Tetőtér lehűtése, klimatizálása a BudaKlímával

Kérjen ajánlatot!

×
phone KATTINTSON
mail KATTINTSON

Klímát a tetőtérbe? Segítünk a megoldásban!

Emeletes házak esetén gyakori kérés, elképzelés. hogy szereljünk fel egy beltéri egységet a felmenő lépcső fordulójába, mondván, hogy így lehűthető az egész lakás. Ez sajnos nem ilyen egyszerű, mint az elsőre hangzik, de tudunk segíteni a megoldásban.

tetőtér klimatizálása a BudaKlímával

A hideg levegő fajsúlya jóval nehezebb, mint a meleg levegőé, így a klímát bekapcsolva azt fogjuk tapasztalni, hogy a hideg elterül az alsó szinten, és a lenti, melegebb levegőt felszorítja a lakás felső részébe. Az az áramlás fordítva is igaz, fűtés esetén a meleg kizárólag felülre áramlik és az alsó szinten továbbra sem változik a hőmérséklet. Ez az egyik oka, hogy nem szoktuk javasolni a lépcsőfordulóba történő klímaszerelést. A másik érv ellene sokkal prózaibb, nagyon gyakran szerelhetetlen a klíma mivel a lépcsők magasságát ki kell egyenlíteni, sokszor csak állványozással, pallózással felszerelhető a beltéri egység. Ráadásul ez nem egyszeri probléma, mivel a klíma bármilyen meghibásodása, sőt, a klíma éves karbantartása esetén is újra elérhetőnek kell lennie a készüléknek, így szerelhetőnek kell maradni a készüléknek.


Több alkalommal is előfordult már, hogy lépcsőfordulóba felszerelt klíma átszerelésére kértek fel minket, mivel a tulajdonos előtt is bebizonyosodott a használat során, hogy nem a legjobb megoldást választották a lakás klimatizálására.


Hova tegyük a klímát?

 

A tetőterek esetében sem a folyosóra, sem a lépcsőfordulóba felszerelt klíma nem lesz megoldás, mivel azon túl, hogy lefolyik a hideg az alsó szintekre, az ajtókon keresztül nem képes a klíma kompenzálni a tető és a tetőablakok felől történő felmelegedést, így csak és kizárólag a szobákba egyesével és közvetlenül beszerelt beltéri egység lesz képes a hűtésre. Itt még az óvatos- csak pár fokot szeretnénk hűteni- álláspont sem érvényesül, mivel a tető felöl még extra hőszigetelés esetén is a normál hőterhelés háromszorosa éri a szobát, és az ajtókeret keresztmetszete közel sem elegendő a felmelegedett levegő lehűtésére. Pont úgy kell elképzelni, mint fűtésben, amelyik szobában van radiátor ott meleg lesz, ahol nem ott pedig hiába fűtjük a szomszédos szobát, nem megy át a meleg, így működik a hűtés is a klímával.

 

 


Mit javasolunk?

 

Gyakorlati tapasztalat, hogy kánikulás nyáron az egyetlen tetőtéri szobában lévő klíma csak enyhíteni tudja a teljes tetőtér, lépcsőház felmelegedését, de ha már egyszerre két berendezést működtetünk, nyitott ajtókkal, akkor nagyon hatékonyan hűthetjük a ház felső részét. A lépcsőn leáramló hideg pedig a lakás alsó szintjén is képen kellemesebb klímát előidézni.


A szigetelés vastagsága egy tetőtér esetében sajnos csak elnyújtja a felmelegedést, de egy pár nap után már visszafelé dolgozik, mivel éjszaka sem hagyja lehűlni a szobát és ontja magából a tető melegét. Egyik kedves ismerősünk 50 centis szigeteléssel látta el a tetőteret, mondván nem akar klímát, a követező nyáron 3db-ot szereltünk fel neki, amikor átmelegedett a cserepezés és a szigetelés már napközben sem hűlt le a lakás élhető hőmérsékletre.


Tetőteres beépítésnél mindenképpen javasoljuk, hogy már a gipszkartonozás szakaszában kerüljenek bele a szobánkénti előcsövezések a falazatba, a kondenzvíz elvezetéssel egy vizes blokkba, mert ez a munka ebben a fázisban még elhanyagolható tétel és később komoly probléma is lehet egy bebútorozott, belakott tetőtér becsövezése. Tehát érdemes előre felkészülni, mert a mai nyarak mellett már nem lehet egy tetőtéri lakásban egy nyarat élhetően elviselni.


További kérdései lennének a témával kapcsolatban? Kérem, írja meg nekünk és szívesen segítünk! 
 Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ajánlatkérés

Kérje ajánlatunkat  INGYENES előzetes helyszíni felméréssel! 

Klímaszerelés AKCIÓ március 31-ig!

Bruttó 80.000Ft-ért

(2 méter csövezésig)

Adatkezelési és adatvédelmi tájékoztatónkat, ellenkező esetben nem tud regisztrálni, sem árajánlatot kérni.

 
Szeretnék segítséget és konkrét támpontokat adni Önnek a klímaberendezés beszerzése, felszerelése kapcsán felmerülő gyakori kérdésekre, hogy elég információval rendelkezzen a vásárlás előtt. Ha még nem volt klímaberendezése...
Bővebben
A legfontosabbal kezdeném: soha ne vásároljon ismeretlen márkát! Akkor sem ha klímaszerelő ajánlja Önnek! Miért? Sokszor tapasztalom, hogy kizárólag üzleti érdekből ajánlanak olyan klímákat az érdeklődőnek amelyek teljesen...
Bővebben

Kapcsolódó cikkek:

A zöldenergia elterjedésének és a kormányzati támogatásnak is köszönhetően egyre többen érdeklődnek a lakásuk/házuk fűtési rendszerének korszerűsítése és megújuló energiákkal történő fűtése/ hűtése iránt. Cikkükben szeretnénk segíteni a fűtési lehetőségek...
Tovább
A folyamatosan növekvő energiaszámlák és növekvő rezsiköltségek mellett akár az ellátásbiztonság kérdése is felvetődik így egyre többen keresnek alternatívákat a ház/ lakás fűtésének kiváltására, korszerűsítésére.
Tovább
Gyakran tapasztaljuk a már felszerelt klímaberendezéseink karbantartása során, hogy a házikedvences lakásokban jelentősen gyorsabban elpiszkolódik a klíma beltéri egysége.
Tovább