Klíma, klímaszerelés árak - Mennyibe kerül a klimatizálás a BudaKlímánál?

Kérjen ajánlatot!

×
phone KATTINTSON
mail KATTINTSON

Milyen költségekre számíthatok klímavásárlásnál?

A rengeteg hirdetés, klíma, szerelési ár között nem egyszerű eligazodni és megtalálni egy szolgáltatás valós árát, amiért reálisan jó minőségű munkát fognak kapni garanciával és egy jól működő, szervizháttérrel is rendelkező klímaberendezést.

Klíma árak

Amikor orvosi rendelésre megy az ember, akkor azokat fogja választani akik a legolcsóbbak, nincsen sor az ajtó előtt és nem kell várni egy percet sem, vagy pedig azokat akik a legjobban elvégzik a feladatot, de várni kell a munkájára?

Aki megvárja a nyarat  a klímaszereléssel és a kánikuláig halogatja a döntést az bizony eltöprenghet a fentieken, dönthet a most azonnal "bárki" vagy pedig ki kell várni a  több hetes sorbaállást egy jól foglalkoztatott, minőségi munkát végző, a piacon elismert cégnél.

Személyesen ismerem a budapesti top 20 cég vezetőjét, konkurenciája vagyunk egymásnak, de sokszor ez mellékes, ismerem a munkájukat, tudom, hogy nyáron egy hónapra előre minden perc lekötve a cégeknél és mindig elgondolkodom rajta miként és kiket találnak az ügyfelek akik 2 nap múlva már szerelik náluk a klímát..

Elmondom.

A piacon ebben az időszakban a rablógazdálkodás a jellemző, előkerülnek azok a “szakemberek”, “vállalkozók” és “ismerősök” akik csak és kizárólag ekkor tudnak munkához jutni és kíméletlenül letarolják a gyanútlan ügyfeleket.

Jellemzően nem adnak számlát, ezt nyíltan felajánlják mint opciót, a híres ”mehet áfa nélkül is” kíséretében. Egyéni vállalkozók, vagy pár fős kicsi cégek, nincsen klímás engedélyük de senki nem is kéri,  sokszor vidékre bejelentve a cég, egy autóval járnak, a telefonszám minden félévben cserélve és olyan márkát sóznak a tájékozatlan, sokszor idősebb, nyugdíjas emberek nyakába is amiről soha senki sem hallott még előtte.

A megrendelőnek megoldás kell, azonnal, ezek a ”szakemberek” elérhetőek és két nap múlva szerelnek - valamit, valahogyan. Miért írom ezt le? Mert minden évben kapunk legalább 100 telefont csőbehúzott ügyfelektől akik a nem működő klímájukhoz keresnek javításra szerelőt, a hívott szám nem kapcsolható beüzemelő “ vállalkozó” helyett.

Igen, tudom, időben kellene gondolkodni és akkor szépen eloszlana a normális cégek között ez a hőhullám okozta káosz, de ez csak utópia, mindig lesz aki az utolsó pillanatban és most azonnal akar klímát. Viszont ebből a helyzetből nem lehet jól kijönni, nem ma, majd holnap, amikor nincsen szerviz, nincsen alkatrész, nincsen garancia!

Ismerek egy “vállalkozást” aki abból él, hogy “karbantart”. Csak 3 hónapig, csak nyáron, nem szerel klímát, nem ért hozzá, nem kell neki értenie. Kimennek és spriccniznek, jónapot 6.000 számla nélkül és kész. Megélnek abból, hogy a legtöbb klímával rendelkező embernek pont június 15-én kellene egy S.O.S. karbantartás, mert 40 fok van és be kellene kapcsolni a klímát viszont karbantartás nélkül nem meri használni, zseniális, nem? Javítás? Gáztöltés? Ugyan már, kérem mi ahhoz nem értünk, csak “ karbantartunk”. Utána pedig csörög a telefon nálunk, hogy ugyan jöjjenek már legyenek kedvesek megjavítani a klímánkat, mert nem tudjuk használni, pedig volt “ karbantartva”…

Miért bosszantó ez a jelenség? Az “utolsó pillanatos” vásárlásokkal a vevők életben tartanak egy olyan “vállalkozói” szegmenst akiknek nem lenne helye egy egészségesen működő és versenyző piacon de így megélnek és adót nem fizetve, trehány munkát elvégezve élnek és virulnak.

