Előzetes helyszíni felmérés: Miért szükséges ez a klíma beszerelése előtt?

Kérjen ajánlatot!

×
phone KATTINTSON
mail KATTINTSON

Miért szükséges a klímaszerelési munka előzetes felmérése?

A felmérés egy nagyon fontos eleme a munka megkezdésének, mivel ezen a helyszíni megbeszélésen kell az ügyfél igényeit és a lakásának az adottságait feltérképezve a legjobb ajánlást tenni a munka elvégzésére. Nincsen két egyforma lakás és nincsen két egyforma ügyféligény, így a lakók szokásait, a lakás elhelyezkedését, elrendezését, bútorozottságát, műszaki adottságait megismerve kell a legoptimálisabb megoldást megtalálni.

Klímaszerelés előzetes felmérés

Apróságokon is múlhat egy szerelés megvalósíthatása vagy éppen a korrekt beárazása, így minden alkalommal inkább kimegyünk a helyszínre és átbeszéljük az elképzeléseket, ezzel számos kellemetlenség megspórolható a későbbiekben. A kivitelezés alkalmával akár pár centi is számíthat, hogy merre mehet a nyomvonal, hol vannak a bútorok, merre visszük el a cseppvízet, honnan fogja megkapni a klíma a betáplálást, hová kerül a kültéri és a beltéri egység. A kivitelezések kb. 1/3-ad részét megtervezni kell, nem pedig csak rábökünk egy falra, hogy ide tehetjük a klímát és készen vagyunk.

 

A felmérés alkalmával kell az ügyfelet megismertetni a klimatizálás alapjaival, hogy elegendő személyre szabott információval rendelkezzen a klímaberendezés kiválasztásához, tehát nemcsak a saját elképzeléseimet kell elmondani, hanem az ügyfelet is döntési helyzetbe kell hozni!

 

Az első körben általában telefonon történik egyeztetés az elképzelésekről és a szerelési körülményekről, de nagyon hálás vagyok, amikor valaki e-mailben jelzi a szándékát és visszahívhatjuk egy nyugalmasabb időpontban telefonon. Cégünkhöz egyes napszakokban kezelhetetlen mennyiségű hívás érkezik egyszerre és ez sokszor megnehezíti a megfelelő minőségű ügyfélkiszolgálást. Általában reggel igyekszik mindenki elintézni a klímaszerelést, főleg nyáron, amikor még friss az élmény egy átvirrasztott, forgolódós éjszaka után. A délután mindig csendesebb, ilyenkor jóval praktikusabb nyugodtan végigbeszélni az elképzeléseket és egy felmérésre időpontot kérni.

 

Felmérő kollégáink Kapuvári László (0620/555-4050) és Turcsányi Péter (0620/610-6000) a lakás megnézésekor tanácsot adnak a praktikus elhelyezésre, a szükséges előkészítésre, típusokra. Mindkét kolléga nagy rutinnal rendelkezik a klimatizálásban, így bátran hagyatkozhat a segítségükre!

 

Kezdésnek mindig megkérdezzük, milyen jellegű épületről van szó (panel, családi, társas, műemlék stb.) a kerületet, utcát, mert így tudunk tanácsot adni az esetleg szükséges engedélyekről, helyi szabályozásról, amit érdemes a lakónak elintézni még a felmérés előtt.

 

Például egy körfolyosós bérház esetén elvi beleegyezés szükséges az érintettektől, a szomszédtól vagy a közös képviselőtől, hogy ne a munka kezdetekor legyen spontán lakógyűlés, miközben a szakember már fent áll a létrán a fúróval és dolgozna, de még javában vitatkoznak a lakók.

 

Azért is érdemes tájékozódni már a felmérés előtt a helyi szokásokról és szabályokról, mert így a felmérés alkalmával azokra a megoldásokra lehet fókuszálni, amik valóban megvalósíthatóak és nem ütköznek valamilyen helyi tiltásba a kültéri egység felszerelését vagy a cseppvíz kivezetését illetően.

 

 A közös képviselő egy rendkívül fontos és szinte megkerülhetetlen személy a társasházakban történő klímaszerelések során, mivel sok esetben az ő pillanatnyi lelkiállapotán és jóindulatán múlik, hogy mit hová lehet szerelni. Segítségünkre lehet a megkeresése során, ha előtte már feltérképeztük a többi lakótól, hogy hová is szerelték a házban az eddigi klímákat, mivel még egy kifejezetten rosszindulatú közös képviselő is leszerelhető a precedensjog alapján. Tehát ha a szomszéd néninek van klímája a folyosón, akkor akár mi is feltehetjük mellé a sajátunkat. Kivételt képez ez alól a műemlék védett belső udvarok világa, ahová ugyan eddig sem lett volna szabad felszerelni, de új telepítéseket már jogosan nem engedélyeznek.

