Klímaberendezések előcsövezése új építésű lakások esetén a BudaKlímánál

Kérjen ajánlatot!

×
phone KATTINTSON
mail KATTINTSON

Előcsövezés-új építésű lakások

Az előcsövezéssel elkészült klímaszerelés esztétikai előnye a kábelcsatornával szemben, hogy a falfelületen csak a klímaberendezés beltéri egysége látszódik, egységes képet alkotva a lakással, nincsenek hozzá vezetők kábelek, kábelcsatorna, amiben a vezetékezés van elrejtve. 

előcsövezés_Budaklíma

Egy új lakás esetében általában már a tervezéskor gondolnak a klímaberendezések elhelyezésére és legalább az elvi lehetőségét megteremtik annak, hogy klímaszereléskor ne kelljen kábelcsatornával vezetékezni, vagy szétvésni a már lakott lakás falazatát. Az előcsövezésnek nagyon sok előnyét tapasztalhatjuk meg, hiszen pár órás szereléssel a klímaberendezések a végpontra ráköthetőek és akár a teljes lakás egyszerűen felszerelhető berendezésekkel. Az előcsövezésnek a még csupaszon álló falak stádiumában, a villanyszereléssel egy időben és a vízszerelő közreműködésével kell elkészülnie, ilyenkor a megbeszélt helyre kerülnek a klíma végpontjai és a vezetékeket a falban elkészített horonyba helyezik a szerelők, majd mehet a vakolás és a festés.

 

 

Előcsövezéskor, amennyiben nem kerül rögtön klíma a csövekre, akkor kerülhet a végpont lezárása egy kötődobozba, ami festhető, tapétázható és akár évek múlva is alkalmas a klíma felszerelésére, csak le kell szedni a tetejét a doboznak. Érdemes tudni, hogy a rézcsöveknek ilyenkor is légmentesen- elsajtolva a végük- kell lennie, hiszen csak így előzhető meg a belső oxidáció, ami később tönkreteheti a felszerelt klímaberendezés kompresszorát.


Nagyon fontos feladat a klíma előcsövezésekor a kondenzvíz szakszerű elvezetése, mivel ebben a stádiumban akár még a padlóban is elvihetjük a keletkező kondenzvizet a legközelebbi vizes lefolyóba. Érdemes a csatornából felszálló szagok elhárítására egy HL138-as szifont beszerelni, ami egy golyós lezárással nem engedi a csatornaszagot a beltéribe felkerülni, és keveredni a lakás levegőjével. A víz összevezetésénél vigyázni kell, hogy ne tudjon a cseppvízben pangó szakasz kialakulni, mivel a lefolyók használatakor keletkező szappanos, zsíros szennyvíz képes teljesen eltömni a klíma kondenzvízének elvezetését is, a tulajdonos pedig csak annyit tapasztal majd ebből, hogy nem folyik el a víz a beltériből, hanem csepeg lefelé a falon. A dugulás elhárítása ilyenkor nagyon költséges és akár komoly bontással járó munka is lehet, teljesen feltárva a teljes csőszakaszt, amíg a dugulás helye lokalizálható és javítható.


Már lakott lakás esetében az előcsövezést csak lakásfelújítással egybekötve szoktuk ajánlani, mert egy bebútorozott szobában nem lehet úgy szétvésni a falat, hogy ne álljon mindenhol a por. Így általában érdemes egy ütemben, a festés előtt és a villanyszerelés közben bevezetékeztetni a klíma csöveit a falba.


Fontos tudnivaló, hogy előcsövezés nem lehetséges panelekben- mivel a betonfal maga is statikai elem- így nem lehet szétvésni a teherhordó falakat, csak egyes válaszfalakat. A fal vastagsága nagyon kritikus, legalább 10, de inkább 15 cm-es falvastagságot szoktunk ajánlani, mivel a csöveket még vakolni is kell, tehát ha nincsen kellő anyagvastagságunk, akkor a vékony vakolat később kireped majd a csövezés fölött. Áthidalók, ajtók, ablakok fölött a vasbeton vagy kerámia nem véshető, nem gyengíthető statikai elemek! Összefoglalva: vasbeton elemek nem véshetők, nem alkalmasak a nyomvonalnak az előcsövezéshez.


Mire érdemes figyelni előcsövezéskor?


Egy nagyon fontos gyakorlati tanács az elejére: mindig az szerelje fel a klímát, aki előcsövezte! Ezzel az egyszerű manőverrel elkerülhetjük a későbbi garanciális egymásra mutogatásokat. Nem a vizes, nem a villanyszerelő, nem a gázos, nem a gázos sógora, aki látott már ilyet. Az előcsövezést és a klímaszerelést is egy, csak klímákkal foglalkozó, szakember készítse el, mert így lesz rendben a végeredmény!


Gyakran tapasztaltjuk, hogy új építésű házak esetén a kivitelezők szeretnék a legolcsóbban megúszni az előcsövezési munkákat, még akkor is, ha ezért borsos árat fizetnek az ügyfelek, így pedig a létező legócskább megoldások, szerelvényezések, csövezések kerülnek beépítésre. Érdemes tudni, hogy egy lakóparkot előcsövezni a klímás gépészei munkák legalja, így bizony olyan vállalkozók végzik ezeket a munkákat, akik a segédmunka szintjén képesek csak teljesíteni, a legolcsóbbak a piacon, de cserébe sok kívánnivalót hagy a munkájuk maguk után.
Mivel gyakran az építkezésen nincsen klímás szakember, rendszerint a vizes, gázos, villanyszerelő, aki bevállalja és ennek sokszor katasztrofális a végeredménye, akár teljesen alkalmatlan is lehet a csövezés a klíma felszerelésére. 