A végére egy apróság, vannak tisztességesen dolgozó de vidéki cégek akik csak ebben az időszakban dolgoznak, jellemzően olcsóbban, a fővárosban. Mi a baj ezzel? Csak annyi, hogy ők “hazamennek” és utána nem fognak egy filléres javításért feljönni újra és újra. Nagyon gyakori, hogy rokoni kapcsolatokon keresztül dolgoznak Budapesten és utána logisztikailag a legapróbb javítás is megoldhatatlan. Van egy másik vetülete is a vidéki csapatnak, töprengtem rajta de leírom:  gyakran olyan helyekre és olyan módon is szerelnek klímát- helyismeret nélkül, ahová nem lenne szabad. Műemlék épülete homlokzata, védett belső udvarok, stukkós homlokzatok és párkányok. Nem tudják, hogy az ügyfelet sodorják bajba ezzel és feljelentést, leszereltetést, helyreállítást von majd maga után a helytelen kivitelezés. Amíg egy gyakorlott budapesti cég már az utca nevének bemondásakor tudja mi az engedélyzetési folyamat, vagy mi az, ami megoldható és mi az ami nem, addig az ebben rutintalan cégek a Bazilika oldalára is feltennék a kültéri egységet ha kéri az ügyfél és kifizeti.

Mi is dolgoztunk még a kezdet kezdetén vidéken, de leszoktunk róla, nem lehet távolról megoldani egy klíma üzembentartását, javítását, karbantartását. Azóta a hozzám forduló és távolabb lakó ügyfeleknek mindig azt tanácsolom, hogy a környékbeli, bejáratott céggel vegye fel a kapcsolatot, mert ők lesznek a hosszú távú és jó megoldás, nem egy budapesti cég, ez fordítva is éppen így igaz. A közeli klímás a jó klímás!

A legfontosabb tanácsom: egy kézben legyen a vásárlás a szerelés és a karbantartás! Csak így lesz GAZDÁJA a klímának, így lesz kapcsolata egy olyan céggel aki segít majd Önnek és nem kell a reménytelenül telefonálgatók táborát erősítenie! Az itt vettem, de ők szereljék, majd jön valaki karbantartni, az a kombináció amikor az első meghibásodáskor megy majd a mutogatás és senki nem vállalja fel a javítás költségeit.


Mennyiben kerül majd a klíma és a felszerelése a lakásban?

 

Általános szabályként elmondanám, hogy a klimatizálás valós költsége szobánként kompletten nagyságrendileg bruttó, számlás 200-300 ezer Ft-ot jelent majd egy átlagos lakás esetében, a kivitelezési megoldás és a klímatípus függvényében.

Elég egy klíma egy lakásba? Nem mindig, gyakran olyan az elosztása a lakásnak, hogy több klímára lenne szükség a teljes klímatizáláshoz de már egy szoba lehűtése is túlélhetővé teszi a kánikulai napokat. Aki hezitál az egy vagy több klíma megvásárlásán és nem teljesen egyértelmű a helyzet annak mindig azt tanácsolom, hogy tegyünk fel egyet és nézzük meg mennyire elégedett  komfort javulásával. Ha kell, akkor később is szerelünk egy másikat, ilyen egyszerű ez.

Amit mindig próbálunk elkerülni azok a “rossz megoldások” folyosóra, lépcsőfordulóba, feljárókba, mondván, hogy ez behűti majd az egész lakást, nem, nem fogja. De ezt csak az tudja, aki már megtapasztalta és belátta, hogy a termodinamikát nem lehet átrajzolni, a hideg levegő terjedésének, keveredésének vannak szabályai és érdemes hallgatni a szakemberre. 15 éve foglalkozunk klímaszereléssel, évente több mint 3.000 klímát szerel fel a cégünk, vannak egészen jó ötleteink!

Mi nem klímát akarunk “eladni” nem webáruház vagyunk, hanem segíteni egy jó döntést meghozni, ez a dolgunk, a pénzükért a legjobb megoldást megvalósítani.

Kérjen egy ingyenes felmérést, ahogyan van időnk kimegy az egyik mérnök kolléga megnézni a lakását, gyakorlati szakember és elmodja mi az ami megoldható és mi lesz a várható eredmény. Ez a dolgunk, szeretjük a munkánkat és segítünk Önnek is!

Olcsóbban szeretne jó klímát szereltetni?

Gondolkodjon időben! Méresse fel már ősszel- tavasszal a lakását, kérjen be árajánlatokat, kérjen tanácsot a beszerelő cégekkel kapcsolatban ismerőseitől akiknek már szereltek fel klímát!