 

A fentiek tisztázása után a következő lépés a helyszíni felmérés. Ennek időpontja általában egy délutáni vagy kora esti óra, ami nem ütközik a munkaidővel. Igyekszünk ezen a téren is rugalmasnak lenni, hogy ne kelljen emiatt hamarabb eljönni a munkahelyről vagy szabadságot kivenni.

 

 Sajnos a főszezonban szélsőséges időpontok is előfordulhatnak, mivel egyszerre kell sok lakást meglátogatni és nehéz kiszámítani a menetidőket. Van, ahol 5 perc is elég a felméréshez, de előfordul, hogy süteménnyel, teával és rengeteg kérdéssel vár az egész család, és nem lehet egy óránál hamarabb eljönni. 

 

A felmérés során mindig úgy adunk tanácsot a klímaberendezés kiépítésére mintha a saját lakásunkban kellene felszerelni. Inkább dolgozunk egy kicsit többet, ha szebb és jobb megoldás lehet ezáltal a végeredmény, mivel ha abban a pillanatban nem is lesz nyilvánvaló az ügyfélnek a különbség, de én tudom, hogy hosszú távon értékelni fogja a praktikusabb és esztétikusabb elhelyezést.

 

Sajnálatosnak tartom, ahogyan egyes klímaszerelő brigádok mindenféle esztétikai szempontot, műemléki védettséget mellőzve felszerelnek olyan házakra és homlokzatokra, stukkókra, dísztéglás épületekre klímaberendezést, ami városképileg elfogadhatatlan.

 

A falon kívül futó és burkolat nélküli vezetékek látványa, a szecessziós épületek homlokzatának eltorzítása sajnos gyakori jelenség a vidékről érkező és csak a kánikulában a fővárosban portyázó cégek részéről, akik a „fogd a pénzt és fuss” alapon szerelnek klímát, a helyi szabályozások ismerete és betartása nélkül.

 

A felmérés alkalmával igyekszünk olyan megoldást javasolni, ami nem csak a lakók- lakóközösség számára, hanem városképileg is egy elfogadható alternatíva, nem ütközik önkormányzati rendeletbe és nem lesz később problémája a szakszerűetlen klímaszerelés miatt a hatóságokkal.

 

 

 

Milyen kérdések merülhetnek fel a felmérés során?

 

Az alapkérdés általában, hogy melyik szobát szeretnénk lehűteni és ennek kapcsán milyen műszaki megoldások jöhetnek szóba az anyagiak figyelembevételével. A kritikus pont többnyire a kültéri egység elhelyezésének kérdése, illetve a cseppvíz elvezetése a beltéri egységből. Erről bővebben az alábbiakban olvashatnak.  

 

Szinte mindegyik felmérésnél felbukkanó kérés/kívánság: mi lenne, ha elhelyeznénk egy nagy teljesítményű beltéri egységet a folyosón, ami onnan hűtené az egész lakást!


Tapasztalataink szerint ez a legrosszabb megoldás, ami szóba jöhet. A klíma csak azt a szűk teret fogja lehűteni, sőt túlhűteni, de nem lesz képes a melegebb szobákba is átforgatni a hűs levegőt! Ahogyan egy radiátor is csak az adott szobában melegít, úgy a klíma is csak egy adott teret képes lehűteni, nem fogja egy ajtón keresztül átnyomni a hideget egy másik szobába, ez nem huzat, nem szél, nem átszellőztetés. Lokálisan állítunk elő hideg levegőt amivel a környezetében lévő levegőt, tárgyakat, falakat lehűtjük, így lesz komfortos a lakás.

 

Egy szűk térben a klíma nem fogja leadni a maximális teljesítményét, mivel az érzékelői leszabályozzák és így  csak éppen annyit hűt, amennyi hideget a felszerelés helyén le tud majd adni, tehát nem fogja az egész lakást klimatizálni! 

 

A névleges maximális teljesítménynek csak a töredékét adja le egy szűk térben működtetve, mivel ezt a teret percek alatt lehűti és fokozatosan leveszi közben a teljesítményét, a végén pedig már csak ventilátor üzemmódban keringeti azt a pár köbméter levegőt, amíg az újra fel nem melegszik. Ettől azonban a környezetében lévő szobákban nem lesz érzékelhetően jobb a hőmérséklet.

