Mitől más a mobil klíma? Előnyök és hátrányok

Kérjen ajánlatot!

×
phone KATTINTSON
mail KATTINTSON

Jó választás a mobil klíma? Pár szóval segítenénk a döntésben.

A mobil klímákról szeretnék ebben a cikkben pár gondolatot megosztani, mivel a kánikulában kifejezetten jó ötletnek tűnhet az alvás nélküli éjszakák számának csökkentésére egy ilyen berendezés megvásárlása.

Mi a különbség egy osztott klímához képest?

Mobil klíma

A normál osztott rendszerű, általánosan ismert (split) klímához képest, aminek van egy kültéri és beltéri egysége is, a mobil klímában egy egységként van összerakva a kompresszor és a hőcserélő, így nem igényel bonyolult telepítést és előkészítést a telepítése. Alkalmazható kisebb szobák, irodák hűtésére és páramentesítésére egyaránt. A klíma jellemzően egy 110-125 mm-es csővel rendelkezik, amit ki kell vezetni a kültérre, a fal vagy ablak kivágásával. A klímában keletkező kondenzvizet pedig vagy egy gyűjtőtartályba vezeti el vagy egyes típusoknál a szabadba is kivezethető. A mobil klíma a fogd meg- szereld fel- kapcsold be és működik elven szinte bárhová telepíthető! 


Ezek voltak a jó hírek és most nézzük meg a mögöttes műszaki tartalmat, felhasználói tapasztalatokat is.


Klímafelméréseink során nagyon gyakran találkoztam mobil klímával, kicsit pironkodva mutatták az ügyfelek, letakart állapotban egy lépcsőforduló sarkában, tárolóban, garázsban árválkodva, mint az előző év nagy kísérletével, hogy hátha elég lesz a mobil klíma a lakás behűtésére. Nem volt elég, sőt, semmire sem tudták használni és kidobott pénz volt az ára.


Zajszint

A mobil klíma, mivel egyben van a kompresszor a hőcserélő résszel és így egy kompakt egységet alkotnak sokkal hangosabb mint a mai modern lakossági split klíma berendezések. Amíg beltéren egy jó minőségű klíma 18-22 decibel között működik, addig a mobil klíma 50-65 decibelig dolgozik, ami már bőven a kellemes vagy elviselhető zajszint fölötti tartomány. Az éjszakai alváshoz érdemes egy komplexebb altatót is bevenni mellé, mert kevesen tudnak porszívózás közben aludni, márpedig a mobil klímát nagyjából így kell elképzelni, alszunk és közben folyamatosan zúg egy gép mellettünk.

 


Teljesítmény

Kizárólag kisméretű szobák, helységek részleges hűtésére alkalmas, csekély benapozottság esetén. Nagyobb terekbe észrevehetetlen a működése, nem képes kompenzálni már az ablakon belépő felmelegedést sem. Emlékszem egy bácsira aki úgy töltötte a nyarat, hogy a karosszéke mellé behúzták a mobil klímát és úgy nézte a televíziót, kb. így kell elképzelni a működését.
Kondenzvíz: amíg a split klímánál egy csövekkel kivezetjük a lakásból és egy nyári napon tekintélyes mennyiség is lehet, akár 3-5 liter/ nap, addig a mobil klímánál egy kis víztartályt kell rendszeresen, naponta többször kiüríteni, mert kifolyik a víz a padlóra ha nem tesszük meg időben.

 


Áramfogyasztás

A split klímák 600-900 wattos áramfogyasztásához képest a mobil klíma 1600-2400 watt áramot vesz fel és a cserébe sokkal rosszabb teljesítményt kapunk a légszállítási oldalon, töredéke a hatékonysága egy átlagos klímához képest is.

 

 

Csövek kivezetése 

A mobil klíma kivezető csövei széles tartományban mozognak, 110-125 mm a legáltalánosabb csőméret, ami azt jelenti, hogy ilyen lyukat kell a falon–ajtó -ablakon kivágni és ezt megfelelően leszigetelni, a nyári szezon után pedig elfedni, betömíteni. Ki lesz aki ezt a szerelést elvégzi? Szerencsés esetben lesz egy családtag aki rendelkezik megfelelő barkács- ipari eszközökkel és telepíti a csövezést mert erre szakembert nyáron találni szinte képtelenség.

