A légkondicionáló és a páramentesítés: így működik!

Kérjen ajánlatot!

×
phone KATTINTSON
mail KATTINTSON

Hogyan csökkenti a légkondicionáló a páratartalmat?

A nyári hónapokban nem csak a meleg időjárás okozhat problémát otthonunkban, de a magas páratartalom is jelentősen rontja komfortérzetünket, mivel jelentősen emeli a hőérzetünket. Szerencsére a mai modern klímaberendezések már erre is megoldást kínálnak. Lássuk, hogyan!

párátlanítás

Milyen légkondicionáló segít a páratartalom csökkentésében? 


Az első klímát eredetileg egy nyomdában helyezték üzembe és nem a hűtés, hanem a helység páramentesítése volt a feladata, mivel a papír feldolgozása állandó hőmérsékletet és páratartalmat igényel. A lehűtött hőcserélőn lekondenzálódik a felesleges pára, mint a hideg pohár falán a vízcseppek és így hatékonyan szabályozható a szükséges páratartalom a felesleg elvezetésével.

 


A lakások klimatizálásában egy nagyon fontos tulajdonsága a berendezésnek, hogy a hűtéssel egy időben a lakásban keletkező nedvességet is hatékonyan képes kivonni a levegőből, így javítva hőérzetünket a téli időszakban pedig megakadályozza, hogy a nedvesség kicsapódjon a lakás hideg pontjain. A páramentesítéssel megakadályozhatjuk a nedves gócpontok kialakulását a lakáson belüli hőhidaknál, sarkokban, ablakok sarkában és így eredményesen megelőzhető a penész kialakulása.

 


A klímaberendezésekben a folyamat a következő módon történik: a kültéri egység hűtőközeget adagol a beltéri egységbe, ahol a nagy felülettel rendelkező és hideg hőcserélőn kicsapódik a felesleges pára, majd onnan a cseppvíz tálcára kerül és kivezethető a lakásból. A kivezette cseppvíz szerves anyagokat is tartalmaz, házipor, lebegő részecskék stb. de például a balkon virágjainak öntözésére is remekül alkalmas, vagy kivezethetjük a lefolyó csatornába is.


Mindegyik klíma rendelkezik külön páramentesítő funkcióval is, de a hűtés alapelve miatt a csak hűtésre használt berendezések is páramentesítenek.

 


Érdemes tudni, hogy a legnagyobb nyári forróságban a kicsöpögő kondenzvíz mennyisége minimális, vagy akár teljesen megszűnhet, mivel annyira alacsony a légköri páratartalom, hogy nem kondenzálja le a klíma és így nincsen kondenzvíz sem! A legtöbb kondenzvizet a nyári záporok után tapasztalhatjuk, illetve a konyhában hosszabb főzés után, amikor jelentősen megemelkedik a benti páratartalom is. Ebben az esetben akár 3-4 liter/nap kondenzvíz is teljesen normálisnak számít.

 


Amennyiben viszont azt tapasztaljuk, hogy a klímánk nem hűt érezhetően és nincsen kondenzvíz sem ami kicsöpögne belőle, érdemes rögtön leállítani a klímát és jelezni cégünknek a hibát. A klíma ebben az esetben kevés hűtőközeggel- vagy üresen- üzemel és tartós használatával csak tönkretennénk a klímaberendezést. A hűtőközeg töltöttségét kell ellenőrizni és beállítani, hogy újra megfelelően üzemeljen a klíma. 

 


Az előzetes klímakarbantartás egyik legfontosabb feladata, hogy a nyári szezon előtt az ilyen hibák kiderüljenek egy próbaüzemmel és még időben megkezdjük a javítást, ne a legnagyobb kánikulában kelljen a hibás klímával a szerelőket várni, sokszor napokig. A karbantartás során kollégáink minden alkalommal megmérik a kifújt levegő hőmérsékletét és így ellenőrizzük, hogy üzemszerűen működik a klíma vagy sem.

 


Cégünk munkatársai bármikor a rendelkezésére állnak, akár új klíma beszereléséről, karbantartásáról vagy szervizeléséről van szó. Ahogy a hőmérséklet egyre melegebb lesz, és elér minket a nyári kánikula, Ön is örömmel fogja használni otthoni klímáját a hő és a páratartalom szabályozására. 

 


Keressen minket bátran és kérje ingyenes helyszíni felmérésünket! 
 
Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ajánlatkérés

Kérje ajánlatunkat  INGYENES előzetes helyszíni felméréssel! 

Klímaszerelés AKCIÓ május 15-ig!

Bruttó 80.000Ft-ért

(2 méter csövezésig)

Kérjük, fogadja el az Adatkezelési és adatvédelmi tájékoztatónkat, ellenkező esetben nem tud regisztrálni, sem árajánlatot kérni.

 
Szeretnék segítséget és konkrét támpontokat adni Önnek a klímaberendezés beszerzése, felszerelése kapcsán felmerülő gyakori kérdésekre, hogy elég információval rendelkezzen a vásárlás előtt. Ha még nem volt klímaberendezése...
Bővebben
A legfontosabbal kezdeném: soha ne vásároljon ismeretlen márkát! Akkor sem ha klímaszerelő ajánlja Önnek! Miért? Sokszor tapasztalom, hogy kizárólag üzleti érdekből ajánlanak olyan klímákat az érdeklődőnek amelyek teljesen...
Bővebben

Kapcsolódó cikkek:

Sajnos sok esetben találkozunk az új építésű lakóparki proecteknél műanyagból készült előcsövezéssekkel, amiről talán érdemes pár gondolatot megosztani.  
Tovább
Szeretném azt gondolni, hogy minden esetben korrekt és megbízható cég módjára teljesítjük a felkéréseinket, ennek a visszajelzése számomra a nagyon sok visszatérő ügyfél vagy az ajánlásuk.
Tovább
Rendkívül érdekes téma és igyekszem ebben a cikkben több szempontból is körüljárni, hogy milyen kockázatai vannak a távoli szereléseknek és milyen hozadékai, ha egy távoli székhelyű cég végzi el a szerelést otthonunkban.  
Tovább