Éghajlatváltozás- trópusi éjszakák, páramentesítés, klimatizálás, Budaklima, szakértelem

Kérjen ajánlatot!

×
phone KATTINTSON
mail KATTINTSON

Éghajlatváltozás- trópusi éjszakák

A tavalyi nyár- 2022- aszályos és csapadékmentes hónapjai után az El Nino éghajlati változás egy új, eddig nem tapasztalt, jelenséget hozott el hazánkban- a trópusi éjszakát. Mit jelent ez nekünk? A magas nappali hőmérséklet mellé rendszeres és jelentős napi csapadék érkezett, majd az általában megváltó éjszakai lehűlés helyett 28-30 fokos estéken 70-80%-os páratartalmat mérhettünk, ami jelentősen emeli a hőérzetet és a már megszokott szellőztetés sem hozott javulást.

alvas melegben

A magas páratartalom a test számára megnehezíti, hogy izzadással csökkentse a belső hőmérsékletet és fokozottan megterheli a keringést, rontja az arra érzékenyek életminőségét és krónikus betegségek esetén akár az életfunkciókat is veszélyezteti sajnos.

Az első klímaberendezések Amerikában készültek el és nem a levegő hűtése volt az elsődleges cél, hanem nyomdákban a páramentesítés, hogy tartani tudják a nyomtatási technológiához szükséges páratartományt. Mivel a berendezés a levegőt is hűtötte a kondenzáció során így ez a másodlagos funkció tette elterjedtté előbb az ipari majd fokozatosan a lakossági használatban is.

A klímaberendezések a működésük során ugyanis jelentősen szárítják a levegőt és a felesleges pára a hideg hőcserélővel találkozva egy kondenzátumot- kondenzvizet képez, amivel már mindenki találkozhatott, rossz esetben a nyakunkba csepegtetve a járdán.

Jól használva a klímaberendezést ebben a trópusi esős, párás időben nagyon hasznos szolgálatot tesz a lakásunkban a pára kivezetésével és megszüntetésével mivel az átlagos páratartalom 40-60% közötti értékre csökkenthető a nyári 70-80%-os fullasztó páratartalomról.

Az alacsonyabb páratartalom nyilvánvaló előnyei mellett a lakás páratartalmát érdemes szinten tartani a ruhák dohosodása, a falak penészesedése és a légminőség jelentős romlása, gombásodás miatt is. A klímaberendezések mindkét feladatot tökéletesen ellátják, a hőmérsékletet csökkentik, a páratartalmat optimalizálják, a levegőt szűrik és a keringő port, polleneket is megszüntetik azon egyszerű fizikai folyamat révén ahogyan a párás levegő találkozik a klímaberendezés hideg hőcserélőjével és a lekondenzálódott pára eltávozik a lakásunkból.

 

A kondenzátum rengeteg szerves anyagot, port, pollent tartalmaz, de nem veszélyes anyag, növények öntözésére kiváló és tápláló folyadék, így gyakran kérik tőlünk, hogy a teraszon elhelyezett virágokra vezessük el és így egy csapásra két probléma is megoldható egyben.

Érdemes tudni, hogy hűtésre- páramentesítésre az olcsóbb klímaberendezések is megfelelnek, nem kell külön páramentesítő funkció hozzá, egyszerűen a klíma működési elve teszi lehetővé a fenti folyamatot.

A nyár közepén a szárazabb időszakban gyakran kapunk kétségbeesett hívásokat, hogy baj van mert több napja nem csepeg a víz a klímához rendelt edénybe, ereszbe, mi történt. Semmi baj nincsen, egyszerűen alacsony légköri pára esetén akár hetekig is előfordulhat, hogy egy csepp kondenzátuma sincsen a klímának, míg egy nyári esős dunsztosüveg napon akár több liternyi folyadékot is kivonhat a lakás levegőjéből a berendezés. Amíg hűt a klíma addig nem kell aggódni!

