Klíma telepítés alpinistával | Budaklíima szakértelem

Kérjen ajánlatot!

×
phone KATTINTSON
mail KATTINTSON

Klíma telepítés alpinistával

A nyár közepén az alábbi hívás érkezett be hozzám: “Üdvözlöm Bata Úr, azért kerestem meg Önöket mert szeretnék klímát a lakásomba és emlékszem még arra, hogy tizenéve Önök szerelték az XY nagykövetségen is a klímát amikor ott dolgoztam. Hát az milyen egy veszélyes munka volt, a kollégáimmal féltettük magukat, hogy senki ne essen le a tetőről.”

klímaszerelés alpinistával

Hát persze, hogy emlékszem, pályafutásunk egyik legveszélyesebb munkája volt, tizenméter magasba, oldalfalra egy párkányra tettünk fel egy szép nagy multi klímát. Egy ipari alpinista is besegített a rögzítésben és a pikantériája volt a szerelésnek, hogy a klímának volt valami gyári hibája, ami miatt még vagy 3x kimentünk javítgatni az amúgy is szinte megközelíthetetlen berendezést. Mondhatjuk az egyik meghatározó munka volt, amit a nagy válság idején elvállaltunk és onnantól teljesen más szemmel néztem az alpintechnikás szerelésekre.

Minden klímát fel lehet szerelni és bárhová felszerelhető, a Bazilika tetejére is.. De! A munka nem fejeződik be a beüzemeléssel és az átadással, hanem ezekre a szerelésekre is garanciát kell adni és biztosítani a szervizelést, karbantartást. A garancia pedig feltételezi, hogy minden egyes karbantartáskor/ meghibásodáskor pontosan ugyanazok a feltételek állnak fenn, mint a felszereléskor- alpinista szerelés, köteles biztosítás, segítővel kiegészítve.

Ez az a pont amikor egy cég eldöntheti, hogy mennyire vállal rizikót és szakosodik alpinista klímaszerelésre vagy sem. Mondhatjuk egyetlen céget sem ismerek a régóta dolgozó cégek közül, aki elvállal alpinista szerelést mert egyszerűen nem beárazható a kockázata, nem lehet rentábilis egy alpintechnikával felszerelt klíma későbbi „üzemeltetése”, karbantartása és garanciális szervizelése mivel óriási idő és költségvonzata van akár egyetlen „ránézésnek- diagnosztikának” egy más módon elérhetetlen helyre szerelt klímának. Éppen ezért minden alkalommal igyekszünk a józan határokon belüli kockázattal felszerelni a klíma egységet egy olyan helyre, ahol a későbbi szervizelhetőség egy alap kiszállással megoldható- amikor már a mi költségünkön történik a javítás, garanciális szervizelés, vagy akár egy sima karbantartás.

Talán banálisnak tűnik és egyszerűen szerelhetőnek, de az egyik legveszélyesebb szerelés biztosítás nélkül a körfolyosós lakások falfelülete, ahol egy keskeny és sokszor kifelé lejtő folyosón kellene létráról 3-4 méter magasba felszerelni a kültéri egységet. A folyosó szélessége minden esetben meghatározó a munka elvállalásánál mivel megadja a létrázhatóságot, a létra dőlésszögét és így a szerelhetőséget is. A felmérés alkalmával az ügyféllel egyeztetünk az elképzeléséről és amennyiben veszélyes a szerelés úgy inkább adunk egy alpinista kontaktot, aki köteles biztosítással, beülővel elvégezheti a szerelést, illetve felelősséget vállal a későbbi garanciára is.

Miért nem mi építünk ki alpinista kapacitást a cégen belül?

Teljesen logikus a kérdés, a válasz pedig érhető lesz, mert nem éri meg. Sem kockázat, sem pedig az anyagi része. Az alpintechnikával felszerelt klímák karbantartási felára annyira magas, hogy nagyon kevés ügyfél rendeli meg az időszakos szervizeket, ami akár érthető is mert 4-5 karbantartás annyiba kerül, mint a komplett klíma. Ennek következményeképpen az alpintechnikás klímák a gyakorlatban mindenféle karbantartás nélkül üzemelnek, ameddig üzemelnek, a szigetelést megeszi a nap, a hőcserélőt csak a szél tisztogatja és nem lesz olyan cég, aki külsősként elvállal akár egy hibajavítást amikor meghallja, hogy a háztetőn van fent a klíma és nem tudni mi a baja. Nem lesz gazdája a projectnek. Mivel alpintechnikás szerelést jellemzően az 1-2 fős vállalkozások végeznek így nincsen az a céges keret, védőháló ami garanciát adna a későbbi- akár garancia időn belüli- javításra mert az ügyfél nem akar 50-100e forintot fizetni a javításra, az alpinista pedig nem mászik fel ingyen a tetőre egy több órás munkálatra. Illetve itt jön a képbe az része is, hogy mivel nem kérik az alpinista karbantartást így a garancia is elvész emiatt. Mi marad? Egy klíma a tetőn, ami megy ameddig megy, utána pedig csere következik egyszer valamikor.

