Klímajavítás és a legjellemzőbb hibajelenségek

Kérjen ajánlatot!

×
phone KATTINTSON
mail KATTINTSON

Klímajavítás, hibajelenségek

A klímaberendezések rendkívül összetett és finoman beszabályozott berendezések, amelyeknek bírniuk kell a kültéri időjárás viszonyait és a tartós használatot is. A karbantartással meghosszabíthatjuk a klíma élettartamát és komfortosabbá tehetjük a használatát, de még így is előforfulhatnak meghibásodások. Nézzünk meg az alábbiakban pár jellemzőbb hibát és ezek javítását.

Klímajavítás

A klímákban keringő hűtőközeg mennyisége csökkenhet a használat során, mivel az alkatészek, műanyagok, tömítések elfáradhatnak és mikrosérülések keletkezhetnek rajta, amin keresztül csekély mennyiségű hűtőfolyadék párologhat el. Hogyan vesszük ezt észre? Az első jelenség a klíma teljesítményének csökkenése, amikor a kezünket a klíma elé tartva nem a megszokott hideget tapasztaljuk, hanem éppen csak hűt, vagy már szobai hömérsékletű levegőt keringtet a klímánk. Nagyon fontos tudni, hogy a hűtőközeg hiánya miatt az így használt klímát is tönkreteheti, tehát ne érjük be azzal, hogy így lassabban hűti le a lakást! Orvosolni kell a problémát! Amennyiben a klíma csöveire rálátunk, akkor feltűnhet az a jelenség, hogy fehér deresedés jelenik meg a rézcsövön, akár nagy melegben is. Ez szintén a gázhiány egyik tünete, illetve a klíma beltéri egységéből repkedő jégdarabok is a beltéri egység lefagyására, a nem megfelelő működésére utalnak. Ezekben az esetekben általában pár deka hűtőközegpótlással megjavítható a klíma működése, de nem üzemszerű, ha ezt évente pótoltatni kell. Egy jól felszerelt klímánál minimum 5 évente lehet szükség a hűtőközeg kismennyiségű pótlására, de minőségi berendezés esetén akár az egy évtizedes zavarmentes működés is elvárható!

 

 

Egyes típusoknál villogó ledek jelzik a nem megfelelő működést és a hűtőközeg hiányát, egy idő után pedig a kültéri egységek többnyire leállnak a túlmelegedéstől. Ilyenkor nem szabad újra és újra indítani a klímát, mert csak komolyabb kárt, esetleg kompresszor leégést okozhatunk ezzel.

 

 

A lakossági klímákban lévő hűtőközeg mennyisége általában 80-90 deka környékén az általános, tehát csekély mennyiségről van szó és emiatt pontos adagolás szükséges. A hosszabb hűtőkör esetén már a felszereléskor is rá kell tölteni a rendszerre, mivel csak így üzemel optimális tartományban a berendezés. A termikus viszonyok elég szűk határokon belül mozognak és már csekély eltérés sem a megfelelő működést eredményezi. A klíma hűtőközegének mennyiségét az inverteres klímáknál a nyomás alapján nem lehet pontosan megmérni a sarokszelepeknél, így az elpárologtató hőmérséklete adhat támpontot a szerelőnek, hogy mennyire üzemel megfelelően a klíma. A gáztöltést mindig típusazonos gázzal végezzük, teljes töltés esetén mérlegről adagolva a gyártó által előírt mennyiséget a klímába, a sarokszerelepen keresztül, vákuumolás és a légtömörség ellenőrzése után. 

 

 

Frissen felszerelt klíma esetében a kötések felülvizsgálata és javítása az elsődleges munkafolyamat, mivel a rézcsövek nem megfelelő peremezése, anyaghiba, rázkódás stb okozhat tömítetlenséget és a gázzal való feltöltés előtt mindenképpen szükséges kijavítani a hibát.

 

 

Több éve üzemelő klímáknál gyakoribb, de új felszerelésnél is előfordulhat, hogy rázkódik a klíma kültéri egysége és akár zakatoló hangot is adhat. A megoldást általában a gumibakok cseréje, vagy a klíma alatt a konzol megigazítása jelenti. Az elöregedett gumibakok elveszítik rugalmasságukat, vagy akár el is porladhatnak, így teljesen megszüntetve a csillapítást a klíma talpazatán. A gumibak cseréje viszonylag olcsón és gyorsan kivitelezhető, karbantartás alkalmával is kicseréljük, ha szükséges és már elkezdett zörögni miatta a klíma. A kompresszor meghibásodásának első fázísában is hasonló zörgő-kopogó hangot hallhatunk, így első hallásra könnyű összekeverni ezt a két hibajelenséget.

 

 

Nem okoz műszaki bonyodalmat, de rendkívül zavaró lehet a meglazult burkolati elemek zörgése, amit az elfáradt, kiesett lemezcsavarok okozhatnak a klíma kültéri egységének burkolatában. Rendszerint egy komolyabb hibát feltételezhetünk, mivel rendkívül disszonáns, vibráló lemezhangot hallunk, pedig csak pár csavar és egy kis igazítás szükséges a javításhoz.

