Klímajavítás házilag: hibajelenségek és azok elhárítása

Kérjen ajánlatot!

×
phone KATTINTSON
mail KATTINTSON

Tippek a klímák otthoni hibaelhárításához

A kánikula első napjaiban százával kapunk szakembert kereső hívásokat meghibásodott, csepegő, nem megfelelően működő klímák javítására. Mivel ebben az időszakban csak a saját telepítéseinkhez nyújtunk szervízszolgáltatást és a teljes kapacitásunk így sajnos nem tudunk legfeljebb távsegítséget adni a melegtől szenvedőknek. Ezekből a praktikus tanácsokból gyűjtöttünk össze párat és érdemes végig menni a listán, amennyiben meghibásodik klímaberendezésünk.

Klíma hibaelhárítás házilag

1, A klíma nem kapcsol be és nem reagál a távkapcsoló jelére sem.


Az első mozdulat a távkapcsolóban történő elemcsere legyen, lehetőleg új elemekre. Amennyiben a klíma még ezután sem reagál, érdemes a betáp (konnektor) oldalról is ellenőrizni, hogy kap-e a klíma az áramot vagy sem. Akár hosszabbítóval egy másik konnektorból is érdemes áramot vezetni a klímához, mert több esetben előfordult, hogy valamiért a konnektor meghibásodott és csak abban nem volt áram.

 

 

2, A klíma működik, de nem reagál megfelelően a távkapcsoló jelére, megállnak a lamellák, nem kikapcsolható.


Érdemes ebben az esetben kihúzni a rosszul működő egységet a konnektorból és 5-10 perces várakozás után újra bedugni, majd megvárni, amíg elindítja magát, illetve reagál a távkapcsoló jelére. Előfordul, hogy a távkapcsoló több gombájának egyidejű lenyomásával lefagy az elektronika és ilyen egyszerűen újraindíthatjuk.

 

 

3, A klíma működik, de folyik a víz a falon a beltéri egységből.


Sajnos ez a leggyakoribb jelenség a nem időben karbantartott, ellenőrzött klímák esetén. A legtöbb hívást ezzel a meghibásodással kapcsolatban kapjuk. A hiba a következő módon alakul ki: a klímában a téli időszak során jelentős mennyiségű por rakódik le, mint a szekrény tetején, mivel nyitott a teteje, itt szívja be a levegőt és alul van a kifújási pont. A télen felgyűlt és nem eltávolított (a szűrők kimosása semmit sem ér ebben az esetben sem) por az első bekapcsoláskor egy nedves masszát képez, ami eldugítja a kivezető csövet és így nem tud eltávozni a kondenzvíz a klíma csepptálcájáról. Az időben és szakszerűen (nem befújogatunk egy kis spray-t és ennyi!) karbantartás teljesen letisztítja a hőcserélőt és így megelőzhető a rendszer akár komolyabb dugulása is.


Gyakori hiba a cső kifolyó végébe beköltöző és kitelelő rovarok fészke és téli menedéke, hiszen szívesen bújnak bele a klíma kivezető csövébe ahol kedvező körülményeket találhatnak a túléléshez. Ez a kis fészek, vagy bogárka, pók éppen elegendő hozzá, hogy a lassan és kis cseppekben érkező kondenzvizet teljesen megállítsa és így belül elkezd csepegni a beltéri egységből, praktikusan a falon végig. A júliusi- augusztusi időszakban a darazsak is próbálnak elbújni a csőben és eltömhetik a kivezető nyílást.


A harmadik leggyakoribb probléma a kivezetés és gyűjtés módja, amikor egy edényben-vödörben gyűjtjük a kondenzvizet és a cseppvízcső vége beleér a már kicsepegett folyadékba. A vezetékben ilyenkor feltorlódik a kondenzvíz, mivel itt nem nyomásról beszélünk, csak cseppekről, és légbuborék alakul ki, nem folyik ki a beltériből a víz. A cső mindig olyan hosszú legyen, hogy NE érjen bele a gyűjtőedénybe és csak csepegjen.

 

Hibaelhárítás: a cseppvízcső szabad végét érdemes megfújni erőteljesen, hogy elinduljon a folyadék, megmozduljon a dugó. A megszívást nem ajánlom, mert bármi kijöhet a csőből.  A szennyeződések jelentős százaléka így eltávolítható és használható lesz a klíma. Akinek a cseppvízcsöve nem elérhető távolságban van, hosszasan vezették ki a falon, de egy partvis nyelével még elérjük, akkor érdemes megpróbálni párszor megkopogtatni a cseppvízcső kivezető szakaszát, hátha szerencsénk van és a dugót megmozgatjuk a cső elején, elindulhat a víz kifelé. 


