Alig használt klíma esetén is szükség van a karbantartásra? Igen! A BudaKlíma válaszol miért!

Kérjen ajánlatot!

×
phone KATTINTSON
mail KATTINTSON

Szükség van a karbantartásra, ha alig használtam a klímát?

Igen gyakran elhangzó érv az ügyfeleinktől, hogy felesleges még karbantartást végezni, hiszen csak párszor kapcsolták be a légkondicionálót egy szezonban, nem használják folyamatosan. Sajnos ez a gombásodás, szennyeződés szempontjából nem sokat számít.

BudaKlíma

Gondoljuk csak végig, mennyi por rakódna a bútorokra egy év alatt a lakásban! A légkondicionáló ezt a poros levegőt keringeti, szűri, naponta akár 30-szor is átkeverve a hűtőbordákon a szoba teljes légmennyiségét és ezáltal a hőcserélőkön is megtapadnak a szálló por szemcséi.

 

 

A légkondicionálók burkolata alatt lévő szűrőbetétek csak a por nagyobb szemcséit képesek megfogni, a hőcserélőre jutott mikroszemcsék pedig egy filmszerű réteget hoznak létre, amelyek melegágyai a gombáknak, baktériumoknak a nedves, párás környezetben.

 

 

A karbantartás mindig megelőzés legyen, ne csak akkor gondoljunk erre, amikor már kellemetlen szagokat érzünk a légkondicionálónk beindításakor!

 

 

Mindegyik típusú klímaberendezés esetén a gyári garancia feltétele az időszakos, évente legalább egyszeri karbantartás elvégzése. Sajnos előfordult, hogy az ügyfél elvesztítette a készüléken lévő 5 éves garanciát a karbantartás elmulasztásával. Éppen ezért mindig kérje és tegye is el a klímakarbantartáskor kapott számlát, mert később ezzel tudja majd igazolni, hogy megtörtént a klíma karbantartása.

 

 

Amennyiben fűtésre is használjuk a klímánkat, célszerű évente kétszer karbantartatni a berendezést, hiszen sokkal nagyobb igénybevételnek van kitéve. Folyamatosan keringteti át magán a lakás levegőjét az egész szezonban és a téli használat egy folyamatosan meleg, párás közeget biztosít a penész kialakulásához. A klímával történő fűtés során a cseppvíz a kültéri egységnél képződik, ennek a levezetését a téli fagyokban is meg kell oldani. A klíma külterébe ilyenkor fűtőszálat helyezünk el, ami nem hagyja lefagyni a berendezést, nem jegesedik rá a lefolyó kondenzvíz. A cseppvíz elvezetéséhez szintén fűtőszálat használunk a vezetékben, ami állandó hőmérsékleten tartja a legnagyobb hidegben is. Így nem fagy bele a kondenzvíz a csőbe.

 

 

 

A klíma karbantartásához a házilag elvégzett, hipermarketekben kapható vegyszerrel történő spricnizés közel sem elegendő, mivel a hőcserélő lamellák felülete több száz négyzetméter lenne, ha kiterítenénk, és ezt a nagy felületet nem tisztítja le, ha felülről ráfolyatunk némi vegyszert.  

 

 

Gyakran találkozunk olyan klímával, amit így próbálnak meg kitisztítani, de ezzel a használó mindössze az illúziót kapja meg, hogy tett valamit az ügy érdekében - holott a burkolat alatt, a nem látható helyeken, sarkokban, cseppvízcsőben és a tálcában pár év után nagyon komoly penésztelepek alakulnak ki. Ezeket a szennyeződéseket kizárólag ipari módszerekkel, vegyszerekkel lehet eltüntetni, megelőzve ezzel a légkondicionáló egészségkárosító elgombásodását, penészesedését.

