Mennyit fogyaszt valójában egy klíma? Tévhitek és a valóság

Kérjen ajánlatot!

×
phone KATTINTSON
mail KATTINTSON

Mennyit fogyaszt valójában egy klíma?

Érdekli esetleg Önt, hogy mennyi áramot fogyaszt valójában egy klímaberendezés és milyen költségekre számíthat majd? Cikkünkben konkrét példákon keresztül és számításokkal is bemutatjuk mennyivel emelkedik majd várhatóan a villanyszámla a klíma használata  esetén.

Talány_Budaklíma

A napokban olvastam egy a HVG-ben megjelent rövid cikket, ami egy angol nyelvű tanulmányra hivatkozva azt állítja, hogy a klíma használata 42%-kal növeli egy  háztartás energiaigényét! Mivel gyakorlott klímahasználó vagyok közel 25 éve, így nem tartottam ezt közel sem egy reális számnak.  Most valós példákon keresztül levezetjük Önnek, hogy milyen költségei vannak egy klímaberendezés használatának. A számolásnál nem középértéket számoltunk, hanem a legmagasabb áram árral és intenzív használattal kalkulálva a költségeket.

 

Nem voltam rest és végigolvastam a HVG hivatkozásában lévő,  amúgy 20 oldalas tanulmányt, mert tapasztalataim alapján tudtam, hogy szimplán újságírói ferdítésnek köszönhető ez a téves adat. A cikk meghozta a kedvem, hogy írjak egy tájékoztató cikket a klímák valós- forintosítható áramfogyasztásáról, teljesen hétköznapi nyelvezettel, érthetően fogalmazva.

A lakossági klímák általános használatában jellemző jelölések, 2.5kw- 3,5kw–os klíma nem a klíma áramfogyasztását jelző mérőszám, hanem egy hideg levegő szállítási érték, ami megmutatja, hogy milyen hűtési teljesítményre lesz képes a berendezés. A klímák dobozán éppen ezért helyesen nem is a kilowatt érték szerepel, hanem a 9000btu és 12.000btu jelzés, mivel ez mutatja melyik hűtési osztályba tartozik a klímánk.


Két mérőszám mutatja meg a klímánk energiahatékonyságát.

 

A SEER érték fejezi ki a berendezés hűtési üzemi hatékonyságát a szezonalitást is figyelembe véve. 
Gyakorlatilag, hogy 1 kW befektetett villamos energiából hány kW hűtési teljesítményt állít elő a berendezés (ezért is W/W a mértékegysége).
Az SCOP érték ugyanezt fejezi ki csak fűtés üzemre számítva.

 

Két konkrét példát nézzünk meg, ismert és elterjedt típusokkal, ami megmutatja a klímák áramfelvételét.


Midea Blanc 2,5 kW-os inverteres klíma
- hűtő teljesítmény 2,6 kW
- SEER 6,2 W/W
- ha folyamatos maximumon menne, akkor az áram fogyasztása a következő képlet szerint számolható: hűtő teljesítmény/SEER - tehát 2,6/6,2=0,42. Ezt az értéket megszorozva az A2-es lakossági tarifa csúcsidős árával megkapjuk, hogy a folyamatosan maximális teljesítménnyel üzemelő klímánk óránként 18 Ft-ba (17,81 Ft) kerül.
- fűtő teljesítmény (+2 C fok esetén) 2,6 kW
- SCOP (+2 C fok esetén) 5,1 W/W
- a fenti számítási módszerrel a fűtés 22 Ft-ba (21,65 Ft) kerül óránként.

Daikin Sensira 2,5 kW-os inverteres klíma
- hűtő teljesítmény 2,5 kW
- SEER 6,22 W/W
- a fenti számítási módszerrel a hűtés 17 Ft-ba (17,07 Ft) kerül óránként
- fűtő teljesítmény 2,8 kW
- SCOP 4,01 W/W (ebből is látszik, hogy ez a konkrét típus nem fűtésre van optimalizálva)
- fenti számítási módszerrel a fűtés 30 Ft-ba (29,65 Ft) kerül óránként.


Ezek az elméleti maximum fogyasztást feltételezik, a valóságban folyamatosan soha nem üzemelnek ezen üzemmódon! A klíma bekapcsolásakor a meleg lakásban adja le a maximális teljesítményét, majd a kívánt hőmérsékletet elérve fokozatosan csökkenti és egy alacsony üzemi, szinten tartó működésre áll majd át.
 

