Klímaberendezések előcsövezése új építésű lakások esetén a BudaKlímánál

Kérjen ajánlatot!

×
phone KATTINTSON
mail KATTINTSON

Előcsövezés-új építésű lakások

Az előcsövezéssel elkészült klímaszerelés esztétikai előnye a kábelcsatornával szemben, hogy a falfelületen csak a klímaberendezés beltéri egysége látszódik, egységes képet alkotva a lakással, nincsenek hozzá vezetők kábelek, kábelcsatorna, amiben a vezetékezés van elrejtve. 

előcsövezés_Budaklíma

Egy új lakás esetében általában már a tervezéskor gondolnak a klímaberendezések elhelyezésére és legalább az elvi lehetőségét megteremtik annak, hogy klímaszereléskor ne kelljen kábelcsatornával vezetékezni, vagy szétvésni a már lakott lakás falazatát. Az előcsövezésnek nagyon sok előnyét tapasztalhatjuk meg, hiszen pár órás szereléssel a klímaberendezések a végpontra ráköthetőek és akár a teljes lakás egyszerűen felszerelhető berendezésekkel. Az előcsövezésnek a még csupaszon álló falak stádiumában, a villanyszereléssel egy időben és a vízszerelő közreműködésével kell elkészülnie, ilyenkor a megbeszélt helyre kerülnek a klíma végpontjai és a vezetékeket a falban elkészített horonyba helyezik a szerelők, majd mehet a vakolás és a festés.

 

 

Előcsövezéskor, amennyiben nem kerül rögtön klíma a csövekre, akkor kerülhet a végpont lezárása egy kötődobozba, ami festhető, tapétázható és akár évek múlva is alkalmas a klíma felszerelésére, csak le kell szedni a tetejét a doboznak. Érdemes tudni, hogy a rézcsöveknek ilyenkor is légmentesen- elsajtolva a végük- kell lennie, hiszen csak így előzhető meg a belső oxidáció, ami később tönkreteheti a felszerelt klímaberendezés kompresszorát.


Nagyon fontos feladat a klíma előcsövezésekor a kondenzvíz szakszerű elvezetése, mivel ebben a stádiumban akár még a padlóban is elvihetjük a keletkező kondenzvizet a legközelebbi vizes lefolyóba. Érdemes a csatornából felszálló szagok elhárítására egy HL138-as szifont beszerelni, ami egy golyós lezárással nem engedi a csatornaszagot a beltéribe felkerülni, és keveredni a lakás levegőjével. A víz összevezetésénél vigyázni kell, hogy ne tudjon a cseppvízben pangó szakasz kialakulni, mivel a lefolyók használatakor keletkező szappanos, zsíros szennyvíz képes teljesen eltömni a klíma kondenzvízének elvezetését is, a tulajdonos pedig csak annyit tapasztal majd ebből, hogy nem folyik el a víz a beltériből, hanem csepeg lefelé a falon. A dugulás elhárítása ilyenkor nagyon költséges és akár komoly bontással járó munka is lehet, teljesen feltárva a teljes csőszakaszt, amíg a dugulás helye lokalizálható és javítható.


Már lakott lakás esetében az előcsövezést csak lakásfelújítással egybekötve szoktuk ajánlani, mert egy bebútorozott szobában nem lehet úgy szétvésni a falat, hogy ne álljon mindenhol a por. Így általában érdemes egy ütemben, a festés előtt és a villanyszerelés közben bevezetékeztetni a klíma csöveit a falba.


Fontos tudnivaló, hogy előcsövezés nem lehetséges panelekben- mivel a betonfal maga is statikai elem- így nem lehet szétvésni a teherhordó falakat, csak egyes válaszfalakat. A fal vastagsága nagyon kritikus, legalább 10, de inkább 15 cm-es falvastagságot szoktunk ajánlani, mivel a csöveket még vakolni is kell, tehát ha nincsen kellő anyagvastagságunk, akkor a vékony vakolat később kireped majd a csövezés fölött. Áthidalók, ajtók, ablakok fölött a vasbeton vagy kerámia nem véshető, nem gyengíthető statikai elemek! Összefoglalva: vasbeton elemek nem véshetők, nem alkalmasak a nyomvonalnak az előcsövezéshez.


Mire érdemes figyelni előcsövezéskor?


Egy nagyon fontos gyakorlati tanács az elejére: mindig az szerelje fel a klímát, aki előcsövezte! Ezzel az egyszerű manőverrel elkerülhetjük a későbbi garanciális egymásra mutogatásokat. Nem a vizes, nem a villanyszerelő, nem a gázos, nem a gázos sógora, aki látott már ilyet. Az előcsövezést és a klímaszerelést is egy, csak klímákkal foglalkozó, szakember készítse el, mert így lesz rendben a végeredmény!


Gyakran tapasztaltjuk, hogy új építésű házak esetén a kivitelezők szeretnék a legolcsóbban megúszni az előcsövezési munkákat, még akkor is, ha ezért borsos árat fizetnek az ügyfelek, így pedig a létező legócskább megoldások, szerelvényezések, csövezések kerülnek beépítésre. Érdemes tudni, hogy egy lakóparkot előcsövezni a klímás gépészei munkák legalja, így bizony olyan vállalkozók végzik ezeket a munkákat, akik a segédmunka szintjén képesek csak teljesíteni, a legolcsóbbak a piacon, de cserébe sok kívánnivalót hagy a munkájuk maguk után.
Mivel gyakran az építkezésen nincsen klímás szakember, rendszerint a vizes, gázos, villanyszerelő, aki bevállalja és ennek sokszor katasztrofális a végeredménye, akár teljesen alkalmatlan is lehet a csövezés a klíma felszerelésére. 

