Alig használt klíma esetén is szükség van a karbantartásra? Igen! A BudaKlíma válaszol miért!

Kérjen ajánlatot!

×
phone KATTINTSON
mail KATTINTSON

Szükség van a karbantartásra, ha alig használtam a klímát?

Igen gyakran elhangzó érv az ügyfeleinktől, hogy felesleges még karbantartást végezni, hiszen csak párszor kapcsolták be a légkondicionálót egy szezonban, nem használják folyamatosan. Sajnos ez a gombásodás, szennyeződés szempontjából nem sokat számít.

BudaKlíma

Gondoljuk csak végig, mennyi por rakódna a bútorokra egy év alatt a lakásban! A légkondicionáló ezt a poros levegőt keringeti, szűri, naponta akár 30-szor is átkeverve a hűtőbordákon a szoba teljes légmennyiségét és ezáltal a hőcserélőkön is megtapadnak a szálló por szemcséi.

 

 

A légkondicionálók burkolata alatt lévő szűrőbetétek csak a por nagyobb szemcséit képesek megfogni, a hőcserélőre jutott mikroszemcsék pedig egy filmszerű réteget hoznak létre, amelyek melegágyai a gombáknak, baktériumoknak a nedves, párás környezetben.

 

 

A karbantartás mindig megelőzés legyen, ne csak akkor gondoljunk erre, amikor már kellemetlen szagokat érzünk a légkondicionálónk beindításakor!

 

 

Mindegyik típusú klímaberendezés esetén a gyári garancia feltétele az időszakos, évente legalább egyszeri karbantartás elvégzése. Sajnos előfordult, hogy az ügyfél elvesztítette a készüléken lévő 5 éves garanciát a karbantartás elmulasztásával. Éppen ezért mindig kérje és tegye is el a klímakarbantartáskor kapott számlát, mert később ezzel tudja majd igazolni, hogy megtörtént a klíma karbantartása.

 

 

Amennyiben fűtésre is használjuk a klímánkat, célszerű évente kétszer karbantartatni a berendezést, hiszen sokkal nagyobb igénybevételnek van kitéve. Folyamatosan keringteti át magán a lakás levegőjét az egész szezonban és a téli használat egy folyamatosan meleg, párás közeget biztosít a penész kialakulásához. A klímával történő fűtés során a cseppvíz a kültéri egységnél képződik, ennek a levezetését a téli fagyokban is meg kell oldani. A klíma külterébe ilyenkor fűtőszálat helyezünk el, ami nem hagyja lefagyni a berendezést, nem jegesedik rá a lefolyó kondenzvíz. A cseppvíz elvezetéséhez szintén fűtőszálat használunk a vezetékben, ami állandó hőmérsékleten tartja a legnagyobb hidegben is. Így nem fagy bele a kondenzvíz a csőbe.

 

 

 

A klíma karbantartásához a házilag elvégzett, hipermarketekben kapható vegyszerrel történő spricnizés közel sem elegendő, mivel a hőcserélő lamellák felülete több száz négyzetméter lenne, ha kiterítenénk, és ezt a nagy felületet nem tisztítja le, ha felülről ráfolyatunk némi vegyszert.  

 

 

Gyakran találkozunk olyan klímával, amit így próbálnak meg kitisztítani, de ezzel a használó mindössze az illúziót kapja meg, hogy tett valamit az ügy érdekében - holott a burkolat alatt, a nem látható helyeken, sarkokban, cseppvízcsőben és a tálcában pár év után nagyon komoly penésztelepek alakulnak ki. Ezeket a szennyeződéseket kizárólag ipari módszerekkel, vegyszerekkel lehet eltüntetni, megelőzve ezzel a légkondicionáló egészségkárosító elgombásodását, penészesedését.

