Noname, megbízhatatlan klímák: Mit ne válasszunk?

Kérjen ajánlatot!

×
phone KATTINTSON
mail KATTINTSON

Átverés vagy sem? Döntse el Ön!

A globális felmelegedéssel a klíma piacon rendszeresen felbukkannak új, vagy akár más területről, konyhatechnikából már ismert márkák, akik szeretnének egy szeletet ebből a tortából is lecsippenteni, így nem könnyű eligazodni a sok márkajelzés és típus között a szakmát nem ismerőknek.

Átverés vagy sem? Bérgyártott klímák

A legnépszerűbb módozata a klímapiacra belépésnek, hogy a klímát amúgy nem gyártó cég bérgyártásban legyártatja egy ismertebb és kapacitással rendelkező kínai gyártóval a berendezést és a saját logójával felmatricáztatja, majd kiszórja az értékesítési hálózatában. Rendszerint bevásárlóközpontok, netes portálok kínálják a tömegárúnak szánt klímákat, mivel a hivatalos beszerelő cégek minőségi színvonalát nem ütik meg ezek a berendezések. Komoly klímás vállalkozások nem fogják blamálni magukat egy rossz minőségű készülékkel, hiszen a garanciát is vállalni kell rá, viszont egyes kisvállalkozók gond nélkül terítik a piacon, főleg az idősebb vásárlókat megtévesztve. Rögtön tudnak szerelni, nincsen várakozási idő és bemondanak egy ismerősen hangzó márkanevet, az üzlet máris megköttetett. Amikor pedig esedékes lenne egy javítás, szervizelés, az addig szimpatikus klímaszerelő már régen árkon bokron túl van, másik telefonszámmal és cégnévvel. Tucatnyi példát látunk erre minden évben.

 

Hogyan néz ki a bérgyártás egy klímagyárban?

 

Úgy kell elképzelni egy ilyen bérgyártást, mint egy táblázat ahol a különböző minőségű alkatrészeket, kompresszorokat, kijelzőket beikszeli a megrendelő, erre kap egy árat és a késztermék felmatricázva immár saját márkanév alatt futhat. Jellemzően a Midea és a Gree a legnagyobb OEM gyártók, ahol bármilyen márkanév bármilyen alkatrészekből megrendelhető, viszont a garanciákat már a forgalmazónak kell vállalnia, nem pedig a gyártónak!

 

Mely márkanevek esetében fordulhat elő?

 

Ilyen „összerakott klímák” a Whirlpool, Bosch, AEG, Electrolux, Orion, Aircool, Airfel, sőt még a Samsung, Fisher egyes típusai is olyan márkanevek, amelyek ugyan ismertek más területekről, de semmiféle- a márkától megszokott- innovációval és minőségi elvárással a klímatechnikában nem találkoznak. A jól csengő nevű Bosch klíma belül egy kínai klíma márka alapgépének lebutított verziója, ezt várja el a vásárló amikor elköteleződik egy márka mellett? Nem.

 

A Whirpool klímákat érdemes lenne szétszerelve is megmutatnunk, primitív egyszerű alkatrészek, olcsó hőcserélő és szerelvényezés, semmi köze a márkanévtől elvárható műszaki színvonalhoz. Az AEG, ami az egyik legkomolyabb konyhai berendezéseket gyártja, a klímákban annyira rossz hírű terméknek számított, hogy az ügyfél bemutatkozása és a típus elmondása után tudtam mi a baja a klímának, sorozatosan szökött el a hűtőközeg a készülékeikből. Garanciát pedig természetesen nem vállalt rá a forgalmazást megszüntető, vidéki székhelyű vállalkozás.

 

A magam részéről az ilyen típusú terjeszkedést egyszerűen a fogyasztók megtévesztésének tartom, mivel nem azért vásárolok meg egy megbízható márkát, hogy belül a legolcsóbb kínai alkatrészekkel találkozzam majd. Az első meghibásodáskor jön az első meglepetés, amikor a fél várost végigtelefonáló ügyfél nem talál klímást, aki akár egy diagnosztikára hajlandó lenne, ha meghallja a klíma nevét.