Érdemes figyelni a kivitelező kiválasztásánál a referenciákra és a garancia érvényesíthetőségére, mivel komoly kiadást jelenthet egy nem megfelelően elvégzett rendszer újraépítése, javítása. Egyes klímatipusok 5 év teljes körű garanciával elérhetők, sőt, évente több karbantartást bevállalva 10 év garancia is kapható már!


Gyakori kérés, hogy kettő vagy több szobát is hűtsünk-e egyszerre egy kültéri és több beltéri egység felszerelésével? ( Multiklímák)

Ennek a megoldásnak a várható költsége több lesz, mint a kettő vagy több különálló klíma felszerelése, mivel a gyártók ezt a műszaki tudást egy kültéri egységbe sűrítik és ennek nagyságrendileg 20-30%-kal is magasabb lehet az ára, mint a különálló berendezéseké. Tehát olcsóbb biztosan nem lesz.

A multi klíma minden esetben drágább, mint ha ugyanazt a klímát külön-külön egységenként szerelnénk fel, ezért ezt a kivitelezési megoldást főleg ott érdemes használni, ahol nincsen hely a különálló kültéri egységek felszerelésére vagy nem lenne esztétikus a több kültéri egység látványa. ( jellemzően belvárosi lakások)

A szóló klíma halkabb, olcsóbb és praktikusabb, ha van helyünk, mivel egy meghibásodás nem érinti a komplett rendszert, illetve a garanciális időszak lejárta után az alkatrészek is jóval kedvezőbben beszerezhetőek, mint egy nagy multiklíma esetében ahol egy panel akár százezres tétel is lehet.

A felmérés minden esetben rendkívül fontos, ha multi klímát kell felszerelni, mivel ahhoz, hogy a szobákhoz eljuthassunk, olyan nyomvonalat kell találni, amivel a lehető legkevesebb átalakításra, vezetékezésre van szükség.

Gyakori megoldásunk, például 3 szoba esetében, amikor egy duál klíma mellé még felszerelünk egy szóló klímát is, ha az egyik hűtendő szoba éppen a lakás túlsó végében található és csak nagyon körülményesen vagy drágán lehetne a csövezést a kialakítani. Sokkal praktikusabban kialakítható így a csövezés, mintha egy triál klímát kellene felszerelni ( ami ráadásul elég nagy darab gép) ill átcsövezni az egész lakáson keresztül.

Árajánlat- felmérés.

Az árajánlatban kiadott költségvetés célja, hogy pontosan meghatározza a munka nagyságát, bonyolultságát, a felhasznált anyagokat és az időt amit a szerelésre fordítunk. Teljesen más a kalkuláció egy egyszerű erkélyes szerelésnél és egy tetőre konzolokra felszerelt klíma esetében, hiába stimmel esetleg méterre a felszerelt csövezés.

Az egyik munka 3 óra alatt elkészül a másiknak 10 órás szerelésre lesz szükségünk, alpinistával, állványozással a befejezéséhez, ez a különbség látható az árajánlatban, ezért megyünk mi minden egyes alkalommal felmérni a munkákat.

Nagyon fontos költségelem az utóbbi időben a megközelíthetőség, pakolhatóság, parkolás. Budapesten most éppen mindkettő nagyon problémás, még személyautóval is, nekünk pedig teherautókkal kell mindezt megoldani.

Amennyiben ezek a feltételek nem biztosítottak úgy csak szezonon kívül és munkaszüneti napon vállaljuk el a szerelést, hogy a kollégáink erőforrásait ne pazaroljuk el egy kimerítő gyalogolos, szerszámokat  a kánikulában utcahosszat cipelő napra. Nem kell megsértődni, de a belvárosi szereléseket ilyen feltételekkel tudjuk csak teljesíteni.

Miért érdemes minőségi klímaberendezést vásárolni?

A klímák sok műszaki terméktől eltérően olyan berendezések amelyek összetett rendszerekből állnak, forgó-mozgó, elektromos és hűtőgázzal feltöltött, tömített egységek. A működésük során számos hibalehetőség előfordulhat amelyek általában a legrosszabb pillanatban mondanak csődöt- kánikula idején- illetve jelentős költséggel javíthatóak. A minőségi klímák sajátossága, hogy rendkívül üzembiztosan és évtizedes távlatokban is megbízhatóan képesek ellátni a feladatukat, a szervizelésük megoldott, az alkatrészek beszerezhetőek. Az egyik legfontosabb szempont, amennyiben fogyasztóként tekintünk a klíma megvásárlására, a folyamatos biztonságérzet, hogy minőségi terméket vásároltunk ami értékállónak bizonyul a későbbiekben is.

