Mi a teendő a klímával télen? Hasznos tippek, tanácsok a BudaKlímától

Kérjen ajánlatot!

×
phone KATTINTSON
mail KATTINTSON

A klíma téli használata, állagmegóvása: Hasznos tanácsok

Mindig nagyszerű ötlet, hogy ősszel, átgondolja a klímájával kapcsolatos igényeket. Volt-e olyan eset a nyár folyamán, amikor a klíma nem működött megfelelően, de nem volt ideje megnézetni szakemberrel? Kimaradt az idei karbantartás? Akkor itt az idő, hogy képzett szakembereink segítségét kérje. De mikor lehet szükség munkatársainkra? 

A klíma téli használata, állagmegóvása: Hasznos tanácsok

Valóban csak szezonális a klímahasználat?

Tudjuk, hogy az időjárás és az évszakok változása miatt a klíma egy szezonális dolog lehet a lakásban, azonban ma már télen is lehet szerepe a lakás temperálásában, fűtésében. Az átmeneti időszakban használva egy gyors és olcsón üzemelő fűtési megoldást kapunk, ami akár a gázfűtés árának a 60%-ért is melegítheti otthonunkat, lokálisan, akár szobánként szabályozható módon.
Az ügyfeleink többsége viszont csak a nyári kánikulában használja a készülékét és télire kikapcsolva várja a klíma a következő nyarat. Nekik szeretnénk pár hasznos tanácsot adni a klíma téli tárolásával kapcsolatban.

 

Jobb, nem túlgondolni

Gyakran látok házak oldalán fóliával gondosan becsomagolt klíma kültéri egységet, amivel a gondos tulajdonos próbálja megóvni a klímát az időjárás viszontagságaitól. Ez a gondoskodás viszont a legbiztosabb útja a klíma tönkretételének, mivel a pára beszorul a fólia alá és az elektromos egységeket tönkreteszi, akár már egyetlen hónap alatt és a komplett kültéri egység cseréjét eredményezheti! Tehát semmiképpen sem szabad lefóliázni az egységet, mivel pontosan ezzel tesszük a legrosszabbat majd a klímaberendezéssel.

A klímák kültéri egysége korróziómentes és vízzáró dobozolás, ami direkt arra készült, hogy a szabad ég alatt hóban, fagyban, napsütésben tizenévig problémamentesen működjön. Mivel nyitott az egység így kiszárad minden eső után, illetve átszellőzteti a levegő, ezért nem szabad megakadályozni a kiszáradást beburkolással.

 

Mi a teendő a téli időszakban a klímával?

A téli tárolás remek alkalom, hogy megtörténjen a klíma karbantartása, átnézése a következő beindítás előtt. Miért van erre szükség? A nyári használat során a klíma külső és belső hőcserélője több ezer köbméternyi levegőt forgat át a berendezésen és a levegőben lebegő pollenek, porszemcsék, virágok, növények termései, a házipor szemcséi fennakadnak a lamellák felületén és nagymértékben rontják a berendezés hatékonyságát, növelik az elektromos felhasználást. A kültéri egységek felületét szinte teljesen képes eltömni a nyárfa szálló termése és akár a kompresszor leégését is okozhatja ezáltal, így minden évben speciális zsírtalanító folyadékkal átmossuk a hőcserélőt, megtisztítjuk a klímát a szennyeződéstől.

A belső egység lamelláin és ventillátorán idővel egy baktériumok számára ideális táptalaj alakulhat ki, a szálló por és a nedvesség hatására. Ezt a biofilmet minden évben meg kell szüntetni és csírátlanítani a klíma belsejét, hogy szagtalan és egészségünkre nem ártalmas módon üzemeljen majd a követező nyáron.

Penészes klímaKlíma belső egység koszos

Fontos feladat a szigetelések pótlása, ellenőrzése, mivel a klíma kül- és beltéri egységét összekötő csöveken a szigetelés segít a hőveszteség megszüntetésében és ennek hiánya nagymértékben rontja a klíma hatásfokát. A madarak előszeretettel csipegetik le azt az anyagot és minimális ráfordítással könnyen és gyorsan javítható a szigetelés, érdemes átvizsgálni minden évben.

 

Télen a megfelelő döntés a klíma karbantartása

A téli szezonban történő átvizsgálás további fontos részlete a működés ellenőrzése, a mechanikai funkciók, lamellák, motorok, terelőlapátok átvizsgálása, hogy rendellenes zajok nélkül működjön majd a klíma az első bekapcsoláskor. Ne pedig a tömeges használat napjaiban kelljen alkatrészt rendelni, szervízelni, amikor hetekre minden perce beosztva a klímaszereléssel foglalkozó cégeknek. A szezonon kívüli szervizelés az ügyfélnek és cégünknek is nagy segítséget jelent, mivel így rendelkezünk a javításhoz szükséges idővel, nem kell napokra a kánikulában kikapcsolni a berendezést egy alkatrészre várva.

 

Remélem, tudtunk segíteni Önnek tanácsainkkal és bármilyen észrevétele volna a klímájával kapcsolatban kérem, keresse meg bizalommal cégünket, szívesen segítünk Önnek!
 Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ajánlatkérés

Kérje ajánlatunkat  INGYENES előzetes helyszíni felméréssel! 

Klímaszerelés AKCIÓ április 30-ig!

Bruttó 90.000Ft-ért

(2 méter csövezésig)

Adatkezelési és adatvédelmi tájékoztatónkat, ellenkező esetben nem tud regisztrálni, sem árajánlatot kérni.

 
Szeretnék segítséget és konkrét támpontokat adni Önnek a klímaberendezés beszerzése, felszerelése kapcsán felmerülő gyakori kérdésekre, hogy elég információval rendelkezzen a vásárlás előtt. Ha még nem volt klímaberendezése...
Bővebben
A legfontosabbal kezdeném: soha ne vásároljon ismeretlen márkát! Akkor sem ha klímaszerelő ajánlja Önnek! Miért? Sokszor tapasztalom, hogy kizárólag üzleti érdekből ajánlanak olyan klímákat az érdeklődőnek amelyek teljesen...
Bővebben

Kapcsolódó cikkek:

A zöldenergia elterjedésének és a kormányzati támogatásnak is köszönhetően egyre többen érdeklődnek a lakásuk/házuk fűtési rendszerének korszerűsítése és megújuló energiákkal történő fűtése/ hűtése iránt. Cikkükben szeretnénk segíteni a fűtési lehetőségek...
Tovább
Hőszivattyúról máshogyan. Kezdjük az elején, a cikk írójaként tizenéve fűtök levegő- víz hőszivattyúval otthon, tehát a korai felhasználók között szereztem tapasztalatokat és pro és kontra igyekszem felsorolni az előnyöket és hátrányokat mellette és ellene is egyaránt.
Tovább
Általában évente egyszer tartjuk karban ügyfeleink klímáját, egy két speciális esettől eltekintve. Van olyan berendezés, amelyet a környék adottságai miatt évente kettő vagy akár több alkalommal is tisztítanunk kell mivel rendkívül gyorsan elszennyeződik a berendezés és...
Tovább