A klíma kültéri egység elhelyezése: Hová lehet felszerelni? - BudaKlíma

Kérjen ajánlatot!

×
phone KATTINTSON
mail KATTINTSON

Hová lehet a klíma kültéri egységét felszerelni?

A klíma kültéri egységében felszerelése sok mindentől függ. Az első és legfontosabb, hogy milyen házba, házra szerelünk fel klímaberendezést. Lehet ez panellakás, műemlék, tetőtéri lakás, gyárépület, iroda. 

Kültéri egység klíma

Társasházak, belvárosi lakások, műemlék épületek


Már a klímaszerelő szakember felmérése előtt érdemes a ház közös képviselőjével konzultálni a kültéri egység lehetséges elhelyezési helyéről, illetve az érintett szomszédokkal egyeztetni, amennyiben egy közös helyiségben (folyosó, lépcsőház, előtér, udvar) lesz a klíma kültéri egysége felszerelve.

Számos konfliktus forrása lehet, ha nem vesszük figyelembe egy lakóközösség elvárásait. Később akár peres úton is leszereltethetik Önnel a berendezést, ha nem kellő odafigyeléssel lett kiválasztva a készülék helye. A kültéri egységekről elmondható, hogy bár nagyon sokat fejlődtek az elmúlt években ezek a berendezések, és napközben, utcai zajszint mellett minimálisan hallani csak a hangjukat, de éjszaka a nyitott ablaknál alvó szomszédok sérelmezhetik a folyosón zúgó hangot. Amennyiben van saját terasza a lakásnak, úgy oda kívülről nem látható módon, többnyire szabadon felszerelhető a klíma. Itt sem árthat viszont egy elvi beleegyezés a szomszédtól, főleg ha arra nyílik a hálószoba ablaka és szeretne beszélő viszonyban maradni vele a későbbiekben is.

A cseppvizet be lehet vezetni az esőcsatornába, ha van a közelében, vagy felújítás esetén érdemes egy bűzelzáró közbeiktatásával a lakás összefolyójába bekötni.

Amennyiben egyik megoldás sem jöhet szóba, akkor marad a vödrös összegyűjtés, vagy a teraszra kitett nagyobb cserepes növény, amit folyamatosan öntöz a klíma cseppvize és elpárologtatja a vizet. A növények nagyon hálásak ezért az öntözésért és sokkal esztétikusabb megoldás egy bokor a teraszon, ami eltünteti a vizet, mint egy műanyag vödör, amiből alkalmanként ki kell önteni a cseppvizet.

 

A klíma kültéri egységének felszerelésekor nagyon fontos szempont a későbbi szervizelhetőség, megközelíthetőség. Mivel a klíma kültéri egységén vannak a gáztöltéshez szükséges szelepek, így kizárólag ezeken a csatlakozásokon lehet a későbbiekben pótolni az idők során esetleg elszivárgott hűtőközeget.

 

Gyakran kérik az ügyfelek, hogy a klíma kültéri egységét tűzfalakra, kémények mellé nem látható helyekre szereljük fel. A megközelíthetőséget a későbbiekben is szem előtt kell tartani! Komoly költségei lehetnek a karbantartásnak, ha minden alkalommal csak alpinista tudja biztonságosan megközelíteni a klímát, vagy darus autót kell kihívni a gáztöltéshez.

A másik szempont a kültéri karbantarthatósága. A használat során rengeteg levegőt keringet át a hűtőbordákon, így leadva a bentről kiszivattyúzott hőmennyiséget a kültéren. A hűtőbordákon jelentős mennyiségű por rakódhat le, a nyárfás helyeken pedig a nyárfa termése teljesen eltömi a lamellák közötti réseket. Ezt az állapotot mindenképpen meg kell szüntetni karbantartáskor, mivel a jelentős energiaveszteség mellett a berendezés meghibásodását is okozhatja. A fentiek miatt érdemes tehát kompromisszumos megoldásokban gondolkodni, ami ötvözi a szerelhetőséget és az esztétikumot.

 


Műemlék épületek


A fentiek figyelembevételéhez még az is hozzátartozik, hogy rendszerint a ház belső udvara, folyosója is műemléki védelem alatt áll, így csak speciális megoldásokkal lehet ezeket a lakásokat lehűteni. Ilyenek lehetnek a rejtett, eldobozolt kültéri egységgel működő berendezések. Ezeknek a felszerelését is érdemes egyeztetni a ház közös képviselőjével a munkálatok megkezdése előtt.