 

 

 

Mindig elborzadok egy felmérésnél, amikor meghallom, hogy „az előző klímás azt mondta, tegyünk fel ide egy 5 kW-os klímát és az majd jó lesz”, miközben ott állunk egy 6 négyzetméteres folyosón, a lakás közepén. Most hogyan mondjam el, hogy ez szamárság, miközben egy „hiteles szakember” már kimondta a szentenciát?

 

Az ajtók keresztmetszete nem engedi még nyitott állapotban sem a levegő átáramlását, így csak a folyosón lesz hideg, a naptól felmelegített szobákban pedig nem idéz elő érzékelhető hőmérséklet-csökkenést. A klíma ugyanis nem ventilátor, nem képes a két csészényi kis forgatómotorjával légnyomást vagy huzatot előidézni, amivel átkeverné a teljes lakásban a levegőt, főleg egy ajtónyi keresztmetszeten keresztül!

 

A klíma fokozatainak állíthatósága a hőcserélőről történő hideg levegő leválasztására szolgál, ennek intenzítását növeljük és nem toló nyomást állítunk elő. Fokozottan igaz ez a tetőterekre, ahol a folyosó közepén elhelyezett klíma nem alkalmas arra, hogy a tető által melegített szobákat lehűtse egy ajtón keresztül, főleg, hogy a hideg levegő jelentős része levándorol majd a lépcsőfeljárón a lenti szintekre. A tetőtér maghőmérsékletét ugyan csökkenteni fogjuk, de mivel a hálószobák a tető felől melegednek (ablakok, cserép) így egy ajtón keresztül nem lehet ezt a hőmennyiséget elvonni a benti térből. Magyarán meleg lesz a szobákban és lesz egy közepesen hideg folyosónk!

 

Már csak a fizika azon egyszerű törvényszerűsége miatt is igaz ez, hogy a hideg levegőnek nagyobb a fajsúlya, mint a melegnek és szeret alul elhelyezkedni. Télen pont ezért is fázhat a lábunk a padlón, miközben fejmagasságban már jó idő van. Nyáron ugyanez a jelenség figyelhető meg. Többszintes házaknál akár a lépcsőn felfelé haladva fokozatosan érzékeljük, mennyivel melegebb van fent, mint ahonnan elindultunk. Ez a galériás lakások klimatizálására is igaz, ahol a klíma által lehűtött levegő képes felszorítani a meleget a felső részbe. Előfordulhat, hogy a lakók akár kénytelenek lehozni az ágyat a nyári időszakban, mert nem lehet a plafon közelében nyugodtan aludni.

 Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ajánlatkérés

Kérje ajánlatunkat  INGYENES előzetes helyszíni felméréssel! 

Klímaszerelés AKCIÓ április 30-ig!

Bruttó 90.000Ft-ért

(2 méter csövezésig)

Adatkezelési és adatvédelmi tájékoztatónkat, ellenkező esetben nem tud regisztrálni, sem árajánlatot kérni.

 
Szeretnék segítséget és konkrét támpontokat adni Önnek a klímaberendezés beszerzése, felszerelése kapcsán felmerülő gyakori kérdésekre, hogy elég információval rendelkezzen a vásárlás előtt. Ha még nem volt klímaberendezése...
Bővebben
A legfontosabbal kezdeném: soha ne vásároljon ismeretlen márkát! Akkor sem ha klímaszerelő ajánlja Önnek! Miért? Sokszor tapasztalom, hogy kizárólag üzleti érdekből ajánlanak olyan klímákat az érdeklődőnek amelyek teljesen...
Bővebben

Kapcsolódó cikkek:

Hőszivattyúról máshogyan. Kezdjük az elején, a cikk írójaként tizenéve fűtök levegő- víz hőszivattyúval otthon, tehát a korai felhasználók között szereztem tapasztalatokat és pro és kontra igyekszem felsorolni az előnyöket és hátrányokat mellette és ellene is egyaránt.
Tovább
Általában évente egyszer tartjuk karban ügyfeleink klímáját, egy két speciális esettől eltekintve. Van olyan berendezés, amelyet a környék adottságai miatt évente kettő vagy akár több alkalommal is tisztítanunk kell mivel rendkívül gyorsan elszennyeződik a berendezés és...
Tovább
Egy klímaszerelő vállalkozás vezetőjeként mindig érdemes tudni, hogy tulajdonképpen milyen korcsoportoknak és ügyfélkörnek dolgozunk, milyen megoldásokra van szükség és mit tanácsoljunk, amivel az ügyfélnek legjobban kiszolgáljuk az igényeit. Bemutatnám ügyfeleinket az...
Tovább