H tarifa tudnivalók Budaklíma

Kérjen ajánlatot!

×
phone KATTINTSON
mail KATTINTSON

H tarifa tudnivalók

A jelenlegi gázellátási helyzetben az alternatív fűtési módokat keresik a felhasználók és előtérbe került az egyedi, önállóan is üzemeltethető, energiatakarékos és könnyen kivitelezhető klímás fűtés.

mérőóra

A kormány részéről is törekvés, hogy a gázfűtés kiváltása egy környezetet nem szennyező és modern, hatékony fűtési rendszerrel- hőszivattyúval, klímával- történjen, ne pedig tarra vágott erdőket tüzeljenek el vagy széntüzeléssel szennyezzük a levegőt.

A H tarifa már egy meglévő és több éve működő, kifejezetten a klímás rendszerek- hőszivattyúk részére kialakított kedvezményes áramtarifa, ami a fűtési időszakban áll a rendelkezésünkre október 15-től április 15-ig, külön mérőóráról üzemel és nem érinti a rezsi áremelkedés és a normál, lakossági tarifához képest nagyjából 30%-kal olcsóbb minden esetben.

A lényege a díjszabásnak, hogy a fogyasztókat az energiatakarékos fűtés felé terelje és az igényléséhez legalább 3 as COP- vel – energiahatékonysági mutató- kell rendelkeznie a klímának, hőszivattyúnak. A COP érték megmutatja, hogy egy kilowattóra teljesítményből mennyi hőenergiát képes leadni a készülékünk, tehát egy egyszerű, de fontos hatékonysági mutató. Egy modern A+++ os klímaberendezés 5-6 Kw meleget gyárt majd nekünk 1kwh elektromos munkából így 5-6 os COP lesz a végeredmény, ami a létező legkedvezőbb hasznosulása a befektetett pénzünknek.

Érdemes tudni, hogy az infrapaneles, skandináv hősugárzós rendszerek rendkívül megtévesztő módon tűnnek modern megoldásnak, a valóságban igazi áramfaló és pazarló egységek amelyek 1 kwh áramból 1kw- nyi meleget állítanak csak elő, tehát megérkeztünk a 1980-as évekbe, az elektromos hőtárolós kályhák világába és nem szabad csodálkozni amikor megérkezik a 100e forintot meghaladó villanyszámla- még a régi rezsivel számolva!

A klímák ezzel szemben nem fűtőszálakkal melegítik fel a levegőt, egy kompresszor a kinti levegő és a keringő hűtőközeg hőmérsékletének a különbségét fogja munkára és még a kinti hideg mínuszból is kinyeri a hőt, ezzel fűtve a lakást. Az új gépek már akár teljes értékű megoldást kínálnak, mínusz 20-30 fokos kinti levegőhőmérséklet esetén is, automatikus leolvasztással, csepptálcafűtéssel, mintha lenne egy komplett kis erőmű a lakásban, ami kiválthatja a komplett fűtést.

A klíma is hőszivattyú- csak levegőből meleg levegővé alakítja át az energiát- míg rendelkeznek a levegőből meleg vízzé alakító rendszerek (általában a köznyelv őket hívja hőszivattyúnak, de az elv és a berendezés szinte ugyanaz) viszont itt az átvitelhez padlófűtés vagy falfűtés (ez a rizikósabb) szükséges. A radiátoros házra azért nem lehet rákötni a vizes hőszivattyút mert amíg a radiátorhoz 50-60 fokos előremenő víz kell addig a hőszivattyúk csak 25-35 fok közötti tartományban dolgoznak hatékonyan. Tehát itt a klímás – beltéri egységekkel kialakított- megoldás lesz a hatékony, a fontosabb szobákban elhelyezett egy-egy beltéri egységgel és a hozzájuk csatlakoztatott egy vagy több kültéri egységgel a helyszíntől függően. Cserében pedig a nyári hűtés is a rendelkezésünkre áll majd, ami egy padlófűtés esetében és hőszivattyús fűtéssel nem megoldott.

Tehát H tarifa, a klímás már volt kint, felmérte és kaptunk árajánlatot a szerelésre, mire lesz még szükségünk?

A klímaberendezések felszerelése megkezdhető és a tarfia utólagos igényléssel működik, mivel a H tarifa igényléséhez be kell mutatni a kitöltött H tarifa nyilatkozatot, ezzel a papírral fogja az ELMÜ engedélyes szerelő igazolni, hogy valóban H tarifa képes klímák beüzemelése történik majd.

