Kutyus és cica a lakásban, Budaklíma szakértelem

Kérjen ajánlatot!

×
phone KATTINTSON
mail KATTINTSON

Kutyus és cica a lakásban

Gyakran tapasztaljuk a már felszerelt klímaberendezéseink karbantartása során, hogy a házikedvences lakásokban jelentősen gyorsabban elpiszkolódik a klíma beltéri egysége.

cicaklíma

A háziállatok szőre és a rátapadó por szinte észrevétlenül lebeg a lakás levegőjében és a légkondicionálók szűrőrendszerén egy idő után vastag lerakódást képez, akadályozva a klíma működését, akár teljesen meggátolva a levegő keringtetését. Előfordult, hogy egy két hónapja felszerelt klímához hívtak ki minket a tulajdonosok, észlelve a nem megfelelő működést és még a karbantartóink is meglepődtek mennyire szennyezett volt a berendezés.

Az állati szőrre tapadó por tartalmaz bio elemeket is, a kedvencünk nyála és a séták során a szőrre rakodó szennyeződés is a lakásban válik majd le és a klímába kerülve a nedves közegben egy biofilmet hozhat létre a hőcserélőn. A biofilm általában azért több éves elhanyagolás után okoz problémákat, mivel melegágyává válik a penésznek és spórákkal árasztja el a lakóteret, előbb csak dohos szagot árasztva magából, majd pedig allergiás megbetegedéseket, orrfolyás, tüsszögést.

Itt jegyezném meg, hogy egyszer egy irodában jártunk karbantartani, ahol elmondták, hogy „nem bírják a klímát” mivel bevörösödik a szemük és csak végszükségben használják. A gépet szétbontva centis penésztelepet találtunk, a szürke minden árnyalatában pompázva, szimplán soha nem volt karbantartva a klíma a megléte egy évtizede alatt. A teljes szétszedés, karbantartás után tejesen biztonságossá vált a klíma használata és megszűntek az addig látványos tünetek is a nyári klímázáskor, azóta is járunk oda minden évben karbantartani.

 

A jó hír ebben, hogy a klíma rengeteg port képes megszűrni és egy folyamatos tisztítást végez működés közben, a por pedig eltávozik a kondenzvízzel a lakásból. Ezáltal sokkal tisztább a lakás levegője és nem terheli a tüdő hörgőit a folyamatos porszennyezés.

A fentiek sajnos a főutak melletti lakásokra is érvényesek és 1-2 év karbantartási tapasztalat után alakul ki az a rendszerességi rutin, ami alapján javasoljuk a karbantartások elvégzését. A klíma fedőlapja mögötti porszűrű sajnos csak a nagyobb szennyeződések, porcicák kiszűrésére alkalmas, de a rendszeres, akár kétheti kimosása a lakók által segíti a klíma működését. A teljes karbantartás során a hűtőbordák közül és a gép belsőjéből is kimossuk a szennyeződést, a rárakódott vékony biofilmet és fertőtlenítjük.

Legalább ennyire fontos a vízelvezető rendszerek karbantartása, ahol kifolyik a kondenzvíz, mivel az ezekben felhalmozódó szennyeződés szagokkal árasztja el a lakást a klímán keresztül, szélsőséges esetben pedig eldugulhat a kifolyása a kondenzátumnak.

A kültéri egység éves tisztítása a megfelelő levegőzés, átjárhatóság miatt rendkívül fontos, de nyárfás helyeken a tavaszi időszakban akár több alkalommal is elvégzendő, mivel a nyárfa pollenjei akár teljesen képesek eltömni a klímaberendezés hőcserélőjét is így folyamatos működés mellett, jelentős áramszámlát generálva is határon dolgozik folyamatosan a klíma, amíg le nem ég a kompresszora a túlterheléstől.

A fentiek alapján érdemes a berendezést minden évben ellenőriztetni és kialakítani azt a rutint amit a saját élethelyzetünk indokol, akár házikedvenc, akár egy poros főút közelsége miatt, így minden nyáron biztonságosan használhatjuk majd klímaberendezésünket.Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ajánlatkérés

Kérje ajánlatunkat  INGYENES előzetes helyszíni felméréssel! 

Klímaszerelés AKCIÓ március 31-ig!

Bruttó 80.000Ft-ért

(2 méter csövezésig)

Adatkezelési és adatvédelmi tájékoztatónkat, ellenkező esetben nem tud regisztrálni, sem árajánlatot kérni.

 
Szeretnék segítséget és konkrét támpontokat adni Önnek a klímaberendezés beszerzése, felszerelése kapcsán felmerülő gyakori kérdésekre, hogy elég információval rendelkezzen a vásárlás előtt. Ha még nem volt klímaberendezése...
Bővebben
A legfontosabbal kezdeném: soha ne vásároljon ismeretlen márkát! Akkor sem ha klímaszerelő ajánlja Önnek! Miért? Sokszor tapasztalom, hogy kizárólag üzleti érdekből ajánlanak olyan klímákat az érdeklődőnek amelyek teljesen...
Bővebben

Kapcsolódó cikkek:

A zöldenergia elterjedésének és a kormányzati támogatásnak is köszönhetően egyre többen érdeklődnek a lakásuk/házuk fűtési rendszerének korszerűsítése és megújuló energiákkal történő fűtése/ hűtése iránt. Cikkükben szeretnénk segíteni a fűtési lehetőségek...
Tovább
Hőszivattyúról máshogyan. Kezdjük az elején, a cikk írójaként tizenéve fűtök levegő- víz hőszivattyúval otthon, tehát a korai felhasználók között szereztem tapasztalatokat és pro és kontra igyekszem felsorolni az előnyöket és hátrányokat mellette és ellene is egyaránt.
Tovább
Általában évente egyszer tartjuk karban ügyfeleink klímáját, egy két speciális esettől eltekintve. Van olyan berendezés, amelyet a környék adottságai miatt évente kettő vagy akár több alkalommal is tisztítanunk kell mivel rendkívül gyorsan elszennyeződik a berendezés és...
Tovább