Klíma méretezése, Budaklíma

Kérjen ajánlatot!

×
phone KATTINTSON
mail KATTINTSON

Klíma méretezése

A helyszíni felmérés során a leggyakoribb kérdés, hogy mekkora legyen a klímaberendezés teljesítménye, ami majd hűteni és fűteni fogja a lakást. Szakmai cikkünkben szeretnénk pár támpontot adni a helyes méretezésre.

Klíma_választás_Budaklíma

 

Kezdésként érdemes megismerni a klímák alapvető működési elvét és a modern inverteres klímák működési mechanizmusát.

Az egyik legfontosabb és gyakran el is mondjuk az ügyfeleinknek, a hűtési kilowatt teljesítmény nem azonos a fogyasztási szükséglettel, tehát egy 2.5kW-os hűtési osztályba tartozó klíma nem 2,5kW-t áramot vesz fel, hanem csak 6-800 wattot, ami egy porszívó áramfogyasztásának harmada, negyede.

A klíma kilowattja egy hideg levegő szállítási érték, ami azt mutatja meg mennyi a klíma hűtési teljesítménye, nem pedig az áramfogyasztását jelzi.

A régebbi, kezdeti konstrukciókkal ellentétben. ahol a klíma egy folyamatos és magas fordulaton működött, majd kikapcsolt, amikor elérte a megfelelő hőmérsékletet, a mai modern gépek folyamatosan figyelik a szoba hőmérsékletét és egy nagyon széles tartományban, rendkívül takarékosan hűtik a lakást. Tehát egy általánosan szerelt (2,5kW-os méret osztály) klíma akár 0.6kW-tól egészen 3kW-ig fokozatmentesen képes hűteni, ami gyakorlatilag a 10 négyzetméteres kisszobától egy kisebb nappalira is elegendő. A 3,5kW-os osztály már nagyobb tartományban dolgozik, akár 4 kilowattnyi hűtőteljesítményre is képes, nappalik, nagyobb terek hűtésére is használhatjuk.

Általában a két leggyakoribb méret a 2,5-3,5 kW-os klíma teljesen ugyanaz a berendezés, csak az adagolószelep és az elektronika, ami eltérő, ezért lehet nagyobb a végkapacitása a 3,6kW-osnak.

Érdemes tudni, hogy a két eltérő méretű klíma ugyanazok a körülmények között pontosan ugyanannyi áramot vesz fel, mivel a szabályzás miatt a nagyobb klíma is ugyanazt a teljesítményt fogja leadni, tehát nem fogyaszt majd több áramot.

A két általánosan használt méret után következnek az 5-6kW-os klímák, amiket már a nagyobb és egybefüggő terek hűtésére használunk. Itt jóval termetesebb a kültéri és a beltéri egység is, jóval nagyobbak a hőleadó felületek. Nagyobb terekben egy kis klíma csak erőlködik, „nem éri utol magát”, ide kell a nagyobb berendezés a komolyabb hűtési teljesítményével.

Hasznos információ: a zegzugos lakásba hiába teszünk fel egy nagyobb klímát, nem tudja áthűteni az egész lakást és ebben az esetben mindig a több, kisebb berendezés a jó megoldás.

Ahogyan mondani szoktuk: a klíma pont olyan, mint egy radiátoros fűtés, amelyik szobában van hűtőegység ott hideg lesz, de egy szobával arrébb már nem. Az ajtón keresztül nem csak a meleg nem közlekedik, de a hideg levegő sem keveredik át! Tehát nagyobb lakás, több szoba, több klímára is szükség lehet a teljes lakás klimatizálásához.

 

 

Miért szükséges akkor mégis a méretezés?

 

A felmérés és tanácsadás alkalmával egy olyan mérnök kollégánkkal találkozik majd, aki látott már vagy tízezer lakást, házat és pontosan tudja, hogy milyen megoldásnak milyen hatása lesz a lakás klímájára nyáron és télen.

 

 A méretezéskor figyelembe kell venni az alábbi tényezőket:

 • az épület benapozottsága
 • ablakfelületek mérete és tájolása
 • határoló falak elhelyezkedése és benapozottsága
 • a mennyezet felől érkező várható hőterhelés (lapostető, tetőtér)
 • a lakók vagy dolgozók létszáma
 • mennyire zegzugos a lakás, mennyire nyitottak a terek
 • elektromos eszközök, számítógépek, konyhai berendezések hőkibocsátása
 • alapterület, amit hűteni szeretnénk
 • milyen hőmérsékletkülönbséget szeretnénk elérni (van, aki 20 fokban érzi jól magát és van, aki csak pár fokot hűtene a lakásán)
 • várható árnyékolás nyáron, redőny, árnyékoló, fák, bokrok
 • környék jellege (fás, parkos rész vagy pedig belvárosi környezet, kőfalakra, aszfaltozott utcára néző lakás
 • szigetelés ( ez csalóka, mert a szigetelés addig segít, amíg nincsen tartós meleg, utána már nem engedi kihűlni a lakást)

 

Ez a sok szempont igazából pár perc alatt tisztázódik a felmérés alkalmával és így pontos iránymutatást tudunk adni a klíma helyes méretezésére, illetve ami legalább ennyire fontos, a lakáson belüli elhelyezésére is.