 

 

Az alpinista klímaszerelés másik rákfenéje a csövek bevezetése a lakótérbe. Mivel az építéskor nagyon kevesen gondolnak erre így nincsen előkészítés, vagy kialakított helye a csöveknek, így marad a rétegrend és szigetelések megbontása, amit nagyon nehéz kijavítani és újra teljes értékűvé, időjárásállóvá tenni. Itt vannak még vadhajtások is, olyan szerelők, akik simán átfúrnak egy lapostető szigetelést és ledugják a csövet kiszilózva, majd az első télen szétázik a lakás és milliós tétel a szigetelés javítása. Emlékszem egyszer amiatt nem kaptunk meg egy munkát mert mi voltunk az egyetlen cég, aki nem tartotta szakszerű megoldásnak a tetőn átfúrást és purhabos tömítését, ki tudja mi lett azóta azzal a lakással…

Tehát a szerelésen kívül a rétegrendek helyreállítása is egy komoly garanciális felelősség, aminek nyomát sem látni a kivitelezésekben, árajánlatokban, holott akár bádogos, tetős munkálatokra, szakemberekre is szükség lehet egy vízzárás szakszerű helyreállításához a csövek bevezetése után.

A harmadik része az emberi tényező és utoljára hagytam, de a legfontosabbnak tartom mindenek felett. Én, a cégvezető felelek minden egyes munkatársam testi épségérét, azért, hogy a munkanap után rendben hazatérhessen a családjához, gyerekeihez, feleségéhez. Ezért minden kollégámnak megadom a döntési lehetőséget, hogy ha egy munkavégzés során nem látható kockázattal találkozik, a szerelés veszélyesebb, mint a felméréskor előre tervezhető volt, vagy az ügyfél kérése alapján nem szerelhető már biztonságosan az egység akkor a munkát fejezze be és akár egy alpinista kollégát ajánlunk, aki a megfelelő felszereléssel és jogosítványokkal elvégzi a szerelést.

Nem ér annyit egyetlen munka, vagy megrendelés, amelynek során életveszélyes helyzet alakulhat ki és tragédia történik. Sajnos számos példa volt már erre a klímaszerelő szakmában, ami egy alapszerelés során, létráról dolgozva is a veszélyes munkavégzés kategóriába tartozik, nem szabad ennél tovább fokozni a balesetveszélyt.

Egy kiegészítés, az általunk ajánlott alpinisták teljesen szuverén vállalkozók, nincsen semmi közük a cégünkhöz, még csak azt sem kérem tőlük, hogy tőlünk vigyenek klímát, nem mi adjuk a számlát, árajánlatot. Az ő kontaktjuk szimplán egy segítség az ügyfélnek, ha már eldöntötte, hogy elérhetetlen helyre szereltet klímát vagy nincsen más műszaki lehetősége a ház jellegénél fogva. Tehát annyi közünk lesz csak a szereléshez, hogy adtunk egy telefonszámot és minden mást beszéljenek meg a felek egymással.

 

 

Miért írtam ezt le?

Azért tartottam fontosnak külön cikket írni a honlapunkon az alpinszerelésről mert rengeteg ügyfél nem talál vállalkozót és éppen a fentiek miatt a tetős, tűzfalas klímaszerelésekre. A régi cégek rutinból elkerülik a kockázatát, az új cégek- alpinisták pedig nem minden esetben mérik fel, hogy mire is vállalkoznak, milyen jogi következményei lesznek egy klímaszerelésnek és milyen garanciális feltételeket kellene nekik teljesíteni, akár már a saját költségükön és évekkel később is. Ez egy olyan fehér folt a szakmában, amiről érdemesnek tartottam pár gondolatot megosztani és abba az irányba terelni az érdeklődőket, hogy elérhető- szervizelhető- karbantartható helyre szereltessék fel a berendezéseket, mert igen, így látható lesz a doboz, de nem bizonyul kidobott pénznek az első meghibásodás alkalmával amikor egyetlen cég sem vállalja majd a szervizelését.

Bata József

cégvezetőHa tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ajánlatkérés

Kérje ajánlatunkat  INGYENES előzetes helyszíni felméréssel! 

Klímaszerelés AKCIÓ július 31-ig!

Bruttó 90.000Ft-ért

(2 méter csövezésig)

Kedves Megrendelő! 

Jelenleg 4-5 hét a várakozási idő!

Türelmét előre is köszönjük!

Adatkezelési és adatvédelmi tájékoztatónkat, ellenkező esetben nem tud regisztrálni, sem árajánlatot kérni.

 
Szeretnék segítséget és konkrét támpontokat adni Önnek a klímaberendezés beszerzése, felszerelése kapcsán felmerülő gyakori kérdésekre, hogy elég információval rendelkezzen a vásárlás előtt. Ha még nem volt klímaberendezése...
Bővebben
A legfontosabbal kezdeném: soha ne vásároljon ismeretlen márkát! Akkor sem ha klímaszerelő ajánlja Önnek! Miért? Sokszor tapasztalom, hogy kizárólag üzleti érdekből ajánlanak olyan klímákat az érdeklődőnek amelyek teljesen...
Bővebben

Kapcsolódó cikkek:

A zöldenergia elterjedésének és a kormányzati támogatásnak is köszönhetően egyre többen érdeklődnek a lakásuk/házuk fűtési rendszerének korszerűsítése és megújuló energiákkal történő fűtése/ hűtése iránt. Cikkükben szeretnénk segíteni a fűtési lehetőségek...
Tovább
Gyakori kérdés ügyfeleinktől, hogy hálószobába melyik a leghalkabb klíma, amire mindig azt válaszolom: amelyik ki van kapcsolva.
Tovább
Hőszivattyúról máshogyan. Kezdjük az elején, a cikk írójaként tizenéve fűtök levegő- víz hőszivattyúval otthon, tehát a korai felhasználók között szereztem tapasztalatokat és pro és kontra igyekszem felsorolni az előnyöket és hátrányokat mellette és ellene is egyaránt.
Tovább
Marketing tanácsadás, SEO, honlapkészítés: Marketing Professzorok