Így válassza ki a megfelelő klímaberendezést vásárlás előtt!

Kérjen ajánlatot!

×
phone KATTINTSON
mail KATTINTSON

Klíma kiválasztása - avagy mire figyeljünk vásárlás előtt?

A legfontosabbal kezdeném: soha ne vásároljon ismeretlen márkát! Akkor sem ha klímaszerelő ajánlja Önnek!

Miért? Sokszor tapasztalom, hogy kizárólag üzleti érdekből ajánlanak olyan klímákat az érdeklődőnek amelyek teljesen ismeretlenek a klímaberendezések piacán. 

Klíma kiválasztása

Abban a pillanatban azon realizálja a kereskedő a  legnagyobb hasznot és minden lelkiismeret furdalás nélkül kínálja a gyanútlan és tapasztalatlan érdeklődőknek. Ezek lesznek azok a klímák, amelyeknél már a legkisebb meghibásodáskor sem lehet szerelőt találni, elég csak bemondani a márkát a telefonban és már jön is az elutasítás. Nem lesz hozzá alkatrész és a garancia is csak addig tart, amíg kiteszi a szerelő a lábát az ajtón! Mégis évről évre van egy vásárlói réteg, aki képes az internet bugyrából olyan klímát megvásárolni, amit csak az adott évben lehet kapni, csak egy üzlet árusítja és soha nem hallani róla többet, legfeljebb amikor lebontjuk mert a tulaj ráköltött a toldozgatására az évek alatt egy komolyabb összeget.

 

Nem kell aggódni, én is pont olyan gyarló és laikus voltam a vásárlásaimban mint annyi más embertársam, tehát van a pincémben soha el nem induló kínai láncfűrész, olyan locsolócső amit képtelenség kicsomózni ha locsolom a kertet és még sorolhatnám a tanulópénzeket. Ez egy vásárlói evolúció, amin nekem is keresztül kellett mennem és rájönni, hogy az olcsó lesz a legdrágább ötlet. Ma már bármit is szeretnék megvásárolni akkor csak olyan helyen teszem, akik az adott termék specialistái, megkérdezem az eladót és nagyon ügyelek a garanciákra. Nem szeretnék úgy járni mint a fűnyíróval amihez a föld alól sem tudom pótolni az elhagyott rögzítéseket, lévén nincsen hazai márkaképviseletük.

 

Tehát klímát mindig úgy vásároljunk, hogy ez egy hosszú távú befektetése lesz a pénzünknek és mint műszaki berendezés a márkás klíma a jó döntés, szervízzel, garanciával, számlával.

 

 

A típus kiválasztása

 

Ha sikerül a helyszíni szemle alapján megállapítani, hogy mekkora teljesítményű és milyen kialakítású klíma lenne ajánlható, még mindig ott a nagy kérdés, milyen típust válasszunk a bőséges klímakínálatból. A felmérés után elkészített árajánlatban mindig olyan klímát ajánlunk az ügyfeleinknek, amivel jók a tapasztalataink, szeretünk vele dolgozni és a visszajelzések pozitívak a felhasználóktól a már üzemelő berendezések kapcsán.

 

A klímaszereléssel, -javítással eltöltött évek alatt rengeteg különböző típusú berendezéssel találkoztunk. Vannak jó, illetve rossz tapasztalataink is az egyes márkákkal kapcsolatban, ezért igyekszünk mindig olyan klímát ajánlani, amivel egy újabb elégedett ügyfelet szerezhetünk.

 

Amikor egy új klíma bekerül a piacra, az ismerős cégekkel mindig tapasztalatot cserélünk a szerelhetőségről, az előforduló hibákról, az esetleges alkatrész problémákról. Tehát mi magunk is szűrjük a kínálatot, mivel a rosszul működő klíma nemcsak az ügyfélnek okoz majd bosszúságot, hanem nekünk is a javítgatások során.

 

 

Nagy általánosságban elmondhatom, hogy a beszereléssel foglalkozó cégek többsége a japán gyártmányú berendezések mellett teszi le a voksát, mivel ezek a klímák képviselik általában a csúcsot a műszaki megoldások és a megbízhatóság terén.