 

 A homlokzatra semmiképpen sem szerelhető fel a klíma, és a teraszon történő elhelyezés esetén is előfordulhatnak egyedi szabályozások. Ezekről érdemes tájékozódni, akár a helyi önkormányzat építésügyi hatóságától is állásfoglalást kérni (lehetőleg írásban, mert később ez lehet a hivatkozási alap!).

 

 Védett épületre, udvarra, falazatra nem vállaljuk el a felszerelést még az ügyfél kérésére/felelősségére sem, mivel ebből később nagyon komoly perek származhatnak!

A felméréskor minden esetben tisztázandó kérdés a lakás elektromos hálózatának állapota, mivel még mindig gyakran találkozunk alumínium vezetékekkel és korszerűtlen megszakítókkal, amelyek már a klíma kiépítése előtt sem tudták a lakás elektromos ellátását megfelelően biztosítani. Ilyen esetben szükség lehet villanyszerelő bevonására, vagy éppen a rendszer bővítésére, átépítésére is.

 

Családi ház


Családi ház esetében a legegyszerűbb a helyzet: szinte bárhová helyezhető a berendezés, kivéve, ha a helyi szabályozás nem engedélyezi az utcafronti megjelenést. Mivel sok a lehetőség, így itt a legkönnyebb megtalálni a kompromisszumos megoldást.

Emeletes családi házaknál gyakori kérés, hogy helyezzük el a beltéri egységet a lépcsőfeljáróban, és majd az hűti a felső és alsó szintet is. Ez cseppet sem praktikus megoldás, mivel a hideg levegő a fajsúlyánál fogva lefelé vándorol, így kizárólag az alsó szinten lesz érezhető a hatása; sőt, ha a lépcső lefelé még a pincébe is vezet, akkor a hideg levegő oda vándorol majd a lakótér helyett.

A kétszintes házaknál mindenképpen felülről kell megkezdeni a hűtés kiépítését, mert optimális esetben a fenti szinten bekapcsolt légkondicionálók képesek a lenti szintre is érezhető hatást gyakorolni. Természetesen napsütötte, nagy üvegfelületekkel ellátott nappalikat csak a lakás megfelelő, legmelegebb pontján elhelyezett berendezés tud lehűteni - és itt még a kiegészítő árnyékolásra is szükség lehet.

A családi házak, társas házak tetőtere már problémásabb, mivel ha nem szerelhető oldalfalra a kültéri egység, úgy a tetőn kell elhelyezni azt, megbontva a szigetelést, cserepezést. Ehhez többször ipari alpinistát és tetőfedő szakembert kell bevonni, hogy profin elvégezhessük a munkát. Ha csak így oldható meg a klíma kiépítése, akkor ne várja meg vele a nyarat! A főszezon helyett az ilyen összetett beavatkozásokat sokkal költséghatékonyabb az elő- vagy utószezonban elvégeztetni, mivel akár többnapos munka is lehet egy komolyabb rendszer kiépítése. Előfordulhat az is, hogy a főszezonban nem talál kivitelezőt, aki a 60 fokos padlástérben nekiáll a szúrós üveggyapot szigeteléssel bajlódni, és kénytelen lesz kivárni a munkakezdéssel, amíg eljön az utószezon.

 

Panel lakások


Panel esetében rendszerint adottak a körülmények, nincsenek nagy bravúrok és kihívások sem, legfeljebb a betonvas erdő okozhat némi meglepetést, amin át kell küzdeni magát a fúrónak. Sok szerelővel ellentétben szeretem a panelt szerelni, mivel szép, tiszta munkát tudunk végezni, kiszámítható menetidőkkel. A legkomolyabb ipari eszközükkel dolgozunk, mivel csak így lehet ebben a kemény anyagban szerelni, de még ezeket is megviseli a panelfúrás, így rendszeresen pótolni kell az elfáradt eszközöket.

Gyakori kérdés: hogyan kerül ki a kültéri egység a homlokzatra a magasba állvány és alpintechnika nélkül?

A megoldás a kollégák jó kondíciója, amivel az egyik ablakból kihajolva felfúrják a konzolokat az ablak alá, majd kiemelik a kültéri egységet és a helyére szerelik. Nem veszélytelen és nem könnyű munka, de sajnos nincs másik alternatíva. Megjegyezném, hogy itt jelenthet problémát a túlságosan széles, utólagosan beépített ablakpárkány vagy az ablak elé szerelt konyhapult, mivel így már nem kivitelezhető az előbb leírt szerelési megoldás, nevezetesen nem lehet hozzáférni annyira az ablakhoz, hogy kinyúlva felszerelhető legyen a klíma kültéri egysége.

