H tarifa tudnivalók Budaklíma

Kérjen ajánlatot!

×
phone KATTINTSON
mail KATTINTSON

H tarifa tudnivalók

A jelenlegi gázellátási helyzetben az alternatív fűtési módokat keresik a felhasználók és előtérbe került az egyedi, önállóan is üzemeltethető, energiatakarékos és könnyen kivitelezhető klímás fűtés.

mérőóra

A kormány részéről is törekvés, hogy a gázfűtés kiváltása egy környezetet nem szennyező és modern, hatékony fűtési rendszerrel- hőszivattyúval, klímával- történjen, ne pedig tarra vágott erdőket tüzeljenek el vagy széntüzeléssel szennyezzük a levegőt.

A H tarifa már egy meglévő és több éve működő, kifejezetten a klímás rendszerek- hőszivattyúk részére kialakított kedvezményes áramtarifa, ami a fűtési időszakban áll a rendelkezésünkre október 15-től április 15-ig, külön mérőóráról üzemel és nem érinti a rezsi áremelkedés és a normál, lakossági tarifához képest nagyjából 30%-kal olcsóbb minden esetben.

A lényege a díjszabásnak, hogy a fogyasztókat az energiatakarékos fűtés felé terelje és az igényléséhez legalább 3 as COP- vel – energiahatékonysági mutató- kell rendelkeznie a klímának, hőszivattyúnak. A COP érték megmutatja, hogy egy kilowattóra teljesítményből mennyi hőenergiát képes leadni a készülékünk, tehát egy egyszerű, de fontos hatékonysági mutató. Egy modern A+++ os klímaberendezés 5-6 Kw meleget gyárt majd nekünk 1kwh elektromos munkából így 5-6 os COP lesz a végeredmény, ami a létező legkedvezőbb hasznosulása a befektetett pénzünknek.

Érdemes tudni, hogy az infrapaneles, skandináv hősugárzós rendszerek rendkívül megtévesztő módon tűnnek modern megoldásnak, a valóságban igazi áramfaló és pazarló egységek amelyek 1 kwh áramból 1kw- nyi meleget állítanak csak elő, tehát megérkeztünk a 1980-as évekbe, az elektromos hőtárolós kályhák világába és nem szabad csodálkozni amikor megérkezik a 100e forintot meghaladó villanyszámla- még a régi rezsivel számolva!

A klímák ezzel szemben nem fűtőszálakkal melegítik fel a levegőt, egy kompresszor a kinti levegő és a keringő hűtőközeg hőmérsékletének a különbségét fogja munkára és még a kinti hideg mínuszból is kinyeri a hőt, ezzel fűtve a lakást. Az új gépek már akár teljes értékű megoldást kínálnak, mínusz 20-30 fokos kinti levegőhőmérséklet esetén is, automatikus leolvasztással, csepptálcafűtéssel, mintha lenne egy komplett kis erőmű a lakásban, ami kiválthatja a komplett fűtést.

A klíma is hőszivattyú- csak levegőből meleg levegővé alakítja át az energiát- míg rendelkeznek a levegőből meleg vízzé alakító rendszerek (általában a köznyelv őket hívja hőszivattyúnak, de az elv és a berendezés szinte ugyanaz) viszont itt az átvitelhez padlófűtés vagy falfűtés (ez a rizikósabb) szükséges. A radiátoros házra azért nem lehet rákötni a vizes hőszivattyút mert amíg a radiátorhoz 50-60 fokos előremenő víz kell addig a hőszivattyúk csak 25-35 fok közötti tartományban dolgoznak hatékonyan. Tehát itt a klímás – beltéri egységekkel kialakított- megoldás lesz a hatékony, a fontosabb szobákban elhelyezett egy-egy beltéri egységgel és a hozzájuk csatlakoztatott egy vagy több kültéri egységgel a helyszíntől függően. Cserében pedig a nyári hűtés is a rendelkezésünkre áll majd, ami egy padlófűtés esetében és hőszivattyús fűtéssel nem megoldott.

Tehát H tarifa, a klímás már volt kint, felmérte és kaptunk árajánlatot a szerelésre, mire lesz még szükségünk?

A klímaberendezések felszerelése megkezdhető és a tarfia utólagos igényléssel működik, mivel a H tarifa igényléséhez be kell mutatni a kitöltött H tarifa nyilatkozatot, ezzel a papírral fogja az ELMÜ engedélyes szerelő igazolni, hogy valóban H tarifa képes klímák beüzemelése történik majd.

