Klíma karbantartás - Miért van rá szükség? A BudaKlíma segít Önnek!

Kérjen ajánlatot!

×
phone KATTINTSON
mail KATTINTSON

Miért van szükség a klíma karbantartására?

A hűtési szezon alatti működtetés során a klímaberendezés jelentős mennyiségű, a levegőben megtalálható szennyeződést szív magába. A split klíma beltéri egységében különböző szűrők, ionizátorok találhatók, melyek feladata a szennyeződések, pollenek, házi por és atkák kiszűrése, hogy a levegő minőségét mintegy légtisztító berendezésként folyamatosan kondicionálja, javítsa, ezáltal is fokozva a lakásunk komfortérzetét a nyári kánikulában.

Klíma karbantartás

Ha tüzetesebben megvizsgáljuk a klímaberendezésünk beltéri egységét, akkor láthatjuk, hogy egy egyszerű, viszonylag finom porszűrő takarja a hőcserélő teljes felületét. Ezen a szűrőn a nagyobb szemcséjű por és szöszök fennakadnak, viszont a finomabb szennyeződések átjutnak rajta és egy részük távozik a lakásból a cseppvízzel.  A maradék pedig biofilmet hoz létre a hőcserélőn és a klíma cseppvíztálcájában.

 

A hőcserélőn kicsapódó nedvességen ez az apró méretű, szerves anyagokból álló szennyeződés megtapadhat, és ha nem tisztítjuk, kezeljük, akkor melegágya lehet a különböző gombáknak, penésznek, baktériumoknak. A legionella betegségnek egy szennyezett klímaberendezés által előidézett súlyos tüdőgyulladás adta a nevét, amikor egy szállodában tömegesen betegedtek meg a nem karbantartott klíma által közvetített levegőtől.

 

Az elhanyagolt, nem szakszerűen és a kellő rendszerességgel tisztított split klíma beltéri egységek belső felületén, ventilátorán, csepptálcájában lerakódott szennyeződésen a párás, sötét környezetben kialakulnak a baktérium-, gomba-, penésztelepek, melyek a készülék elindításakor, működésekor a helyiség levegőjébe juttatják a kórokozók hadát, majd onnan a szemünkbe, orrunkba, tüdőnkbe jutva olyan légúti betegségek kialakulásának kockázatát növelik, mint az allergia, asztma, legionellózis stb.

 

 

Az így kialakult penészréteg rendkívül erősen allergén port kever a hűtendő levegőhöz. A klíma bekapcsolásakor a következő allergiás reakciókat észlelhetjük: vörös, égő szem, tüsszögés, köhögés, súlyosabb esetben pedig légszomj. Ezt a jelenséget hívhatjuk klímaallergiának is, ami minden esetben a karbantartás mellőzésével alakul ki az idők során. A hűtött levegő egy megfelelően karbantartott klímaberendezés esetében nem okoz semmiféle allergiás tünetet, csakis a levegőbe kevert mikroszkopikus spórák és allergén szerves anyagok jelenléte.

 

 

A split klíma szakszerű tisztítása megakadályozza, hogy a készülékben egyébként legtöbbször ideális életkörülményekre lelő mikroorganizmusok megtelepedjenek, elszaporodjanak, és a berendezések által folyamatosan keringetésre kerüljenek az anyagcseréjük melléktermékeivel együtt a beltéri levegőben. A legelterjedtebb (penész)gomba fajok (aspergillus, penicillum) mellett baktériumok is megjelennek a beltéri egységek hűtőbordáin kialakuló vékony filmrétegen, illetve a csepegővíz-tálcán. A legismertebb, kifejezetten a légkondicionálókhoz köthető baktériumtörzs a legionella, amely atípusos tüdőgyulladást okozhat.

 

 

Nagyon fontos szempont még a klíma karbantartásának megfelelő időzítése, mivel az első kánikulai napokon Budapesten és környékén tízezrével indítják be egyszerre a klímákat, és bizony rengeteg hívást kapnak a klímaszereléssel foglalkozó cégek. Az apróbb hibáktól kezdve, amikor csak eldugult egy cseppvízcső, akár a legkomolyabbakig, ahol kompletten kell cserélni a berendezést, bármi előfordulhat. Jellemzően a klíma gázzal való feltöltése a sláger, mivel nagyon sok régebbi berendezésből a tél folyamán észerevétlenül elszivárgott a hűtőközeg és csak az első beindításkor derül ki, hogy nem hűt megfelelően a berendezés.