 

 

Milyen típusú hibákat kell elkerülni?


A leggyakoribb- szinte folyamatosan előforduló hiba- az előcsövezés a beltéri egységnél túlságosan közel van a plafonhoz és nem lehet emiatt feltenni rá a beltéri egységet. A beltéri egységek általános mérete, magassága 30 centiméter környékén van, a szereléshez pedig kell még legalább 10 centi, illetve felülről szívja a klíma a levegőt, tehát hagynunk kell légrést a mennyezet és a klíma között. Így minimum 40 centire kell az előcsövezést a plafontól lefelé kialakítani, különben nem fér majd fel a beltéri a helyére, illetve nagyon sután is mutat teljesen felszorítva a plafonra, nem szellőzik kellően és eltorzítja a szoba arányait is.

 

  


Nagyon fontos információ, hogy alumínium nem alkalmas klímatechnikai csövezésre, mindenképpen kerülendő a felhasználása és nem szabad hagyni, hogy rábeszéljen a kivitelező a felhasználhatóságára! Az alumínium nem rugalmas anyag, nem tömíti a peremezéseket és a klíma hűtőközegével találkozva oxidációs folyamatokat indít el a klíma belsejében, nem szabványos anyag a klímaszereléshez! Általában onnan ismerhetjük meg a csövezést, hogy ezüst színű a hőszigetelés rajta, mivel gyárilag így készítik elő.


A tipikus hibák legrosszabbika, amikor a cseppvíz elvezetésére hívatott cső nincsen lejtésben elvezetve és nem a beltéri alsó részébe csatlakozik, hanem mondjuk a közepére, mivel az előcsövezést végzőnek fogalma sem volt róla hol van a klímák vízkivezetése. Nagyon nehezen javítható hiba, sokszor méterekig vissza kell vésni az elvezető csövet mire újra kialakítható a rendes elvezetés nyomvonala. 


A vízelvezetésben találkoztunk már olyan lakóparkkal ahol az összes kondenzvizet 10 mm-es csővel vezették el, a 16mm-es helyett és állandóan eldugultak emiatt az elvezető csövei, amelyeket nem lehetett a falban a már a teljesen kész, letapétázott lakásokban kicserélni.


Igazi kuriózum, amikor 6mm-es mipolán csővel és cseppvízszivattyúval készülnek elő a vízkivezetésre, amivel tényleg folyamatosan csak a baj lesz, ráadásul még zúg is majd az éjszaka közepén az ügyfél lakásában.


A beltéri egységnél a rézvezeték és kábel bekötéseknek a baloldalról kell érkeznie, így elkerülhető, hogy a későbbiekben a hátlap felrakásakor átfúrják a csövezést, nem tudván merre vezet a vakolat alatt.

A kültéri egységnél az előcsövezést le kell zárni, elnyomni a csövek végét vagy akár leforrasztani. A szigetelőszalaggal letekerés pár év alatt elmállik az UV-sugárzás hatására és nem nyújt védelmet a szennyeződés, pláne a korrózió ellen. Amikor évekig nem várható a klímák felszerelése akkor érdemes ezt a kivezetést is elburkoltatni, így teljesen újszerű állapotban marad a szerelés napjáig.
 Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ajánlatkérés

Kérje ajánlatunkat  INGYENES előzetes helyszíni felméréssel! 

Klímaszerelés AKCIÓ május 31-ig!

Bruttó 80.000Ft-ért

(2 méter csövezésig)

Adatkezelési és adatvédelmi tájékoztatónkat, ellenkező esetben nem tud regisztrálni, sem árajánlatot kérni.

 
Szeretnék segítséget és konkrét támpontokat adni Önnek a klímaberendezés beszerzése, felszerelése kapcsán felmerülő gyakori kérdésekre, hogy elég információval rendelkezzen a vásárlás előtt. Ha még nem volt klímaberendezése...
Bővebben
A legfontosabbal kezdeném: soha ne vásároljon ismeretlen márkát! Akkor sem ha klímaszerelő ajánlja Önnek! Miért? Sokszor tapasztalom, hogy kizárólag üzleti érdekből ajánlanak olyan klímákat az érdeklődőnek amelyek teljesen...
Bővebben

Kapcsolódó cikkek:

A zöldenergia elterjedésének és a kormányzati támogatásnak is köszönhetően egyre többen érdeklődnek a lakásuk/házuk fűtési rendszerének korszerűsítése és megújuló energiákkal történő fűtése/ hűtése iránt. Cikkükben szeretnénk segíteni a fűtési lehetőségek...
Tovább
Új, csomagolás sérült Samsung termékek kiárusítása, féláron, harmadáron! Hőszivattyúk Légcsatornás klímák Multi klímák Mono klímák VRF rendszerek Érdeklődni: Bata Balázs +36209996999 ; bata.balazs@budaklima.hu
Tovább
A szezon közeledtével mindig élénkül a javítás- karbantartás utáni érdeklődés és főleg a legkomolyabb kánikulában napi szinten kapunk megkeresést, hogy vállalunk e nem általunk szerelt klímában gáztöltést. Általában hozzánk is már akkor jutnak el, amikor volt pár...
Tovább