Milyen szempontokat érdemes figyelembe venni a klíma megvásárlásakor?

Ismert, elterjedt márka legyen, ne akkor halljon róla először életében, amikor a kezébe nyomják az árajánlatot! Legyen magyarországi képviselete a márkának, szervize, befutott termék legyen a piacon és ne valami egzotikum. Az egyik legfontosabb, hogy a klíma működési paraméterei ne változzanak, ne romoljanak az idő haladtával, ne legyen hangosabb a kültéri egység, ne emelkedjen meg az áramfogyasztás és ne változzon a komfortérzet, amiért az egész beruházás végül megtörtént, erre pedig csak a minőségi berendezések képesek és nem a kínai koppintásaik!

A jó klíma az évek múlásával is pontosan azon a műszaki színvonalon működik mint a  felszerelés napján, nem zúg, nem kapcsol ki és be, megbízhatóan működik. Érdemes tudni, hogy az alsóbb árkategóriás klímák általában olcsóbb polimerekből készülnek és 4-5 éves használat után már egy UV-től besárgult beltéri egységet láthatunk majd a lakás közepén, ami nem egy esztétikus látvány. A noname klímák szervizhátteréről csak egy rövid mondat: az első kérdésem ha hibás klímával keresnek meg az a típusa, mert ismeretlen gyártó esetében nem lesz klímás Budapesten aki elvállal egy javítást.

A fentiek tükrében javasolnám, hogy mindig biztos szervízháttérrel rendelkező és a klímatechnikában ismert gyártó termékét szabad csak megvásárolni, hogy ne legyen az olcsó választás végül egy nagyon drága döntés.

KÉRJEN MINDIG SZÁMLÁT AZ ELVÉGZETT MUNKÁRÓL!

Tudom áfa, tudom magyarok vagyunk, de ha nem kér számlát akkor nem lesz garancia és a sokszorsát fizeti majd ki a megspóroltnak vélt összegnek. Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ajánlatkérés

Kérje ajánlatunkat  INGYENES előzetes helyszíni felméréssel! 

Klímaszerelés AKCIÓ július 31-ig!

Bruttó 90.000Ft-ért

(2 méter csövezésig)

Kedves Megrendelő! 

Jelenleg 4-5 hét a várakozási idő!

Türelmét előre is köszönjük!

Adatkezelési és adatvédelmi tájékoztatónkat, ellenkező esetben nem tud regisztrálni, sem árajánlatot kérni.

 
Szeretnék segítséget és konkrét támpontokat adni Önnek a klímaberendezés beszerzése, felszerelése kapcsán felmerülő gyakori kérdésekre, hogy elég információval rendelkezzen a vásárlás előtt. Ha még nem volt klímaberendezése...
Bővebben
A legfontosabbal kezdeném: soha ne vásároljon ismeretlen márkát! Akkor sem ha klímaszerelő ajánlja Önnek! Miért? Sokszor tapasztalom, hogy kizárólag üzleti érdekből ajánlanak olyan klímákat az érdeklődőnek amelyek teljesen...
Bővebben

Kapcsolódó cikkek:

Hőszivattyúról máshogyan. Kezdjük az elején, a cikk írójaként tizenéve fűtök levegő- víz hőszivattyúval otthon, tehát a korai felhasználók között szereztem tapasztalatokat és pro és kontra igyekszem felsorolni az előnyöket és hátrányokat mellette és ellene is egyaránt.
Tovább
Általában évente egyszer tartjuk karban ügyfeleink klímáját, egy két speciális esettől eltekintve. Van olyan berendezés, amelyet a környék adottságai miatt évente kettő vagy akár több alkalommal is tisztítanunk kell mivel rendkívül gyorsan elszennyeződik a berendezés és...
Tovább
Egy klímaszerelő vállalkozás vezetőjeként mindig érdemes tudni, hogy tulajdonképpen milyen korcsoportoknak és ügyfélkörnek dolgozunk, milyen megoldásokra van szükség és mit tanácsoljunk, amivel az ügyfélnek legjobban kiszolgáljuk az igényeit. Bemutatnám ügyfeleinket az...
Tovább
Marketing tanácsadás, SEO, honlapkészítés: Marketing Professzorok