Klíma méretezése, Budaklíma

Kérjen ajánlatot!

×
phone KATTINTSON
mail KATTINTSON

Klíma méretezése

A helyszíni felmérés során a leggyakoribb kérdés, hogy mekkora legyen a klímaberendezés teljesítménye, ami majd hűteni és fűteni fogja a lakást. Szakmai cikkünkben szeretnénk pár támpontot adni a helyes méretezésre.

Klíma_választás_Budaklíma

 

Kezdésként érdemes megismerni a klímák alapvető működési elvét és a modern inverteres klímák működési mechanizmusát.

Az egyik legfontosabb és gyakran el is mondjuk az ügyfeleinknek, a hűtési kilowatt teljesítmény nem azonos a fogyasztási szükséglettel, tehát egy 2.5kW-os hűtési osztályba tartozó klíma nem 2,5kW-t áramot vesz fel, hanem csak 6-800 wattot, ami egy porszívó áramfogyasztásának harmada, negyede.

A klíma kilowattja egy hideg levegő szállítási érték, ami azt mutatja meg mennyi a klíma hűtési teljesítménye, nem pedig az áramfogyasztását jelzi.

A régebbi, kezdeti konstrukciókkal ellentétben. ahol a klíma egy folyamatos és magas fordulaton működött, majd kikapcsolt, amikor elérte a megfelelő hőmérsékletet, a mai modern gépek folyamatosan figyelik a szoba hőmérsékletét és egy nagyon széles tartományban, rendkívül takarékosan hűtik a lakást. Tehát egy általánosan szerelt (2,5kW-os méret osztály) klíma akár 0.6kW-tól egészen 3kW-ig fokozatmentesen képes hűteni, ami gyakorlatilag a 10 négyzetméteres kisszobától egy kisebb nappalira is elegendő. A 3,5kW-os osztály már nagyobb tartományban dolgozik, akár 4 kilowattnyi hűtőteljesítményre is képes, nappalik, nagyobb terek hűtésére is használhatjuk.

Általában a két leggyakoribb méret a 2,5-3,5 kW-os klíma teljesen ugyanaz a berendezés, csak az adagolószelep és az elektronika, ami eltérő, ezért lehet nagyobb a végkapacitása a 3,6kW-osnak.

Érdemes tudni, hogy a két eltérő méretű klíma ugyanazok a körülmények között pontosan ugyanannyi áramot vesz fel, mivel a szabályzás miatt a nagyobb klíma is ugyanazt a teljesítményt fogja leadni, tehát nem fogyaszt majd több áramot.

A két általánosan használt méret után következnek az 5-6kW-os klímák, amiket már a nagyobb és egybefüggő terek hűtésére használunk. Itt jóval termetesebb a kültéri és a beltéri egység is, jóval nagyobbak a hőleadó felületek. Nagyobb terekben egy kis klíma csak erőlködik, „nem éri utol magát”, ide kell a nagyobb berendezés a komolyabb hűtési teljesítményével.

Hasznos információ: a zegzugos lakásba hiába teszünk fel egy nagyobb klímát, nem tudja áthűteni az egész lakást és ebben az esetben mindig a több, kisebb berendezés a jó megoldás.

Ahogyan mondani szoktuk: a klíma pont olyan, mint egy radiátoros fűtés, amelyik szobában van hűtőegység ott hideg lesz, de egy szobával arrébb már nem. Az ajtón keresztül nem csak a meleg nem közlekedik, de a hideg levegő sem keveredik át! Tehát nagyobb lakás, több szoba, több klímára is szükség lehet a teljes lakás klimatizálásához.

 

 

Miért szükséges akkor mégis a méretezés?

 

A felmérés és tanácsadás alkalmával egy olyan mérnök kollégánkkal találkozik majd, aki látott már vagy tízezer lakást, házat és pontosan tudja, hogy milyen megoldásnak milyen hatása lesz a lakás klímájára nyáron és télen.

 

 A méretezéskor figyelembe kell venni az alábbi tényezőket:

 • az épület benapozottsága
 • ablakfelületek mérete és tájolása
 • határoló falak elhelyezkedése és benapozottsága
 • a mennyezet felől érkező várható hőterhelés (lapostető, tetőtér)
 • a lakók vagy dolgozók létszáma
 • mennyire zegzugos a lakás, mennyire nyitottak a terek
 • elektromos eszközök, számítógépek, konyhai berendezések hőkibocsátása
 • alapterület, amit hűteni szeretnénk
 • milyen hőmérsékletkülönbséget szeretnénk elérni (van, aki 20 fokban érzi jól magát és van, aki csak pár fokot hűtene a lakásán)
 • várható árnyékolás nyáron, redőny, árnyékoló, fák, bokrok
 • környék jellege (fás, parkos rész vagy pedig belvárosi környezet, kőfalakra, aszfaltozott utcára néző lakás
 • szigetelés ( ez csalóka, mert a szigetelés addig segít, amíg nincsen tartós meleg, utána már nem engedi kihűlni a lakást)

 

Ez a sok szempont igazából pár perc alatt tisztázódik a felmérés alkalmával és így pontos iránymutatást tudunk adni a klíma helyes méretezésére, illetve ami legalább ennyire fontos, a lakáson belüli elhelyezésére is.