A nyilatkozaton rajta lesz a telepítés címe, a klímák típusával, bár jelenleg mindegyik forgalomban lévő berendezés alkalmas az előírásnak megfelelő 3-as COP érték teljesítésére.

A regisztrált villanyszerelő a plombált és szabványosított mérőhelyről vezetheti csak el közvetlenül és elágaztatás nélkül a klímaberendezésekhez az áramot, tehát nem lehet megmókolni, hogy rákötheti a fogyasztó a teljes házat. Az összekötést nem lehet megszakítani.

 

 

Egy klíma áramszükséglete 6-10 Amper és több klíma kiépítése esetén érdemes bővítést kérni a hálózatra mert alanyi jogon jár 32 Amper és ezen felül a bővítésért 4572Ft-ot kérhet amperenként a szolgáltató.

A H tarifa a már meglévő, korábban felszerelt légkondicionálókhoz is felszerelhető, amelyeknek a hatékonysága megfelel a 3-as COP értéknek. Sajnos a tízenéves még On/Off rendszerű klímák nem alkalmasak a fűtésre és érdemes lecserélni őket egy modern berendezésre.

A jelentős költség a H tarifa igénylésében amikor régi a mérőóra és szabványosítást- új műanyag dobozos, plombált óra- szükséges és cserélni kell a mérőhelyet, ebben az esetben többszázezres lesz a számla és emiatt 1-2 klímára nem is kifizetődő a H tarifára átállás, arról már nem is beszélve, hogy az átfutása egy villanyszerelésnek fél egy év is lehet a szakma jelenlegi leterheltsége miatt.

Kinek javasoljuk a H tarifát? Aki hőszivattyúval fűti a teljes házat és akinek 3-4 klíma lesz a fűtés kiváltása annak mindenképpen megéri az átállás, mert a jelen és a jövő fűtési rendszere is a klíma/ hőszivattyú elven működő berendezések, amelyek teljesen egyszerűen és hétköznapi módon a legtöbb lakásban megoldást fognak nyújtani a gáz és a fatüzelés teljes kiváltására. A napelemes források is folyamatosan bővülnek így a saját felhasználásunk jelentős vagy teljes része is kiváltható, míg a gázfűtésnek teljes a kiszolgáltatottságunk és a piaci árak meredeken emelkedtek az elmúlt években.Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ajánlatkérés

Kérje ajánlatunkat  INGYENES előzetes helyszíni felméréssel! 

Klímaszerelés AKCIÓ május 31-ig!

Bruttó 80.000Ft-ért

(2 méter csövezésig)

Adatkezelési és adatvédelmi tájékoztatónkat, ellenkező esetben nem tud regisztrálni, sem árajánlatot kérni.

 
Szeretnék segítséget és konkrét támpontokat adni Önnek a klímaberendezés beszerzése, felszerelése kapcsán felmerülő gyakori kérdésekre, hogy elég információval rendelkezzen a vásárlás előtt. Ha még nem volt klímaberendezése...
Bővebben
A legfontosabbal kezdeném: soha ne vásároljon ismeretlen márkát! Akkor sem ha klímaszerelő ajánlja Önnek! Miért? Sokszor tapasztalom, hogy kizárólag üzleti érdekből ajánlanak olyan klímákat az érdeklődőnek amelyek teljesen...
Bővebben

Kapcsolódó cikkek:

A zöldenergia elterjedésének és a kormányzati támogatásnak is köszönhetően egyre többen érdeklődnek a lakásuk/házuk fűtési rendszerének korszerűsítése és megújuló energiákkal történő fűtése/ hűtése iránt. Cikkükben szeretnénk segíteni a fűtési lehetőségek...
Tovább
Új, csomagolás sérült Samsung termékek kiárusítása, féláron, harmadáron! Hőszivattyúk Légcsatornás klímák Multi klímák Mono klímák VRF rendszerek Érdeklődni: Bata Balázs +36209996999 ; bata.balazs@budaklima.hu
Tovább
A szezon közeledtével mindig élénkül a javítás- karbantartás utáni érdeklődés és főleg a legkomolyabb kánikulában napi szinten kapunk megkeresést, hogy vállalunk e nem általunk szerelt klímában gáztöltést. Általában hozzánk is már akkor jutnak el, amikor volt pár...
Tovább