 

A fenti két példán keresztül kiszámolhatjuk, hogy napi 10 órás intenzív használatot feltételezve 180Ft körül lesz a várható költségünk. Ennyi pénzért vásárolunk meg egy átaludt éjszakát és ennyibe kerül majd a stressz csökkentése, egészségünk védelme a túlzott felmelegedéstől és a kialvatlanságból eredő problémák megszüntetése.
Ettől eltérő értéket kaphatunk tetőtérben, sok ablakkal rendelkező és folyamatosan benapozott szobák esetében, de viszonyítási alapnak mindenképpen megfelelő lehet. Illetve ezek modern, inverteres klímák, nem összehasonlíthatóak a régi On/off rendszerű klímákkal, amelyek valóban pazarlóan bántak az energiával.
 

Így egy egész hónapra, minden nap 10 órás klímahasználattal számolva havi brt. 5.000- 6.000Ft lesz a villanyszámla emelkedése, egy egész nyári szezonban pedig- komoly meleggel kalkulálva- nagyságrendileg 15.000- 20.000Ft-ot fogunk a teljesen nyári túlélésünkért kifizetni.


Az áram árának forrása:


https://elmuemasz.hu/egyetemes-szolgaltatas/szolgaltatasok/villamos-energia/villamos-energia-tarifak  
Az A2 árszabást nézve, ahol munkanapokon (nyári időszámítás esetén) 07-23-ig van a csúcsidő, minden egyéb időszak a "völgyidőszak" 
https://elmuemasz.hu/egyetemes-szolgaltatas/szolgaltatasok/villamos-energia/villamos-energia-tarifak/a2 
Ha a standard A1 tarifát nézzük akkor ott minden időszakban 37,54 Ft egy kWh.
Itt egyébként éves szinten 1320kWh eléréséig kedvezményes 36,22 Ft egy kWh, de ez valószínűleg elfogy még a klíma használata nélkül is
https://elmuemasz.hu/egyetemes-szolgaltatas/szolgaltatasok/villamos-energia/villamos-energia-tarifak/a1

 

A példáink számításánál direkt a legpesszimistább módon számoltunk, miszerint a felhasználó A2 tarifa alapján folyamatosan csúcsidőben működteti a klímáját.
 Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ajánlatkérés

Kérje ajánlatunkat  INGYENES előzetes helyszíni felméréssel! 

Klímaszerelés AKCIÓ május 31-ig!

Bruttó 90.000Ft-ért

(2 méter csövezésig)

Adatkezelési és adatvédelmi tájékoztatónkat, ellenkező esetben nem tud regisztrálni, sem árajánlatot kérni.

 
Szeretnék segítséget és konkrét támpontokat adni Önnek a klímaberendezés beszerzése, felszerelése kapcsán felmerülő gyakori kérdésekre, hogy elég információval rendelkezzen a vásárlás előtt. Ha még nem volt klímaberendezése...
Bővebben
A legfontosabbal kezdeném: soha ne vásároljon ismeretlen márkát! Akkor sem ha klímaszerelő ajánlja Önnek! Miért? Sokszor tapasztalom, hogy kizárólag üzleti érdekből ajánlanak olyan klímákat az érdeklődőnek amelyek teljesen...
Bővebben

Kapcsolódó cikkek:

A zöldenergia elterjedésének és a kormányzati támogatásnak is köszönhetően egyre többen érdeklődnek a lakásuk/házuk fűtési rendszerének korszerűsítése és megújuló energiákkal történő fűtése/ hűtése iránt. Cikkükben szeretnénk segíteni a fűtési lehetőségek...
Tovább
Hőszivattyúról máshogyan. Kezdjük az elején, a cikk írójaként tizenéve fűtök levegő- víz hőszivattyúval otthon, tehát a korai felhasználók között szereztem tapasztalatokat és pro és kontra igyekszem felsorolni az előnyöket és hátrányokat mellette és ellene is egyaránt.
Tovább
Általában évente egyszer tartjuk karban ügyfeleink klímáját, egy két speciális esettől eltekintve. Van olyan berendezés, amelyet a környék adottságai miatt évente kettő vagy akár több alkalommal is tisztítanunk kell mivel rendkívül gyorsan elszennyeződik a berendezés és...
Tovább