A legnagyobb bajban a társasházi lakások rosszul előcsövezett klímái vannak, mivel a cső beépítésre került a falban ott egy komoly dugulás is elképzelhető, ami rendkívül költségesen hárítható csak el. Első körben érdemes ellenőrizni a fürdőszobai szifont, padlóösszefolyót, mert általában oda van bekötve a klíma vize, és ha elzsírosodott, szappanosodott, hajszálakkal szennyeződött az összefolyó akkor a klíma vize is feltorlódik.

 

 

4, Működik a klíma, de nem érzünk hideget és a kezünket közel tartva sem hideg a kifújt levegő.


Ez az egyik legkomolyabb hiba és a kánikulában a legreménytelenebb szervizelés. A klímában ugyanis kevés vagy nincsen hűtőközeg, ezért ennek pótlásra vagy töltésre van szükség. A klímát azonnal állítsuk le, mert a hűtőközeg nélküli használat tönkreteheti a klíma kompresszorát is! Érdemes a kültéri egység oldalán lévő matricát, alumínium táblácskát leolvasni, mert ezen lesz rajta, hogy milyen hűtőközeget tartalmaz a klíma és szakembert keresve ez lesz az első, amit megkérdeznek majd Öntől. Egyes hűtőközegek ugyanis már nem forgalmazhatók, nincsenek a kereskedelemben így nagy valószínűséggel itt a klímacsere ideje is.  A legnagyobb probléma egy ilyen meghibásodással és felelős céget ezért is nehéz találni az elhárítására, mert valamiért ez a klímagáz eltűnt a rendszerből, nem üzemszerű az évenkénti töltögetés, tömítetlen a klímánk és hiába töltjük újra ismét elmehet belőle a gáz. 

Egy gáztöltés 25-35 000 Forintba kerül, gáztól és cégtől függően, de még így sem lesz vállalkozó, aki a kánikulában egy más által felszerelt, nem ismert, kétséges műszaki állapotban lévő állapotban géphez kimegy gázt tölteni, ugyanis itt egy nem ismert hibát is el kell hárítani egyben, meg kell keresni az elszökés okát.


Rendkívül gyakori, hogy előző évben felszerelt, „noname”, eltűnt szerelős, számla nélküli klímához hívnak ki minket és itt minden esetben a szakszerűtlen szerelés okozza a klímagáz elszivárgását.


Ezért érdemes megbízható klímát, rendes cégtől, mindig számlával szereltetni és évente elvégeztetni a karbantartást, mert ez ellenőrzés is egyben. Egy átvizsgált, beüzemelt klímával nyugodtan várhatja a kánikulát, biztos lehet benne, hogy nem a legnagyobb melegben kell végigtelefonálni az országot reménytelenül keresve a segítséget.
 Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ajánlatkérés

Kérje ajánlatunkat  INGYENES előzetes helyszíni felméréssel! 

Klímaszerelés AKCIÓ május 31-ig!

Bruttó 90.000Ft-ért

(2 méter csövezésig)

Adatkezelési és adatvédelmi tájékoztatónkat, ellenkező esetben nem tud regisztrálni, sem árajánlatot kérni.

 
Szeretnék segítséget és konkrét támpontokat adni Önnek a klímaberendezés beszerzése, felszerelése kapcsán felmerülő gyakori kérdésekre, hogy elég információval rendelkezzen a vásárlás előtt. Ha még nem volt klímaberendezése...
Bővebben
A legfontosabbal kezdeném: soha ne vásároljon ismeretlen márkát! Akkor sem ha klímaszerelő ajánlja Önnek! Miért? Sokszor tapasztalom, hogy kizárólag üzleti érdekből ajánlanak olyan klímákat az érdeklődőnek amelyek teljesen...
Bővebben

Kapcsolódó cikkek:

A zöldenergia elterjedésének és a kormányzati támogatásnak is köszönhetően egyre többen érdeklődnek a lakásuk/házuk fűtési rendszerének korszerűsítése és megújuló energiákkal történő fűtése/ hűtése iránt. Cikkükben szeretnénk segíteni a fűtési lehetőségek...
Tovább
Hőszivattyúról máshogyan. Kezdjük az elején, a cikk írójaként tizenéve fűtök levegő- víz hőszivattyúval otthon, tehát a korai felhasználók között szereztem tapasztalatokat és pro és kontra igyekszem felsorolni az előnyöket és hátrányokat mellette és ellene is egyaránt.
Tovább
Általában évente egyszer tartjuk karban ügyfeleink klímáját, egy két speciális esettől eltekintve. Van olyan berendezés, amelyet a környék adottságai miatt évente kettő vagy akár több alkalommal is tisztítanunk kell mivel rendkívül gyorsan elszennyeződik a berendezés és...
Tovább