Klímaszerelés előtt: Mit kell tudnom? Mire számítsak?

Kérjen ajánlatot!

×
phone KATTINTSON
mail KATTINTSON

Tanácsok a klímaszerelés előtt - Mire számítsak? Mire figyeljek?

Minden építőipari munkálat előtt számos kérdés, bizonytalanság és tévhit felmerülhet a megrendelőben amikor tárcsázza egy kivitelező telefonszámát. Milyen embereket engedek be a lakásomba? Milyen állapotban lesz a lakás amikor elkészül a szerelés? Korrekt munkát kapok a pénzemért? Tudom érvényesíteni a garanciát, ha meghibásodik a berendezés? A szomszédokkal nem lesz konfliktusom a munkálatok miatt? Milyen engedélyek szükségesek a klímaszereléshez? Hol lenne a légkondicionáló optimális helye a lakásban? Milyen klímát vásároljak? Melyik klíma tudja legjobban kiszolgálni az igényeimet?

Klímaszerelés előtt

A mai építőipai helyzetben a vásárlói oldalon olyan meglepetések érheti a gyanútlan megrendelőket amire nem lehet felkészülni, így már a felújítás- korszerűsítés előtt érdemes tájékozódni a kivitelezők hátteréről, referenciákról, vásárlói tapasztalatokról.

Ezekre a kérdésekre szeretnénk válaszokat és segítséget adni még a felmérés egyeztetése előtt az alábbi fejezetekben, hogy döntési helyzetbe hozzuk Önt és minden információt megkapjon tőlünk a várható klímaszerelési munkálatokról.

Minden rendben lesz!

Ez az, amit megígérhetek egy ügyfélnek aki megtiszteli cégünket a bizalmával! A felmérő kolléga (mérnök) időben érkezik, a felmérés szakszerű lesz, mindent elmondunk a helyszínen és nagyon gyorsan elkészül az árajánlat is amit emailben elküldünk Önnek.

A szerelőink felkészült és nagyon normális, összeszokott csapatokban dolgoznak. Mindegyik kolléga kezében van már párezer felszerelt klíma és résztvettek nagyon sok kivitelezésben, talán utca sincsen Budapesten, ahol nem dolgoztunk volna még.

Nem fogjuk szétverni, összepiszkolni a lakást, professzionális módon történik a munka,  amit csak akkor kell kifizetni, amikor elkészült és elégedett az ügyfél a végeredménnyel!

Kérem, nézze meg facebook oldalunkat, olvassa el a visszajelzéseket, ennyi ember nem tévedhet! Évente nagyságrendileg 3.000 db klímát szerelünk fel és tízezres nagyságrendben karbantartunk, javítunk, szervizelünk. Az anyagokból a lehető legjobb minőséget használjuk és minden esetben nagyvonalúan intézzük a felmerülő garanciális kéréseket. Kimegyünk és megjavítjuk, ennyi, nem érdekünk az ügyféllel való felesleges.

A következő évben magunktól jelentkezünk telefonon (Ágnes és Gabi kolléganőnk), hogy aktuális a karbantatás, de bármikor elérhetőek vagyunk, emailben, telefonon és meghibásodás esetén is mi tartjuk a hátunkat, nem mutogatunk senki másra.

Aki velünk dolgoztat az számlát és garanciát is kap az elvégzett munka mellé! Miért írom le mindezt? Mert én tudom, hogy minden rendben lesz, ezt most megígérem Önnek is!

Általános tudnivalók a beszerelésről


Egy átlagos klímaszerelés munkaideje 4-5 óra. Ez egy egyszerűbb szerelés, ami 3-5 méter csövezést, illetve egy vagy két fal átfúrását jelenti. Általában egy beszerelő brigád egy napon belül két helyszínre szokott kimenni klímát felszerelni és beüzemelni.

Reggel 9 órakor kezdünk az első címen, mert ekkor már nem zavarja a többi lakót a fúrás és pakolás zaja. A második címre 13-14 óra között érkezünk, s 17-18 óra között várható a befejezés. Amennyire megoldható, a lakók életkörülményeihez igazítjuk a munka menetét. Ahol gyereket kell altatni, ott a zajosabb munkálatokat elvégezzük a munka elején, illetve figyelünk az egyéni szabályozásokra a házirend szerint is. A szombati klímaszerelést kizárólag családi ház esetében javasoljuk, mivel egy társasházban zavarnánk a munkálatokkal a többi lakó nyugalmát, ami felesleges konfliktusok forrása lehet. 