 

Ezek közül is a valóban Japánban gyártott berendezések (Daikin, Panasonic, Mitsubishi, Fujitsu, Hitachi, Toshiba) viszik a prímet, mivel a szerelés minőségében nem ismernek kompromisszumot. Akad olyan típus, amit még soha nem láttunk meghibásodni a felszerelt sok száz darab klíma  közül, és nagyker szinten is töredékszázalékos a hibás berendezés. Az elmúlt években jelentősen csökkent az árkülönbség a közép- és a felsőkategóriás klímák között, így nem érdemes kompromisszumot kötni egy ismeretlen márka megvásárlásával, amikor elérhető áron nagyon jó klímaberendezések közül is válogathatunk.

 

 

A dél-koreai gyártók (LG, Samsung) sokat fejlődtek az elmúlt években a megbízhatóságot tekintve. Egyre jobb minőségű és innovatív légkondicionálókat gyártanak, figyelemre méltó dizájnnal és műszaki kiegészítőkkel, beépített Wi-Fi-vel és hosszított garanciával igyekeznek elnyerni a vevők bizalmát. A Samsung nagyon jó márkának számít a műszaki cikkek terén, a klímás szakemberek mégsem szeretik szerelni mivel egy időben rengeteg műszaki probléma és rendkívül gyenge szervízháttér jellemezte ezt a márkát.

 

 A tömegtermelésre szakosodott kínai gyártók között is találhatunk olyan klímákat, amik ár-érték és minőség tekintetében is figyelemre méltóak.  Az elmúlt években drasztikusan javult a minősége ezeknek a klímáknak, bátran lehet őket ajánlani mivel tartós, jól működő légkondicionálók.

Ezek közül a Midea és a Gree márkát emelném ki, mivel sokat szerelünk belőlük és nagyon ritkán tapasztalunk meghibásodást, sokszor prémium gyártókat is megelőzve ezzel. A Midea 5 éves és teljes körű garanciát ad a klímaberendezéseihez és egy nagyon erős, megbízható hazai képviseletet akik valóban kiszolgálják a vásárlókat, ezért a középkategóriában egy valóban jó választás a Midea klíma. Arról az apróságról nem is beszélve, hogy a Midea gyáraiban készül nagyon sok márka átcímkézett típusa, amit saját márkaként értékesítenek a piacon.

 

Egy jó minőségű klímakészülék megfelelő karbantartással hosszú időre biztosítja a lakók kényelmét, akár 15-20 évig is, ezért elég kockázatos olyan gépet megvásárolni, amire a garancia csak 1 év, ismeretlen nevű cég terméke és csak kis tétel került forgalomba belőle. Többnyire ezek a bevásárlóközpontokban található legalsó kategóriás készülékek, vagy a kizárólag internetes piactereken felbukkanó egzotikus nevű berendezések. Ebben a kategóriában gyakran találkozunk - csak pár évet használt klímáknál is - egészen komoly meghibásodásokkal, melyek sok esetben drágább javítást jelentenének, mint a klíma valós értéke.

 

A már kifutott régebbi modellek On/Off rendszerű klímáinál nem volt ennyire problémás egy "no-name" készülék megvásárlása, mivel ez a technológia már eléggé kiforrott volt ahhoz, hogy elfogadható minőséggel és elvárható megbízhatósággal üzemelő klímákat kapjon a vásárló a pénzéért.

 

Az inverteres klímatechnológia megjelenésével viszont nem mindegyik cég tudott sikeresen megbirkózni, ezért a korai inverteres klímáknál nagyon sok műszaki problémát jelentett egy nem kellően kidolgozott konstrukció. Volt olyan márka, aminél minden egyes eladott klímájában ki kellett cserélni a vezérlőpaneleket, mert egyik a másik után ment tönkre már az első évben, ezzel jelentősen lerontva a márka amúgy más területeken jó hírnevét a szakmában.( Samsung)

 

A megbízhatóság és garancia mellett nagyon fontos szempont a szervizháttér, a zajszint, az elektromos áramfelvétel és a légtisztító képesség is. Éjszakai álmunkat nemcsak a meleg, hanem egy kellemetlenül zümmögő klíma is tudja zavarni, ezért érdemes már a kiválasztásnál figyelni, hogy hány decibelt szavatol a készülék gyártója. Egy hangos kültéri egység pedig a szomszédok részéről ássa ki a csatabárdot, ha nem tudnak tőle éjszaka aludni.