 

 

A legpenészesebb klímákat eddig zömmel bérleményekben, irodákban és - ami a legmegdöbbentőbb - egészségügyi intézményekben, rendelőkben találtuk. Pont ott nem fordítanak kellő figyelmet a klímák állapotára, ahol rendszeresen sok ember fordul meg és a klímaberendezések is aktívan üzemelnek a nyári időszak során. Az eddigi legpenészesebb klímát konkrétan egy tetováló szalonban működtették. A páciensek mit sem sejtve várakoztak, miközben a berendezésben több centi vastagon lerakódott a szürke penészréteg, ami bekapcsoláskor ontotta magából a spórákat és baktériumokat. A klíma a bérlemény tizenéves időtartama alatt egyetlen alkalommal sem volt karbantartva vagy ellenőrizve, így jelentős fertőzésveszélynek tették ki az oda látogatókat és az ott dolgozókat egyaránt.

 

 

Lehet büdös a klíma által kifújt levegő?


A megfelelően karbantartott klímaberendezés esetén is előfordulhat, hogy érezhetően penetráns szagot hoz a lakásba a bekapcsolt légkondicionáló. Ebben az esetben a cseppvíz kivezetését is ellenőrizni kell, mivel a szennyvízhálózatba vagy az esővíz elvezető csatornájába bekötött cseppvízcsövön keresztül árasztja el a lakást a kellemetlen szag. A megoldás egyszerű: ebben az esetben bűzzáró beépítésével lehet megelőzni a kívülről érkező szagokat, amiket a légkondicionálónk hozzákeverne a benti levegőhöz.

 

 

Milyen anyaggal végezzük a karbantartást?
 

A fertőtlenítésnél a Frionett Aktív és Power tisztítószert használjuk, ami baktérium- (legionella, lisztéria, szalmonella) és gombaölő, illetve korrózió gátló! Rendszeres kül- és beltéri karbantartáshoz! Gyors zsírtalanítás, fertőtlenítés, szagtalanítás! Alumínium tisztítás és fényesítés. A Frionett® Activ’ 5 l fertőtlenítő, szagtalanító és zsíroldó koncentrátum. A termék vízzel hígítva használandó, a hígítási arány: 1 egységnyi termékhez 4 egységnyi víz. 

 

Baktériumölő: EN 1040, EN 1276 NF T72-300 (Salmonella typhimurium, Listeria monocytogenes), EN 13623 (Legionella pneumophila). Gombaölő: EN 1275 (Candida albicans).Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ajánlatkérés

Kérje ajánlatunkat  INGYENES előzetes helyszíni felméréssel! 

Klímaszerelés AKCIÓ február 28-ig!

Bruttó 80.000Ft-ért

(2 méter csövezésig)

Adatkezelési és adatvédelmi tájékoztatónkat, ellenkező esetben nem tud regisztrálni, sem árajánlatot kérni.

 
Szeretnék segítséget és konkrét támpontokat adni Önnek a klímaberendezés beszerzése, felszerelése kapcsán felmerülő gyakori kérdésekre, hogy elég információval rendelkezzen a vásárlás előtt. Ha még nem volt klímaberendezése...
Bővebben
A legfontosabbal kezdeném: soha ne vásároljon ismeretlen márkát! Akkor sem ha klímaszerelő ajánlja Önnek! Miért? Sokszor tapasztalom, hogy kizárólag üzleti érdekből ajánlanak olyan klímákat az érdeklődőnek amelyek teljesen...
Bővebben

Kapcsolódó cikkek:

Gyakran tapasztaljuk a már felszerelt klímaberendezéseink karbantartása során, hogy a házikedvences lakásokban jelentősen gyorsabban elpiszkolódik a klíma beltéri egysége.
Tovább
Sajnos sok esetben találkozunk az új építésű lakóparki proecteknél műanyagból készült előcsövezéssekkel, amiről talán érdemes pár gondolatot megosztani.  
Tovább
Szeretném azt gondolni, hogy minden esetben korrekt és megbízható cég módjára teljesítjük a felkéréseinket, ennek a visszajelzése számomra a nagyon sok visszatérő ügyfél vagy az ajánlásuk.
Tovább