 

 

Ezekben a napokban klímaszerelőt találni képtelenség, mivel olyan mennyiségű javítás zúdul a cégekre, hogy a nem általuk szerelt klímaberendezések tulajdonosai sokszor napokig, hetekig is várakozni kényszerülnek a kánikulában, mire a szakember elhárítja a meghibásodást, vagy kifizeti a jelentős felárat, amit az ekkor aktivizálódó kalóz cégek, vállalkozók sápszerűen beszednek egy kiszállásért.

 

 

Nem elhanyagolható érv a kora tavaszi karbantartás mellett az sem, hogy ha bármilyen meghibásodást észlelünk a klímánál, akkor van idő a szükséges alkatrész tbeszerezni és a javítást elvégezni még a kánikulai időszak beköszönte előtt. Az időben elvégzett szakszerű klímakarbantartással nagyon sok felesleges kiadást és kellemtlenséget megelőzhetnek az ügyfelek, a szezont pedig egy kitisztított, fertőtlenített és műszakilag rendben lévő légkondicionálóval várhatják.

 

A split klíma beltéri egységek tisztításának menete:

 

  • Elsődleges porszűrők portalanítása, folyóvizes lemosása
  • Különböző szűrőbetétek lemosása
  • A hőcserélő gőztisztítóval történő tisztítása, fertőtlenítése
  • A nagyon elkoszolódott készülék teljes szétszerelése, tisztítása
  • Vegyszeres kezelés, fertőtlenítés; a baktérium-, penész-, gombatelepek kialakulásának megelőzése

 

 

A kültéri egység ellenőrzése:

 

  • Helyszíntől és szennyezettségtől függően: sűrített levegős vagy kefés tisztítás 
  • Csatlakozók ellenőrzése
  • Kültéri egység hőcserélőjének átmosása


Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ajánlatkérés

Kérje ajánlatunkat  INGYENES előzetes helyszíni felméréssel! 

Klímaszerelés AKCIÓ november 30-ig!

Bruttó 80.000Ft-ért

(2 méter csövezésig)

Adatkezelési és adatvédelmi tájékoztatónkat, ellenkező esetben nem tud regisztrálni, sem árajánlatot kérni.

 
Szeretnék segítséget és konkrét támpontokat adni Önnek a klímaberendezés beszerzése, felszerelése kapcsán felmerülő gyakori kérdésekre, hogy elég információval rendelkezzen a vásárlás előtt. Ha még nem volt klímaberendezése...
Bővebben
A legfontosabbal kezdeném: soha ne vásároljon ismeretlen márkát! Akkor sem ha klímaszerelő ajánlja Önnek! Miért? Sokszor tapasztalom, hogy kizárólag üzleti érdekből ajánlanak olyan klímákat az érdeklődőnek amelyek teljesen...
Bővebben

Kapcsolódó cikkek:

Általában évente egyszer tartjuk karban ügyfeleink klímáját, egy két speciális esettől eltekintve. Van olyan berendezés, amelyet a környék adottságai miatt évente kettő vagy akár több alkalommal is tisztítanunk kell mivel rendkívül gyorsan elszennyeződik a berendezés és...
Tovább
A nyár közepén az alábbi hívás érkezett be hozzám: “Üdvözlöm Bata Úr, azért kerestem meg Önöket mert szeretnék klímát a lakásomba és emlékszem még arra, hogy tizenéve Önök szerelték az XY nagykövetségen is a klímát amikor ott dolgoztam. Hát az milyen egy...
Tovább
Új, csomagolás sérült Samsung termékek kiárusítása, féláron, harmadáron! Hőszivattyúk Légcsatornás klímák Multi klímák Mono klímák VRF rendszerek Érdeklődni: Bata Balázs +36209996999 ; bata.balazs@budaklima.hu
Tovább