 

 

Javítás

A nyári kánikulában folyamatosan érkeznek hívások, hogy nem fúj hideget a mobil klíma és segítsünk, mert nem találnak vállalkozót, szakembert aki egyáltalán hajlandó lenne foglalkozni vele. Ennek a jelenségnek csak egyik oka, hogy minden szerelő elfoglalt a kánikulában, a másik a mobil klímák szerelhetősége. Ezeken a berendezéseken rendkívül ritka, hogy gáztöltő csonkot alakítson ki a gyártó, ennek hiányában pedig nem tölthetőek gázzal a klímák, csak ha beforrasztva felszerel rá egyet a mester- erre pedig nincsen és még tizenéve sem volt szerviz. A mobil klíma ebben az esetben is  porszívóként” működik, amíg megy addig örülhetünk, de amikor 5-7 év után a szerkezet tömítései elfáradnak és elszökik a hűtőközeg a lomtalanításba vezet az út minden esetben.

 

Ha már megszületett a családi döntés, hogy mobil klíma kell, de azonnal akkor az alábbi tanácsokat érdemes megfogadni:

  • Márkaszervizből vagy kereskedésből vegyük a berendezést, ne webáruház vagy hipermarket.
  • Ismert márka legyen, ne noname készülék! Olyan márkát keressünk, aminek van hazai forgalmazója és márkaszervize, így nem meghibásodás esetén nem hajtják el Önöket egy ügyfélszolgálatra.
  • Hosszú gyári garancia, legalább 2-3 évet adjanak a berendezésre.
  • Mindig kérjenek számlát a gépről és őrizzék meg a garancialevelet!
  • Ha van gyári beszerelő csapat ,akkor kérjék a klíma beüzemelését is tőlük, így lesz egy kontaktjuk, aki segít Önöknek ha szükség van később a szakértelmére.
  • A cseppvizet lehetőleg vezessék ki csövön a lakásból vagy átvezessék egy vizes helységbe mert az állandó kiöntögetés nem megoldás, tutira eláztatják a padlót amikor elfelejtik kiönteni a vizet időben.
  • Egy családi szett füldugót érdemes beszerezni a patikából és indulhat a mobil klíma.

 

Remélem tudtunk a fentiekkel segíteni a klíma kiválasztásában és üzemeltetésében egyaránt.
 Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ajánlatkérés

Kérje ajánlatunkat  INGYENES előzetes helyszíni felméréssel! 

Klímaszerelés AKCIÓ július 31-ig!

Bruttó 90.000Ft-ért

(2 méter csövezésig)

Kedves Megrendelő! 

Jelenleg 4-5 hét a várakozási idő!

Türelmét előre is köszönjük!

Adatkezelési és adatvédelmi tájékoztatónkat, ellenkező esetben nem tud regisztrálni, sem árajánlatot kérni.

 
Szeretnék segítséget és konkrét támpontokat adni Önnek a klímaberendezés beszerzése, felszerelése kapcsán felmerülő gyakori kérdésekre, hogy elég információval rendelkezzen a vásárlás előtt. Ha még nem volt klímaberendezése...
Bővebben
A legfontosabbal kezdeném: soha ne vásároljon ismeretlen márkát! Akkor sem ha klímaszerelő ajánlja Önnek! Miért? Sokszor tapasztalom, hogy kizárólag üzleti érdekből ajánlanak olyan klímákat az érdeklődőnek amelyek teljesen...
Bővebben

Kapcsolódó cikkek:

A zöldenergia elterjedésének és a kormányzati támogatásnak is köszönhetően egyre többen érdeklődnek a lakásuk/házuk fűtési rendszerének korszerűsítése és megújuló energiákkal történő fűtése/ hűtése iránt. Cikkükben szeretnénk segíteni a fűtési lehetőségek...
Tovább
Gyakori kérdés ügyfeleinktől, hogy hálószobába melyik a leghalkabb klíma, amire mindig azt válaszolom: amelyik ki van kapcsolva.
Tovább
Hőszivattyúról máshogyan. Kezdjük az elején, a cikk írójaként tizenéve fűtök levegő- víz hőszivattyúval otthon, tehát a korai felhasználók között szereztem tapasztalatokat és pro és kontra igyekszem felsorolni az előnyöket és hátrányokat mellette és ellene is egyaránt.
Tovább
Marketing tanácsadás, SEO, honlapkészítés: Marketing Professzorok