 

Az energia felhasználás szerint A, B, C, D kategóriába soroljuk a készülékeket. A folyamatosan dráguló energia mellett nem mindegy, hogy mennyi lesz majd a havi villanyszámlánk. A kisebb teljesítményű inverteres klímák már az A energiaosztályba tartoznak,  de a folyamatos műszaki fejlesztés következtében egyre elterjedtebbek az A+ vagy A++ klímák is. Ezek a készülékek már nem terhelik meg a lakás elektromos hálózatát, mivel lényegesen kisebb az induló áramfelvételük a régebbi modellekhez képest. A folyamatos üzemben történő 600 wattos fogyasztás pedig a havi költségeknél érezhetően kedvezőbb, mint az On/Off-os klímák 1,5-2 kW-os üzemi áram felhasználása.

 

Az olcsóbb készülékek csak hűtik a levegőt, a komfortosabbak viszont tisztítják is, sőt semlegesítik a polleneket, gombákat; az aktív szenes, ionizátoros plazma szűrők pedig a kellemetlen szagok ellen is megoldást nyújtanak. Komplett légtisztítóként üzemelve sok százszor átkeverik magukon és kezelik a lakás teljes levegőjét, ezzel is nagymértékben csökkentve a káros szennyeződések belégzését. A szellőztetést viszont ennek ellenére sem szabad elhanyagolni, mivel a klíma friss levegőt nem szállít a helyiségbe, hanem kizárólag a benti levegőnek csökkenti a hőmérsékletét a hűtőbordáin átkeringtetve.

 

Gyakori kérdés, hogy a választékunkban miért nem tartunk egyes típusokat az alsó szegmensből? Ennek nagyon egyszerű oka van: mivel nemcsak szereléssel, hanem karbantartással, javítással is foglalkozik a cégünk, éves szinten ezres darabszámban találkoznak a kollégáink mindenféle légkondicionálóval. A tapasztalatok tükrében sok típusról tudjuk, hogy a „nem ajánlható” kategóriába tartoznak igencsak gyenge kivitelezésük miatt. Ez nem azt jelenti, hogy csak a drága klíma lehet jó berendezés, de vannak gyártók, akiknek kifejezetten problémásak a légkondicionálóik, vagy lehetetlen az alkatrészeket beszerezni hozzájuk. Létezik olyan márka, amit csak egy adott hipermarket forgalmaz, és egy cég sem foglakozik a szervizelésével, még egy távkapcsolót sem lehet pótoltatni hozzá. 

 

 

Dizájn klímák


A klímaberendezések fejlődésének köszönhetően már az esztétikum is egyre nagyobb szerepet tölt be egy klíma kialakításában. Lakásunk belvilágához a legjobban illeszkedő színekből és formákból választhatunk.

 

A jelenleg divatos minimál stílushoz illeszkedő fémszínű és sarkított, vagy éppen kép kialakítású klímák műszakilag teljes értékű berendezések, de pluszban még belsőépítészeti elemként is mutatós, időtálló darabok.(Lg Artcool, Fisher Art, Nord Atacama, Mitsubishi Zen, Panasonic Etherea, Daikin Emura) Jellemzően a magasabb árfekvésben elérhetőek, de már mindegyik komolyabb gyártó tart a kínálatában ilyen prémium kialakítású dizájn klímát.

 

Kérésre szinte bármelyik színben és textúrával tudunk klímát ajánlani a megrendelőinknek. A felszereléskor minden alkalommal a rejtett csövezést javaslom mint beépítési formát, mivel sokat ront a klíma összképén az esetleg hozzá vezető kábelcsatorna kialakítása.

 

Rendszerint az ilyen klímatípusok csövezését vagy a falban elvezetve, vagy pedig a mögötte lévő falon átbújtatva oldjuk meg, így a klímák teljes értékű díszítőelemei lesznek a modern lakásnak.

 

 

 

Miért jobb az inverteres klímaberendezés?


Az inverteres gépek előnye az On/Off készülékekkel szemben több oldalról is megmutatkozik. Az inverteres készülék szabályozza önmagát működés közben, és mindig csak annyira üzemel a kompresszor, amennyi teljesítményre éppen szüksége van a klímának. A klíma folyamatosan figyeli a belső hőmérséklet változását, és ennek megfelelően adagolja be a hűtőközeget az elpárologtatóba. Ezáltal nem folyamatosan magas teljesítménnyel üzemel a klíma, hanem mindig csak az éppen szükséges teljesítményt adja le a beltéri egység.

 

A működési mechanizmusának köszönhetően jóval halkabban üzemel a klíma kültéri egysége is. Nincsenek nagy áramfelvételi szakaszok, nem pörög annyira  a kompresszor, mert nem kell újra és újra elindulnia. Így az éjszaki csöndben is nagyon halk zúgással működik a klíma kültéri része, nem zavarva a szomszédokat. Az ablak alá felszerelt klímák gyakorlatilag nem hallhatóak bentről, tehát nyugodt alvást biztosítanak a lakók számára.