 

Általánosan az alábbi javaslatokat szoktuk tenni:

Kisebb szobák, nappalik, hálók: 2,5kW-os klíma. (10-25 négyzetméter, átlagos körülmények)

Nagyobb nappalik, több üvegfelület, tetőtér: 3,5W-os klíma. (20-40 négyzetméter)

Egyterű lakások, üvegezett portálokkal, déli és nyugati fekvés, tetőtéri lakások: 5-6kW-os klíma, vagy több kisebb klíma elosztva a lakásban. (50-70 négyzetméter)

Néha találkozunk 2kW-os klíma kéréssel, de azért sem ajánljuk ezeket a kisebb kapacitású berendezéseket, mert igazi „fekete lovak” a gyártók kínálatában és szinte biztos, hogy pár év múlva már nem lesz alkatrész a javításukhoz, így mindenképpen azt a méretet érdemes választani ami elterjedt a piacon és elérhető később is.

Előforduló kérés, hogy a bejárati ajtó fölé, egy szűk folyosóra szereljünk fel klímát, mondván majd behűti az egész lakást és az onnan nyíló szobákat. Ilyenkor mindig elmondjuk, hogy a klíma működési alapelve, hogy a helyszínen méri a beszívott levegővel a hőmérséklet változását és leveszi a teljesítményét, ahogyan lehűl a környezete. Tehát belátható, hogy egy lesz egy szűk és nagyjából hideg folyosónk, ahol a klíma már csak ventilátor üzemmódban működik, mert nem kell tovább hűtenie az érzékelői szerint.

A klíma „szereti” a nagy tereket, szobákat, itt dolgozik a leghatékonyabban. A klimatizálás, klímaszerelés alkalmával mindig az a cél, hogy hideg levegőt állítsunk elő, amivel megakadályozzuk a lakás túlmelegedését. A klíma elhelyezésével pedig a maximális hatékonyságot hozzuk ki a legkisebb lehetséges befektetéssel, optimális helyekre szerelt eszközökkel.

 

 Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ajánlatkérés

Kérje ajánlatunkat  INGYENES előzetes helyszíni felméréssel! 

Klímaszerelés AKCIÓ április 30-ig!

Bruttó 90.000Ft-ért

(2 méter csövezésig)

Adatkezelési és adatvédelmi tájékoztatónkat, ellenkező esetben nem tud regisztrálni, sem árajánlatot kérni.

 
Szeretnék segítséget és konkrét támpontokat adni Önnek a klímaberendezés beszerzése, felszerelése kapcsán felmerülő gyakori kérdésekre, hogy elég információval rendelkezzen a vásárlás előtt. Ha még nem volt klímaberendezése...
Bővebben
A legfontosabbal kezdeném: soha ne vásároljon ismeretlen márkát! Akkor sem ha klímaszerelő ajánlja Önnek! Miért? Sokszor tapasztalom, hogy kizárólag üzleti érdekből ajánlanak olyan klímákat az érdeklődőnek amelyek teljesen...
Bővebben

Kapcsolódó cikkek:

A zöldenergia elterjedésének és a kormányzati támogatásnak is köszönhetően egyre többen érdeklődnek a lakásuk/házuk fűtési rendszerének korszerűsítése és megújuló energiákkal történő fűtése/ hűtése iránt. Cikkükben szeretnénk segíteni a fűtési lehetőségek...
Tovább
Hőszivattyúról máshogyan. Kezdjük az elején, a cikk írójaként tizenéve fűtök levegő- víz hőszivattyúval otthon, tehát a korai felhasználók között szereztem tapasztalatokat és pro és kontra igyekszem felsorolni az előnyöket és hátrányokat mellette és ellene is egyaránt.
Tovább
Általában évente egyszer tartjuk karban ügyfeleink klímáját, egy két speciális esettől eltekintve. Van olyan berendezés, amelyet a környék adottságai miatt évente kettő vagy akár több alkalommal is tisztítanunk kell mivel rendkívül gyorsan elszennyeződik a berendezés és...
Tovább