 

A klímás szakmán belül ismertek ezek a kiskapuk és kevés cég vállalja el bármilyen javítását is a fenti márkáknak, mivel tudvalevő, hogy olcsó és nem tartós alkatrészekből épültek fel, illetve az egyediségük, gyors kifutási idejük miatt az alkatrészek beszerzése is nagyon nehézkes, az ügyfél és a szervizelő cég is csak rosszul járhat a javítgatásukkal.

 

 

Miért problémás egy ilyen klíma?

 

Érdemes tudni, hogy a bérgyártók cégek rendszerint az alsóbb árszegmensben gyártanak és soha nem az aktuális modelljüknek állítanak házon belül konkurenciát, tehát amíg a Midea kimagasló minőséget is képes gyártani, addig a felmatricázott klímák rendszerint az elavult technológiás alkatrészéből, kifutó kompresszorokból, hőcserélőkből kerülnek a megrendelők- általában alsó árkategóriát megcélzó- termékeibe.

A cégünkhöz fordulóknak tanácsként mindig csakis olyan klímát szoktam javasolni felszerelésre, amely teljesíti a követező paramétereket:

 

  • ismert klímagyártó cég terméke, nem csak egy felmatricázott márka.
  • rendelkezik hazai márkaképviselettel.
  • a garancia és az alkatrészek ellátása is biztosított.
  • nem szürkeimportból származó klíma, nem egy környékbeli országból hozták be feketén.
  • mindig legyen számla a készülékről és a beszerelésről is, egy cég által.
  • a felszerelésről készüljön beüzemelési tanúsítvány és kitöltött garanciajegy.
  • ne kifutó modell legyen a klíma.
  • soha ne válasszunk olyan klímát aminek egzotikus, nem ismert a neve a klímatechnikában.

 

A bérgyártásban készült (OEM) jelentése.

 

wikipédia: OEM (Original Equipment Manufacturer) kifejezés arra a szituációra utal, amikor egy vállalat az eredeti gyártótól megvesz valamilyen terméket, majd, mint sajátját adja tovább, gyakran valamilyen nagyobb termék részeként

Általában, amikor mindez úgy történik, hogy a felvásárló vállalat a saját nevén hozza forgalomba a megvásárolt terméket, akkor a vásárló céget nevezzük így.

 

 

Kérje ajánlatunkat klímaszerelésre és segítünk kiválasztani a legjobb klímát otthonába! Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ajánlatkérés

Kérje ajánlatunkat  INGYENES előzetes helyszíni felméréssel! 

Klímaszerelés AKCIÓ május 31-ig!

Bruttó 90.000Ft-ért

(2 méter csövezésig)

Adatkezelési és adatvédelmi tájékoztatónkat, ellenkező esetben nem tud regisztrálni, sem árajánlatot kérni.

 
Szeretnék segítséget és konkrét támpontokat adni Önnek a klímaberendezés beszerzése, felszerelése kapcsán felmerülő gyakori kérdésekre, hogy elég információval rendelkezzen a vásárlás előtt. Ha még nem volt klímaberendezése...
Bővebben
A legfontosabbal kezdeném: soha ne vásároljon ismeretlen márkát! Akkor sem ha klímaszerelő ajánlja Önnek! Miért? Sokszor tapasztalom, hogy kizárólag üzleti érdekből ajánlanak olyan klímákat az érdeklődőnek amelyek teljesen...
Bővebben

Kapcsolódó cikkek:

A zöldenergia elterjedésének és a kormányzati támogatásnak is köszönhetően egyre többen érdeklődnek a lakásuk/házuk fűtési rendszerének korszerűsítése és megújuló energiákkal történő fűtése/ hűtése iránt. Cikkükben szeretnénk segíteni a fűtési lehetőségek...
Tovább
Hőszivattyúról máshogyan. Kezdjük az elején, a cikk írójaként tizenéve fűtök levegő- víz hőszivattyúval otthon, tehát a korai felhasználók között szereztem tapasztalatokat és pro és kontra igyekszem felsorolni az előnyöket és hátrányokat mellette és ellene is egyaránt.
Tovább
Általában évente egyszer tartjuk karban ügyfeleink klímáját, egy két speciális esettől eltekintve. Van olyan berendezés, amelyet a környék adottságai miatt évente kettő vagy akár több alkalommal is tisztítanunk kell mivel rendkívül gyorsan elszennyeződik a berendezés és...
Tovább