A nyilatkozaton rajta lesz a telepítés címe, a klímák típusával, bár jelenleg mindegyik forgalomban lévő berendezés alkalmas az előírásnak megfelelő 3-as COP érték teljesítésére.

A regisztrált villanyszerelő a plombált és szabványosított mérőhelyről vezetheti csak el közvetlenül és elágaztatás nélkül a klímaberendezésekhez az áramot, tehát nem lehet megmókolni, hogy rákötheti a fogyasztó a teljes házat. Az összekötést nem lehet megszakítani.

 

 

Egy klíma áramszükséglete 6-10 Amper és több klíma kiépítése esetén érdemes bővítést kérni a hálózatra mert alanyi jogon jár 32 Amper és ezen felül a bővítésért 4572Ft-ot kérhet amperenként a szolgáltató.

A H tarifa a már meglévő, korábban felszerelt légkondicionálókhoz is felszerelhető, amelyeknek a hatékonysága megfelel a 3-as COP értéknek. Sajnos a tízenéves még On/Off rendszerű klímák nem alkalmasak a fűtésre és érdemes lecserélni őket egy modern berendezésre.

A jelentős költség a H tarifa igénylésében amikor régi a mérőóra és szabványosítást- új műanyag dobozos, plombált óra- szükséges és cserélni kell a mérőhelyet, ebben az esetben többszázezres lesz a számla és emiatt 1-2 klímára nem is kifizetődő a H tarifára átállás, arról már nem is beszélve, hogy az átfutása egy villanyszerelésnek fél egy év is lehet a szakma jelenlegi leterheltsége miatt.

Kinek javasoljuk a H tarifát? Aki hőszivattyúval fűti a teljes házat és akinek 3-4 klíma lesz a fűtés kiváltása annak mindenképpen megéri az átállás, mert a jelen és a jövő fűtési rendszere is a klíma/ hőszivattyú elven működő berendezések, amelyek teljesen egyszerűen és hétköznapi módon a legtöbb lakásban megoldást fognak nyújtani a gáz és a fatüzelés teljes kiváltására. A napelemes források is folyamatosan bővülnek így a saját felhasználásunk jelentős vagy teljes része is kiváltható, míg a gázfűtésnek teljes a kiszolgáltatottságunk és a piaci árak meredeken emelkedtek az elmúlt években.Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ajánlatkérés

Kérje ajánlatunkat  INGYENES előzetes helyszíni felméréssel! 

Klímaszerelés AKCIÓ május 31-ig!

Bruttó 90.000Ft-ért

(2 méter csövezésig)

Adatkezelési és adatvédelmi tájékoztatónkat, ellenkező esetben nem tud regisztrálni, sem árajánlatot kérni.

 
Szeretnék segítséget és konkrét támpontokat adni Önnek a klímaberendezés beszerzése, felszerelése kapcsán felmerülő gyakori kérdésekre, hogy elég információval rendelkezzen a vásárlás előtt. Ha még nem volt klímaberendezése...
Bővebben
A legfontosabbal kezdeném: soha ne vásároljon ismeretlen márkát! Akkor sem ha klímaszerelő ajánlja Önnek! Miért? Sokszor tapasztalom, hogy kizárólag üzleti érdekből ajánlanak olyan klímákat az érdeklődőnek amelyek teljesen...
Bővebben

Kapcsolódó cikkek:

A zöldenergia elterjedésének és a kormányzati támogatásnak is köszönhetően egyre többen érdeklődnek a lakásuk/házuk fűtési rendszerének korszerűsítése és megújuló energiákkal történő fűtése/ hűtése iránt. Cikkükben szeretnénk segíteni a fűtési lehetőségek...
Tovább
Hőszivattyúról máshogyan. Kezdjük az elején, a cikk írójaként tizenéve fűtök levegő- víz hőszivattyúval otthon, tehát a korai felhasználók között szereztem tapasztalatokat és pro és kontra igyekszem felsorolni az előnyöket és hátrányokat mellette és ellene is egyaránt.
Tovább
Általában évente egyszer tartjuk karban ügyfeleink klímáját, egy két speciális esettől eltekintve. Van olyan berendezés, amelyet a környék adottságai miatt évente kettő vagy akár több alkalommal is tisztítanunk kell mivel rendkívül gyorsan elszennyeződik a berendezés és...
Tovább