Gyakori kérdés: mennyire fogunk port, szemetet, sittet hagyni magunk után szereléskor?

Szeretnék megnyugtatni mindenkit, hogy nem verjük szét a lakást a szerelés alkalmával. Ez nem lakásfelújítás lesz sitt kupacokkal és tégláig levert vakolattal, hanem egy precíz klímaszerelés! Egy átlagos klímaszerelés után olyan állapotban adjuk át a terepet, hogy minimális takarítás is elegendő lesz vagy még arra sincsen szükség. Az ügyfeleink az elvégzett munka befejezésekor pozitívan szoktak csalódni a várakozásaikhoz képest.

A kollégák a helyszín elpakolásával, letakarásával kezdik a munkálatokat. Minden alkalommal hullámpapírt és fóliát használunk a burkolatok megóvása érdekében. A fúrások közben ipari porszívóval folyamatosan elszívjuk a keletkező port, és a munka befejezésekor összetakarítjuk a törmeléket.

Abban az esetben, ha a falban kell elvezetnünk a csövezést, 1-2 óra pluszt rá kell számolni a munka időtartamára, mivel a kivésés és a becsövezés után durva vakolattal vissza is javítjuk a kivésett falat (teherhordó falban, kéményben és pillérben nem vezethető el a csövezés). A kivésett törmeléket bezsákoljuk és a szeméttárolóban helyezzük el, vagy külön megállapodás esetén elvisszük a szemétlerakóba.

Lakásfüggő, hogy mennyire szoktam ajánlani a lakóknak a csövezés bevésését, mivel gyakoriak a 4-5 centi vastag falazatok, amikbe nem lehet elvezetni a csöveket vagy lakott lakás esetében egy teljes hosszban elvégzett csövezés komoly rombolással is járna. A teljes lakáson történő átcsövezést, bevésve,  éppen azért inkább teljes felújításkor és átépítéskor szoktam javasolni. Így elrejthető a klíma teljes csövezése és elektromos betáplálása is, a csövezés pedig használható a későbbiekben is ha másik, korszerűbb modellre cserélnénk le a meglévő klímát.

Az elektromos bekötés helyszínfüggő, általában konnektoros csatlakozás a jellemző(700-800 watt a klíma áramfelvétele, tehát nem nagyfogyasztó, mint egy elektromos sütő vagy szárítógép), de ha szükséges, akkor villanyszerelő bevonásával bekötjük az elektromos hálózatba - akár megszakító cserével is, amennyiben gyenge a meglévő hálózat. Az elosztó szekrénybe klímabekötést nem vállalunk, mivel erre csak elmüs engedélyekkel rendelkező villanyszerelőnek van jogosultsága.

Gyakori kérdés: Panel épületek esetében rendkívül ritka, hogy ne bírja el az elektromos hálózat a klímát.

Általában ez ott fordulhat elő, ahol a konyha korszerűsítése közben elektromos főzőlapot, sütőt, mosogatógépet kötnek be és nem fejlesztették a hálózatot is hozzá. Az átlagos panellakás minden esetben alkalmas a klíma felszerelésére!

Fontos tudnivaló! A klíma hűtőteljesítménye, amit a dobozokon és a weblapunkon is olvashatnak (2,5kW - 3,5kW - 5kW), nem az áramfelvételt mutatja! Ez a hideg levegő szállítási teljesítményéből származtatott érték, ami azt mutatja, milyen hűtési képessége van a klímaberendezésnek és mennyi hideg levegőt állít elő. 

 Tehát nem kell megijedni, nem ennyi áramot vesz fel a készülék a hálózatból működés közben.

Általában a korszerű inverteres klímák hűtés üzemmódban beérik 300-700 wattos áramfelvétellel és 3-4 amper áramerősséggel; még az induló áramerősség sem lesz több, mint 5-6 amper. Fűtés üzemmódban pedig 900-1200 watt a jellemző fogyasztás!

