Klímajavítás és a legjellemzőbb hibajelenségek

Kérjen ajánlatot!

×
phone KATTINTSON
mail KATTINTSON

Klímajavítás, hibajelenségek

A klímaberendezések rendkívül összetett és finoman beszabályozott berendezések, amelyeknek bírniuk kell a kültéri időjárás viszonyait és a tartós használatot is. A karbantartással meghosszabíthatjuk a klíma élettartamát és komfortosabbá tehetjük a használatát, de még így is előforfulhatnak meghibásodások. Nézzünk meg az alábbiakban pár jellemzőbb hibát és ezek javítását.

Klímajavítás

A klímákban keringő hűtőközeg mennyisége csökkenhet a használat során, mivel az alkatészek, műanyagok, tömítések elfáradhatnak és mikrosérülések keletkezhetnek rajta, amin keresztül csekély mennyiségű hűtőfolyadék párologhat el. Hogyan vesszük ezt észre? Az első jelenség a klíma teljesítményének csökkenése, amikor a kezünket a klíma elé tartva nem a megszokott hideget tapasztaljuk, hanem éppen csak hűt, vagy már szobai hömérsékletű levegőt keringtet a klímánk. Nagyon fontos tudni, hogy a hűtőközeg hiánya miatt az így használt klímát is tönkreteheti, tehát ne érjük be azzal, hogy így lassabban hűti le a lakást! Orvosolni kell a problémát! Amennyiben a klíma csöveire rálátunk, akkor feltűnhet az a jelenség, hogy fehér deresedés jelenik meg a rézcsövön, akár nagy melegben is. Ez szintén a gázhiány egyik tünete, illetve a klíma beltéri egységéből repkedő jégdarabok is a beltéri egység lefagyására, a nem megfelelő működésére utalnak. Ezekben az esetekben általában pár deka hűtőközegpótlással megjavítható a klíma működése, de nem üzemszerű, ha ezt évente pótoltatni kell. Egy jól felszerelt klímánál minimum 5 évente lehet szükség a hűtőközeg kismennyiségű pótlására, de minőségi berendezés esetén akár az egy évtizedes zavarmentes működés is elvárható!

 

 

Egyes típusoknál villogó ledek jelzik a nem megfelelő működést és a hűtőközeg hiányát, egy idő után pedig a kültéri egységek többnyire leállnak a túlmelegedéstől. Ilyenkor nem szabad újra és újra indítani a klímát, mert csak komolyabb kárt, esetleg kompresszor leégést okozhatunk ezzel.

 

 

A lakossági klímákban lévő hűtőközeg mennyisége általában 80-90 deka környékén az általános, tehát csekély mennyiségről van szó és emiatt pontos adagolás szükséges. A hosszabb hűtőkör esetén már a felszereléskor is rá kell tölteni a rendszerre, mivel csak így üzemel optimális tartományban a berendezés. A termikus viszonyok elég szűk határokon belül mozognak és már csekély eltérés sem a megfelelő működést eredményezi. A klíma hűtőközegének mennyiségét az inverteres klímáknál a nyomás alapján nem lehet pontosan megmérni a sarokszelepeknél, így az elpárologtató hőmérséklete adhat támpontot a szerelőnek, hogy mennyire üzemel megfelelően a klíma. A gáztöltést mindig típusazonos gázzal végezzük, teljes töltés esetén mérlegről adagolva a gyártó által előírt mennyiséget a klímába, a sarokszerelepen keresztül, vákuumolás és a légtömörség ellenőrzése után. 

 

 

Frissen felszerelt klíma esetében a kötések felülvizsgálata és javítása az elsődleges munkafolyamat, mivel a rézcsövek nem megfelelő peremezése, anyaghiba, rázkódás stb okozhat tömítetlenséget és a gázzal való feltöltés előtt mindenképpen szükséges kijavítani a hibát.

 

 

Több éve üzemelő klímáknál gyakoribb, de új felszerelésnél is előfordulhat, hogy rázkódik a klíma kültéri egysége és akár zakatoló hangot is adhat. A megoldást általában a gumibakok cseréje, vagy a klíma alatt a konzol megigazítása jelenti. Az elöregedett gumibakok elveszítik rugalmasságukat, vagy akár el is porladhatnak, így teljesen megszüntetve a csillapítást a klíma talpazatán. A gumibak cseréje viszonylag olcsón és gyorsan kivitelezhető, karbantartás alkalmával is kicseréljük, ha szükséges és már elkezdett zörögni miatta a klíma. A kompresszor meghibásodásának első fázísában is hasonló zörgő-kopogó hangot hallhatunk, így első hallásra könnyű összekeverni ezt a két hibajelenséget.

 

 

Nem okoz műszaki bonyodalmat, de rendkívül zavaró lehet a meglazult burkolati elemek zörgése, amit az elfáradt, kiesett lemezcsavarok okozhatnak a klíma kültéri egységének burkolatában. Rendszerint egy komolyabb hibát feltételezhetünk, mivel rendkívül disszonáns, vibráló lemezhangot hallunk, pedig csak pár csavar és egy kis igazítás szükséges a javításhoz.

 

 

Gyakori és a szükséges javításhoz képest bosszantó hiba a cseppvíz nem megfelelő kifolyása a klímából. Mint már írtam oldalunkon, a cseppvíz a hűtéskor képződik a klíma beltéri egységében, itt csapódik le a légköri nedvesség a hideg hőcserélőn. Ezt  a vizet vezetjük ki a szabadba a lakásból vagy kötjük be a lakáson belül egy bűzárrós szifonba. A cseppvíz egy nagyon apró cseppekből álló, lassan képződő folyadék, aminek igazán nincsen nyomása, mint a csapból folyó víznek, így egy apró szennyeződés, lerakódás is képes megakadályozni a klímából való kicsepegését.

 

 

Sokszor találkozunk a kivezető csőben bogarak által épített fészekkel, maradványokkal, a lakás levegőjéből kimosott szöszmöszökkel, növényi porcicákkal. A lakásban, padló alatti összefolyóban pedig haj, felmosórongy, szöszmösz, szappan lerakódások akadályozzák meg a víz elvezetését.

 

 

Az első tünete ennek a hibának, egyben a legkomolyabb is: folyik a víz a falon a beltéri egység alatt!

 

 

Ezért sem érdemes a klíma alatt műszaki cikket, festményt, bútort tárolni, mivel ez a hiba a leggondosabb kivitelezés mellett is előfordulhat, hiszen a klíma kivezető csöve többnyire a szabadba távozik, ahol már nincsen kellően védve az esetleges szennyeződéstől, bogaraktól. Többnyire a késő nyáron okozhat problémát az aktívabban tevékenykedő darazsak, amik fantáziát látnak egy szép csőszakaszban, ill a telelésre készülő bogarak, pókok szintén szívesen húzzák meg magukat egy klíma kivezető csövében. A karbantartás elmulasztásával rendszerint az első bekapcsolás okozhat meglepetést, amikor is a cső feltelítődése után a klíma beltéri egységénél kezd kifolyni a kondenzvíz és eláztatja a falat is. A probléma gyorsan orvosolható (lenne), ha éppen nem ilyenkor van a klímajavítások csúcsideje, mivel tízezres számban kapcsolják be egyszerre a klímákat és hetekre előre nem tudunk szabad időpontot adni. Van az a szekér, amire nem fér fel több széna, és a klímás cégek ebben az időszakban reggeltől estig dolgoznak, képtelenség még egy címre kimenni, aludni is kell valamikor.

 

 

A cseppvíz ellenőrzése éppen ezért rendkívül fontos a karbantartási időszakban (kora tavasszal), mivel komoly kárt okozhat a lakásban. Egy igazán apró javításról van szó, csak éppen ott kell lenni hozzá a szerelőnek időben.

 

 

 

Az elektromos meghibásodásokról nem írok most bővebben, ennek számos formája lehetséges, a kültéri és beltéri paneloktól, a kondenzátortól a nem megfelelő kötésekig, széles a paletta. Általában elég egyszerűen mutatkozik a hiba: villog egy hibakód a beltéri egységnél és nem működik a klíma, el sem indul. Időben érdemes feltárni az ilyen jellegű hibát és megkezdeni a javítást. A főszezonban hetekig vagy akár hónapokig is tarthat egy alkatrész beszerzése, ami komoly bosszúság a kánikulában. Arról nem is beszélve, hogy a legtöbb cég nem is vállal ebben az időszakban szervizelést olyan klímánál, amit nem ők telepítettek az ügyfélnél.Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ajánlatkérés

Kérje ajánlatunkat  INGYENES előzetes helyszíni felméréssel! 

Klímaszerelés AKCIÓ október 1-ig!

Bruttó 80.000Ft-ért

(2 méter csövezésig)

Adatkezelési és adatvédelmi tájékoztatónkat, ellenkező esetben nem tud regisztrálni, sem árajánlatot kérni.

 
Szeretnék segítséget és konkrét támpontokat adni Önnek a klímaberendezés beszerzése, felszerelése kapcsán felmerülő gyakori kérdésekre, hogy elég információval rendelkezzen a vásárlás előtt. Ha még nem volt klímaberendezése...
Bővebben
A legfontosabbal kezdeném: soha ne vásároljon ismeretlen márkát! Akkor sem ha klímaszerelő ajánlja Önnek! Miért? Sokszor tapasztalom, hogy kizárólag üzleti érdekből ajánlanak olyan klímákat az érdeklődőnek amelyek teljesen...
Bővebben

Kapcsolódó cikkek:

A nyár közepén az alábbi hívás érkezett be hozzám: “Üdvözlöm Bata Úr, azért kerestem meg Önöket mert szeretnék klímát a lakásomba és emlékszem még arra, hogy tizenéve Önök szerelték az XY nagykövetségen is a klímát amikor ott dolgoztam. Hát az milyen egy...
Tovább
Új, csomagolás sérült Samsung termékek kiárusítása, féláron, harmadáron! Hőszivattyúk Légcsatornás klímák Multi klímák Mono klímák VRF rendszerek Érdeklődni: Bata Balázs +36209996999 ; bata.balazs@budaklima.hu
Tovább
A szezon közeledtével mindig élénkül a javítás- karbantartás utáni érdeklődés és főleg a legkomolyabb kánikulában napi szinten kapunk megkeresést, hogy vállalunk e nem általunk szerelt klímában gáztöltést. Általában hozzánk is már akkor jutnak el, amikor volt pár...
Tovább