 

 

Milyen típusú hibákat kell elkerülni?


A leggyakoribb- szinte folyamatosan előforduló hiba- az előcsövezés a beltéri egységnél túlságosan közel van a plafonhoz és nem lehet emiatt feltenni rá a beltéri egységet. A beltéri egységek általános mérete, magassága 30 centiméter környékén van, a szereléshez pedig kell még legalább 10 centi, illetve felülről szívja a klíma a levegőt, tehát hagynunk kell légrést a mennyezet és a klíma között. Így minimum 40 centire kell az előcsövezést a plafontól lefelé kialakítani, különben nem fér majd fel a beltéri a helyére, illetve nagyon sután is mutat teljesen felszorítva a plafonra, nem szellőzik kellően és eltorzítja a szoba arányait is.

 

  


Nagyon fontos információ, hogy alumínium nem alkalmas klímatechnikai csövezésre, mindenképpen kerülendő a felhasználása és nem szabad hagyni, hogy rábeszéljen a kivitelező a felhasználhatóságára! Az alumínium nem rugalmas anyag, nem tömíti a peremezéseket és a klíma hűtőközegével találkozva oxidációs folyamatokat indít el a klíma belsejében, nem szabványos anyag a klímaszereléshez! Általában onnan ismerhetjük meg a csövezést, hogy ezüst színű a hőszigetelés rajta, mivel gyárilag így készítik elő.


A tipikus hibák legrosszabbika, amikor a cseppvíz elvezetésére hívatott cső nincsen lejtésben elvezetve és nem a beltéri alsó részébe csatlakozik, hanem mondjuk a közepére, mivel az előcsövezést végzőnek fogalma sem volt róla hol van a klímák vízkivezetése. Nagyon nehezen javítható hiba, sokszor méterekig vissza kell vésni az elvezető csövet mire újra kialakítható a rendes elvezetés nyomvonala. 


A vízelvezetésben találkoztunk már olyan lakóparkkal ahol az összes kondenzvizet 10 mm-es csővel vezették el, a 16mm-es helyett és állandóan eldugultak emiatt az elvezető csövei, amelyeket nem lehetett a falban a már a teljesen kész, letapétázott lakásokban kicserélni.


Igazi kuriózum, amikor 6mm-es mipolán csővel és cseppvízszivattyúval készülnek elő a vízkivezetésre, amivel tényleg folyamatosan csak a baj lesz, ráadásul még zúg is majd az éjszaka közepén az ügyfél lakásában.


A beltéri egységnél a rézvezeték és kábel bekötéseknek a baloldalról kell érkeznie, így elkerülhető, hogy a későbbiekben a hátlap felrakásakor átfúrják a csövezést, nem tudván merre vezet a vakolat alatt.

A kültéri egységnél az előcsövezést le kell zárni, elnyomni a csövek végét vagy akár leforrasztani. A szigetelőszalaggal letekerés pár év alatt elmállik az UV-sugárzás hatására és nem nyújt védelmet a szennyeződés, pláne a korrózió ellen. Amikor évekig nem várható a klímák felszerelése akkor érdemes ezt a kivezetést is elburkoltatni, így teljesen újszerű állapotban marad a szerelés napjáig.
 Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ajánlatkérés

Kérje ajánlatunkat  INGYENES előzetes helyszíni felméréssel! 

Klímaszerelés AKCIÓ április 30-ig!

Bruttó 90.000Ft-ért

(2 méter csövezésig)

Adatkezelési és adatvédelmi tájékoztatónkat, ellenkező esetben nem tud regisztrálni, sem árajánlatot kérni.

 
Szeretnék segítséget és konkrét támpontokat adni Önnek a klímaberendezés beszerzése, felszerelése kapcsán felmerülő gyakori kérdésekre, hogy elég információval rendelkezzen a vásárlás előtt. Ha még nem volt klímaberendezése...
Bővebben
A legfontosabbal kezdeném: soha ne vásároljon ismeretlen márkát! Akkor sem ha klímaszerelő ajánlja Önnek! Miért? Sokszor tapasztalom, hogy kizárólag üzleti érdekből ajánlanak olyan klímákat az érdeklődőnek amelyek teljesen...
Bővebben

Kapcsolódó cikkek:

A zöldenergia elterjedésének és a kormányzati támogatásnak is köszönhetően egyre többen érdeklődnek a lakásuk/házuk fűtési rendszerének korszerűsítése és megújuló energiákkal történő fűtése/ hűtése iránt. Cikkükben szeretnénk segíteni a fűtési lehetőségek...
Tovább
Hőszivattyúról máshogyan. Kezdjük az elején, a cikk írójaként tizenéve fűtök levegő- víz hőszivattyúval otthon, tehát a korai felhasználók között szereztem tapasztalatokat és pro és kontra igyekszem felsorolni az előnyöket és hátrányokat mellette és ellene is egyaránt.
Tovább
Általában évente egyszer tartjuk karban ügyfeleink klímáját, egy két speciális esettől eltekintve. Van olyan berendezés, amelyet a környék adottságai miatt évente kettő vagy akár több alkalommal is tisztítanunk kell mivel rendkívül gyorsan elszennyeződik a berendezés és...
Tovább