Multi spli klíma, klíma egységek

Kérjen ajánlatot!

×
phone KATTINTSON
mail KATTINTSON

Multi split klíma

Multi split klímaberendezések a BudaKlímánál

Klímaszerelés kapcsán már biztosan Ön is találkozott a multisplit klíma fogalmával. Sokan nem tudják miben más ez a fajta klíma. Most többek között erről olvashat, hogy mivel másabb a multisplit klímaberendezés, mint a hagyományos klímák, melyek az előnyei és a hátrányai.

 

A multi split klíma jelentése

A multi klíma azt jelenti, hogy egy kültéri egységhez több beltéri egység csatlakozik. A legtöbbször általában egy kültéri egységre 2, vagy 3 beltéri egységet csatlakoztatnak, amelyek a duál és a triál klíma elnevezést kapták. A klímák kültéri egységéhez variálhatóak a felhasználható beltéri egységek, amelyek elosztják több felé a kültéri egység teljesítményét egy műszaki méretezés alapján. Tehát egy lakáson belül eltérő teljesítményű, sőt, eltérő jellegű (parapetes, mennyezeti klíma), színű beltériket is csatlakoztathatunk a kültéri egységhez.

 

A multi split klímák előnyei. 

A multi split klímák egyik előnye, hogy egy kültéri egység felszerelésével és alkalmazásával akár több helyiséget van lehetőségünk klimatizálni. A beltéri egységek pedig teljesen külön, egymástól függetlenül üzemeltethetők, így a lakás szobáiban teljesen másként állíthatjuk be a hőmérsékletet igényeinkhez mérten. Általában akkor javasoljuk ezt a megoldást amikor spórolni kell a kültéri helyével, esetleg nincsen lehetőség több kültéri egységet a helyszűke vagy esztétikai szempontok miatt. Például előnyös lehet egy multi klímás kialakítás amikor egy teraszunk van a kültéri egység elhelyezésére és egymás melletti szobákat szeretnénk lehűteni nyáron.

Mikor nem éri meg a multi split klíma beszereltetése? 

Amennyiben van helyünk a házunk oldalán és esztétikailag sem zavaró akkor a külön álló klímák felszerelése nagyon sok szempontból kifizetendőbb, mint egy kültériből vezérelni az összes klímánkat.
 

Az egyik fontos szempont a berendezések ára. Két különálló klíma kb 30%-al olcsóbb, mint egy multi klíma két beltérivel? Meglepő, igaz? A gyártók azt a magasabb szintű tudást és vezérlést bizony drágábban mérik mintha két szóló klímát vásárolnánk.
 

Szerelhetőség. Amíg a szóló klíma tetszőlegesen szerelhető, addig a multi klíma esetében gyakori, hogy a lakás másik végében lévő szobát kell lehűteni és emiatt csak nagyon hosszú csövezéssel, vagy rendkívül körülményesen lehet átvezetékelni a távolabbi szobába. Nem is minden esetben oldható meg emiatt egy kültéri egységgel és gyakori megoldás, hogy egy dual klíma mellé felszerelünk még egy szólót, a távolabbi szoba hűtésére.

Karbantartás. Érdemes kalkulálni a jövőben felmerülő költségekkel is, egy szóló klíma vezérlőpanelje meghibásodás esetén 40-60.000Ft környékén található, míg ugyanez egy multi klíma esetén 120-160.000Ft-os tétel is könnyen lehet. Összességében mindegyik alkatrésze jóval drágább mint egy sima klíma esetében.
 

Üzembiztonság. Amikor a multi klíma meghibásodik akkor a teljes hűtés leáll, egyik beltéri egységünk sem működik majd a javítás végéig. Két szóló klíma esetén csak az egyik berendezés esik ki, a másik még használható marad. Éppen ezért például szerverekbe soha nem szerelünk multi klímát, csak szólót, hogy az üzembiztonságot maximalizáljuk.

A multi split klíma beszerelése

A multi split klíma beszerelése ugyanúgy zajlik, ahogyan egy hagyományos, azaz egy kültéri és egy beltéri egységgel rendelkező klíma szerelése. A klíma kültéri egységét úgy helyezzük el, hogy az a legközelebb legyen mindegyik beltéri egységhez, ezáltal a csövezés hosszúsága minél rövidebb legyen. A legideálisabb a multi split klímák csövezésénél, ahogyan minden klímánál, ha a csövezés általában 5 méter alatt van, így nincsen teljesítményvesztés a beltéri egységnél sem.

A multi klíma felszerelését minden alkalommal megelőzi egy ingyenes felmérés, itt pontosítjuk a szerelési feltéteket és az elektromos kiállás helyét, teljesítményszükségletet.

A multi klíma nagyon praktikus és kiforrott megoldás, amikor kevés a rendelkezésre álló helyünk, de érdemes a tanácsadóval átbeszélni, hogy milyen esetben előnyös egy ilyen rendszer kiépítése a hátrányai figyelembevételével.

 

Kérje helyszíni felmérésünket és kollégáink segítenek kiválasztani és beszerelni a megfelelő klímát otthonába vagy akár a munkahelyére! 
 

Ajánlatkérés

Kérje ajánlatunkat  INGYENES előzetes helyszíni felméréssel! 

Klímaszerelés AKCIÓ május 31-ig!

Bruttó 80.000Ft-ért

(2 méter csövezésig)

Adatkezelési és adatvédelmi tájékoztatónkat, ellenkező esetben nem tud regisztrálni, sem árajánlatot kérni.

 
Szeretnék segítséget és konkrét támpontokat adni Önnek a klímaberendezés beszerzése, felszerelése kapcsán felmerülő gyakori kérdésekre, hogy elég információval rendelkezzen a vásárlás előtt. Ha még nem volt klímaberendezése...
Bővebben
A legfontosabbal kezdeném: soha ne vásároljon ismeretlen márkát! Akkor sem ha klímaszerelő ajánlja Önnek! Miért? Sokszor tapasztalom, hogy kizárólag üzleti érdekből ajánlanak olyan klímákat az érdeklődőnek amelyek teljesen...
Bővebben

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS