Klíma karbantartás - Miért van rá szükség? A BudaKlíma segít Önnek!

Kérjen ajánlatot!

×
phone KATTINTSON
mail KATTINTSON

Miért van szükség a klíma karbantartására?

A hűtési szezon alatti működtetés során a klímaberendezés jelentős mennyiségű, a levegőben megtalálható szennyeződést szív magába. A split klíma beltéri egységében különböző szűrők, ionizátorok találhatók, melyek feladata a szennyeződések, pollenek, házi por és atkák kiszűrése, hogy a levegő minőségét mintegy légtisztító berendezésként folyamatosan kondicionálja, javítsa, ezáltal is fokozva a lakásunk komfortérzetét a nyári kánikulában.

Klíma karbantartás

Ha tüzetesebben megvizsgáljuk a klímaberendezésünk beltéri egységét, akkor láthatjuk, hogy egy egyszerű, viszonylag finom porszűrő takarja a hőcserélő teljes felületét. Ezen a szűrőn a nagyobb szemcséjű por és szöszök fennakadnak, viszont a finomabb szennyeződések átjutnak rajta és egy részük távozik a lakásból a cseppvízzel.  A maradék pedig biofilmet hoz létre a hőcserélőn és a klíma cseppvíztálcájában.

 

A hőcserélőn kicsapódó nedvességen ez az apró méretű, szerves anyagokból álló szennyeződés megtapadhat, és ha nem tisztítjuk, kezeljük, akkor melegágya lehet a különböző gombáknak, penésznek, baktériumoknak. A legionella betegségnek egy szennyezett klímaberendezés által előidézett súlyos tüdőgyulladás adta a nevét, amikor egy szállodában tömegesen betegedtek meg a nem karbantartott klíma által közvetített levegőtől.

 

Az elhanyagolt, nem szakszerűen és a kellő rendszerességgel tisztított split klíma beltéri egységek belső felületén, ventilátorán, csepptálcájában lerakódott szennyeződésen a párás, sötét környezetben kialakulnak a baktérium-, gomba-, penésztelepek, melyek a készülék elindításakor, működésekor a helyiség levegőjébe juttatják a kórokozók hadát, majd onnan a szemünkbe, orrunkba, tüdőnkbe jutva olyan légúti betegségek kialakulásának kockázatát növelik, mint az allergia, asztma, legionellózis stb.

 

 

Az így kialakult penészréteg rendkívül erősen allergén port kever a hűtendő levegőhöz. A klíma bekapcsolásakor a következő allergiás reakciókat észlelhetjük: vörös, égő szem, tüsszögés, köhögés, súlyosabb esetben pedig légszomj. Ezt a jelenséget hívhatjuk klímaallergiának is, ami minden esetben a karbantartás mellőzésével alakul ki az idők során. A hűtött levegő egy megfelelően karbantartott klímaberendezés esetében nem okoz semmiféle allergiás tünetet, csakis a levegőbe kevert mikroszkopikus spórák és allergén szerves anyagok jelenléte.

 

 

A split klíma szakszerű tisztítása megakadályozza, hogy a készülékben egyébként legtöbbször ideális életkörülményekre lelő mikroorganizmusok megtelepedjenek, elszaporodjanak, és a berendezések által folyamatosan keringetésre kerüljenek az anyagcseréjük melléktermékeivel együtt a beltéri levegőben. A legelterjedtebb (penész)gomba fajok (aspergillus, penicillum) mellett baktériumok is megjelennek a beltéri egységek hűtőbordáin kialakuló vékony filmrétegen, illetve a csepegővíz-tálcán. A legismertebb, kifejezetten a légkondicionálókhoz köthető baktériumtörzs a legionella, amely atípusos tüdőgyulladást okozhat.

 

 

Nagyon fontos szempont még a klíma karbantartásának megfelelő időzítése, mivel az első kánikulai napokon Budapesten és környékén tízezrével indítják be egyszerre a klímákat, és bizony rengeteg hívást kapnak a klímaszereléssel foglalkozó cégek. Az apróbb hibáktól kezdve, amikor csak eldugult egy cseppvízcső, akár a legkomolyabbakig, ahol kompletten kell cserélni a berendezést, bármi előfordulhat. Jellemzően a klíma gázzal való feltöltése a sláger, mivel nagyon sok régebbi berendezésből a tél folyamán észerevétlenül elszivárgott a hűtőközeg és csak az első beindításkor derül ki, hogy nem hűt megfelelően a berendezés.

 

 

Ezekben a napokban klímaszerelőt találni képtelenség, mivel olyan mennyiségű javítás zúdul a cégekre, hogy a nem általuk szerelt klímaberendezések tulajdonosai sokszor napokig, hetekig is várakozni kényszerülnek a kánikulában, mire a szakember elhárítja a meghibásodást, vagy kifizeti a jelentős felárat, amit az ekkor aktivizálódó kalóz cégek, vállalkozók sápszerűen beszednek egy kiszállásért.

 

 

Nem elhanyagolható érv a kora tavaszi karbantartás mellett az sem, hogy ha bármilyen meghibásodást észlelünk a klímánál, akkor van idő a szükséges alkatrész tbeszerezni és a javítást elvégezni még a kánikulai időszak beköszönte előtt. Az időben elvégzett szakszerű klímakarbantartással nagyon sok felesleges kiadást és kellemtlenséget megelőzhetnek az ügyfelek, a szezont pedig egy kitisztított, fertőtlenített és műszakilag rendben lévő légkondicionálóval várhatják.

 

A split klíma beltéri egységek tisztításának menete:

 

  • Elsődleges porszűrők portalanítása, folyóvizes lemosása
  • Különböző szűrőbetétek lemosása
  • A hőcserélő gőztisztítóval történő tisztítása, fertőtlenítése
  • A nagyon elkoszolódott készülék teljes szétszerelése, tisztítása
  • Vegyszeres kezelés, fertőtlenítés; a baktérium-, penész-, gombatelepek kialakulásának megelőzése

 

 

A kültéri egység ellenőrzése:

 

  • Helyszíntől és szennyezettségtől függően: sűrített levegős vagy kefés tisztítás 
  • Csatlakozók ellenőrzése
  • Kültéri egység hőcserélőjének átmosása


Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ajánlatkérés

Kérje ajánlatunkat  INGYENES előzetes helyszíni felméréssel! 

Klímaszerelés AKCIÓ április 30-ig!

Bruttó 90.000Ft-ért

(2 méter csövezésig)

Adatkezelési és adatvédelmi tájékoztatónkat, ellenkező esetben nem tud regisztrálni, sem árajánlatot kérni.

 
Szeretnék segítséget és konkrét támpontokat adni Önnek a klímaberendezés beszerzése, felszerelése kapcsán felmerülő gyakori kérdésekre, hogy elég információval rendelkezzen a vásárlás előtt. Ha még nem volt klímaberendezése...
Bővebben
A legfontosabbal kezdeném: soha ne vásároljon ismeretlen márkát! Akkor sem ha klímaszerelő ajánlja Önnek! Miért? Sokszor tapasztalom, hogy kizárólag üzleti érdekből ajánlanak olyan klímákat az érdeklődőnek amelyek teljesen...
Bővebben

Kapcsolódó cikkek:

Hőszivattyúról máshogyan. Kezdjük az elején, a cikk írójaként tizenéve fűtök levegő- víz hőszivattyúval otthon, tehát a korai felhasználók között szereztem tapasztalatokat és pro és kontra igyekszem felsorolni az előnyöket és hátrányokat mellette és ellene is egyaránt.
Tovább
Általában évente egyszer tartjuk karban ügyfeleink klímáját, egy két speciális esettől eltekintve. Van olyan berendezés, amelyet a környék adottságai miatt évente kettő vagy akár több alkalommal is tisztítanunk kell mivel rendkívül gyorsan elszennyeződik a berendezés és...
Tovább
A nyár közepén az alábbi hívás érkezett be hozzám: “Üdvözlöm Bata Úr, azért kerestem meg Önöket mert szeretnék klímát a lakásomba és emlékszem még arra, hogy tizenéve Önök szerelték az XY nagykövetségen is a klímát amikor ott dolgoztam. Hát az milyen egy...
Tovább