 

 

A legpenészesebb klímákat eddig zömmel bérleményekben, irodákban és - ami a legmegdöbbentőbb - egészségügyi intézményekben, rendelőkben találtuk. Pont ott nem fordítanak kellő figyelmet a klímák állapotára, ahol rendszeresen sok ember fordul meg és a klímaberendezések is aktívan üzemelnek a nyári időszak során. Az eddigi legpenészesebb klímát konkrétan egy tetováló szalonban működtették. A páciensek mit sem sejtve várakoztak, miközben a berendezésben több centi vastagon lerakódott a szürke penészréteg, ami bekapcsoláskor ontotta magából a spórákat és baktériumokat. A klíma a bérlemény tizenéves időtartama alatt egyetlen alkalommal sem volt karbantartva vagy ellenőrizve, így jelentős fertőzésveszélynek tették ki az oda látogatókat és az ott dolgozókat egyaránt.

 

 

Lehet büdös a klíma által kifújt levegő?


A megfelelően karbantartott klímaberendezés esetén is előfordulhat, hogy érezhetően penetráns szagot hoz a lakásba a bekapcsolt légkondicionáló. Ebben az esetben a cseppvíz kivezetését is ellenőrizni kell, mivel a szennyvízhálózatba vagy az esővíz elvezető csatornájába bekötött cseppvízcsövön keresztül árasztja el a lakást a kellemetlen szag. A megoldás egyszerű: ebben az esetben bűzzáró beépítésével lehet megelőzni a kívülről érkező szagokat, amiket a légkondicionálónk hozzákeverne a benti levegőhöz.

 

 

Milyen anyaggal végezzük a karbantartást?
 

A fertőtlenítésnél a Frionett Aktív és Power tisztítószert használjuk, ami baktérium- (legionella, lisztéria, szalmonella) és gombaölő, illetve korrózió gátló! Rendszeres kül- és beltéri karbantartáshoz! Gyors zsírtalanítás, fertőtlenítés, szagtalanítás! Alumínium tisztítás és fényesítés. A Frionett® Activ’ 5 l fertőtlenítő, szagtalanító és zsíroldó koncentrátum. A termék vízzel hígítva használandó, a hígítási arány: 1 egységnyi termékhez 4 egységnyi víz. 

 

Baktériumölő: EN 1040, EN 1276 NF T72-300 (Salmonella typhimurium, Listeria monocytogenes), EN 13623 (Legionella pneumophila). Gombaölő: EN 1275 (Candida albicans).Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ajánlatkérés

Kérje ajánlatunkat  INGYENES előzetes helyszíni felméréssel! 

Klímaszerelés AKCIÓ május 31-ig!

Bruttó 80.000Ft-ért

(2 méter csövezésig)

Adatkezelési és adatvédelmi tájékoztatónkat, ellenkező esetben nem tud regisztrálni, sem árajánlatot kérni.

 
Szeretnék segítséget és konkrét támpontokat adni Önnek a klímaberendezés beszerzése, felszerelése kapcsán felmerülő gyakori kérdésekre, hogy elég információval rendelkezzen a vásárlás előtt. Ha még nem volt klímaberendezése...
Bővebben
A legfontosabbal kezdeném: soha ne vásároljon ismeretlen márkát! Akkor sem ha klímaszerelő ajánlja Önnek! Miért? Sokszor tapasztalom, hogy kizárólag üzleti érdekből ajánlanak olyan klímákat az érdeklődőnek amelyek teljesen...
Bővebben

Kapcsolódó cikkek:

Új, csomagolás sérült Samsung termékek kiárusítása, féláron, harmadáron! Hőszivattyúk Légcsatornás klímák Multi klímák Mono klímák VRF rendszerek Érdeklődni: Bata Balázs +36209996999 ; bata.balazs@budaklima.hu
Tovább
A szezon közeledtével mindig élénkül a javítás- karbantartás utáni érdeklődés és főleg a legkomolyabb kánikulában napi szinten kapunk megkeresést, hogy vállalunk e nem általunk szerelt klímában gáztöltést. Általában hozzánk is már akkor jutnak el, amikor volt pár...
Tovább
Új érdeklődők részéről gyakran érkező kérdés, hogy miért szükséges a lakás személyes felmérése amikor volt cég, aki simán négyzetméter, vagy alaprajz alapján adott nekik árajánlatot és nekik tökéletesen megfelelne, ha mi is így készítenénk el árajánlatunkat. Régi...
Tovább