Panelok esetében, ha nem az erkélyre szerelünk általában, a cseppvíz elvezetése a szűk keresztmetszet, mivel nem csepeghet a járdára, lépcsőre stb., illetve magasabb szinten történő felszerelés esetén a kicsepegő víz a házak közötti légmozgás miatt az alsó szomszédok ablakán landol, ami konfliktusokat hordozhat magában. Ha van terasz, akkor a kültéri egységet többnyire itt helyezzük el, a cseppvíz gyűjtése pedig vagy vödörben történik, vagy cserepes növényre irányítva.

Ha éppen nagyobb felújítás, átépítés zajlik a lakásban, akkor megoldható a cseppvíz elvezetése egy összefolyóba. Ebben az esetben viszont a bűzelzárásról kell gondoskodni, mivel a lefolyó csövezésén keresztül eláraszthatja a lakást a csatornabűz. 

A panel falakba nem véshető a csatornák csövezése, mivel ezek teherviselők is egyben. Csak statikus bevonásával dönthető el, melyik fal alkalmas átalakításra, és melyik nem, mert központi teherhordó.

A leggyakoribb szerelési megoldás az ablakon kihelyezett kültéri egység, és rögtön beállva a függöny vonalával egy síkban elhelyezett beltéri egység, kábelcsatornás elvezetéssel. (Képeket a galériában talál.)

Legrosszabb helyzetben a nyugati, délnyugati fekvésű lakások tulajdonosai vannak. Itt napnyugtáig folyamatosan melegíti a falakat a napsütés. Kánikulában a légkondi egész napos működésére is szükség lehet, hogy éjszakára elviselhető legyen a hőmérséklet. Praktikus a klímakészüléken felül még árnyékolókat is felszerelni, mivel ezekkel nagymértékben csökkenthető az energiafelhasználás, és sokkal kisebb lesz a hőingadozás a lakáson belül.

A panelekben - a viszonylag fiatal építésüknek köszönhetően - nem szokott elektromos probléma lenni a légkondicionáló működtetésével. Egy sima konnektoros becsatlakozással általában bőven elég a kapacitás; még biztosítékot sem kell cserélni hozzá, főleg egy korszerű, inverteres klíma esetében. 

Gyakorlati tapasztalat, hogy a szigetelt panelek ugyan egy héttel később melegednek fel a kánikulában, de ha már felforrósodtak, akkor az éjszaka folyamán sem fognak visszahűlni, ugyanis a hőszigetelés megtartja a vasbetonban a meleget.

Sok ügyfelünk a ház leszigetelése után kopogtatott be hozzánk, mivel eddig éjszaka lehűlt a lakása, most meg a szigetelés a meleg napokon visszafelé dolgozik, és hőtárolós kályhává változtatja a légteret. Az ablakon belépő magasabb spektrumú infrasugarak nem képesek a szigetelésen kilépni. Így nemcsak télen csökkentik a falazat hőveszteségét, hanem nyáron is bent marad a meleg a lakásban.

 

Alpintechnikás telepítések, tűzfalak, tetők, homlokzatok


Számos esetben a klíma telepítése életveszélyes, vagy normál szerelési módokkal nem megközelíthető helyeken történik, ebben az esetben képzett és engedélyekkel rendelkező ipari alpinista bevonásával végezzük el a szerelést, aki a megfelelő felszereléssel és biztonságosan tudja elvégezni a munkát.

Amikor egy felmérés során azt látom, hogy a szerelés csak alpintechnikával kivitelezhető felveszem a kapcsolatot alpinista kollégánkkal, aki egy megbeszélt időpontban megnézi a helyszint, és eldönti a biztonságos kivitelezéshez szükséges megoldásokat. Mivel én magam nem vagyok alpinista így neki kell eldöntenie mennyire vállalható a kockázat és hol vannak a tetőn olyan kikötési pontok ahonnan biztonságosan elérhető a munka helyszíne. A lakások tulajdonosai gyakran alábecsülik ennek a biztonsági intézkedésnek a fontosságát, mondván, hogy a tetőre ők is kimentek már egyszer és nem olyan vészes, viszont más kérdés egy percre megcsodálni a panorámát és megint más a tetőt megbontva felszerelni egy 40 kilós kültéri egységet.

