénél figyeljünk oda, hogy olyat válasszunk, amely a klímaberendezés méretének megfelel. Emellett érdemes akár újrafelhasználható szűrőt választani, hiszen ezeket egyszerűen megtisztíthatjuk egy puha sörtéjű kefével, és ismét remekül alkalmazható a klímaberendezésben. 

 

 

2. ok: Rossz termosztát beállítás


Mielőtt pánikba esne, miért nem fúj hideg levegőt klímája, érdemes megvizsgálni a termosztátot. A probléma lehet nagyon egyszerű. Állítsuk át a klímát automatikus vagy hűtési módra, hogy a lehető legjobb energiafelhasználás mellett működhessen, és biztosan hideg levegőt fújjon. Lehetséges, hogy eddig fűtési módra volt bekapcsolva, hiába állítottuk a hőfokot alacsonyra, a berendezés mégis meleget fújt. 


Figyeljen oda, hogy ez a beállítás mindig megmaradjon bekapcsoláskor, hiszen így biztosíthatjuk, hogy a berendezés valóban jól működjön. 

 

 

3. ok: Eltömődött / piszkos külső egység


A külső egység (kondenzátor) az Ön klíma rendszerének egyik legfontosabb része, mivel úgy tervezték, hogy eloszlatja az otthoni klíma belsejéből az elpárologtatón kivont hőt. Ha ez a külső egység piszkos, a hűvös levegő nehezen kerül vissza a klíma belsejébe.

 

Ezért fontos, hogy a külső egységet rendszeresen ellenőrizze a szennyeződések és törmelékek tekintetében. Ha ezek közül bármelyik jelen van, el kell távolítania azokat a klíma egységből. 

 

Miután befejezte a tisztítási munkát, proaktív intézkedéseket kell tennie a külső egység tisztaságának megőrzésére. Ezt könnyen elvégezheti úgy, hogy egy kis fából készült kerítést állít fel, hogy a kondenzátor extra védelmet és lefedettséget kapjon. Ezzel a kerítéssel a készülék kevésbé lesz hajlamos az eltömődésre. 

 

 

4. ok: alacsony hűtőközeg-szintek


Ha még mindig kíváncsi, hogy klímaberendezés miért nem fúj hideg levegőt, lehet, hogy az egységben alacsony a hűtőközeg-szint. A hűtőközeg-szint akkor alacsony, ha a szellőzőnyílásokon keresztül meleg levegő áramlik be, vagy ha a villanyszámla a szokásosnál magasabb az adott hónapban. 


Amennyiben ezt a jelenséget tapasztalja, mindenképpen megfelelő klímaberendezésekkel foglalkozó szakemberre lesz szüksége, hiszen ők tudják, hogyan kell biztonságosan és gyorsan elvégezni a berendezéshez tartozó újratöltési munkálatokat. A szakember tudja csak megfelelően ellenőrizni a hűtőközeg szivárgását. 

 

 

Mikor lépjen kapcsolatba egy klímajavító céggel?


Ha a fentiek közül minden eshetőséget figyelembe vett, ellenőrizte a szűrőket, a termosztátot és a klíma beállításait, de továbbra is problémát észlel a berendezés működését illetően, akkor mindenképp hívjon tapasztalt klímajavító szakembert. 
 Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ajánlatkérés

Kérje ajánlatunkat  INGYENES előzetes helyszíni felméréssel! 

Klímaszerelés AKCIÓ május 31-ig!

Bruttó 90.000Ft-ért

(2 méter csövezésig)

Adatkezelési és adatvédelmi tájékoztatónkat, ellenkező esetben nem tud regisztrálni, sem árajánlatot kérni.

 
Szeretnék segítséget és konkrét támpontokat adni Önnek a klímaberendezés beszerzése, felszerelése kapcsán felmerülő gyakori kérdésekre, hogy elég információval rendelkezzen a vásárlás előtt. Ha még nem volt klímaberendezése...
Bővebben
A legfontosabbal kezdeném: soha ne vásároljon ismeretlen márkát! Akkor sem ha klímaszerelő ajánlja Önnek! Miért? Sokszor tapasztalom, hogy kizárólag üzleti érdekből ajánlanak olyan klímákat az érdeklődőnek amelyek teljesen...
Bővebben

Kapcsolódó cikkek:

A zöldenergia elterjedésének és a kormányzati támogatásnak is köszönhetően egyre többen érdeklődnek a lakásuk/házuk fűtési rendszerének korszerűsítése és megújuló energiákkal történő fűtése/ hűtése iránt. Cikkükben szeretnénk segíteni a fűtési lehetőségek...
Tovább
Hőszivattyúról máshogyan. Kezdjük az elején, a cikk írójaként tizenéve fűtök levegő- víz hőszivattyúval otthon, tehát a korai felhasználók között szereztem tapasztalatokat és pro és kontra igyekszem felsorolni az előnyöket és hátrányokat mellette és ellene is egyaránt.
Tovább
Általában évente egyszer tartjuk karban ügyfeleink klímáját, egy két speciális esettől eltekintve. Van olyan berendezés, amelyet a környék adottságai miatt évente kettő vagy akár több alkalommal is tisztítanunk kell mivel rendkívül gyorsan elszennyeződik a berendezés és...
Tovább