 

 

Gyakori és a szükséges javításhoz képest bosszantó hiba a cseppvíz nem megfelelő kifolyása a klímából. Mint már írtam oldalunkon, a cseppvíz a hűtéskor képződik a klíma beltéri egységében, itt csapódik le a légköri nedvesség a hideg hőcserélőn. Ezt  a vizet vezetjük ki a szabadba a lakásból vagy kötjük be a lakáson belül egy bűzárrós szifonba. A cseppvíz egy nagyon apró cseppekből álló, lassan képződő folyadék, aminek igazán nincsen nyomása, mint a csapból folyó víznek, így egy apró szennyeződés, lerakódás is képes megakadályozni a klímából való kicsepegését.

 

 

Sokszor találkozunk a kivezető csőben bogarak által épített fészekkel, maradványokkal, a lakás levegőjéből kimosott szöszmöszökkel, növényi porcicákkal. A lakásban, padló alatti összefolyóban pedig haj, felmosórongy, szöszmösz, szappan lerakódások akadályozzák meg a víz elvezetését.

 

 

Az első tünete ennek a hibának, egyben a legkomolyabb is: folyik a víz a falon a beltéri egység alatt!

 

 

Ezért sem érdemes a klíma alatt műszaki cikket, festményt, bútort tárolni, mivel ez a hiba a leggondosabb kivitelezés mellett is előfordulhat, hiszen a klíma kivezető csöve többnyire a szabadba távozik, ahol már nincsen kellően védve az esetleges szennyeződéstől, bogaraktól. Többnyire a késő nyáron okozhat problémát az aktívabban tevékenykedő darazsak, amik fantáziát látnak egy szép csőszakaszban, ill a telelésre készülő bogarak, pókok szintén szívesen húzzák meg magukat egy klíma kivezető csövében. A karbantartás elmulasztásával rendszerint az első bekapcsolás okozhat meglepetést, amikor is a cső feltelítődése után a klíma beltéri egységénél kezd kifolyni a kondenzvíz és eláztatja a falat is. A probléma gyorsan orvosolható (lenne), ha éppen nem ilyenkor van a klímajavítások csúcsideje, mivel tízezres számban kapcsolják be egyszerre a klímákat és hetekre előre nem tudunk szabad időpontot adni. Van az a szekér, amire nem fér fel több széna, és a klímás cégek ebben az időszakban reggeltől estig dolgoznak, képtelenség még egy címre kimenni, aludni is kell valamikor.

 

 

A cseppvíz ellenőrzése éppen ezért rendkívül fontos a karbantartási időszakban (kora tavasszal), mivel komoly kárt okozhat a lakásban. Egy igazán apró javításról van szó, csak éppen ott kell lenni hozzá a szerelőnek időben.

 

 

 

Az elektromos meghibásodásokról nem írok most bővebben, ennek számos formája lehetséges, a kültéri és beltéri paneloktól, a kondenzátortól a nem megfelelő kötésekig, széles a paletta. Általában elég egyszerűen mutatkozik a hiba: villog egy hibakód a beltéri egységnél és nem működik a klíma, el sem indul. Időben érdemes feltárni az ilyen jellegű hibát és megkezdeni a javítást. A főszezonban hetekig vagy akár hónapokig is tarthat egy alkatrész beszerzése, ami komoly bosszúság a kánikulában. Arról nem is beszélve, hogy a legtöbb cég nem is vállal ebben az időszakban szervizelést olyan klímánál, amit nem ők telepítettek az ügyfélnél.Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ajánlatkérés

Kérje ajánlatunkat  INGYENES előzetes helyszíni felméréssel! 

Klímaszerelés AKCIÓ május 31-ig!

Bruttó 90.000Ft-ért

(2 méter csövezésig)

Adatkezelési és adatvédelmi tájékoztatónkat, ellenkező esetben nem tud regisztrálni, sem árajánlatot kérni.

 
Szeretnék segítséget és konkrét támpontokat adni Önnek a klímaberendezés beszerzése, felszerelése kapcsán felmerülő gyakori kérdésekre, hogy elég információval rendelkezzen a vásárlás előtt. Ha még nem volt klímaberendezése...
Bővebben
A legfontosabbal kezdeném: soha ne vásároljon ismeretlen márkát! Akkor sem ha klímaszerelő ajánlja Önnek! Miért? Sokszor tapasztalom, hogy kizárólag üzleti érdekből ajánlanak olyan klímákat az érdeklődőnek amelyek teljesen...
Bővebben

Kapcsolódó cikkek:

Hőszivattyúról máshogyan. Kezdjük az elején, a cikk írójaként tizenéve fűtök levegő- víz hőszivattyúval otthon, tehát a korai felhasználók között szereztem tapasztalatokat és pro és kontra igyekszem felsorolni az előnyöket és hátrányokat mellette és ellene is egyaránt.
Tovább
Általában évente egyszer tartjuk karban ügyfeleink klímáját, egy két speciális esettől eltekintve. Van olyan berendezés, amelyet a környék adottságai miatt évente kettő vagy akár több alkalommal is tisztítanunk kell mivel rendkívül gyorsan elszennyeződik a berendezés és...
Tovább
A nyár közepén az alábbi hívás érkezett be hozzám: “Üdvözlöm Bata Úr, azért kerestem meg Önöket mert szeretnék klímát a lakásomba és emlékszem még arra, hogy tizenéve Önök szerelték az XY nagykövetségen is a klímát amikor ott dolgoztam. Hát az milyen egy...
Tovább
Marketing tanácsadás, SEO, honlapkészítés: Marketing Professzorok