Gáztöltés Budaklíma szakértelem

Kérjen ajánlatot!

×
phone KATTINTSON
mail KATTINTSON

Gáztöltés- amit érdemes tudni róla.

A szezon közeledtével mindig élénkül a javítás- karbantartás utáni érdeklődés és főleg a legkomolyabb kánikulában napi szinten kapunk megkeresést, hogy vállalunk e nem általunk szerelt klímában gáztöltést.

Általában hozzánk is már akkor jutnak el, amikor volt pár sikertelen próbálkozás, kifizettek érte többtízezer forintot és nem sikerült a javítási kísérlet, megoldást keresnek a problémára és végig hívjak vele a várost- sikertelenül.

gáztöltés

Mi az oka ennek?

A klímákban nem üzemszerű, hogy gázt kell töltögetni bele, főleg nem szezonról szezonra, mégis egy elterjedt vélekedés, hogy ha baja van a klímának, nem hűt, akkor egyszerű gáztöltéssel megoldható a probléma és visszaáll a normál működés.

A klímák jól felszerelve, megfelelő anyagokat használva és megfelelő minőségű berendezést feltételezve ugyanis nem igénylik a gáztöltést, akár teljes élettartamukban 10-15 év, de akár 20 is lehet, végig üzemelnek gázveszteség nélkül mivel tömített, gáztömör a rendszer.

Tehát ahol évenkénti, akár több töltögetéssel találkozunk ott biztosak lehetünk benne, hogy műszaki problémával állunk szemben, akár olyannal, ami gazdaságtalanná teszi a javítást, de főleg a folyamatos gáztöltést.

Egy klíma gázzal történő feltöltése piaci áron 30.000-60.000Ft között mozog, ami függ a mennyiségtől, de inkább a szerelés szezonalításától és a klíma elérhetőségétől. Értelemszerűen egy tetőre felszerelt, alpintechnikával megközelíthető klíma szervizelése ennek a többszöröse is lehet, mivel minden felszerelést és magát a szerelőt is köteles biztosítással kell a feladat idejére ellátni, ami jelentős időtényező a kockázat mellett.

Feltételezve egy sima, általános és könnyen elérhető kültéri egységet úgy számoljunk mondjuk a szezonban 50.000Ft-os árral, ami azt jelenti, hogy jön egy szerelő, hozza a hűtőközeget, végez egy nitrogénes nyomáspróbát, valamennyit vákuumol, megvárja az eredményt és mérleggel betölti a gyári töltetét a gépnek, meghúzza a csatlakozókat és indul a reménykedés, hogy kihúzza a gép a nyarat. A hivatalos protokoll szerint 24 órára kellene nyomás alatt tartani a gépet és csak utána folytatódhatna a javítás, de ugyan melyik szerelő fogja nyáron így elvégezni a javítást?

 

 

 Akár lehetne is örülni a fenti összegnek és eredménynek, ha tudjuk, hogy tartós és sikeres volt a javítás, de sajnos pont innen gördülnek tovább a problémák. Ugyanis a gáz elment a gépből, valahol, valamiért. Ez a gázszivárgás lehet annyira csekély, hogy egy rövid vákuumolással, nitrogénes nyomáspróbával nem detektálható, sőt, még a szivárgást érzékelő műszerek sem mutatják ki, mivel annyira apró résen távozik el- sokszor csak hetek alatt- a klímából, hogy csak a hűtési képesség megszűnésével lesz újra nyilvánvaló, hogy eddig tartott a működés, megint rossz a klíma és ismét lehet szerelőt keresgélni, aki hajlandó a javítással próbálkozni a nyár kellős közepén. Gondolom nem kell ecsetelnem milyen esélyekkel lehet szerelőt találni a feladatra.

 

Mit tehet az ügyfél?

Az első és legfontosabb, ha tudjuk már egy tavalyi nyár alapján, hogy problémás a berendezésünk, gázvesztéssel működik, akkor még a télen- tavasszal érdemes letesztelni a működését, akár fűtési üzemmódban próbára tenni, hogy teszi a dolgát vagy sem. A fűtéssel történő teszt tökéletes erre a célra mivel jóval magasabb üzemi nyomáson dolgozik ilyenkor a klíma és ha nem fűt akkor hűteni sem fog majd a nyáron.

Tehát teszteljük le télen a berendezést, amikor azt látjuk, hogy bizony nem működik megfelelően akkor kell a szerelőt kihívni és átbeszélni vele a lehetőségeket a folytatásra.

 

Milyen szempontokat érdemes mérlegelni?