 

Az inverteres klíma a folyamatos üzem következtében akár 40-50%-kal kevesebb energiát igényel a hagyományos klímákhoz képest, ez pedig a emelkedő energiaárak mellett egyre fontosabb tényező; illetve egy esetlegesen gyengébb hálózat is elbírja ezeknek a készülékeknek az áramfelvételét.

 

A szabályozott  működés másik előnye, hogy minimális lesz a helyiségben a hőingadozás, mivel nincsen szinuszgörbéje a hűtésnek a klíma kikapcsolása és bekapcsolása miatt. A készülék várható élettartama is jóval magasabb, mint az On/Off készülékeké, mivel az inverteres klíma 500-700-as szabályozott fordulatszámával szemben a fixen üzemelő klímák kompresszora minden alkalommal 1500-1800-as fordulattal üzemel, függetlenül az éppen szükséges teljesítménytől.

 

Amíg egy On/Off rendszerű klíma 1,5-2kW áramot is felvesz folyamatos üzem közben a működéséhez, addig az inverteres klímák 6-700 wattot fogyasztanak, 3-4 amper induló áramfelvételével. 

 

Az inverteres klímákat akár a kinti mínusz 30 fokig is lehet fűtésre használni, méghozzá jó hatásfokkal. Általában leolvasztó funkció is található már bennük, amivel a kültéri egységen ilyenkor keletkező jeget leválasztja magáról a berendezés. A régi konstrukciós klímák viszont csak plusz 5 fokig használhatóak fűtésre, s már ilyenkor is rossz hatásfokkal üzemelnek. A hidegben alig adnak le teljesítményt, emellett nagyon magas az áramfogyasztásuk.

 

 

A hagyományos On/Off rendszerű klímák 2013-tól nem kerülhetnek be az EU-ba, lévén, hogy ezek a korszerűtlenebb műszaki megoldásaik miatt igazi áramfaló berendezések. Sok klíma még freonos hűtőközeggel működik. Ezeket a klímákat nem lehet már forgalomba helyezni, gázzal feltöltetni. Az inverteres klímák alsó árszegmensében viszont olyan gyártók termékei is megtalálhatóak, akik nem képesek ezt a műszaki megoldást kellő minőségben kivitelezni. Emiatt teljesen kiszámíthatatlan, hogy meddig üzemelnek ezek a gépek, illetve hogyan lehet majd javíttatni őket évek múlva.

 

A légkondicionáló értékesítésekor nekünk sokkal inkább érdekünk, mint az ügyfélnek, hogy olyan berendezést ajánljunk, ami hosszú távon is hibamentesen üzemel majd. Amennyiben a klíma meghibásodik, a garanciális szervizelést nekünk kell elvégezni, ez pedig jelentős költséget és időkiesést jelenthet a nyári szezonban.

 

Éppen ezért kizárólag olyan berendezések szerepelnek a felmérés utáni ajánlatainkban, melyekkel jók a tapasztalataink, sokat szereltünk belőlük,  így tudjuk, hogy nem a javítgatásával töltjük majd az időt, és az alkatrész is a rendelkezésünkre áll, ha netán szükséges lenne.

 

 

 

Mobil klíma

 

A honlapunkon máshol is említem, de itt is felhívom rá a figyelmet, hogy mobil klímát kizárólag abban az esetben vásároljanak, ha a normál (split) klíma kiépítése nem megoldható (például műemlék az épület, nem lehet a folyosóra sem kitenni a kültérit, nincsen falfelület vagy tető, ahol elhelyezhető a klíma kültéri egysége stb.).

 

Miért javasolom ezt? Nagyjából minden harmadik felméréskor találkozom egy letakart mobil klímával, amit az előző év nagy kánikulájában vásárolt végső elkeseredésben az ügyfél, amikor már nem tudott egy hete aludni a család. Pihenni viszont a működő mobil klíma mellett sem lehet - csak ehhez a tapasztalathoz meg kellett vásárolni a berendezést, hogy ez kiderüljön. Egy átlagos mobil klíma zajszintje 45-60 decibel között található, míg egy split klíma beltéri zajszintje maximum 20-25 decibel!