Elektromos előkészítési szakaszban (lakásfelújítás, építkezés) a villanyszerelőknek 3x1,5mm-es MTK kábelt és 10Ah-s kismegszakító kiépítését szoktam javasolni egy normál klímához, duál vagy triál klíma esetében 3x2.5-ös MTK kábelt és 16Ah-s kismegszakítót.

Egy átlagos lakás esetében nincsen szükség a vezetékek vagy biztosítékok cseréjére sem az áramtáblán. Problémát csak a századfordulós épületek vezetékezése jelenthet, bár többnyire már azokban is korszerűsített elektromos hálózattal találkozhatunk. Amennyiben rossz állapotú a hálózat a lakásban, úgy ajánlást teszünk villanyszerelő bevonására, aki szakszerűen kiépíti a szükséges betáplálási vezetéket a klímához.

A szerelés befejezésekor és a munka átadása után a kollégák minden alkalommal számlát és garanciajegyet adnak az elvégzett munkáról, valamint a felszerelt berendezésről. Kitöltik a jelenleg hatályos szabályozás szerinti Telepítési tanúsítványt a klímaberendezésről, amivel a Nemzeti Klímavédelmi Hatóság felé igazoljuk, hogy a berendezés szakszerűen került beszerelésre. A szükséges papírokat a munka befejezése után a helyszínen állítjuk ki, amikor már működik a klíma, és megtanítottuk a távkapcsoló funkciók kezelését is.

Szeretem, amikor jól sikerül egy munka, szép a szerelés, elégedett az ügyfél, ezért nem adhatom a cég nevét egy fuserálós megoldáshoz mert mindenkiben csak a kivitelező cég neve marad majd meg, nem pedig a külső körülmények.

Éppen ezért olyan munkának nem kezdünk neki - az ügyfél kérésére sem -, ami vállalhatatlan végeredményt adna befejezéskor.

Ilyen például a gyakran látott, falon kívül futó, burkolat nélküli csövezés, amivel elcsúfítják a házat kívülről, vagy a kültéri egység homlokzatra kihelyezése utcafronton, belvárosi, műemlék épületeken. 



Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ajánlatkérés

Kérje ajánlatunkat  INGYENES előzetes helyszíni felméréssel! 

Klímaszerelés AKCIÓ május 31-ig!

Bruttó 90.000Ft-ért

(2 méter csövezésig)

Adatkezelési és adatvédelmi tájékoztatónkat, ellenkező esetben nem tud regisztrálni, sem árajánlatot kérni.

 
Szeretnék segítséget és konkrét támpontokat adni Önnek a klímaberendezés beszerzése, felszerelése kapcsán felmerülő gyakori kérdésekre, hogy elég információval rendelkezzen a vásárlás előtt. Ha még nem volt klímaberendezése...
Bővebben
A legfontosabbal kezdeném: soha ne vásároljon ismeretlen márkát! Akkor sem ha klímaszerelő ajánlja Önnek! Miért? Sokszor tapasztalom, hogy kizárólag üzleti érdekből ajánlanak olyan klímákat az érdeklődőnek amelyek teljesen...
Bővebben

Kapcsolódó cikkek:

Hőszivattyúról máshogyan. Kezdjük az elején, a cikk írójaként tizenéve fűtök levegő- víz hőszivattyúval otthon, tehát a korai felhasználók között szereztem tapasztalatokat és pro és kontra igyekszem felsorolni az előnyöket és hátrányokat mellette és ellene is egyaránt.
Tovább
Általában évente egyszer tartjuk karban ügyfeleink klímáját, egy két speciális esettől eltekintve. Van olyan berendezés, amelyet a környék adottságai miatt évente kettő vagy akár több alkalommal is tisztítanunk kell mivel rendkívül gyorsan elszennyeződik a berendezés és...
Tovább
Egy klímaszerelő vállalkozás vezetőjeként mindig érdemes tudni, hogy tulajdonképpen milyen korcsoportoknak és ügyfélkörnek dolgozunk, milyen megoldásokra van szükség és mit tanácsoljunk, amivel az ügyfélnek legjobban kiszolgáljuk az igényeit. Bemutatnám ügyfeleinket az...
Tovább
Marketing tanácsadás, SEO, honlapkészítés: Marketing Professzorok