Mivel Kft-ként dolgozunk és nem egyszemélyes vállalkozásként, aki dönthet úgy, hogy ő bizony nem fél 5 emelet magasban egy tetőn dolgozni és vállalja ennek a kockázatait, nekem a dolgozóinkért is felelős döntést kell hozni, amelyik munka veszélyes azt a szerelést specialistára bízzuk.

Általános tanácsként azt javaslom, hogy ha valakinek kizárólag ilyen típusú szereléssel oldható meg a klimatizálás, akkor ne várja meg a kánikulát és a főszezont vele, mert nem lesz klímás szakember, aki a dömpingben nekiáll egy többnapos előkészítést igényelő munkának! Az ilyen veszélyes és hosszabb kivitelezést igénylő munkákat szezonon kívül érdemes megrendelni, mivel jóval olcsóbban és hatékonyabban tudunk ilyenkor dolgozni.

A normál szerelési magasság, ami létráról még megoldható, körülbelül 6 méter. Az ennél magasabb kültéri elhelyezéskor állványozást, alpinistát vagy kosaras darut kell biztosítani a szereléshez.

A kültéri extrém helyre, tűzfalra történő telepítésekor azzal is kalkulálni kell, hogy meghibásodás, karbantartás esetén ugyanezekre a megoldásokra lesz majd újra szükség. Ezért, ha van más megoldás, nem érdemes a kültéri egységet megközelíthetetlen helyre felrakatni, mert később jelentős költségekkel jár a legegyszerűbb javítás is!

 

Állványozás

 

Cégünk rendelkezik saját állványzattal, amivel 8 méteres magasságig kényelmesen felszerelhőek a klímaberendezések. Az állványzat és állványozás külön tétel az árajánlatban mivel elég körülményes a mozgatás és időigényes az összeszerelése is az állványzatnak. Speciális esetekben csak erről szerelhető fel a klíma, ha nagyobb berendezésről van szó és gyakran akár több napos munka lehet a szerelés. A főszezonban nem vállunk el állványos szerelést mivel minden kapacitásunkat a hagyományos és egyszerűbb kivitelezésre fordítjuk. A nyári kánikulában rendkívül embertpróbáló feladat a klímaszerelés és nem nehezítem ezt még a kollégáknak nagy magasságban végzett állványos munkával is.Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ajánlatkérés

Kérje ajánlatunkat  INGYENES előzetes helyszíni felméréssel! 

Klímaszerelés AKCIÓ május 31-ig!

Bruttó 90.000Ft-ért

(2 méter csövezésig)

Adatkezelési és adatvédelmi tájékoztatónkat, ellenkező esetben nem tud regisztrálni, sem árajánlatot kérni.

 
Szeretnék segítséget és konkrét támpontokat adni Önnek a klímaberendezés beszerzése, felszerelése kapcsán felmerülő gyakori kérdésekre, hogy elég információval rendelkezzen a vásárlás előtt. Ha még nem volt klímaberendezése...
Bővebben
A legfontosabbal kezdeném: soha ne vásároljon ismeretlen márkát! Akkor sem ha klímaszerelő ajánlja Önnek! Miért? Sokszor tapasztalom, hogy kizárólag üzleti érdekből ajánlanak olyan klímákat az érdeklődőnek amelyek teljesen...
Bővebben

Kapcsolódó cikkek:

Hőszivattyúról máshogyan. Kezdjük az elején, a cikk írójaként tizenéve fűtök levegő- víz hőszivattyúval otthon, tehát a korai felhasználók között szereztem tapasztalatokat és pro és kontra igyekszem felsorolni az előnyöket és hátrányokat mellette és ellene is egyaránt.
Tovább
Általában évente egyszer tartjuk karban ügyfeleink klímáját, egy két speciális esettől eltekintve. Van olyan berendezés, amelyet a környék adottságai miatt évente kettő vagy akár több alkalommal is tisztítanunk kell mivel rendkívül gyorsan elszennyeződik a berendezés és...
Tovább
Egy klímaszerelő vállalkozás vezetőjeként mindig érdemes tudni, hogy tulajdonképpen milyen korcsoportoknak és ügyfélkörnek dolgozunk, milyen megoldásokra van szükség és mit tanácsoljunk, amivel az ügyfélnek legjobban kiszolgáljuk az igényeit. Bemutatnám ügyfeleinket az...
Tovább