A klíma élettartam általában 10-15 év, egyes típusok akár 20 évig is problémamentesen működnek, jellemzően a minőségibb berendezéseket gyártó cégek klímái. Tehát ezen a skálán kell a gépet elhelyezni és mérlegelni, hogy a javítással vagy a cserével járunk jobban. Nehezíti a kalkulációt, hogy a javítás minősége és tartóssága nem belátható és csak tippelni lehet mennyire lesz kidobott összeg akár már az első felesleges 50.000Ft-os gáztöltés, vagy mennyi időt nyerünk vele, napokat, heteket, egy évet, nem tudni. Egy tartós javításhoz- amennyiben nem teljesen nyilvánvaló, hogy egy rossz peremezés a csövön, vagy rosszul meghúzott csavar okozta a gázszivárgást- ha maga a géptestben, elpárologtatókon van a lyuk- a klímát le kell szerelni és műhelyben elvégezni a protokoll szerinti vizsgálatot aminek simán lehet az eredménye, hogy igen, megvan a lyuk a hőcserélőn de bizony többe kerül a leves mint a hús, az alkatrész beszerzése, forrasztás, feltöltés, egy új klíma ára és akkor még mindig csak van egy használt, több éves, javított gépünk.

 

Javaslatom erre az esetre.

Első körben történjen meg a klíma átvizsgálása és ha a szerelői szemle alapján nem egy laza kötés, csavarozási, peremezési hiba miatt szökött el a gáz akkor érdemes a berendezés életkorát és minőségét mérlegelni, hogy megéri egyáltalán az 50.000Ft-os gáztöltés vagy sem, inkább legyen ez a pénz már beletéve egy új klíma vásárlásába, mert gazdaságtalan javítani a régit. Általánosan az 5-6 éves minőségi klímák még megérdemelnek egy javítási kísérletet, az idősebb és főleg noname gépeknél viszont jelentős a kockázata, hogy maga a klíma szerelvények gyenge minősége okozza a gázszivárgást és csak napokat, heteket nyerünk majd egy gáztöltéssel, kidobott pénz volt a javítás.

Egyes típusok esetében kapásból tudjuk, hogy igen, ez a gyártmány, ennyi idősen elkezdni elengedni a hűtőközeget és innentől már csak az évenkénti töltögetéssel lehet a működést biztosítani, ami nagy pazarlás és rendkívüli módon környezetkárosító is egyben. Arról nem is beszélve, hogy mikor máskor, mint a nyár kellős közepén megy el a hűtés amikor szinte megoldhatatlan egy hatékony szervizelés, vagy egyáltalán javítás.

 

Összegzés.

Minden esetben szezonon kívül történjen meg időben egy karbantartás, üzemi próba, hogy a klíma esetleges hibája ne a szezon közepén, az első kánikulai beindításkor derüljön csak ki. Így lesz idő a megfelelő javításra, vagy ha már nem gazdaságos a fent leírtak szerint, akkor e berendezés cseréjére és nem az utolsó pillanatban kell egy éppen ráérő szerelőcsapatot megbízni a munkával, jóval drágábban mintha ez a koratavaszi vagy őszi időszakban történik meg.

Budaklíma.

Bata JózsefHa tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ajánlatkérés

Kérje ajánlatunkat  INGYENES előzetes helyszíni felméréssel! 

Klímaszerelés AKCIÓ május 31-ig!

Bruttó 90.000Ft-ért

(2 méter csövezésig)

Adatkezelési és adatvédelmi tájékoztatónkat, ellenkező esetben nem tud regisztrálni, sem árajánlatot kérni.

 
Szeretnék segítséget és konkrét támpontokat adni Önnek a klímaberendezés beszerzése, felszerelése kapcsán felmerülő gyakori kérdésekre, hogy elég információval rendelkezzen a vásárlás előtt. Ha még nem volt klímaberendezése...
Bővebben
A legfontosabbal kezdeném: soha ne vásároljon ismeretlen márkát! Akkor sem ha klímaszerelő ajánlja Önnek! Miért? Sokszor tapasztalom, hogy kizárólag üzleti érdekből ajánlanak olyan klímákat az érdeklődőnek amelyek teljesen...
Bővebben

Kapcsolódó cikkek:

A zöldenergia elterjedésének és a kormányzati támogatásnak is köszönhetően egyre többen érdeklődnek a lakásuk/házuk fűtési rendszerének korszerűsítése és megújuló energiákkal történő fűtése/ hűtése iránt. Cikkükben szeretnénk segíteni a fűtési lehetőségek...
Tovább
Hőszivattyúról máshogyan. Kezdjük az elején, a cikk írójaként tizenéve fűtök levegő- víz hőszivattyúval otthon, tehát a korai felhasználók között szereztem tapasztalatokat és pro és kontra igyekszem felsorolni az előnyöket és hátrányokat mellette és ellene is egyaránt.
Tovább
Általában évente egyszer tartjuk karban ügyfeleink klímáját, egy két speciális esettől eltekintve. Van olyan berendezés, amelyet a környék adottságai miatt évente kettő vagy akár több alkalommal is tisztítanunk kell mivel rendkívül gyorsan elszennyeződik a berendezés és...
Tovább
Marketing tanácsadás, SEO, honlapkészítés: Marketing Professzorok