Otthonfelújítási támogatás kisokos Budaklíma

Kérjen ajánlatot!

×
phone KATTINTSON
mail KATTINTSON

Otthonfelújítási támogatás kisokos

Sokan fordulnak hozzánk, hogy milyen feltételekel vehetik igénybe a támogatást ezért készítettük ezt a rövid összefoglalót.

Otthonfelújítás

A támogatás igénybevételének feltételei:

  • Ahhoz, hogy valaki igénybe tudja venni az otthonfelújítási támogatást, legalább egy, vele együtt lakó gyermek megléte szükséges. Ide számítanak a 12 hetesnél idősebb magzatok, illetve azok a nagykorú gyerekek, akik még nem töltötték be a 25. életévüket.
  • Otthoni gondozási díjra (GYOD) jogosult gyermekek esetében nincs életkorhoz kötve a támogatás.
  • A támogatást igényelheti házaspárok és élettársak, de nem kizáró ok a házasság hiánya. Elváltak, különélők és gyermeket egyedül nevelők is jogosultak lehetnek a támogatás igénybevételére. Ha a szülők külön élnek, akkor az a szülő jogosult igényelni a támogatást, aki neveli a gyermeket. Amennyiben egy gyermeket nevelnek, de külön élnek, akkor megoszthatják a támogatás mértékét, illetve le is mondhatnak róla a másik fél javára.
  • Fontos szempont, hogy az igénybe vevő szülőnek legalább egy év folyamatos TB jogviszonnyal kell rendelkeznie, ami maximum 30 napra szakadhat meg. Elfogadható a hallgatói jogviszony, az álláskeresési járadék, illetve a nyugdíj melletti munkavégzés is. Azok, akik az igénylést megelőző 180 napban közfoglalkoztatottak voltak, nem jogosultak a támogatásra. Azok, akik önmaguk fizetik maguk után a járulékot, nem jogosultak a támogatás igénybevételére. Az igénylőnek nem lehet köztartozása.
  • Sok családot érint, hogy az egyik fél külföldön dolgozik. Jó hír, hogy a támogatás ebben az esetben is igénybe vehető. Ha egyedül neveli a szülő a gyermeket és korábban külföldön dolgozott, akkor ebben az esetben akkor élhet a támogatással, ha az igénylés napján hazai TB jogviszonnyal rendelkezik.
  • Az igénylővel vagy házastársával/élettársával a felújítási munkák elvégzésére szerződött vállalkozó nem lehet sem az igénylőnek, együttes igénylés esetén pedig sem a házastársának vagy élettársának a közeli hozzátartozója, illetve sem ők, sem a közeli hozzátartozóik nem rendelkezhetnek tulajdoni részesedéssel vagy nem tölthetnek be tisztséget ezen vállalkozásban.

 

Milyen lakásra/otthonra vehető igénybe az otthonfelújítási támogatás?

  • Az igénylőnek vagy a kiskorú gyermeknek az érintett lakásban minimum 50%os tulajdonrésszel kell rendelkeznie, és ennek az ingatlan-nyilvántartásban is szerepelnie kell.
  • Legalább 1 éve a felújítani kívánt lakásban/házban kell élnie az igénylőnek és a gyermeknek (kivéve akkor, ha új lakás vásárlása, építése a cél, ha még csak várják a gyermeket, illetve a gyermek 1 évnél fiatalabb).
  • Lakóhelynek a lakcímet igazoló hatósági igazolványon lakóhelyként feltüntetett cím fogadható el, a tartózkodási hely címén lévő lakás felújítására a támogatás nem vehető igénybe.

 

Milyen nyilatkozatok szükségesek a kérelemhez?

A kérelemhez szükséges legfontosabb nyilatkozatok elérhetők és letölthetők a Kincstár honlapjáról az alábbi linken

 

Hány alkalommal vehető igénybe a támogatás? 


A támogatás ugyanazon igénylő által – együttes igénylők esetében is – csak egyetlen alkalommal vehető igénybe. Ha a kérelem elutasításra kerül, akkor a jogszabályban nyitva álló időszakban 2022. december 31-éig az utolsó felújítási számla kiegyenlítését követő 60 napon belül ismételten igényelhető a támogatás. 


Hogyan történik a kérelmek elbírálása? 


A felújítási munkákat 2021. január 1-je után kiállított és teljesített számlák másolatával kell igazolni. A számláknak az igénylő nevére és címére kell szólniuk. 
A Kincstár a támogatás elbírálását a kérelmek beérkezésének sorrendjében dolgozza fel. A kérelmek elbírálására a Kincstárhoz történő beérkezést követően 30 nap áll a Kincstár rendelkezésére. Az eljárási folyamatban egyetlen alkalommal van mód hiánypótlásra, amelynek teljesítésére 30 napja van az igénylőnek. Ez a 30 nap a teljes ügyintézési folyamatot meghosszabbítja. Amennyiben a Kincstár a beérkezett adatok alapján az elbírálást követően jóváhagy támogatási összeget, akkor erről az ügyfelet egy támogatói okiratban tájékoztatja, míg a támogatás összegét az igénylő belföldi – kérelemben megadott – bankszámlájára utalja 5 napon belül. 


Az alábbi linken elérheti az Államkincstár kalkulátorát, amellyel előzetesen tájékozódhat a támogatás mértékéről.

Kérdés esetén hol lehet segítséget kérni?

Magyar Államkincstár

Email: otthonfelujitas@allamkincstar.gov.hu

Telefon: 06 1 4522910 / 06 30 344 0045/ 06 70 460 9005/ 06 20 881 9535

 

 Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ajánlatkérés

Kérje ajánlatunkat  INGYENES előzetes helyszíni felméréssel! 

Klímaszerelés AKCIÓ április 30-ig!

Bruttó 90.000Ft-ért

(2 méter csövezésig)

Adatkezelési és adatvédelmi tájékoztatónkat, ellenkező esetben nem tud regisztrálni, sem árajánlatot kérni.

 
Szeretnék segítséget és konkrét támpontokat adni Önnek a klímaberendezés beszerzése, felszerelése kapcsán felmerülő gyakori kérdésekre, hogy elég információval rendelkezzen a vásárlás előtt. Ha még nem volt klímaberendezése...
Bővebben
A legfontosabbal kezdeném: soha ne vásároljon ismeretlen márkát! Akkor sem ha klímaszerelő ajánlja Önnek! Miért? Sokszor tapasztalom, hogy kizárólag üzleti érdekből ajánlanak olyan klímákat az érdeklődőnek amelyek teljesen...
Bővebben

Kapcsolódó cikkek:

A zöldenergia elterjedésének és a kormányzati támogatásnak is köszönhetően egyre többen érdeklődnek a lakásuk/házuk fűtési rendszerének korszerűsítése és megújuló energiákkal történő fűtése/ hűtése iránt. Cikkükben szeretnénk segíteni a fűtési lehetőségek...
Tovább
Hőszivattyúról máshogyan. Kezdjük az elején, a cikk írójaként tizenéve fűtök levegő- víz hőszivattyúval otthon, tehát a korai felhasználók között szereztem tapasztalatokat és pro és kontra igyekszem felsorolni az előnyöket és hátrányokat mellette és ellene is egyaránt.
Tovább
Általában évente egyszer tartjuk karban ügyfeleink klímáját, egy két speciális esettől eltekintve. Van olyan berendezés, amelyet a környék adottságai miatt évente kettő vagy akár több alkalommal is tisztítanunk kell mivel rendkívül gyorsan elszennyeződik a berendezés és...
Tovább