A légkondicionáló és a páramentesítés: így működik!

Kérjen ajánlatot!

×
phone KATTINTSON
mail KATTINTSON

Hogyan csökkenti a légkondicionáló a páratartalmat?

A nyári hónapokban nem csak a meleg időjárás okozhat problémát otthonunkban, de a magas páratartalom is jelentősen rontja komfortérzetünket, mivel jelentősen emeli a hőérzetünket. Szerencsére a mai modern klímaberendezések már erre is megoldást kínálnak. Lássuk, hogyan!

párátlanítás

Milyen légkondicionáló segít a páratartalom csökkentésében? 


Az első klímát eredetileg egy nyomdában helyezték üzembe és nem a hűtés, hanem a helység páramentesítése volt a feladata, mivel a papír feldolgozása állandó hőmérsékletet és páratartalmat igényel. A lehűtött hőcserélőn lekondenzálódik a felesleges pára, mint a hideg pohár falán a vízcseppek és így hatékonyan szabályozható a szükséges páratartalom a felesleg elvezetésével.

 


A lakások klimatizálásában egy nagyon fontos tulajdonsága a berendezésnek, hogy a hűtéssel egy időben a lakásban keletkező nedvességet is hatékonyan képes kivonni a levegőből, így javítva hőérzetünket a téli időszakban pedig megakadályozza, hogy a nedvesség kicsapódjon a lakás hideg pontjain. A páramentesítéssel megakadályozhatjuk a nedves gócpontok kialakulását a lakáson belüli hőhidaknál, sarkokban, ablakok sarkában és így eredményesen megelőzhető a penész kialakulása.

 


A klímaberendezésekben a folyamat a következő módon történik: a kültéri egység hűtőközeget adagol a beltéri egységbe, ahol a nagy felülettel rendelkező és hideg hőcserélőn kicsapódik a felesleges pára, majd onnan a cseppvíz tálcára kerül és kivezethető a lakásból. A kivezette cseppvíz szerves anyagokat is tartalmaz, házipor, lebegő részecskék stb. de például a balkon virágjainak öntözésére is remekül alkalmas, vagy kivezethetjük a lefolyó csatornába is.


Mindegyik klíma rendelkezik külön páramentesítő funkcióval is, de a hűtés alapelve miatt a csak hűtésre használt berendezések is páramentesítenek.

 


Érdemes tudni, hogy a legnagyobb nyári forróságban a kicsöpögő kondenzvíz mennyisége minimális, vagy akár teljesen megszűnhet, mivel annyira alacsony a légköri páratartalom, hogy nem kondenzálja le a klíma és így nincsen kondenzvíz sem! A legtöbb kondenzvizet a nyári záporok után tapasztalhatjuk, illetve a konyhában hosszabb főzés után, amikor jelentősen megemelkedik a benti páratartalom is. Ebben az esetben akár 3-4 liter/nap kondenzvíz is teljesen normálisnak számít.

 


Amennyiben viszont azt tapasztaljuk, hogy a klímánk nem hűt érezhetően és nincsen kondenzvíz sem ami kicsöpögne belőle, érdemes rögtön leállítani a klímát és jelezni cégünknek a hibát. A klíma ebben az esetben kevés hűtőközeggel- vagy üresen- üzemel és tartós használatával csak tönkretennénk a klímaberendezést. A hűtőközeg töltöttségét kell ellenőrizni és beállítani, hogy újra megfelelően üzemeljen a klíma. 

 


Az előzetes klímakarbantartás egyik legfontosabb feladata, hogy a nyári szezon előtt az ilyen hibák kiderüljenek egy próbaüzemmel és még időben megkezdjük a javítást, ne a legnagyobb kánikulában kelljen a hibás klímával a szerelőket várni, sokszor napokig. A karbantartás során kollégáink minden alkalommal megmérik a kifújt levegő hőmérsékletét és így ellenőrizzük, hogy üzemszerűen működik a klíma vagy sem.

 


Cégünk munkatársai bármikor a rendelkezésére állnak, akár új klíma beszereléséről, karbantartásáról vagy szervizeléséről van szó. Ahogy a hőmérséklet egyre melegebb lesz, és elér minket a nyári kánikula, Ön is örömmel fogja használni otthoni klímáját a hő és a páratartalom szabályozására. 

 


Keressen minket bátran és kérje ingyenes helyszíni felmérésünket! 
 
Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ajánlatkérés

Kérje ajánlatunkat  INGYENES előzetes helyszíni felméréssel! 

Klímaszerelés AKCIÓ november 1-ig!

Bruttó 70.000Ft-ért

(2 méter csövezésig)

Kérjük, fogadja el az Adatkezelési és adatvédelmi tájékoztatónkat, ellenkező esetben nem tud regisztrálni, sem árajánlatot kérni.

 
Szeretnék segítséget és konkrét támpontokat adni Önnek a klímaberendezés beszerzése, felszerelése kapcsán felmerülő gyakori kérdésekre, hogy elég információval rendelkezzen a vásárlás előtt. Ha még nem volt klímaberendezése...
Bővebben
A legfontosabbal kezdeném: soha ne vásároljon ismeretlen márkát! Akkor sem ha klímaszerelő ajánlja Önnek! Miért? Sokszor tapasztalom, hogy kizárólag üzleti érdekből ajánlanak olyan klímákat az érdeklődőnek amelyek teljesen...
Bővebben

Kapcsolódó cikkek:

A 2021-es modellév újdonságai a Mideanál az Xtreme Save és Xtreme Save Pro készülékek. Az új fejlesztéseknek köszönhetően tovább bővült a Midea termékválasztéka.
Tovább
A Daikin előremutató kezdeményezéseket tesz a fenntartható klímaszabályozás érdekében. Ez összhangban van az Európai Zöld Megállapodással melyet Ursula von der Leyen ismertetett.
Tovább
Kedves Látogatónk! Szeretnék megosztani Önnel pár gondolatot a hőszivattyúról és a telepítésükről a gyakorlati tapasztalataink alapján. Cégünk már nem foglalkozik hőszivattyú szereléssel, így teljesen érdekektől mentesen elmondhatom azokat az anomáliákat, amit érdemes...
Tovább