A családtámogatási programokban rengeteg tetőtér került beépítésre és ezek a terek szinte csak utólagos hűtési megoldásokkal lesznek nyáron is élhetők, lakhatók. A tetőfedés anyaga a tartós nyári napokon akár 70-80 fokosra is felmelegednek, majd ezt a hőt továbbítják a belső helységek felé, a szigetelés vastagságától szinte független módon. A vastag hőszigeteléssel napokat lehet ugyan nyerni, de pont ilyen nehezen hűl majd vissza a lakótér, hiszen hőszigeteltünk, ez a dolga. Sajnos a benapozott szobák mindegyikébe érdemes beszereltetni egy beltéri egységet mert nem fogja egy nyitott ajtónk keresztül a folyosóra szerelt egy darab egység behűteni a komplett tetőteret, tudjuk, próbálták sokan, nem sok sikerrel.

Érdekes jelenség volt az ide nyáron, hogy a falhűtés- fűtéssel rendelkező lakásokban a tulajdonosok tömegesen kértek klíma beszerelést mert a külön szellőztető nélküli rendszerek el sem indultak már ilyen magas páratartalom mellett és az automatika letiltotta a működésüket. Mi az oka ennek? Jellemzően 18 fok alatt a pára lekondenzálódik, ha falat hűtünk belső falhűtéssel akkor a falon csorog majd a víz és a lakásból egy mocsarat állít elő. Ennek a megakadályozására érdemes vagy klímával kiegészíteni a falhűtést vagy fancoil rendszerrel kombinálni, hogy legyen párakicsapató pontja a lakásnak és csökkenteni tudjuk vele a belső párát. A szellőztető rendszerek is segítenek a páratartalmat optimalizálni, de jelentősen bonyolítják és költségessé is teszik egyben az üzemeltetést.

Érdemes felkészülni tehát a jövőben várható anomáliákra és a trópusi jellegű nyarakra egy páramentesítő és a lakást is hűtő klímaberendezés beépítésével.

 

Bata JózsefHa tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ajánlatkérés

Kérje ajánlatunkat  INGYENES előzetes helyszíni felméréssel! 

Klímaszerelés AKCIÓ május 31-ig!

Bruttó 90.000Ft-ért

(2 méter csövezésig)

Adatkezelési és adatvédelmi tájékoztatónkat, ellenkező esetben nem tud regisztrálni, sem árajánlatot kérni.

 
Szeretnék segítséget és konkrét támpontokat adni Önnek a klímaberendezés beszerzése, felszerelése kapcsán felmerülő gyakori kérdésekre, hogy elég információval rendelkezzen a vásárlás előtt. Ha még nem volt klímaberendezése...
Bővebben
A legfontosabbal kezdeném: soha ne vásároljon ismeretlen márkát! Akkor sem ha klímaszerelő ajánlja Önnek! Miért? Sokszor tapasztalom, hogy kizárólag üzleti érdekből ajánlanak olyan klímákat az érdeklődőnek amelyek teljesen...
Bővebben

Kapcsolódó cikkek:

A zöldenergia elterjedésének és a kormányzati támogatásnak is köszönhetően egyre többen érdeklődnek a lakásuk/házuk fűtési rendszerének korszerűsítése és megújuló energiákkal történő fűtése/ hűtése iránt. Cikkükben szeretnénk segíteni a fűtési lehetőségek...
Tovább
Hőszivattyúról máshogyan. Kezdjük az elején, a cikk írójaként tizenéve fűtök levegő- víz hőszivattyúval otthon, tehát a korai felhasználók között szereztem tapasztalatokat és pro és kontra igyekszem felsorolni az előnyöket és hátrányokat mellette és ellene is egyaránt.
Tovább
Általában évente egyszer tartjuk karban ügyfeleink klímáját, egy két speciális esettől eltekintve. Van olyan berendezés, amelyet a környék adottságai miatt évente kettő vagy akár több alkalommal is tisztítanunk kell mivel rendkívül gyorsan elszennyeződik a berendezés és...
Tovább