Tetőtér lehűtése, klimatizálása a BudaKlímával

Kérjen ajánlatot!

×
phone KATTINTSON
mail KATTINTSON

Klímát a tetőtérbe? Segítünk a megoldásban!

Emeletes házak esetén gyakori kérés, elképzelés. hogy szereljünk fel egy beltéri egységet a felmenő lépcső fordulójába, mondván, hogy így lehűthető az egész lakás. Ez sajnos nem ilyen egyszerű, mint az elsőre hangzik, de tudunk segíteni a megoldásban.

tetőtér klimatizálása a BudaKlímával

A hideg levegő fajsúlya jóval nehezebb, mint a meleg levegőé, így a klímát bekapcsolva azt fogjuk tapasztalni, hogy a hideg elterül az alsó szinten, és a lenti, melegebb levegőt felszorítja a lakás felső részébe. Az az áramlás fordítva is igaz, fűtés esetén a meleg kizárólag felülre áramlik és az alsó szinten továbbra sem változik a hőmérséklet. Ez az egyik oka, hogy nem szoktuk javasolni a lépcsőfordulóba történő klímaszerelést. A másik érv ellene sokkal prózaibb, nagyon gyakran szerelhetetlen a klíma mivel a lépcsők magasságát ki kell egyenlíteni, sokszor csak állványozással, pallózással felszerelhető a beltéri egység. Ráadásul ez nem egyszeri probléma, mivel a klíma bármilyen meghibásodása, sőt, a klíma éves karbantartása esetén is újra elérhetőnek kell lennie a készüléknek, így szerelhetőnek kell maradni a készüléknek.


Több alkalommal is előfordult már, hogy lépcsőfordulóba felszerelt klíma átszerelésére kértek fel minket, mivel a tulajdonos előtt is bebizonyosodott a használat során, hogy nem a legjobb megoldást választották a lakás klimatizálására.


Hova tegyük a klímát?

 

A tetőterek esetében sem a folyosóra, sem a lépcsőfordulóba felszerelt klíma nem lesz megoldás, mivel azon túl, hogy lefolyik a hideg az alsó szintekre, az ajtókon keresztül nem képes a klíma kompenzálni a tető és a tetőablakok felől történő felmelegedést, így csak és kizárólag a szobákba egyesével és közvetlenül beszerelt beltéri egység lesz képes a hűtésre. Itt még az óvatos- csak pár fokot szeretnénk hűteni- álláspont sem érvényesül, mivel a tető felöl még extra hőszigetelés esetén is a normál hőterhelés háromszorosa éri a szobát, és az ajtókeret keresztmetszete közel sem elegendő a felmelegedett levegő lehűtésére. Pont úgy kell elképzelni, mint fűtésben, amelyik szobában van radiátor ott meleg lesz, ahol nem ott pedig hiába fűtjük a szomszédos szobát, nem megy át a meleg, így működik a hűtés is a klímával.

 

 


Mit javasolunk?

 

Gyakorlati tapasztalat, hogy kánikulás nyáron az egyetlen tetőtéri szobában lévő klíma csak enyhíteni tudja a teljes tetőtér, lépcsőház felmelegedését, de ha már egyszerre két berendezést működtetünk, nyitott ajtókkal, akkor nagyon hatékonyan hűthetjük a ház felső részét. A lépcsőn leáramló hideg pedig a lakás alsó szintjén is képen kellemesebb klímát előidézni.


A szigetelés vastagsága egy tetőtér esetében sajnos csak elnyújtja a felmelegedést, de egy pár nap után már visszafelé dolgozik, mivel éjszaka sem hagyja lehűlni a szobát és ontja magából a tető melegét. Egyik kedves ismerősünk 50 centis szigeteléssel látta el a tetőteret, mondván nem akar klímát, a követező nyáron 3db-ot szereltünk fel neki, amikor átmelegedett a cserepezés és a szigetelés már napközben sem hűlt le a lakás élhető hőmérsékletre.


Tetőteres beépítésnél mindenképpen javasoljuk, hogy már a gipszkartonozás szakaszában kerüljenek bele a szobánkénti előcsövezések a falazatba, a kondenzvíz elvezetéssel egy vizes blokkba, mert ez a munka ebben a fázisban még elhanyagolható tétel és később komoly probléma is lehet egy bebútorozott, belakott tetőtér becsövezése. Tehát érdemes előre felkészülni, mert a mai nyarak mellett már nem lehet egy tetőtéri lakásban egy nyarat élhetően elviselni.


További kérdései lennének a témával kapcsolatban? Kérem, írja meg nekünk és szívesen segítünk! 
 Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ajánlatkérés

Kérje ajánlatunkat  INGYENES előzetes helyszíni felméréssel! 

Klímaszerelés AKCIÓ április 30-ig!

Bruttó 90.000Ft-ért

(2 méter csövezésig)

Adatkezelési és adatvédelmi tájékoztatónkat, ellenkező esetben nem tud regisztrálni, sem árajánlatot kérni.

 
Szeretnék segítséget és konkrét támpontokat adni Önnek a klímaberendezés beszerzése, felszerelése kapcsán felmerülő gyakori kérdésekre, hogy elég információval rendelkezzen a vásárlás előtt. Ha még nem volt klímaberendezése...
Bővebben
A legfontosabbal kezdeném: soha ne vásároljon ismeretlen márkát! Akkor sem ha klímaszerelő ajánlja Önnek! Miért? Sokszor tapasztalom, hogy kizárólag üzleti érdekből ajánlanak olyan klímákat az érdeklődőnek amelyek teljesen...
Bővebben

Kapcsolódó cikkek:

A zöldenergia elterjedésének és a kormányzati támogatásnak is köszönhetően egyre többen érdeklődnek a lakásuk/házuk fűtési rendszerének korszerűsítése és megújuló energiákkal történő fűtése/ hűtése iránt. Cikkükben szeretnénk segíteni a fűtési lehetőségek...
Tovább
Hőszivattyúról máshogyan. Kezdjük az elején, a cikk írójaként tizenéve fűtök levegő- víz hőszivattyúval otthon, tehát a korai felhasználók között szereztem tapasztalatokat és pro és kontra igyekszem felsorolni az előnyöket és hátrányokat mellette és ellene is egyaránt.
Tovább
Általában évente egyszer tartjuk karban ügyfeleink klímáját, egy két speciális esettől eltekintve. Van olyan berendezés, amelyet a környék adottságai miatt évente kettő vagy akár több alkalommal is tisztítanunk kell mivel rendkívül gyorsan elszennyeződik a berendezés és...
Tovább