 

A mobil klímában egy helyre sűrítik a kompresszort, a hőcserélőt és a ventilátort, ami a hideget fújja ki a berendezés tetején. Ennek következtében a gép rendkívül hangos, mondhatni dübörög. Nagyon kicsi a teljesítménye és nagyon rossz a hatásfoka. Nem képes egy nagyobb felmelegedett szobát sem lehűteni, nemhogy egy egész lakást - ráadásul mindezt óriási áramfogyasztással teszi. Ezek többnyire C-D kategóriás berendezések, igazi áramfalók. Általában az utolsó pillanatra hagyott döntések következményei ezek az elavult masinák, amikor már nincsen klímás szakember, aki belátható időn belül szerelést vállalna.

 

Még a felsőbb kategóriás mobil berendezések sem nyújtják azt a működési komfortot, amit akár egy olcsóbb split klíma. Tehát inkább érdemes időben gondolkodni a lakás hűtéséről, mint kidobni ezt a pénzt az ablakon.

 

A mobil klímák másik gyenge pontja az élettartam. Nagyjából 4-5 év alatt elfáradnak az alkatrészek, a tömítések, elkezd gyengülni a teljesítmény. Mivel nincsen rajtuk gyárilag kialakítva gáztöltési lehetőség, a javíthatóságuk sem megoldott. A nyári kánikulában tucatjával kapunk telefonokat a mobil klímák javításával kapcsolatban, de még ajánlani sem tudunk olyan szakembert, aki foglalkozna ezzel a főszezonban. 

 

A mobil klímákban nincsen légszűrő berendezés sem, ami már elvárható egy középkategóriás légkondicionáló esetében. Tehát nem fogja a levegőt megtisztítani a használat közben, így idővel zavaró lehet az általa folyamatosan áramoltatott por is.

 

Amennyiben szóba jöhet más megoldás a klimatizálásra, a mobil klímát nem szabad megvásárolni, mivel általa egy átmeneti és rossz megoldáshoz jutunk, ami később csak bosszúságokat okoz majd a a felhasználónak. 

 

 


Mi az az R32 es hűtőközeg?
 

R-32 – a jövő hűtőközege

Jelenleg az R-410A hűtőközeget használják a legtöbb klímaberendezésben a piacon. 2025-től ennek a használata tilos lesz, a magas GWP (globális felmelegedési potenciál) értéke miatt. Az R-32 hűtőközeg 68% környezeti hatás csökkenést eredményez az R-410A-hoz képest, valamint sokkal jobb szezonális hatékonysági értékekkel rendelkezik egészen az A+++ osztályig.Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ajánlatkérés

Kérje ajánlatunkat  INGYENES előzetes helyszíni felméréssel! 

Klímaszerelés AKCIÓ május 31-ig!

Bruttó 90.000Ft-ért

(2 méter csövezésig)

Adatkezelési és adatvédelmi tájékoztatónkat, ellenkező esetben nem tud regisztrálni, sem árajánlatot kérni.

 
Szeretnék segítséget és konkrét támpontokat adni Önnek a klímaberendezés beszerzése, felszerelése kapcsán felmerülő gyakori kérdésekre, hogy elég információval rendelkezzen a vásárlás előtt. Ha még nem volt klímaberendezése...
Bővebben
A legfontosabbal kezdeném: soha ne vásároljon ismeretlen márkát! Akkor sem ha klímaszerelő ajánlja Önnek! Miért? Sokszor tapasztalom, hogy kizárólag üzleti érdekből ajánlanak olyan klímákat az érdeklődőnek amelyek teljesen...
Bővebben

Kapcsolódó cikkek:

A zöldenergia elterjedésének és a kormányzati támogatásnak is köszönhetően egyre többen érdeklődnek a lakásuk/házuk fűtési rendszerének korszerűsítése és megújuló energiákkal történő fűtése/ hűtése iránt. Cikkükben szeretnénk segíteni a fűtési lehetőségek...
Tovább
Hőszivattyúról máshogyan. Kezdjük az elején, a cikk írójaként tizenéve fűtök levegő- víz hőszivattyúval otthon, tehát a korai felhasználók között szereztem tapasztalatokat és pro és kontra igyekszem felsorolni az előnyöket és hátrányokat mellette és ellene is egyaránt.
Tovább
Általában évente egyszer tartjuk karban ügyfeleink klímáját, egy két speciális esettől eltekintve. Van olyan berendezés, amelyet a környék adottságai miatt évente kettő vagy akár több alkalommal is tisztítanunk kell mivel rendkívül gyorsan elszennyeződik a berendezés és...
Tovább
Marketing tanácsadás, SEO, honlapkészítés: Marketing Professzorok