 

Általánosan az alábbi javaslatokat szoktuk tenni:

Kisebb szobák, nappalik, hálók: 2,5kW-os klíma. (10-25 négyzetméter, átlagos körülmények)

Nagyobb nappalik, több üvegfelület, tetőtér: 3,5W-os klíma. (20-40 négyzetméter)

Egyterű lakások, üvegezett portálokkal, déli és nyugati fekvés, tetőtéri lakások: 5-6kW-os klíma, vagy több kisebb klíma elosztva a lakásban. (50-70 négyzetméter)

Néha találkozunk 2kW-os klíma kéréssel, de azért sem ajánljuk ezeket a kisebb kapacitású berendezéseket, mert igazi „fekete lovak” a gyártók kínálatában és szinte biztos, hogy pár év múlva már nem lesz alkatrész a javításukhoz, így mindenképpen azt a méretet érdemes választani ami elterjedt a piacon és elérhető később is.

Előforduló kérés, hogy a bejárati ajtó fölé, egy szűk folyosóra szereljünk fel klímát, mondván majd behűti az egész lakást és az onnan nyíló szobákat. Ilyenkor mindig elmondjuk, hogy a klíma működési alapelve, hogy a helyszínen méri a beszívott levegővel a hőmérséklet változását és leveszi a teljesítményét, ahogyan lehűl a környezete. Tehát belátható, hogy egy lesz egy szűk és nagyjából hideg folyosónk, ahol a klíma már csak ventilátor üzemmódban működik, mert nem kell tovább hűtenie az érzékelői szerint.

A klíma „szereti” a nagy tereket, szobákat, itt dolgozik a leghatékonyabban. A klimatizálás, klímaszerelés alkalmával mindig az a cél, hogy hideg levegőt állítsunk elő, amivel megakadályozzuk a lakás túlmelegedését. A klíma elhelyezésével pedig a maximális hatékonyságot hozzuk ki a legkisebb lehetséges befektetéssel, optimális helyekre szerelt eszközökkel.

 

 Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ajánlatkérés

Kérje ajánlatunkat  INGYENES előzetes helyszíni felméréssel! 

Klímaszerelés AKCIÓ május 31-ig!

Bruttó 80.000Ft-ért

(2 méter csövezésig)

Adatkezelési és adatvédelmi tájékoztatónkat, ellenkező esetben nem tud regisztrálni, sem árajánlatot kérni.

 
Szeretnék segítséget és konkrét támpontokat adni Önnek a klímaberendezés beszerzése, felszerelése kapcsán felmerülő gyakori kérdésekre, hogy elég információval rendelkezzen a vásárlás előtt. Ha még nem volt klímaberendezése...
Bővebben
A legfontosabbal kezdeném: soha ne vásároljon ismeretlen márkát! Akkor sem ha klímaszerelő ajánlja Önnek! Miért? Sokszor tapasztalom, hogy kizárólag üzleti érdekből ajánlanak olyan klímákat az érdeklődőnek amelyek teljesen...
Bővebben

Kapcsolódó cikkek:

A zöldenergia elterjedésének és a kormányzati támogatásnak is köszönhetően egyre többen érdeklődnek a lakásuk/házuk fűtési rendszerének korszerűsítése és megújuló energiákkal történő fűtése/ hűtése iránt. Cikkükben szeretnénk segíteni a fűtési lehetőségek...
Tovább
Új, csomagolás sérült Samsung termékek kiárusítása, féláron, harmadáron! Hőszivattyúk Légcsatornás klímák Multi klímák Mono klímák VRF rendszerek Érdeklődni: Bata Balázs +36209996999 ; bata.balazs@budaklima.hu
Tovább
A szezon közeledtével mindig élénkül a javítás- karbantartás utáni érdeklődés és főleg a legkomolyabb kánikulában napi szinten kapunk megkeresést, hogy vállalunk e nem általunk szerelt klímában gáztöltést. Általában hozzánk is már akkor jutnak el, amikor volt pár...
Tovább